torstai 21. tammikuuta 2016

Arkea sisätiloissa

Sairastelun ja hurjien pakkasten vuoksi ollaan vietetty lasten kanssa normaalia enemmän aikaa ihan vain kotona sisällä. Missään ei ole päästy sairastelun vuoksi käymään kylässä, joten vähän on meinannut jo tekemisen puute vaivata. Ajattelin vähän kirjoitella meidän normaalista päivästä, koska eivät ne kamalasti eroa toisistaan varsinkaan tämmöisinä sisäpäivinä.

Aamuisin herätään yleensä kasin maissa. Ollaan aika hitaasti syttyvää porukkaa lasten kanssa arkisin ja menee helposti parikin tuntia, ennen kuin saadaan vaatteet päälle. Aava haluaa aamupalaa melkein heti herätessään, Veeti saattaisi varmaan olla parikin tuntia syömättä, jos ei itse kysyisi, että joko maistuu. Syödään kaikki yhdessä aamupalaa, joka vaihtelee päivästä riippuen. Joko puuroa, leipää, hedelmää tai muroja. Aava haluaa monesti banaanin ja Veeti on enemmän leipäihmisiä. Viia menee ennen kymmentä unille yleensä ja normipäivänä tuolloin ulkoillaan, mutta nyt kovilla pakkasilla ollaan suosiolla oltu sisällä.


Aamupäivällä ennen ruokaa lapset leikkivät omia leikkejään ja minä saatan siinä vaiheessa valmistella lounaan, jos edelliseltä päivältä ei ole jäänyt mitään ruokaa niin paljon ylimääräiseksi, että se riittäisi meille kaikille. Saatan myös pestä pyykkiä tai tehdä muita kotitöitä, kun Viia ei ole jaloissa pyörimässä. Aika monena päivänä on piirretty ja väritetty. Veetikin on innostunut värittämään, mistä ei ole koskaan aiemmin ollut kiinnostunut. Ja on kehittynyt siinä hurjasti samoin kuin piirtämisessä. Tähän mennessä piirrustukset ovat siis olleet luokkaa suttu paperilla, mutta nyt mummulassakin maalasi vesiväreillä vaikka mitä hienoja! Kaivettiin myös pitkästä aikaa hamahelmet esille ja lapset teki niillä kuvia ja minä silitin ne.


Kumpikaan lapsista ei jaksa kamalan kauaa keskittyä yhteen asiaan ja se välillä turhauduttaa, kun joutuu ensin levittämään kaikki ja viiden minuutin päästä kukaan ei jaksakaan enää tehdä mitään. Aavalla on käytössä tuommoisia isoja hamahelmiä, jotka on helpompi laittaa alustaan. Noissa on vaan mun mielestä alustassa liian lyhyet ne tapit ja kaatuvat musta helpommin kuin nuo pienemmät.

Ruoka meillä syödään puolenpäivän maissa, riippuen siitä, moneltako on herätty ja miten syöty aamupala. Ruuan jälkeen Aava saa yleensä vielä hetken leikkiä ja sen jälkeen käydään pissalla, valitaan ja luetaan päikkärisatu ja sitten on tyttöjen uniaika. Veeti ei enää oikeastaan koskaan nuku päikkäreitä. Sen aikaa kun Aava nukahtaa, saatan pyytää lukemaan hiljaa omassa huoneessaan, että ei kuulu kamalaa melua, jonka vuoksi Aava ei malttaisi mennä nukkumaan. Kun Aava on sängyssä, vaihdan Viian vaipan ja syötän sekä puen joko vaunuihin ulos tai sitten lykkään sisävaatteet päällä rattaisiin pesuhuoneeseen. Viia ei onneksi kaipaa kovin paljoa vaunuihin nukutusta. Muutaman kerran pitää nykyisin lykätä kärryjä edestakaisin ja sitten tyttö nukkuu jo.


Sillä aikaa kun tytöt nukkuvat, ruukataan pelata Veetin kanssa jotain lautapeliä. Nykyisin Afrikan tähteä tai sitten otetaan Uuno-turnaus. Olen antanut Veetin katsoa myös boksilta Lego Ninjagoa, mitä en anna aamuisin katsoa Aavan kanssa. Se ei oikein ole mielestäni sopiva ohjelma Aavalle, eikä Aava siihen jaksa keskittyäkään, joten mieluummin aamuisin katsotaan sitten pikkukakkonen. Veeti alkaa olla omasta mielestään ainakin liian vanha pikkukakkoseen, eikä jaksaisi enää sitä katsoa. Paitsi jos tulee Ryhmä hau. Veeti saattaakin sitten lukea sohvalla samalla kun Aava katsoo piirretyt.


Viime aikoina ollaan leivottu monena päivänä jotain helppoa leipää. Kuva taisi olla sämpylöistä, joiden taikinasta tehdään löysä ja nostellaan lusikalla pellille. Ohje löytyy Esmeraldas-blogista. Ja ei, kukaan ei ole ehtinyt haukata palaa sämpylästä, vaan ne levisivät vähän liikaa ja jäivät toisiinsa kiinni ja repesivät irroittaessa :)


Toinen meidän helppo suosikki on nykyisin puuroleivät. Keitän joskus aamulla tarkoituksella liikaa puuroa ja sen sekaan laitan sen verran vettä, että puuro on tosi löysää. Sekaan kaapista jauhoja (sämpyläjauhot, hiivaleipäjauhot ja ihan vehnäjauhot sopivat hyvin) ja hieman leivinjauhetta ja suolaa. Itse olen ottanut taikinasta erikseen Viialle leipiä ja lisännyt suolan vasta sitten. Viimeisimpiin laitettiin myös porkkanaraastetta. Tämäkin taikina saa jäädä sellaiseksi, että voi lusikoida lätyiksi pellille ja sitten vaan uuniin 225 niin kauan, että pinta vähän ruskistuu. Kuumana nämä ovat aika löysiä sisältä, mutta pysyvät paremmin kasassa kun antaa hetken jähtyä.


Tyttöjen päikkärit loppuvat yleensä tuossa ennen kolmea. Siinä on pari tuntia aikaa, ennen kuin mies tulee kotiin. Ennen sitä teen iltapäiväruuan ja sillä aikaa lapset yleensä saavat katsoa jotain ohjelmaa telkkarista. Syödään sitten toinen ruoka koko perheellä tuossa viiden maissa ja Viia yleensä nukkuu ennen kuutta vielä pienet päikkärit.

Välillä arki kolmen lapsen kanssa sujuu hyvin, välillä huonommin. Eniten hankaluuksia tuottaa se, että isommat haluaisivat tehdä mun kanssa jotain, mihin ei Viiaa voi ottaa mukaan. Pelata esimerkiksi jotain lautapeliä, mikä käytännössä on kuitenkin mahdotonta ilman, että Viia syö nappulat. Tai jos pöydällä yrittää pelata niin totta kai pieninkin haluaa mukaan ja repii sitten mun sylistä käsin niitä pelinappuloita. Dubloilla rakentelu on semmoinen mikä onnistuu, jos vaan asennoituu niin, että Viia repii kaiken mitä olet juuri saanut rakennettua :) Meillä Aava on nyt innostunut noista saksista, mutta kun se vaatisi sen, että itse pystyisin olemaan siinä vieressä apuna ja tuo Viia vähän sitäkin rajoittaa.

Myös kaikki siirtymät vie ihan tuhottomasti aikaa. Siis sellaiset, mihin pitää pukea ulkovaatteet! Puen yleensä isommat ensin. Tai no Veetihän pukee itse ja Aavakin varmasti hoidossa, mutta kotona ei muka osaa. Jos odotan, että pukee itse, ollaan vielä illallakin tuossa eteisessä jumittamassa. Sitten kun isommilla on vaatteet päällä, pistän ne pihalle leikkimään ja puen itseni ja Viian.

Välillä Veeti ja Aava leikkivät pitkiäkin aikoja nätisti yhdessä, mutta välillä tuntuu, että joka ikisestä asiasta tulee riitaa ja Aava, joka muutenkin itkee herkästi, huutaa jatkuvalla syötöllä. Silloin koettelee kyllä hermoja varsinkin jos pakkasmittari näyttää kolmeakymmentä, eikä päästä edes pihalle rauhoittumaan. Kyllä se alkaa lapsissakin näkyä, jos ei ole päässyt viikkoon energioita purkamaan.

Mitä teillä puuhataan pakkaspäivinä, kun ei pääse lasten kanssa ulos? Askarteletteko esimerkiksi paljon? Itse olen niin onneton keksimään mitään tuommoista, että oksat pois :D Taikahiekkaa kuulemma voi tehdä itse, sitä ajattelin testata joku päivä!

1 kommentti:

 1. Pakkaspäivinä on lupa löhöillä;)
  yleensä me kuitenkin käydään ulkoilemassa edes puolitunti ja koitetaan juoksennella tai käydään lenkillä niin aika kuluu nopeasti, sitten on kiva mennä sisälle ja lapset tykkää että tehdään kuumaa kaakaota ja eväsleivät ja ollaan sisällä retkellä:)
  muut pakkaspäivän touhut on aika samanlaisia kuin muinakin päivinä: pelejä, kirjojen lukemista, dvd, vesiväreillä maalaamista, askartelua, muovailuvahoilla muovailua, äidin vanhojen aarteiden katsomista, roolileikkejä....leivotaan ja tehdään ruokaa. ei siis nuita kaikkia tehdä samana päivänä :D
  onneksi lapset on aika keksilijäitä ja viihtyvät hyvin myös sisällä. myös pötköttely viltin alla on ihanaa <3

  Annu

  VastaaPoista