sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Kuinka poistan mandariinitahran vaatteesta?

Ompelin Aavalle tämän ihanan peplumin Verson puodin kauniista, mintunvärisestä paratiisinpuutarhasta. Peplum pääsi ensimmäistä kertaa käyttöön ja siihen tulikin ikäviä mandariinitahroja koko paidan etuosan osuudelta. Aika harvoin meillä on mihinkään vaatteeseen jäänyt pesun jälkeen kestotahroja, mutta tähän jäi. Harmi, että en hoksannut ottaa kuvaa tahroista ja siitä, kuinka paljon niitä oli.


Yritin kaikki keinot: ensin laitoin koneeseen ja lisäsin vähän Vanishia mukaan. Sitten kokeilin sappisaippuaa hieroa tahroihin ja lopulta ultimate tahranpoistoa eli ensin hieroin sappisaippualla, päälle vanishia ja sitten vielä etikkaa vanhishin päälle ja annoin vaikuttaa ja koneeseen. Lopputulos oli se, että etumus oli edelleen oransseja länttejä täynnä. En tiedä olisiko pitänyt ryhtyä itkeä pillittämään, kun kaunis paita oli ensimmäisen käyttökerran jälkeen siinä kunnossa, että tiskirätiksi tai kotipaidaksi joutuisi.

Onneksi joku ompeluryhmäläinen vinkkasi vanhanaikaista neuvoa, eli paidan viemistä auringonpaisteeseen. Eihän se aurinko tietenkään juuri sillä sekunnilla eikä samana päivänäkään paistanut, joten paita odotteli jonkin aikaa työhuoneessa. Sitten kun tuli aurinkoinen päivä, vein sen pihalle aurinkoon hengarissa päiväksi. Illalla vai peräti seuraavana päivänä muistin hakea pois ja kappas, koko etukappale oli puhdas! Ei siis tahran tahraa enää missään! En ole koskaan mitään auringonvalolla putsannut, enkä tiedä vaikuttiko nuo tahranpoistoyritykseni lopputulokseen vai olisiko paita puhdistunut pelkällä auringonvalolla. Onko joku teistä putsannut enemmänkin tahroja auringonvalolla ja toimiiko minkälaisiin tahroihin? Kokemukseni mukaan ainakin varsin tehokas mandariinitahrojen poistaja!

13 kommenttia:

 1. Ohhoh! en ikinä ole kuullutkaan että auringonvalo auttaisi tahroihin!! Kiitti vinkistä :D

  t.Nadja /napsahduksia.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Meillä on kans viime aikoina paljon käytetty aurinkoa tahranpoistajana. Ihmeellinen teho! Itse asiassa mulla on aiheesta postaus lojumassa luonnoksissa :)

  VastaaPoista
 3. Kuivaan kesäisin lähes kaikki vaaleat vaatteet ulkona just tästä syystä, saa ilmaisen tahran poiston kaupan päälle. :) Toimi i muuten myös ikkunan läpi esim kevät talvella. :)

  VastaaPoista
 4. Joo auringolla lähtee porkkanat ym vaikeat tahrat vauvojen bodeista ym :)

  VastaaPoista
 5. Äärimmäisessä hädässä vien vaatteet aurinkoon (eli silloin, kun edes sappisaippua ei auta). Siitepölyn vuoksi vaatteita ei voi kesällä ulkona kuivattaa. Nytkin katselin, kuinka männyt pöllyävät tuulessa ja parveke on keltaisena. Mutta on kyllä toimiva konsti. :)

  VastaaPoista
 6. Meillä perinteisesti on kaikki tomaattitarhaiset vaatteet putsattu auringonvalolla! Ei ole väliä, onko käytetty muuta tahranpoistoa ennen aurinkoa.

  VastaaPoista
 7. Mää poistan kanssa kaikki tahrat auringossa! Varsinkin just mandariini ei kyllä varmasti lähde millään muulla. Heti ekana kevään aurinkoisena päivänä vein pimeiden kuukausien aikana tahriintuneet tytön vaatteet terassin kaiteella riviin puhdistumaan! Hämmästyttävän tehokasta ja halpaa ja helppoakin vielä. ;)

  VastaaPoista
 8. Tomaatti ja sen johdannaiset (ketsuppi yms..) sekä paprikatahrat lähtevät myös auringossa tosi hyvin!

  VastaaPoista
 9. Ompa mahtava idea, samaa olen porkkana tahrojen kans pähkäilly. Tämä menee kokeiluun, kiitos:)

  VastaaPoista
 10. In Spain, where I am from (even though I live in Finland), we remove almost all the stains using the sun. Baby poop goes nicely, and most of food stains. First you wet the fabric and rub the stain with "grandma's" olive oil soap (made from used oil to wash clothes, floors and so on... the equivalent of sappisaippua if you like). Then, you leave it in the sun for the day. Next day, wash normally.

  VastaaPoista
 11. Kaikki tahrat saavat kans täällä aurinkokäsittelyn. Jopa kastemekon puklutahrat lähtivät auringonvalossa. Sääli vain että sitä tahranpoistajaa saa välillä odotella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisen kauan joutuu kyllä aina odottamaan sitä aurinkoa :D

   Poista