Jossain vaiheessa kipinä iski uudelleen ja tein itse tuon vasemmalla näkyvän pinon taskuja. Hyvän kaava oli hakusassa ja ensimmäisistä tuli mielestäni liian matalia. Leikoin näihin imuiksi mikrokuituimujen lisäksi ihan vanhoja froteepyyhkeitä ja tulos olikin parempi, mitä niillä mikrokuituisilla. Pyyhkeistä tehdyt imut olivat vaan melko paksuja ja tönkköjä, eikä meillä ollut kuivuria, missä pehmittää niitä. Yövaippailua meillä ei ole kokeiltu koskaan. Nyt haluaisin kuitenkin kokeilla vaipattaa vauvaa ihan vastasyntyneestä asti kestoilla edes osittain. Otinkin kuvan meidän varastossa olevista kestoista.
Vasemmalla pino noita TSI-taskuja ja seuraavassa rivissä kirppariltä ostettu s-koon tasku sekä neljä myllymuksujen taskua, jotka ovat olleet äitiyspakkauksessa. Näissä kiloraja alkaa viidestä. Alla kolme Babylandin yhdenkoon taskua neppareilla. Toiseksi oikeanpuoleisessa kaksi Imse Vimsen NB-kuorta ja 5kpl mikrokuituimuja sekä muutama ohut kirpparilta ostettu imu, joiden materiaalia en tiedä. Oikealla Imse Vimsen flanellisia sisävaippoja vai miksi noita sanotaan? Niitä 12kpl, jotka ostin noiden kuorten kanssa kirpparilta yhteensä muistaakseni kympillä. Sisässä on pieni lisäimuläppä. Osaako joku sanoa, että minkä kokoiselle vauvalle nuo menee? Tarvitseeko noiden kanssa muuta kuin kuoren päälle? Päällimmäinen on joku kirpparilta ostettu sisävaippa nepparilla olevalla lisäimulla. S-koon taskuja saaadaan vielä kummipojalta, joten niitä on ihan ok määrä?
Tämmöinen satsi näitä on. Imuja tarvin lisää, mutta mistä materiaalista ja minkä mallisia? Riittääkö noiden IV:n flanelisten imu pelkästään vai tarvitsevatko ne jotain lisäimua? Onko vaikea saada sullottua kuori tai villikset tuohon päälle, kun noissa ei ole mitään kiinnityssysteemiä? Millainen vaippa yöksi vauvalle, että ei falskaa? Paljon olisi kysymyksiä, joihin tarvisi vastauksia.
Olen kyllä lueskellut kestovaippainfoa, mutta tuntuu että sitä tietoa on jo niin paljon, että en osaa suodattaa sitä. Ajattelin neuloa vielä muutamat villahousut, jos koen nuo kuoret vaikeiksi käyttää. Lisäksi pitää varmaan ostaa myös isompia kuoria, koska nuo new born kokoiset tuskin mahtuu kauaa? Olisiko siellä langoilla jotain spesialistia, joka osaisi auttaa onnetonta noiden hankintojen kanssa. Tarvittaessa osaan esim sisävaippoja ommella itsekin, kun joku vinkkaa kaavaa ja mitä siihen laitetaan materiaaliksi. Haluaisin ommella ehkä semmoisia täytettäviä sisätaskuja, että imua olisi helppo lisätä tarpeen mukaan.
Meidän kestoilu urasta on jo vierähtänyt muutama vuosi, mutta tässä nyt jotain (toivottavasti ei täysin vanhentuneita!) vinkkejä:
VastaaPoista- Frotee ja mikrokuitu on "nopeita" imuja, niiden kaveriksi ehdottomasti jotain hitaampaa, esim. bambu ja hamppu. Imse Vimseista minulla ei ole henk.koht. kokemusta, mutta flanelli ei yksinään mikään huima imuteholtaan ole, eli siihenkin on hyvä laittaa kaveriksi jotain hitaampaa.
- Bambuhamppu oli minun ehdoton suosikki hitaista imuista, pysyi pehmeänä eikä tarvinnut montaa kerrosta.
- Minä tykkäsin ihan taittoimuista ja pitkistä pötköimuista. Kuivuu nopeammin kun ei tarvitse montaa kerrosta kangasta ommella päällekäin, ja saa taittelemalla mallattua eri kokoisiin vaippoihin ja imutehon sinne missä sitä tarvitaan.
- Vastasyntyneen (ja meni isompanakin) ykkös yövaippa oli meillä bambujoustofrotee-bambuhamppu(fleece?) viritelmä. Vaipassa itsessään 2krs joustis ja 1krs tuo fleece, lisäksi pitkä lärpäke samaa fleeceä ja lisäksi vielä tarpeen mukaan joku irrallinen lisäimu. Vaippa oli näpsymallia, eli ei tarroja eikä neppareita, tämä mahdollisti sen että sama vaippa istui vastasyntyneestä vuosikkaaseen. Päälle vielä hahtuvat eikä yhtään yövahinkoa sattunut :)
Jos nyt lähtisin ompelemaan pikkuiselle sisävaippaa niin materiaalit olisi varmaan ulkopinnaksi joku ihana (oleellista! :D) joustofrotee, sisäpinnalle coolmax tai bambujoustofrotee, ja imuiksi ulos vedettävä pitkä lärpäke bambuhamppufleeceä. Siihen sitten voisi lykätä lärpäkkeen päälle vielä nopeaksi imuksi vaikka froteeta irrallisena. Ja mallina jotain Nalle Nöttösen tyylistä :)
Ja ei saa uudet konkarit nauraa jos nämä on nyt ihan out-juttuja, mutta muutama vuosi sitten näillä vaipatettiin onnistuneesti synnäriltä kuivaksi asti poikanen :)
Nuo imsevimsen flanellit sopivat ihan pienelle vauvalle, koska ne ovat pieniä ja imua on vähän. Niihin kannattaa laittaa kuivaliina, koska flanelli kastuu ikävästi.
VastaaPoistaVarmin kestovaippayhdistelmä on sisävaippa (muotoonommeltu, harso tai oma suosikkini, nauhavaippa) ja lanoliinitetut villahousut. Sitten kun vauva rupeaa liikkumaan niin taskuvaipat ovat toki mukavampia.
Ehkä tärkein asia minkä olen tajunnut kestovaippailusta on, että jos vaippa falskaa niin pitää lisätä imua tai lyhentää vaihtoväliä. Yksinkertaista, mutta toimii :)
Tsemppiä vaippailuun! Toivottavasti löydätte teille sopivat vaihtoehdot.
ja kannattaa kokeilla pienellä harso+kuorivaippa yhdistelmää
VastaaPoistameidän suosikkitaitos harsoissa oli vauvakolmio ohje löytyy täältä--> http://www.onneaon.com/harsojen-taitteluohjeita
ei tarvitse edes nappinippaa kun on hyvä kuorivaippa
Imse Vimsen kuoret on loistavia, mutta heitä ne IV -imut äkkiä roskakoriin, jos haluat kestoilun onnistuvan! Ne imut on surkeita! Me ollaan kestoiltu esikoisen kanssa (pian2,5v) koko ajan ja nyt vauvan kanssa n.97% ajasta. Yöllä tosin siis kummallakin kertsit.. tyyliin yöllä nukutaan, ei vaihdeta vaippoja. :) Vanhempi tosin nyt jo kuiva.
VastaaPoistaParhaita ovat mielestäni sisätaskuvaipat, joiden päälle siis pitää laittaa erillinen kuori (villahousut tai pul-kuori) ja sisään tarvittava määrä imuja tai sisävaippa sellaisenaan ilman lisäimuja. Villahousuista ei kokemusta, meillä pul-kuoret. Itse ompelevana on sisävaippoja superhelppo tehdä. Pul-päällysteisiä taskuvaippoja voi toki myös ommella, mutta siinä oltava tarkka, että ommel ei falskaa.
Taskuvaipat, joissa siis pul-kuori ja sisään laitetaan imut, on helppoja käyttää, mut ne ei kaikilla toimi. Meillä ne falskaa useammin kuin kuori+sisävaippa. Toki kuori+sisävaippa systeemissä pitää vaippa laittaa " kahdesti". Usein kuorissa sivuvuotosuoja, jota taskuv ei ole.
Itse ompelemalla voi saa kivannköisiä. Sisävaippaan voi käyttää mitä vaan päällisenä, jolloin vaippa näyttääkin kivalta. Mun blogissakin on joitain kuvia sisävaipoista.
Kestoilu sellainen suomaasto, että sinne hukkuu tosi helposti. Meillä kuitenkin tykätty ja koettu ihan helpoksi.
Ihan vastasyntyneen kanssa ehdottomia lempparivaippoja meillä olivat itse tehdyt joustofroteiset nettinöttöset, kaavakin taitaa olla minulla vielä s-postissa jos haluat sillä kokeilla :). Nöttösen päälle vaan kuorivaippa tai villahousut kosteutta pitämään. Me ainakin tykättiin noista nöttösistä ihan tosi kovasti ja olivat melkein pomminvarmoja vaippoja ihan vastasyntyneelläkin joten uskallan lämpimästi suositella muutaman testivaipan tekemistä :)
VastaaPoistaMeillä kestoilu ei ois ikinä onnistunu, jos ois pitäny kauheesti taitella ja askarrella niitä vaippoja päälle. Ei siis tullu käytettyä harsjoja, villiksiä jne. Me saatiin äitiyspakkauksesta aikanaan nuo imsevimset ja käyttämättä jäi nekin.
VastaaPoistaTaskuvaipat oli ja on meillä käytössä. Ne osaa vaikka pappa laittaa pienelle, kun on imut taiteltu valmiiks sisään :)
Ja imuina määkin liputan tuon bambuhampun puolesta. Mulla on semmosia suorakaiteita, jotka taitan yleensä 3-kerroin. Tän kaveriksi laitan yleensä vielä yhden mikrokuitu imun. Ei oo ollu mun makuun yhtään turhan paksu vaippa.
Niin joo, ja sisäpintana mun suosikki noissa taskuvaipoissa on coolmax.
Mulla muuten on joku taskuvaippakaava tuolla, jos tarviit! :)
Täällä on teille kokeiluun tulossa nuita taskuvaippoja. Meillä osakestoilussa on ollut selkeä ero tyttö ja poikalasten välillä. Se mikä pojalle sopi, ei sopinut tytölle. Myös minun kokemus nuista äp:n imse vimseistä tuommoisenaan on huono. Eli jos niitten kanssa haluaa onnistua, niin ehdottomasti imuja kannattaa tuunata, ei imenyt pissiä eikä kakkaa tuommosenaan. Ne myiinkin aika äkkiä pois kun ei kärsivällisyys riittänyt. Meillä kestoiluun on valittu mahdollisimman helpot jutut eli meidän kokemuksella taskuvaipat ja taiteltavat imut, koskapa ne on helppo täytellä kaappiin valmiiksi ja kuivuvat nopeasti. Myös joitakin aio vaippoja on käytetty mutta niissä huono puoli on pitkä kuivumisaika. Imuona parhaita on olleet froteepyyhkeistä tehdyt sekä hamppu ja bambuimut. Ja muodostaan siis sellaisia, että kolminkerroin taiteltuna mahtuvat vaipan sisään. Lisäimuiksi on ollut ohuita pötköjä, joissa on esim. froteeta tai harsoa kaksinkerroin. Näillä kestoilu on onnistunut ja ollut positiivinen kokemus. Kannattaa varmaan hommata muutamia erilaisia vaippoja kokeeksi ja sitten vasta testin jälkeen ostaa enempi niitä, mitkä osoittautui parhaaksi ja toimivammaksi. Jokainen lapsi on kuitenkin ruumiinrakelteeltaankin erilainen ja toiselle istuu toisenlaiset vaipat, ihan kuten kertakäyttövaipoissakin. Vaipanvaihtoväli kestoillessa on lyhyempi kuin kertakäyttövaipoissa mutta toisaalta lapsi oppii nopeammin ilmaisemaan vaipanvaihtotarpeen. En sitten osaa sanoa, onko sillä vaikutusta varsinaiseen kuivaksioppimiseen vai ei. Mutta kestovaippaviidakko on melkoinen, kokeillen löytää mieleiset ja itse olen ottanut sen ajatuksen osakestoillessa, että yksikin kestovaippa vähentää kaatopaikkakuormitusta vaippojen osalta. Välillä käytetään koko päivä kestoja, välillä menee viikkokin pelkillä kertakäyttöisillä.
VastaaPoistanimi unohtui:) mutta arvaat varmaan kenestä kysymys
PoistaImse vimsen flanellivaippoja ei kannata heittää roskiin kuten joku tuossa kehotti, vaan ommella niihin vaikka tarrat tai saumuroida joustofrotee vaipan päällimmäiseksi kankaaksi, jolloin kiinnitys onnistuu näpsyllä. Imuakin voi lisätä, vaikka toisen läpän tai sitten ommella vaikka pieniä tiimaimuja näiden kaveriksi. Näin ne ovat oikein hyvät vaipat vastasyntyneelle.
VastaaPoistaHyviä vinkkejä olet jo saanutkin. Kärsivällisyyttä! OMV jonne olitkin jo löytänyt, on hyvä paikka kysellä neuvoja.
Kestot oli Kllakin käytössä siihen saakka, että armoton raskausväsymys vei multa innon siihen. Nyt vois aloittaa uudestaan, jos viissis.
VastaaPoistaMä en jaksa perehtyä kestovaippailun anatomiaan ja erityisesti eri termeihin kovinkaan tarkkaan. Käytin Klla pääosin taskuvaippoja, jotka täytin harso+pötkylä -yhdistelmällä. Jos oon netistä koettanut vinkkejä lukea, niin usein se on kaatunut vaikeaan termistöön, pitkiin yhdyssanoihin ja lyhenteisiin. Vaippahommat pitää olla yksinkertaisia ja toimivia!
En lainkaan lukenut muita kommentteja, joten toistoa voi tulla.
VastaaPoistaMäillä vaipoilla joita kuvassa on, meinasi meidän kestoilu loppua seinään heti alkumetreillä.
Litimärästä flanellista tuli hurjat punotukset eikä imukyky riittänyt alkuunkaan.
Noissa taskuissa taas tuo ystävyys-kuosi, jossa on koiria, on viallista. Lamunointi irtoaa ja lakkaa toimimasta :(
Meillä parhaiksi imuiksi on osoittautuneet taittoimut ja perhostaittoimut. Bambu-imuja on meillä jokainen, pysyy pehmeänä ja imee paljon.
Mikrokuitu toki imee paljon mutta myös päästää pissan helposti pois kun joutuu puristuksiin. Toimii vähän kuin pesusieni.
Muista ettet täytä imuja vaipan laidasta laitaan vaan jätät vähän liikkumavaraa jotta vaippa muotoutuu kouruksi.
Tässä itse tärkeiksi havaittuja pointteja :)
Ekaa kertaa blogissasi vierailemassa. Omista lapsista se pienempikin on ollut jo vaipaton pari vuotta, mutta kestovaipat on edelleen hyvin muistissa. Jokunen sata tuli ommeltua aikanaan :)
VastaaPoistaNuo ImseVimsen nb-kuoret oli meillä toimivat, mutta flanellivaipoissa ei imukyky riittänyt. Kuorten kanssa oli enimmäkseen käytössä harso superleija-taitoksella. Jokunen sisävaippa oli myös. Toimi jo ihan pienellä.
Imuina lemppareita olivat perhostaitot. Tai sitten bambu/bambuhamppuimu ja siihen kaveriksi jotain nopeasti pissan sieppaavaa (puuvillaa, mikrokuitua).
Ommellessa lempimateriaaleja olivat coolmax ja pul. Joustofroteistakin vaipan kivan saa aikaiseksi, mutta venyvät ja vanuvat kankaat vaativat hyviä hermoja. Olisipa taas hauska päästä vaippaompelusten kimppuun.
Sorry if my comments are out of place (hope not) but I understand Finnish only partially!
VastaaPoistaFor newborn the most important is having enough, they will not pee a lot of quantity, but will need changes many times in a day, so I would go for something not too thick adn quick to dry, at least at first.
Our little Martin (born 2700 grams, and a bit early) was using "harso" with a wool cover for a long time, and kissaluvs size NB - i love those.
Here is a kaava for vaippa: the Quick Snap Flap Wrap from Diaper divas, here is a link to the pattern and photos: http://flordejara.wordpress.com/2010/08/19/panales-predoblados-quick-snap-flap-wrap-qsfw/
My friend swears is the best for little kids as it will open completely and dry quickly, though I have not tried them.
Would be nice to see a followup post of your vaippa-investigation :-)
Thanks for your comment, it's not out of place :) I guess I have to try "harso" also because many people say that they are best for small babies :)
PoistaHei
VastaaPoistaMinä voin ilmoittautua myös kestovaippatukihenkilöksi, jos vielä tarvetta on näiden hyvien vinkkien jälkeen. Etikkaa huuhteluaineeksi! Se on poistanut meidän vaipoista hajut. Ne haisivat pyykkinarulla kuivuessaa märälle koiralle.