lauantai 15. helmikuuta 2014

Ystävänpäivän herkut

Eilen meillä herkuteltiin, vaikkakin melko terveellisesti marenkeja lukuunottamatta... Tein myös teemaan sopivan foccacian eli paistoin sydänvuoassa. Päällä oliiveja, sormisuolaa, valkosipulimurskaa sekä kuivattua sipulirouhetta. Viimeinen hieman kärvistyneenä.


Pääruuaksi ruokainen kanasalaatti, johon laitoin: tomaattia, kurkkua, valmista salaattisekoitusta, täysjyväpastaa, paistettua halloumia sekä kanaa, paprikatäytteisiä oliiveja ja punaista paprikaa.


Jälkkäriksi terveellinen mutakakku, jonka ohjeen nappasin täältä! Laitetaan vielä varalta tähänkin:

Mutakakku (6 palaa)
6 kuivattua taatelia
1 kypsä pieni avokado
vajaa 1/2 tl steviaa (vihreää jauhetta)
1 rkl hunajaa TAI maun mukaan * 

1 dl spelttijauhoa (käytin puolikarkeaa täysjyväistä)
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
3/4 dl vapaavalinnaista maitoa tai kahvia 
(kourallinen saksanpähkinöitä tai pekaaneja paloiteltuna)

* Annetulla hunajamäärällä mutakakusta ei tule kovinkaan makea, joten maista taikinaa ja lisää makeutusta mielesi mukaan. Voit myös halutessasi jättää hunajan pois ja käyttää enemmän taateleita, reilu 1/2 dl tai haluamasi makeusasteen mukaan. Toinen vaihtoehto: jätä taatelit pois ja käytä hunajaa vajaa 1/2 dl. 

Liota taateleita ainakin 20 minuuttia kulhossa kylmässä vedessä. Valuta vedet hyvin pois ja lisää kulhoon avokado. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lisää stevia ja hunaja ja sekoita. Lisää jauhot, kaakaojauhe ja neste ja sekoita aineet sekaisin. Kääntele joukkoon vielä pilkotut pähkinät. Lusikoi taikina leivinpaperilla päällystettyyn leipävuokaan ja tasoita pinta.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 10-13 minuuttia tai kunnes pinta on jähmettynyt, mutta kakku on sisältä vielä kostea ja mehevä. Maistuu hyvältä lämpimänä mutta on parhaimmillaan jääkaapissa yön yli vetäytyneenä. 


Veeti halusi koristella valmiin kakun vielä pähkinöillä.


Ihan hyvää oli, vaikkakin ilman sokeria ja rasvaa tehty! Ja yksi palanen riitti hyvin jälkkäriksi.


Silti kaikkein parasta olivat nämä minttusuklaamarengit. Niin suussasulavia ja hyviä, että oksat pois!

Nämä tein seuraavalla ohjeella:

Minttusuklaamarengit:

4 valkuaista
2,5dl sokeria
2tl maizenaa
1tl sitruunamehua
70g 70% tummaa minttusuklaata (Marabou Premium)

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää pienissä erissä sokeri. Vatkaa kovaksi vaahdoksi ja lisää maizena sekä sitruunamehu ja jatka vatkaamista, kunnes massa on kiiltävä ja pysyy kupissa kun käännät sen ylösalaisin. Sulata suklaa ja kääntele nuolijalla jäähtynyt suklaa massan joukkoon. Sekoita vain vähän, että jää tuommoisia kivoja rantuja. Nostele lusikalla leivinpaperille ja paista. Itse paistoin  noin 110 asteessa 1h15min ja mielestäni tuli hyviä. Nämä olivat isoja marenkeja, sillä taikinasta tein vain 12kpl. Sopivasti jäivät sisältä löysäksi ja päältä kuivuivat.

5 kommenttia:

  1. Ihania ystävänpäivän herkkuja! Kakku näyttää onnistuneen tosi hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä poltan kaikki pohjaan, nyt ei palanut kuin tuo sipulirouhe! :)

      Poista
    2. Niin ja kiitos reseptistä, seuraavaksi kokeiluun menee mustikkabrowniesit. Innostuin niin näistä terveellisimmistä herkuista, että sun blogi oli loistolöytö!

      Poista
  2. Rikollisen herkullisen näköistä kaikki! Alkoi tehdä mieli noita kaikkia :D

    VastaaPoista