torstai 19. marraskuuta 2015

Joko voi sanoa, että silloin ennen muinoin?

Kun olin pieni, katseltiin telkkarista Smurffeja, Maija Mehiläistä ja Rasmusnallea.
Kun olin pieni, piti video kelata katsomisen jälkeen alkuun, ennen kuin sen pystyi katsomaan uudelleen.
Kun olin pieni, sai R-kioskilta vuokrata Nintendon ja pelejä kotiin.
Kun olin pieni, yleisiä nimiä olivat Hannat, Pekat, Kallet, Johannat ja Susannat.
Kun olin pieni, ei kenelläkään ollut tietokoneita ja puhelimet olivat pyöritettävää mallia.
Kun olin pieni, televisiossa pelattiin Hugo-peliä, johon en voinut koskaan osallistua, koska meillä oli se pyöritettävän mallin puhelin ja peli vaati numeronäppäimet.
Kun olin pieni, ei kertakäyttövaippoja vielä ollut ainakaan meillä käytössä.
Kun olin pieni, kuului radiosta lastenlauluohjelmia.
Kun olin pieni, Legon Fabuland-sarja oli tuttu juttu kaikille.
Kun olin pieni, Kindermunien yllätyksissä seikkailivat virtahevot ja kilpikonnat, joita kaikki keräilivät.
Kun olin pieni, lapsilla oli kivipestyjä farkkuja ja collegepaitoja.
Kun olin pieni, musiikkia kuunneltiin c-kasetilta cd-levyn sijaan.
Kun olin pieni, vyölaukut olivat hittituote.
Kun olin pieni, sai irtokarkkeja ostaa kioskilta yksitellen myyjän lapatessa niitä pussiin lapsen toiveiden mukaan "yksi nalle karkki, kaks noita mustaa, kolmellakymmenellä pennillä noita suklaita ...".

Kun olin pieni, oli aika moni asia erilailla kuin nykyään, mutta paljon on vielä samaakin. Nyt kun itsellä on lapsia ja kolmenkympin rajapyykkikin on saavutettu, tulee ehkä mietittyä entistä enemmän omaa lapsuuttaan ja sen ominaispiirteitä verraten sitä nykyaikaan.

Libero lanseerasi uudet, unelmanpehmeät Touch vaipat ja niiden myötä avasi omat throwback-sivustonsa, jossa voi käydä katsomassa, mitkä olivat kuumia juttuja sinun lapsuudessasi. Sivustolla voit myös tsekata, millaiset vaipat olivat äidin syntymävuotena ja millaiset lapsen tai mikä oli sinun syntymävuotenasi suosituin nimi ja mikä se oli lapsesi syntymävuotena.

Melko pitkälle on vaippateollisuus kehittynyt tässä kolmenkymmenen vuoden aikana! Saatiin Liberolta yksi tuollainen vanha vaippa testiin, että päästiin fiilistelemään oikein kunnolla menneisyyttä. Vaikka meillä pitkälti kestovaippoja käytetäänkin, niin olihan tuo solmittava viritelmä vaikeakäyttöinen, eikä varmasti hengitä yhtään! En saanut sitä mitenkään istumaan hoikalle Viialle päälle :) Nyt kun vaipanvaihto on muutenkin haastavaa mahalleen pyrkivän lapsen kanssa, ei tuo solmittavuus oikein kätevältä tuntunut!
Facebookista muuten löytyy yhteistö Muistikuvia lapsuudesta, josta voi bongata kaikkia hauskoja juttuja omaan lapsuuteen liittyen. Myös oman lapsuuden joillakin tietyillä leluilla on nykyään selvästi tunnearvon lisäksi myös rahallista arvoa. Tietyistä leluista saa pulittaa itsensä kipeäksi ja äidithän pulittavat nostalgiahurmoksessaan. Vai muistatteko te esimerkiksi atomit? Ne värikkäät, muoviset rakennuspalikat, jotka muistuttavat atomia ulkomuodoltaan. Kirppareilta niitä harvoin löytää alle euron kappalehintaan! Itselläni ei noita atomeja ollut, mutta esimerkiksi Legon Fabulandeja kylläkin. Noilla omat lapseni nykyään leikkivät mummulassa kyläillessämme.


Varmasti osa leikeistä ja leluista ovat sen verran ajattomia, että säilyvät samoina vuosikymmenestä toiseen. Nukkeleikeissä muistan itse käyttäneen nukella sen aikaisia vaippoja eli tuommoista muovista kuorivaippaa ja harsoa sisällä. Äitini oli niitä muutaman säästänyt. Nykyisin taitaa nukeillekin olla omia "kertsivaippoja", tosin meidän nukella on kyllä kestovaipat ;) Äitini kanssa eräänä viikonloppuna juteltiinkin noista oman vauva-ajan vaipoista. Silloin oli ollut käytössä ensin tuo muovinen solmittava kuorivaippa harsotäytteellä ja sen jälkeen sisävaipaksi oli tullut kertakäyttövaippa, jota mekin Viialle testattiin. Eli se imu oli roskiin heitettävä, mutta se itsessään ei pitänyt kosteutta, kuten nykyajan vaippa. Siinä mielessä ei meidän perheessä olla tuossa vaippa-asiassa kovinkaan kaukana oman lapsuuteni ajoista, koska meilläkin on käytössä pestävät kestovaipat.

Kun mietitte omaa lapsuuttanne, mitkä ovat ne jutut ja ilmiöt, mitkä tulevat ensimmäisenä mieleen? Itse olen syntynyt siis 1984 ja nämä postauksessa mainitut jutut muistan omasta lapsuudestanne. Muistatteko te samoja juttuja vai mitkä olivat "in" teidän lapsuudessanne? 

Mikäli innostut tästä throwback-teemasta, niin jaahan myös instassa omia tb-kuvia hästägillä #liberothrowback

2 kommenttia:

  1. 84 täälläkin, ihan samoja muistikuvia :) mie vasta ostin atomeja kolmella eurolla ison pussillisen!

    VastaaPoista