torstai 2. joulukuuta 2021

Neulotun kierrepannan ohje

*Sisältää mainoslinkkejä

Olen käynyt läpi lankavarastojani ja yrittänyt tuhota sieltä nyt yksittäisiä keriä, joista ei saa oikein mitään järkevää tehtyä enää tai sellaisia, mistä kerästä on käytetty vain vähän ja loppu on jäänyt kaappiin lojumaan. Tein *Dropsin Big merinosta tällaisia kivoja kierrepantoja ja tän ohjeesta oltiin kiinnostuneita niin julkaisen sen tässä. En tiedä tän pintaneuleen virallista nimeä, mutta jos tiedät sen niin huikkaa! Oon tehnyt tällä yhden neuleen ja se on siitä mulle tuttu. 

Panta on tosi simppeli ja tähän menee aikaa noin tunti, riippuen toki sun kutomisnopeudesta. Alle kaksi varmaan menee hitaammallakin! Tarvitset tähän *Drops big merino-lankaa (tai vastaavaa) sekä numeron 5 puikot. Lankaa menee hieman vajaa 50g.

 

Oon tehnyt näitä kahta eri lasten kokoa. Noin 50-52cm päähän tein 18 silmukkaa ja 53-55cm päähän 20 silmukkaa. Aikuisten kokoon tekisin 22 silmukkaa. Näissäkin silmukkamäärä riippuu käsialasta sekä siitä kuinka leveän pannan haluat. Muutaman neulotun kierroksen jälkeen voit mitata oman työn leveyden ja katsoa onko se omaan makuun tarpeeksi leveä. Silmikoita on mulla parillinen määrä.

Alussa luo toiselle puikolle haluttu määrä silmukoita. Sen jälkeen toistetaan vain näitä kahta kerrosta vuorotellen eli:

1. Siirrä ensimmäinen silmukka neulomatta oikealle puikolle. Neulo kierro 1o 1n niin, että neulot oikean silmukan aina tuolta edellisen kierroksen silmukasta (katso alla olevat kuvat ja video!), jatka näin 1o 1n ja neulo kierroksen viimeinen silmukka normaalisti oikein.

2. Neulo koko kierros oikein.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen näyttää tältä.

Yllä olevasta kuvasta näkyy, että 1o 1n kierroksella tuo oikea silmukka neulotaan tuosta edellisen kierroksen oikeasta silmukasta. Homma helpottuu seuraavilla kierroksilla, kun tuohon kohtaan jää selkeämpi kolo mistä laittaa puikko läpi.

Tässä näkyy nyt paremmin, että puikko laitetaan sisään tuosta nurjan lenkin alapuolelle muodostuvasta reiästä. Alla olevasta videosta voi yrittää katsoa tarkemmin. Vähän puhelimen kamera tarkensi mihin sattuu, mutta jospa tuosta olisi apua!

 

Pituutta voi mallailla päähän, että milloin alkaisi olla sopiva koko. Mulla ainakin neule venyy todella paljon, joten näistä tuli tosi paljon pienempiä kuin lasten päät. Mallasin itse asiassa omaan päähän aina välillä ja tuurilla tuli sopiva koko. Isomman pannan pituus on valmiina noin 21cm (kaksinkertaisena tietenkin 42cm, mittasin siis pannan päältä tuon) ja pienempi sentin pari pienempi eli yli 10cm lyhyemmät kuin päänympärys. Mutta kannattaa tosiaan vähän mallailla päähän et milloin alkaa venytyksessä päät lähentyä toisiinsa.

Oikea puoli neuleessa on tuo, missä näkyy selvästi nuo oikean puolen silmukat. Päättele toisen pään lanka ja jätä pidempi lanka ompelua varten katkaisematta. Laita työ pöydälle oikea puoli ylöspäin.

Sen jälkeen tee päihin U:n muotoiset taitteet. Nämä laitetaan seuraavaksi limittäin ja ommellaan.

Tässä siis oikeanpuoleisen U:n ylempi sakara on laitettu vasemman puolen U-kirjaimen sisään.

Sitten taitetaan oikeanpuoleisen U:n alin reuna vasemmanpuoleisen U:n alle. Piti ottaa nämä kirjaimet tähän esimerkiksi kun on vaikea selittää muuten :D

Tässä vielä video prosessista:

Kun olet ommellut taitteet yhteen, päättele lanka ja käännä oikein päin ja panta on valmis! Hintaa tuli nelisen euroa ja aikaa meni muutama tunti, joten ei paha! Meillä tytöt tykkää pitää kauppareissuilla näitä pantoja, koska tän kans pystyy pitään hyvin myös ponnaria.



Loppuun vielä hieno, pikainen sovituskuva kulahtanut LOL-yömekko päällä :D

2 kommenttia: