sunnuntai 10. tammikuuta 2016

7kk vauhtihirmu

Viialla tuli eilen täyteen seitsemän kuukautta, joten sen johdosta taas kuukausikuulumisten aika. Tässä kuussa meillä ei olekaan neuvolaa, vaan uudet mitat saadaan vasta ensi kuussa. Toivottavasti on tullut kasvua edes tällä kertaa viime kertaisen huonon kasvun sijaan.

Liikkuminen

Alkukuusta kerroinkin, että meillä on nyt löydetty seisomavaihe. Viia liikkuu koko ajan enemmän ja enemmän konttaamalla ja ryömiminen alkaa vähentyä pikkuhiljaa. Kova meno on neidillä koko ajan päällä ja paikallaan ei malteta pysyä. Parasta on se, jos isompien sisaruksien huoneiden ovet ovat unohtuneet auki ja sinne ehtii livahtaa leikkimään leluilla ennen kuin kukaan huomaa. Veeti on onneksi oppinut aika hyvin pitämään ovensa kiinni, kun siellä tahtoo olla aina levällään pikkulegoja, jotka Viia varmaan söisi jos sinne pääsisi. Aavan huone on puolestaan yleensä sallittua aluetta ja siellä Viia viihtyykin hyvin duplojen ja muiden Aavan lelujen kanssa.


Viia nousee pystyyn ihan jokaista mahdollista esinettä vasten syöttötuolista pyykkikoppaan. Syöttötuolina meillä on tällä hetkellä lainassa mummulan Antiloop, koska se on tarjottimen kanssa huomattavasti meidän omaa tuolia kätevämpi. Tuohon meidän omaan Brioon kun ei saanutkaan enää erikseen ostettua tarjotinta, niin kuin ajattelin. Antiloopissa on ohuet, metalliset jalat ja niitä vasten nouseminen on aika huvittavan näköistä touhua. Viia myös konttailee ruokapöydän alle jos Aava ja Veeti ovat välipalalla ja nousee heidän tuolejaan vasten ylös ja kurkkii sieltä :)


Meno on siinä mielessä hieman jo tässä viikossa rauhoittunut, että Viia osaa jo jonkin verran myös laskeutua alas jos nousee esimerkiksi sohvaa vasten seisomaan. Muksahduksia tulee huomattavasti vähemmän ja olen luopunut ajatuksesta hommata se konttauskypärä. Yllättävän nopeasti nuo taidot kehittyvät tuon ikäisellä!


Olohuoneessa lempipuuhaa on lelukoria vasten seisominen tai kontallaan olo ja lelujen purkaminen lattialle. Siinä saattaa viihtyä pitkänkin aikaa. Nostan korin yleensä vielä tuohon maton päälle, niin pehmentää vähän iskua jos sattuu tulemaan yliarviointi omia kykyjä kohtaan.


Tämä näky on yleinen meillä. Viia on pyllähtänyt istualteen ja jäänyt jumiin kun ei saa jalkoja tuosta pois kun on korin nurkassa ja jalat koria vasten :)


Ruokailu

Tällä hetkellä mennään sormiruokailun ja lusikalla syöttämisen kombinaatiolla. Viia alkoi huolia noin viikko sitten lusikan ja ollaan lusikoitu aamupuuro sekä hedelmäsosetta ja annettu sitten muuta ruokaa sormiruokana. Halusin tuon lusikan opettaa, koska sormiruokaillen ei vielä mahaan juurikaan päädy ruokaa. Lusikalla voi hieman pelata ajan kanssa eli jos nälkä yllättää mun poissa ollessa, voi antaa jotain kiinteää kun maitoa ei edelleen huoli pullosta. Saadaan myös toivottavasti kiinteiden ja maidon yhdistelmällä se pituuskasvu paremmalle mallille.


Kasvikset eivät vieläkään oikein ole herkkua Viian mielestä. Parhaiten uppoaa tällä hetkellä puuro! Viia on syönyt jo ainakin porkkanaa, bataattia, parsakaalta, makaronia, munaa, kaurapuuroa, neljänviljan puuroa, omenaa, banaania, päärynää, mangoa, mandariinia, jauhelihaa, tomaattia, maissinaksuja, ruisnaksuja ja talk-muroja.  Päänvaivaa tuottaa, että mitä kasviksia valmistaisin, että ne maistuisivat. Kesäkurpitsa on ainakin kokeilematta, mutta mikä muu voisi olla semmoinen herkku? Voisin jotenkin kuvitella, että porkkana tai bataatti olisi ollut suurta herkkua kun ovat hieman makeita.


Nyt olen antanut ensimmäistä kertaa noita suolattomia Talk-muroja, että voi harjoitella pinsettiotetta ja ne ovat osittain jo suuhun päätyneetkin. Tein myös porkkana-tomaatti-pastasosetta, mutta ei ollut mikään hitti. Onneksi tein vain pienen kupillisen.


Erilaiset itse tehdyt leipäset tai apinaevästyyppiset jutut ovat olleet Viialle mieluisia. Paahtoleipää söisi varmasti päivittäin, mutta sitä en viitsi suolan vuoksi antaa. Muistaako joku, mitkä olivat kaupan leivistä niitä vähiten suolaisia?

Maitona menee edelleenkin pelkästään äidinmaito ja sitä hörppäillään 1-3h välein, päivästä riippuen. Yleensä kuitenkin aina ennen unia ja mahdollisesti niiden jälkeen. Olen myös imettänyt vielä ennen kiinteitä ja pitänyt pientä taukoa ennen niiden antoa. Toisinaan saa kuitenkin kiinteät ennen maitoa, riippuen miten meillä menee Viian ja muiden kanssa ruokarytmit yhteen. Viia ei syö viittä ateriaa päivässä. Yritän kuitenkin muistaa ottaa mukaan aina hereillä ollessaan pöytään muiden kanssa ja annan edes jotain naposteltavaa, kuten ruisnaksuja. Määrällisesti äidinmaito on vielä se ykkösruoka ja kiinteät tulevat vasta sen jälkeen, niin kuin pitäisi alle vuoden ikäisella ollakin.


Nukkuminen

Viialla on päikkäreillä aika tarkka rytmi. Unet on aina noin 1,5-2h päästä edellisestä heräämisestä. Ennen ensimmäiset unet kestivät noin puoli tuntia, mutta nyt on alkanut näyttää, että uni maistuu pidempään. Toisaalta se on hyvä, niin saadaan isompien kanssa rauhassa ulkoilla, mutta toisaalta oli mukava kun keskimmäiset unet olivat ennen pitkät ja ne olivat Aavan unien kanssa samaan aikaan. Vähän vaihdellen paikkaa toiset unet on yleensä lyhyemmät ja toiset pidemmät. Joskus nukkuu pidemmät kaksilla ekoilla unilla.

Iltapäivän viimeiset unet ovat poikkeuksetta alle puoli tuntia eikä olla annettu pidempään nukkuakaan. Viimeiset unet ovat tuossa viiden maissa, kuuden jälkeen annetaan nukkua vain 10-15min, että olisi jotain mahdollisuutta saada iltaunille ihmisten aikoihin. Päivän unisaldo on noin 2,5-3h. Ei tullut tästäkään semmoista kolmen tunnin päikkäreiden nukkujaa. Pisimmät unet ovat tainneet olla hieman reilut kaksi tuntia ja nekin voi laskea yhden käden sormilla. Viimeisten unien pois jättäminen ei luonnollisesti pidennä aamu-unia yhtään :D

"Ai nukkumaan? Mutta ei mua väsytä sitten yhtään!"

Ollaan vähän siinä haastavassa tilanteessa, että iltapäivän unet näyttävät vaikuttavan jo yöunille nukahtamiseen, mutta ilman niitä ei oikein pärjää kun pitäisi jaksaa valvoa kolmesta neljästä kasiin nukahtamatta :/


Yöunille meno on mennyt ihan plörinäksi! Olen yrittänyt mennä aina sänkyyn syöttämään, että nukahtaisi siihen samalla kun syö. Kyllä se kuitenkin jossain välissä oppii ilman tissiäkin nukahtamaan. Mutta kun Viiapa ei enää nukahdakaan siihen, että syö! Tai saattaa olla silmät kiinni, mutta piristyy heti syötyään. Yleensä ei malta enää edes syödä vaan pitäisi saada kontata pitkin sänkyä tai mennä seisomaan pinnasänkyä vasten kun se on tuossa meidän sängyn vieressä sopivasti. Tai mennä rapsuttelemaan sängynpäätyä tai jotain muuta mukavaa syömisen sijasta.

Olenkin sitten syöttänyt useana iltana olkkarissa telkkaria katsellen ja toisinaan nukahtaa siihen ja toisinaan ei. Ei malta yhtään rauhoittua syliinkään vaan pitäisi päästä remuamaan. Joku ilta oli aivan poikki, mutta ei osannut rauhoittua. Lopulta nukahti mun rinnan päälle viidessä minuutissa kun malttoi hetken olla paikoillaan.

Ollaan kokeiltu myös laittaa pinnasänkyyn nukkumaan, mutta nousee heti seisomaan ja aikansa riehuu ja heiluu ja alkaa huutamaan. Siinä ei auta mitkään silittelyt vaan lopulta on kuitenkin pakko ottaa pois sängystä ja yrittää nukuttaa syliin. Meillä nää tytöt on näemmä näitä haastavia nukkujia toisin kuin Veeti :)

"Mikä se tämä on? Voisin tätä vähän kokeilla nukkumisen sijasta...."

 Siinäpä ne tärkeimmät, mitä tällä hetkellä tulee mieleen tuosta pikkupirpanasta!

8 kommenttia:

 1. Mitä ihanuuksia nuo ekan ja kolmannen kuvan kankaat, mistä niitä saa?

  Meidän kuopus on teidän Viiaa pari viikkoa nuorempi. Tällä hetkellä syö porkkanaa, banaania ja kurkkua, joista banaani ja kurkku uppoa parhaiten. Lusikkaa ei oikein vielä huoli, joten sormiruokailulla mennään. Bataatista sai kovia mahavaivoja, perunaa en ole vielä edes uskaltanut kokeilla.

  Tykkäisikö Viia kukkakaalista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpikin on Paapiin kankaita ja niitä saa suoraan paapiilta tai vaikka Pehemiältä, siellä oli ainakin tuo Kaino (alempi) tarjouksessa tällä hetkellä!

   Meilläkään ei ole perunaa annettu ollenkaan vielä, mutta mistään muusta ei ole tullut mitään. Kukkakaalia on muuten kokeiltu myös, mutta ainakaan silloin ei ollut kovin suuri menestys. Ostin siis kruunuvihanneksia ihan pakasteena. Kurkkua en ookkaan kokeillut alun jälkeen, pitää kokeilla sitä uudelleen! :)

   Poista
 2. Voi sentään, ihana neiti! On tuo nukkumaanmeno ihan samaa kuin meillä, prikuulleen. Minä oon ottanu sen linjan, että nukutan niin että imetän, annan touhuta tai sitte jos on selvästi väsyny muttei rauhoitu niin otan kainaloon ja silitän. Voi kestää tunninkin tänä sessio. Tissiä on ruvennut neljällä hampaallaan puremaan niin en voi sillä enää välttämättä nukuttaa. Kyllähän ne joskus oppii ilman tissiä olemaan! Jaksamista!

  -Eiskatti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei oikein kainaloon rauhoitu. Nyt ei nukkunut viimeisiä päikkäreitä ja nukahti kasilta parilla silityksellä. Kunnes heräs puolentunnin päästä ja nyt mies yrittää saada rauhoittumaan kun vetää niin yliväsyneenä itkupotkuraivareita, että ei mitään järkeä! Ei voi vaan luovuttaa, keneen lie tullut... :D

   Poista
 3. Voi että kuinka suloinen Viia.♥
  Meillä oli edellisen mielestä nuo Talk-murot niin hyviä, että ostetaan niitä kyllä Hugollekkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Veeti ei voi sietää, mutta Aava on alkanut syödä niitä nyt kun niitä Viialle annetaan. Ja Veetikin aina silloin kun meillä on pieniä vieraita ja annetaan niille noita kahvipöydässä, kun jotenkin lapset mieltää ne sit "herkuksi" kun saa kahvin ja mehun kanssa :D

   Poista
 4. Ihana pikkuinen! Nämä kuukausipostaukset ovat varmasti ihanaa luettavaa, kun vauhtihirmu on taaperoikäinen uhmailija! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Oon nyt käynyt katsomassa Aavan kuukausipostauksia kun näitä oon tehnyt ja onhan niitä kiva kattella, että mitä toinen silloin teki ja ovatko kuin samanlaisia vai erilaisia. Muutenkin mukava kun jää muistoja muuallekin kuin päähän. Nimimerkillä huono vauvakirjan täyttäjä!

   Poista