torstai 30. huhtikuuta 2015

Vähemmän esteettiset, mutta NOPEAT munkit!

Tänä vuonna meidän perhe otti lähtölaukauksen vappuun hieman etukäteen, koska mies lähti tänään kavereiden kanssa frisbeegolfreissulle. Tein jo viime viikonloppuna siman, joka valmistui ja jopa onnistuikin hyvin! Ohje oli Dan sukkerin eli varmaan sama mikä on fariinisokeripussin kyljessä. Lisäksi tein tiistaina pikamunkkeja Marttojen ohjeella.

5 dl vehnäjauhoja

1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2 1/2 dl maitoa
2 munaa
50 g voita tai margariinia sulatettuna
kypsentämiseen: öljyä
pinnalle: sokeria

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito, munat ja sula rasva. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
  2. Nosta ruokalusikalla nokareita kuumaan öljyyn (180 asteiseen). Anna kypsyä kauniin ruskeiksi yhteensä noin viisi minuuttia. Munkeista tulee muodoltaan epätasaisia.
  3. Nosta munkit reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Sokeroi ne lämpiminä. 
  4. Pikamunkit maistuvat parhaimmilta haalean lämpiminä.


Normaalisti olen jo usempana vuonna tehnyt berliininmunkkeja, mutta nyt olin laiska ja halusin kokeilla pikaversiota. Taikina olikin hyvin helppo ja pikainen tehdä eikä tuo paistaminenkaan mitenkään älyttömän aikaa vievää ollut. Mulla oli varmaan joku lukemisenymmärtämisen vaikeus tuossa paistoajan määrittämisessä, koska mun mielestä tuossa käsketään paistaa munkkeja viisi minuuttia. Melko pitkä aika? Vai tarkoittaako se koko satsin aikaa? Silloin tulisi todella vähän minuutteja aina per munkki, koska ainakaan mun kanttilaan en laittanut kuin neljä tai maksimissaan viisi munkkia kerrallaan. Paistoin kuitenkin vähän näppituntumalla ja liian kypsiksihän ne paistuivat ja munkit olivat melko kovia koppuroita...


Onneksi nuo kuitenkin muuten maistuivat ihan hyville, että en ehkä vielä menettänyt toivoa pikamunkkien suhteen. Positiivista ohjeessa on todella nopsa ja helppo valmistus ja miinusta ulkonäkö. Tämmöisen esteetikon silmää hivelöisi paljon enemmän semmoinen tavallinen, pyöreä munkki mitä tuommoinen epämääräisen mallinen köntti. Mutta suosittelen silti testaamaan, mikäli munkkihammasta huomenna kolottaa ja munkit ovat jääneet kauppaan.!


Näiden munkkien myötä hauskaa vappua sinne ruudun toiselle puolelle! Onko teillä muuten vappuperinteitä? Me käydään varmaan huomenna aamusella vapputorilta parit lakut ostamassa ja suunnataan sitten moikkaamaan mummua ja pappaa, että ei tartte ihan päineen olla kotona kun se mieskin kotiutuu vasta sunnuntaina.

2 kommenttia:

  1. Mekin testattiin näitä pikamunkkeja eilen, kun ensimmäinen munkkisatsi loppui jo. Meillä taikina oli vähän löysempää, vaikka tuolla samalla ohjeella tehtiinkin. Munkeista tuli tosi mielenkiintoisen näköisiä, kuin jotain örkkejä tms. Ja ihan munkin makuisia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maku olis ollut kyllä ihan hyvä, kun ei ois tyhmänä paistanut niitä kivikoviksi :D

      Poista