sunnuntai 23. helmikuuta 2014

DIY siksak-lapaset!

Siksak-kuvio on tainnu vallata mun ja monen muun mielen tänä vuonna niin käsitöissä kuin sisustuksessa. Yhdet siksak-sukat tein jo täällä ja sitten heräsi halu tehdä myös lapaset. Ensin tein nuo mustavalkoiset ja sitten intouduin tekemään toiset isommalla siksakilla.

Käsityöblogit- facebooksivulla on tässä kuussa ollut DIY-kuukausi. Joka päivälle on ollut eri blogeissa jokin diy-ohje. Tänään on minun päiväni, joten tässä ohje, miten saat itse tehtyä vastaavat ja neulekaaviot kumpaankin siksakkiin.

En ole koskaan kirjoittanut neuleohjetta, joten vinkit virheistä otetaan vastaan!


Tarvitset: Lankaa ja puikot. Itsellä lankana Novitan 7 Veljestä ja puikot kokoa 3mm joustinneuleeseen sekä 3,5mm tai 4mm itse kuvioon.

Mustavalkoiset on tehty noilla pienemmillä puikoilla ja punaiset isommilla, että jäisi sen verran tilaa, etä halutessaan saa toisen hanskan alle.


Kaaviossa on kahdesti kuuden silmukan mallikerta


Luo vartta varten 44s (tämä riippuu ihan käsialasta, itsellä on melko löysä käsiala). Neulo 2o2n-joustinta haluamasi määrä. Itse tein kahdeksan kierrosta. Vaihda työhön isommat puikot ja aloita mallikerta kaavion mukaisesti. Kavenna ensimmäisellä kierroksella tasaisesti kaksi silmukkaa eli silmukoita on yhteensä 42s. Jaa silmukat puikoille seuraavasti 10,11,10,11. Neulo sitten mallikertaa toistetaan niin kauan, että varsi on halutun mittainen ja aloitetaan peukalo.

Silmukkamäärää voi muuttaa, kunhan se on kuudella jaollien!


Aloita kierros normaalisti, mutta neulo peukalon silmukat eriväriselle apulangalle. Neulo ensimmäiseltä puikolta kolme silmukkaa, jonka jälkeen vaihdat apulangalle ja neulot sillä 7s. Siirrä nämä eriväriselle langalle neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo alkuperäisellä langalla uudestaan. Jatka mallineuletta.Neulo kunnes työ yltää suunnilleen pikkurillin yläpuolelle. Tee haluamasi kavennukset. Itse suosin pyöreitä sädekavennuksia, joiden ohjeen löydät esimerkiksi täältä. Ensin pitää yhdellä kierroksella kaventaa sen verran, että kaikilla puikoilla on saman verran silmukoita.

Nyt lapanen on melkein valmis! Lopuksi poimi apulangalla olevat silmukat, yhteensä 14s ja lisäksi molemmilta sivuilta yhdet silmukat eli yhteensä 16s pitäisi olla peukalossa. Silmukkamäärää voi muuttaa, mikäli tuntuu liian pieneltä/isolta omaan käteen. Neulo peukaloa kolmella puikolla, kunnes peukalo yltää suunnilleen kynnen puoleen väliin. Itsellä se oli 17 kerrosta ennen kavennuksia. Lopuksi kavenna joka puikon kaksi viimeistä silmukkaa yhteen niin kauan, että työssä on jäljellä 3-4 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä ja päättele nurjalle.

Toisen käden peulakoa varten neulo apulangalle neljänneltä puikolta yksi silmukka ja poimi sen jälkeen apulangalle seitsemän silmukkaa! Muuten tehdään samalla lailla kuin toinen lapanen.

Lopuksi voit onnitella itseäsi, lapaset ovat valmiit ja niiden pitäisi näyttää kutakuinkin tällaisilta. Todennäköisesti vielä paremmilta, koska kirjoneule ei ole vahvinta alaani :)


11 kommenttia:

 1. Nää on kyllä ihania! Täytyy testata ohje jossain välissä :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta! Nappasin kaaviot itselleni talteen omaan blogiini :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta :) Rupean heti neulomaan... :)

  VastaaPoista
 4. Ihanat! Mä alan heti penkoa lankalaatikkoa... :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos ohjeesta, omat lapaset kohta valmiit! :) Saanko linkittää ohjeen blogiini? :)

  VastaaPoista
 6. Ihana ohje. Olen jäänyt koukkuun. On tullut jo useammat lapaset. Nyt ajattelin tehdä 1-vuotiaalle,
  mutta en löydä sen ikäisille lapasten ohjeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Auttaisiko tämä yhtään? https://www.novitaknits.com/fi/fi/neuleohjeet/lapsen-neulotut-peruslapaset-novita-7-veljesta Jos tekisi vaan vaikka nallelangalla, niin tulisiko sitten pienemmälle sopivat?

   Poista
 7. Peukalo on todella ahdas. Pitää vähän muuttaa ohjetta sopivammaksi, ihan mukava vanha kuvio,leveässä kuviossa paljon pitää vain sitoa lankajuoksuja neuleen sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon varmasti riippuu käsialasta nämä, omani on aika löysä. Onneksi se on helppo muuttaa! Itse tykkään tehdä langanjuoksun sitomiset kolmen silmukan välein ja samalla lapanen tulee paksummaksi ja on lämpimämpi 😊

   Poista