sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Ohje ommeltuun kangaskoriin

Lauantaina käytiin koko perheen voimin kiertämässä pari kirpparia ja nappasin sieltä mukaani tuollaisen kauniin mintunvihreän Nanson pöytäliinan. Oletin liinan olevan uusi, koska se oli muoveissa ja siinä oli ne pahvilaputkin paikoillaan liinan ympärillä. Ajattelin että kahdeksalla eurolla 2,5 metriä täysleveää kangasta on ihan edullinen. Kotona huomasin kuitenkin paketin auottuani, että liina oli käytetty ja osittain likainen. Onneksi ostin sen käytettäväksi muihin tarkoituksiin kuin liinaksi, jolloin liat eivät niin haittaisi jos eivät pesussa lähde. Tuosta kangasmäärästä riittää kuitenkin puhdasta sen verran, että voi kiertää ne muutamat liat.

Jo kirpparilla mietin, että tästä tulisi kiva säilytyskori Aavan huoneeseen ja vähän muutakin väriä sinne kuin vaaleanpunaista ja keltaista. Kaapissa oli vielä Ikean vahvaa raitapuuvillaa, joten ei kuin hommiin lasten päikkäriaikaan. Teinpä samalla ohjeet tämmöisen pussin tekemisestä, että välttyisitte niiltä samoilta tyhmiltä virheiltä, joita itse teen näiden pussukoiden tekovaiheessa.

Ensin tarvitset vuori- ja päällikangasta. Päätä haluamasi korin pohjan halkaisia (mulla 40cm) ja leikkaa molemmista kankaista sen kokoinen ympyrä sekä kaksi suorakaiteen mallista kappaletta, joiden pituus on pohjan halkaisija * 3,14 eli kerrot halkaisijan piillä niin saat ympyrän piirin. Leikkaa korkeus sen mukaan, mikä omaan silmään tuntuu sopivalta.

Ensimmäiseksi silitä tukikangasta joko toiseen tai molempiin suorakaiteen mallisiin kappaleisiin. Äläkä tee niinkuin minä, että luotat kankaan olevan tarpeeksi jämäkkää ja jätät tukikankaat silittämättä, koska kaapissa ei satu olemaan tarpeeksi. Virhe ja joudut lähteä ostamaan sitä kesken ompelun. Pieni pussukka voi onnistua myös ilman tukikankaita.


Ensimmäiseksi silitä kankaat, koska kankaan silittäminen on huomattavasti helpompaa kuin valmiin pussin. Seuraavaksi ompele suorakaiteen lyhyet sivut yhteen eli saat lieriönmallisen kappaleen, toisin sanoen pussin reunat, joista puuttuu vielä pohjat.


Sitten neulaa pohja kiinni reunakappaleeseen. Itsellä tahtoo käydä niin, että vaikka kuinka miton, on pohjakappale aina liian iso tai pieni verrattuna reunoihin. Neulauksen lopussa on vielä mahdollista esim ottaa reunakappaleen saumasta sisään, mikäli näyttää siltä, että se on liian iso suhteessa pohjaan. Näin ei jää ikäviä ruttuja pussiin kun ommellessa yrittää viimeisillä senteillä saada ympättyä viittä senttiä ylimääräistä kangasta johonkin kohtaan ompelusta.

Toista nämä työvaiheet myös vuorikappaleille.


Nyt sulla pitäisi olla kaksi tämmöistä pussukkaa valmiina.



Asettele kappaleet sisäkkäin nurjat puolet vastakkain ja taita yläreunasta muutama sentti kangasta sisäpuolelle sekä vuorista, että päällykankaasta ja neulaa taas toisiinsa. Viimeiseksi ompele tuosta yläreunasta kankaat toisiinsa vaikkapa paininjalan päästä reunasta. Näin tehtynä pussia voi periaatteessa käyttää kumminkin päin kun missään ei ole saumoja näkyvillä.



Ja sitten TADAA! Säilytyspussukkasi on jo valmis. Ei siis sen kummempaa vaadita. Alhaalla kuvassa vähän osviittaa siitä, minkä kokoinen tuosta mun pussista tuli.


Reunaa kääntämällä pussista saa vielä vähän jämäkämmän, varsinkin jos se ei vielä jostain kumman syystä täyty leluista. Täysi pussi pysyy hyvin pystyssä ilmankin reunan kääntämistä.



Sitten vain loppusijoitetaan pussukka haluttuun paikkaan ja ympätään täyteen romua.




15 kommenttia:

  1. Kappale on lieriö, ei ehkä kartio tai sitten en ymmärrä ohjetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa niin onkin! PIkkuinen ajatusvirhe :D hyvä ku sanoit, korjaan sen heti ennen kuin unohtuu :)

      Poista
  2. Tosi upea, näitä pitäsi tehdä itsekin muutamia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näille löytyy kyllä aina käyttöä, ainakin meiltä :)

      Poista
  3. Ai ku kiva! Nyt se ompelukone sieltä varastosta....

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohjeesta! Hyvin onnistui korien ompelu tämän avulla. Oli suorastaan koukuttavan helppoa! :-)

    VastaaPoista
  5. Kiitos helposta ohjeesta! Toi reunankääntövara oli hyvä vinkki, en olis tajunnut ottaa sitä huomioon korkeutta mitatessani. 👌

    VastaaPoista