tiistai 17. marraskuuta 2015

5kk

Taas olisi aika seuraavan kuukausipostauksen. Tuntuu, että nämä tulee niin kamalaa vauhtia aina eteen, että ei voi käsittää. Juuri kun painoi edellisen kohdalla julkaise-nappia, niin on jo seuraavan vuoro!


Viime viikolla käytiin neuvolassakin katsomassa uusimmat mitat. Hoikka sirppanahan Viia on, vieläkin kaikista siroin meidän lapsista, vaikka pituudessa ovat Aavan kanssa olleet millilleen saman mittaiset tässä viiden kuukauden neuvolassa. Tosin Aava oli kilon painavampi ja Veetikin nelisensataa grammaa.


Viia sairastui nuhaan juuri ennen neuvolaa, mutta koska kuumetta ei ollut, saatiin rokotteetkin laitettua. Niistä eikä siitä rotasta ole toistaiseksi tullut mitään toisin kuin kahdesta aiemmasta rotarokotteesta! Tai on Viia nukkunut huonommin, mutta veikkaan, että meillä on myös nyt se puolen vuoden tiheän imun kausi. Sen verran usein söi viikonloppuna, kun oltiin kyläilemässä mummulassa.


Neuvolassa oli kaikki ok. Korttiin saatiin merkintä:

"Nuhanenänäkin olit hymyileväinen. Rintamaidolla pärjätty. Ääntelet. Pyörit napasi ympäri. Rokotteet sait."

pituus 67,8cm (64,8cm)
paino 6,88kg (6,52kg)
päänympärys 43,2cm (42,6cm)


Painoa oli tullut tällä kertaa hieman vähemmän, mutta ei oltu siitä mitenkään huolestuneita, koska pituutta oli kuitenkin tullut kolme senttiä ja siellä miinuskäyrillä se Veetikin aikanaan (ja vieläkin) meni. Ja uskomatonta kyllä, ollaan pärjätty tosiaan viisi kuukautta jo pelkällä äidinmaidolla! Vajaan kuukauden päästä ollaan tavoitettu puolen vuoden täysimetystavoite, minkä itselleni asetin. Sitten aletaan maistelemaan sormiruokaa. Hedelmää todennäköisesti tullaan antamaan myös lusikalla soseen muodossa ja varmaan ehkä puuroa eli sekasetillä saatetaan mennä tälläkin kertaa, niin kuin Aavankin kanssa.


Aika lailla samat vinkeet on Viialla menossa, mitä Aavalla samassa iässä. Aavan 5kk kuulumiset voit lukea täältä. Samalla lailla Viia pyörii napansa ympäri ja kovasti yrittää muuten jo päästä eteenpäin, mutta ei se ryömiminen vielä suju. Ja jos äiti saisi päättää, ei tarvisi liikkua hetkeen yhtään mihinkään :) Samalla lailla mahalleen töröttää käsien varassa maha irti lattiasta kuin Aavakin samassa iässä.


Yöt menevät vaihtelevasti ja nyt on tullut aamuyöstä ja aamulla ehkä normaalia enemmän syömistä. Ensimmäinen unipätkä on kuitenkin pidentynyt. En silti menisi toivomaan kokonaisia öitä melko pitkiin aikoihin :) Unirytmiä on tosiaan sekoittanut myös tiheä imu ja se, että päiväunet ovat olleet nyt hetken aikaa todella lyhyitä, alle neljännkymmenen minuutin mittaisia. Mummulareissu ja huonosti nukutut yöt taisivat verottaa, sillä kaikki lapset nukkuivat aamulla melkein puoli yhdeksään ja Viia on nyt jo nukkunut vaunuissakin enemmän kuin sen 40min.Hampaita ei Viialta löydy vielä yhtään kappaletta, eikä niitä ole sisaruksillekaan tainnut kovin aikaisin tulla. Juuri katsoin, että Veetin 1v kuvassa alhaalla on vain kaksi ja puoli hammasta näkyvissä :)


Vaatekoko on sen 68/74 ja osassa bodeista menee vielä päälle koko 62cm juuri ja juuri. Viia on edelleen pikatankkaaja ja nyt kun ympäristö kiinnostaa niin kamalasti, ei malttaisi millään keskittyä syömiseen. Ehkä se selittää myös vähän tuota painon heikkoa nousua. Ainoastaan unille mennessä malttaa syödä hartaammin eli sen viisikin minuuttia... Ilmeisen tehokkaasti kuitenkin ryystää, kun syö harvoin ja vähän aikaa ja kasvu on kuitenkin pääosin ollut ihan hyvää!


 Meillä on ollut kova tuttipullotreeni käynnissä. Viiahan ei ole saanut pulloa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ja mulla olisi ihan loppukuusta iltameno, jossa kestäisi hieman reilu kolme tuntia ja se osuu uniaikaan. Tarkoitus oli, että lapset olisivat äidillä ja äiti syöttäisi Viian nukkumaan mennessä, mutta eipä se mennytkään ihan niin helposti, kun neiti ei ole huolinut pulloa.


Viikonloppuna saatiin jo muutaman kerran imaisemaan mun maitoa pullosta, mikä on suurin edistys tähän mennessä! Muuten ei ole niin vakavaa, vaikka ei oppisikaan, mutta olen tästä menosta maksanut jo ja halunnut jo useana vuonna mennä, mutta en ole päässyt, niin olisi niin mahtavaa mennä. Kohta kuitenkin voi sitten antaa tarvittaessa maitoa ihan mukista/nokkamukista/pillistä niin ei ole tarvetta sitä pulloa kamalasti käyttää. Muutoin voin kyllä maidot antaa itse Viialle. Tuo syöntiväli on niin pitkä, että ehdin käydä hyvin sillä välin esimerkiksi kaupassa tai lenkillä, joten sen puoleen se imetys ja pullon huolimattomuus ei mua sido tänne neljän seinän sisälle tästä eteenpäinkään. Kunhan olen poissa kotoa vain sen ajan, että nälkä ei ehdi yllättää.


Ollaan kokeiltu antaa maitoa myös ruiskusta, hörppyyttämällä ja lusikasta, mutta mikään ei toistaiseksi ole kelvannut.


Neiti on edelleen hyväntuulinen suurimman osan ajastaan ja kiukuttelee vain aiheesta. Nukahtaminen on suhteellisen helppoa ja nukahtaa itsekseen myös vaunuihin ja sänkyyn, eikä vaadi sen kummempaa nukuttamista.Lelut on alkanut kiinnostaa kovasti ja leikkimatolla saattaa vierähtää pitkä tovikin leluja tutkiessa. Tai oikeastaan pesulaput ovat paljon kiinnostavampia, mikä taitaa olla ihan yleistä vauvojen keskuudessa. Tässä yksi päivä Viia nyhräsi varmaan puoli tuntia tuollaisen pehmokirjan pesulappua ihan onnessaan. Pitäisi varmaan vanhoista vaatteista irroittaa niitä ja ommella johonkin rättiin kiinni :)


Siinäpä meidän 5kk kuulumiset ja kamala ajatella, että seuraavaksi tulee jo puolet vauvavuodesta täyteen! Nyyh, en ala!11 kommenttia:

 1. Toivottavasti se nyt oppis syömään pullostakin! Söpöläinen on hän ❤️

  VastaaPoista
 2. Mielettömästi samaa näköä näyttää olevan kaikissa teidän lapsissa! Suloisia muksuja :)

  Väsään itselleni polvisukkia itselleni tuolla ohjeella joka otettu omin pikku kätösin- blogista, mutta mites sitten kun lapselle tekee? Haluaisin tehdä 4 ja 2 vuotiaille, mutten tiedä yhtään silmukkamääristä, varren teosta jne. voisitko auttaa? Jos osaisit antaa hyvin selkeät ohjeet :D

  Annu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onhan niillä samat geenit :) Auttaisko tämä yhtään silmukkamäärässä http://marineuloo.blogspot.fi/2015/03/vauvan-seka-taaperon.html? Nuo lapsen sukathan ovat aika pitkät :)

   Poista
 3. Hei, tiesitkö, että TommeeTippee merkillä on rinnanmallinen imuosa, josta yleensä pulloruokinta onnistuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesin, täältä ei vaan sitä saanut enkä viitsinyt maksaa sitten yhden pullon takia posteja. Löysin lähes samanmallisen Chiccon pullon, mutta ei kelvannut sekään. Nyt ollaan saatu juomaan Ainun pullosta (mikä ei oo kelvannut Veetille ja Aavalle koskaan) kun ostettiin siihen luonnonkuminen tutti ja maidon pitää olla tosi lämmintä. Rinnasta suoraan pumpattu ei maistu :)

   Poista