maanantai 16. maaliskuuta 2015

Kevätkukkia modernimpaan tyyliin

Kevään tullessa on mukava piristää kotiakin keväisen värisillä kukilla. Meille olen yleisimmin ostanut joko narsisseja tai tulppaaneja.  Blogiringin ja kauppapuutarhaliiton yhteisessä kamppiksessa pääsinkin koristelemaan kotia kotimaisilla kevään ruukkukukilla ja ostin ison läjän tetenarsisseja. Jos kukkien hoito ei ole sinulle itsestäänselvyys, voi osoitteessa http://www.kauniistikotimainen.fi/ käydä tutkimassa suomalaisten kukkien hoito-ohjeita. Kauniisti kotimainen löytyy myös facebookista .


Itse olen aina luullut, että kun vain tökkää narsissit koristeruukkuun niin homma on sillä selvä. Tyhmänä luin nytkin ohjeet vasta sen jälkeen, kun olin asetellut tetenarsisseja pitkin asuntoa erilaisiin asetelmiin. Pienenä vinkkinä muillekin pari ohjetta narsissin istutukseen ja hoitoon:

-Siirrä tetenarsissi kaupan ruukusta omaan ruukkuunsa multaan tai kääri vaikka ihan kosteaan sanomalehteen (älä tee kuten minä ja jätä aina kukkaa siihen keltaiseen kaupan ruukkuun)

- Jos haluat istuttaa kukat läpinäkyvään ruukkuun, jolloin sipulit jäävät kivasti näkyville, pese mullat sipuleista pois. (Älä jätä multaa rumasti näkyville kuten minä. Tämänkin olisin tiennyt, jos olisin hoksannut lukea ohjeet aiemmin)

- Tetenarsissin voi istuttaa myös ulos, sillä se kestää jopa kymmenen astetta pakkasta. Sisällä olevia ruukkukukkiakin voi pitää välillä ulkona viileässä, jolloin ne kestävät kauemmin sisällä

- Mikäli kovat yöpakkaset yllättävät, nosta kukat vain sisälle yöksi ja vie pihalle takaisin päiviksi


Olen selaillut netissä kuvia tetenarsissien esillepanosta, sillä halusin ideoita siihen, miten saada ne parhaiten sopimaan osaksi modernimpaa sisustusta. Usein näkee tetenarsisseja istutettavan maalaisromanttiseen tyyliin esimerkiksi peltiastioihin tai emalimaljoihin ja vastaaviin. Meillä ne ei kuitenkaan tule kysymykseen, koska maalaisromantiikka on niin kaukana omasta sisustusmausta.
Täyttä elämää-blogissa on tehty kuitenkin huikean hieno asetelma tulppaaneista ja helmililjoista, vaikka se ei oman tyylin mukainen olekaan. Käy ihmeessä kurkkimassa, jos pidät vanhoista tavaroista ;)

Onneksi törmäsin jossain ideaan kukkaruukun "päällystämisestä" paperilla. Kaapista löytyi sopivasti silkkipaperia ja narua, joten ei kuin hommiin.
Paperin voi valita sisustukseen sopivaksi, meille luonnollisesti sopi tämmöinen mustavalkoinen, koska koti on melko mustavalkoinen muutenkin. Tähän ei tietenkään vaikuttanut se, että kaapista ei muun väristä paperia löytynyt...Näin kukka tuo väriä ja ruukku sopii muuhun sisustukseen loistavasti ja on tyylisuunaltaan sitä mitä meidän muukin talo. Pieni ja simppeli vinkki.Toinen useampaan tyyliin sopiva istutusratkaisu on tämä Marimekon kulho. Tähän laitoin sipulien peitoksi vähän meriheinää, jolloin sipulit eivät niin paista tuolta kulhosta.


Vastaavaa kulhoon istuttamista olen suosinut aiemminkin ja kuvia siitä näet täältä  ja pihalle istutetuista tetenarsisseista täältä. Vein muuten nyt jopa yhden tetenarsissin vessaan koristeeksi, mutta ei tainnut oikein tykätä olla yksin pimeässä, kun oksat kaatuivat melkein heti ovea eli valoa kohti.Toinen helppo kotimainen kevätkasvi on tulppaanien lisäksi helmililja, josta tuli kyllä yksi kevään suosikeistani tulppaanien ja narsissien lisäksi! Aiemmin meillä ei näitä ole ollutkaan.Tetenarsissit voi pihalla laittaa ruukkuun istuttamisen lisäksi myös vaikkapa lyhtyyn, kun kynttiläkausi alkaa olla ohi. Tässä testasin tuota ideaa ja jätin narsissit ohjeiden vastaisesti tuohon omaan ruukkunsa. Katsotaan, mitä tapahtuu!
Myös kukkia ostaessa kannattaa suosia suomalaista ja suomalaiset kukat tunnistat pakkauksessa olevasta sirkkalehti-merkistä. Suosimalla kotimaisia kukkia, tuet samalla kotimaista työllistymistä ja kukat eivät ole myöskään kärsineet pitkistä kuljetusmatkoista.

"Kauppapuutarhaliitto on kasvihuonealan valtakunnallinen yrittäjäjärjestö. Kauppapuutarhaliiton ydintehtävänä on edistää ja parantaa kasvihuoneyrittämisen toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä Suomessa."

Joko te olette ostaneet kevään ensimmäiset kukat ja mitä ne tänä vuonna olivat? Olisiko teillä linkittää postauksianne tai vaikka pinterest-tililtänne kuvia kukkien modernimmasta esillepanosta? Vinkit olisivat enemmän kuin tervetulleita, että aina ei tarvisi katsoa samoja asetelmia :)

Yhteistyössä kauppapuutarhaliitto ja blogirinki.


2 kommenttia:

  1. Kivoja asetelmia. Meillä on ikean mu-va sillkipaperista tehty asetelma, ihan samanlainen ku tuo teidän, hyvä maku ;)

    VastaaPoista