torstai 7. tammikuuta 2016

Vauvan päikkärit pakkasessa+alevinkki

Meillä Viia on todella huono sisällä nukkuja. Nukuttaminen yleensäkin muualle kuin rattaisiin on tällä hetkellä melko haastavaa ja sängyssä nukutut päikkärit tahtovat olla kestoltaan sen puolisen tuntia, kun ulkona nukkuu puolitoistatuntia. Tällä viikolla meillä on ollut talven kovimmat pakkaset, tälläkin hetkellä -28,6! Monessa facebookryhmässä on ollut aiheesta keskustelua ja kun luin vielä Soppaa ja sirkushuveja-blogin Hannan kirjoituksen aiheesta, päätin kirjoittaa asiasta oman mielipiteeni :)

Olen joutunut miettimään, että mihin pakkasasteeseen asti voin nukuttaa Viian vaunuihin. Oululaisessa tutkimuksessa  todettiin, että vauvaa kannattaisi nukuttaa vain viidessä pakkasasteessa. Tämä tutkimus tuli eräässä lastenvaunuryhmässä esille kokonaisuudessaan, muta en ole sitä kokonaan lukenut, ainoastaan tuon tiivistetyn uutisen.Toisaalta tutkimuksessa puhuttiin, että jos varustuksena on äitiyspakkauksen pussi ja haalari. Tuossa kombossa en kyllä laittaisikaan vauvaa kovaan pakkaseen nukkumaan! Tutkimuksesta ei kuitenkaan selvinnyt se, että onko ulkona nukuttamisesta mitään haittaa, jos vauva herää unilta joka paikka lämpimänä? Puhuttiin vain siitä, että lasten jalat ja kädet kylmettyvät helposti ulkona. Altistuuko siinä pitkäaikaiselle kylmälle, jos vauva nukkuu lämpimässä? Olisi mukava nähdä tuloksia kunnon varustuksella nukkuvista vauvoistakin tai jos semmoisia on olemassa, niin linkki olisi kiva :)


Viia nukkui ulkona vielä kun oli -18 pakkasta ja vaunuista heräsi ihan lämmin tyttö. Mielestäni kaiken a ja o on se, että lapsi puetaan toppapussiin oikein. Lämpimimmät pussit ovat esimerkiksi untuvaa tai lampaantaljaa, kuten meillä.  Pussiin (kuten untuvamakuupussiinkaan) ei saa pukea liikaa eikä vääränlaista vaatetta. Vaatteiden olisi hyvä olla hengittäviä, kuten juuri vaikkapa villaa. Suurin virhe on varmaan laittaa pussiin joku kosteudenkestävä haalari, jossa on kalvo ja teipatut saumat, jotka eivät päästä lämpöä sisään. Mitä paremmin ilma kiertää, sitä lämpimämpi on. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta nämä ovat minun omia järkeilyjäni :)


Kovimmilla pakkasilla olen nukuttanut Viian tuohon Nordlysin lampaantaljapussiin ja laittanut rattaisiin alle vielä toisen lampaantaljan. Vaatteina pussissa on ollut sisävaatteet (plussaa olisi jos nämä olisi villaa), villasukat ja toppatossut, toppahanskat, merinovillainen kypärämyssy, villapipo ja äitini kutoma villapussi, joka näkyy ekassa kuvassa. Päähän vielä tuo pussin huppu. Hieman pienemmillä (alle kymmenen astetta) pakkasilla meillä on ollut ohuempi merinovillainen haalari. Rattaiden suuaukon olen peittänyt vaunuverholla ja viltillä ja pussin päälle olen saattanut nakata vielä jalkapeitteen. Meidän itkuhälyttimessä on myös lämpötilamittari ja pystyn seuraamaan siitä vaunujen sisälämpötilaa.


Tämmöisellä varustuksella Viia on pysynyt ihan lämpimänä pussissa jalkoja ja käsiä myöten. Olen miettinyt tuota pakkasrajaa niin, että jos olisi autoton ja esimerkiksi yksinhuoltaja, niin ostoksillakin olisi pakko käydä ja viiden asteen pakkasrajalla se tarkoittaisi sitä, että joko oltaisiin talvi nälissään tai sitten niiden vaunujen kanssa pitäisi lenkkeillä sinne kauppaan. Eihän tuolla lapissa esimerkiksi pääsisi koko talvena mihinkään, jos lasta ei saisi pitää hetkeä kauempaa vaunuissa, jos pakkasta on yli viisi astetta. Mutta nämä ovat niitä asioita, joissa jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee!

Lisäksi meillä on kaksi muuta lasta, joiden kanssa olisi suotavaa ulkoillakin. Talvella yleensä on pakkasta vähintään se viisi astetta, yleensä enemmänkin. Paitsi tänä talvena :D Jos pitäisin kiinni viiden tai kymmenen asteen pakkasrajasta, me istuttaisiin koko talvi isompien kanssa sisällä, eikä sekään kuulosta kävin varteenotettavalta vaihtoehdolta. Ollaan tällä viikolla oltu koko viikko sisällä ensin lasten sairastelun vuoksi ja sitten kovan pakkasen vuoksi ja kyllähän täällä porukka hyppii seinille! Eli käytännössä tuo erakoituminen sisälle ei aina ole vaihtoehto.


Tämän päivän pakkasmäärä oli jo minustakin niin korkea, että nukutin Viian sisälle vaunuihin. Laitoin tytön äitiyspakkauksen makuupussiin ja heijasin uneen niin on nukkunut tuolla jo yli tunnin! Toimii siis näinkin ainakin joskus. Eilen tein saman niin sain kolme kertaa käydä vartin sisällä lykkimässä uudelleen uneen. Onneksi vaunut mahtuivat nätisti myös kodinhoitohuoneeseen ja nyt siirsin ne pesuhuoneeseen, missä on isompi tila lykkäillä niitä nukuttaessa :)


Mikä on teidän pakkasraja ulkona nukutuksessa? Nukkuuko lapsi paremmin sisällä vai ulkona?

Lopuksi vielä vinkkinä, että Lekmerillä *on lämpöpusseja tarjouksessa ja koodilla LÄMPÖPUSSIT15 saat vielä  -15% alennusta. Alennus on voimassa 12.1.2016 klo 9.00 asti. Antaa tuon alen myös alennetuista tuotteista, joten nyt irtoaa melko halvalla kunnon pussit!

*sisältää mainoslinkin, en hyödy klikkauksesta rahallisesti

20 kommenttia:

 1. Meillä oli tänään -30*C ja ulos nukutin kahdeksankuisen pojan. Puolentoista tunnin päikkäreitten jälkeen heräsi lämmin ja hyväntuulinen poika. Pukeutumiskysymys minusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se taitaa olla! Tosin itse en raskinut tuonne tänään laittaa, kun en tiedä miten nenän saisin suojattua kun se tahtoo jäädä kylmäksi ja punaiseksi!

   Poista
 2. Mä nukutin vauvaa alle -20 asteen pakkaseen. En usko että vauvalle tulee kylmä muuten, mutta keuhkoille voi tulla. Näik ohjeistettiin neuvolassa. Neuvolatäti sanoi että voi käyttää vaunuja välillä sisällä ja taas viedä ulos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vaunuissa ei ole sisällä tuota -20 pakkasta, vaan korkeimmillaan suuaukon lähellä on ollut -7, joten ei varmaan vielä keuhkoille se ole haitallista :)

   Poista
 3. Meillä Aate nukkuu myös huonosti sisällä päiväunensa. Pakkasrajana oon pitänyt nyt -20 astetta ( untuvapussi, villavaatteet jne.) Ikää kuitenkin jo yli vuosi. Nyt, kun mittari lähentelee -30 niin Aate nukkuu vaunuissa autotallissa jossa +5 astetta :) nukkuu sielä lähes yhtä hyvin kuin ulkona. Oon käyttäny myös mökillä ulkosaunaa ja yhdessä kyläpaikassa ulkovarastoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on puolilämmin tuo varasto, mutta sinne on ärsyttävät portaat niin en oo jaksanu sinne nostaa. Tuo -20 on mullakin nyt ollut korkein missä oon nukuttanut ulkona.

   Poista
 4. Meillä neuvolassa sanottiin 15 astetta pakkasrajaksi. Hyvät varusteet saa olla jo silloinkin. Pakkasilma on lapsen keuhkoille huonoa, ja saattaa hengitys olla vaikeaa. Ei niinkään se, että tulisi kylmä nykyajan vaatteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tosiaan lämpötilahälytin itkarissa ja siitä voi seurata sitä kuomun sisällä olevaa lämpötilaa, eikä se ole tosiaankaan yhtä paljon kuin pihalla. Vaunuverhon vieressä ihan suuaukolla on ollut korkeimmillaan miinus seitsemän, joten huoletta voi siis nukuttaa lasta ainakin tuossa -20 asteen pakkasessa kun kuomu on tarpeeksi suojaisa ja vaatetta tarpeeksi lämpimästi :)

   Poista
 5. Moi Laura. Olispa ollut ihan kiva jos olisit edes linkannut blogiini, kun postaus on kuitenkin hyvin identtinen omani kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin alkuun linkin blogiisi! :)

   Poista
  2. Niin ja anteeksi, että en heti sitä hoksannut tehdä, vaikka kävin blogiisikin kommentoimassa aihetta!

   Poista
  3. Pakko sanoa, että en huomannut tuota sun lämpöpussilinkkiä lopussa! Nyt ihan naurattaa kun kävin kattomassa uudelleen sun tekstiä että siellä on se sama alevinkki. Lisäsin oman linkin tonne perään vasta myöhemmin kun huomasin sen tradedoublerin uutiskirjeestä. En ollut lukenut tota sun ps kohtaa ollenkaan! Nyt ymmärrän miksi juttu näyttää niin identtiseltä.

   Poista
  4. Laitoin sulle viestiä fb:ssä, toivottavsti tuli perille :)

   Poista
 6. Meillä kummatkin lapsista ovat nukkuneet todella hyvin vaunuissa ulkona, jopa 3 tunnin päikkäreitä. Noin -20 asteeseen saakka nukutin ulkona. Meillä vaunuissa pohjalla oli lampaantalja ja sen päällä lapsi kunnollisessa toppapussissa. Lapselle puin merinovillaisen haalarin, myssyn, villasukat ja tumput sekä ohuemman toppapuvun, nahkaiset tossut sekä kunnollisen hatun. Näin siis kovimmilla pakkasilla, lauhemmilla keleillä sitten vähemmän. Vaunuissa oli lisäksi topattu jalkapeite ja kuomun suuaukon eteen laitettiin kaksinkertainen fleecepeitto, joka kiinnitettiin sivuista kunnolla kiinni. Tällaisella "viritelmällä" lapsi nukkui todella hyvin, oli lämmin, mutta ei koskaan hikinen. Ja kävin tietysti säännöllisin väliajoin tarkistamassa miten vaunussa jaksetaan ja kovimmilla pakkasilla nostin lapsen sitten jossain vaiheessa sisälle jatkamaan uniaan. Lasta ulkona pakkasilla nukuttaessa tärkeintä lienee se, että hän ei joudu hengittämään kylmää pakkasilmaa, mutta sehän ollaankin jo todettu, että vaunun sisälämpötila ei ole sama kuin ulkolämpötila, kun vaan muistaa suojata kuomun suuaukon. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään seurasin mittarista kun Viia nukkui pihalla, että paljonko vaunujen sisällä oli pakkasta. Korkeimmillaan -1 vaikka ulkona oli noin -14. Eli aika suuri ero! :)

   Poista
 7. Vielä: sellaisen muistan lukeneeni/kuulleeni, että tuossa vaunun suuaukon peittämisessäkin oltava tarkkana, kokonaan ei saisi tukkia ( tietenkään), sillä pahimmissa tapauksissa ollut /epäilty olevan yhteys kätkytkuolemiin...

  VastaaPoista
 8. Kiitti vinkistä ja alekoodista, meille kotiutuu toivottavasti pian untuvalämpöpussi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Mimmonen teille nyt tulee?

   Poista
  2. Elodie detailsin se musta. Arvoin tuon ja sitte semmosen bozzin lampaankarvapussin kans mut tuossa untuvaisessa oli isommat ulkomitat niin aattelin et se ehkä sitte on lämpimämpi ja menee pitempään. Pitää kans hommata vaikka semmonen talja sitte siihen alle vielä :) Mut 180€ pussi tulee nyt satasella kotio asti.

   Poista