torstai 16. joulukuuta 2021

Chunky beanie ohje paksulle langalle

*sisältää mainoslinkkejä


Testasin uutta lankaa muhkupipoon ja sain toiveen kirjoittaa tästäkin ohje teille. Ohje on periaatteessa samanlainen kuin aiemmassa chunky beaniessa, mutta silmukoita tulee tällä langalla paljon vähemmän. Käyttämäni lanka on siis *Dropsin Wish, jota menee aikuisten kokoiseen pipoon 2-3 kerää. Itsellä on löysähkö käsiala, joten mulla menee näihin aika lailla tasan kaksi kerää. Jos haluaa päältä lörpömmän, kannattaa ehdottomasti varata kolme kerää. Tää lanka on tuntumaltaan aika lailla samanlaista, kun mun lemppari Dropsin Air, mutta melkein tuplasti paksumpaa! Tästä tulee siis tosi nopsaa yks pipo.Neulottu chunky beanie ohje paksulle langalle

Luo 48 (jos tosi löysä käsiala niin 44 voi myös riittää) silmukkaa koon 8mm pyöröpuikoille. 

- Neule "2o 2n" niin kauan, että putki on noin 42-43cm pitkä. Tällä mitalla piposta tulee aika päänmyötäinen, jos haluat että tuonne ylös jää ilmaa ja pipo on lörpömpi päältä, voit tehdä muutaman sentin pidemmän. Myös taitteen korkeudella voi säätää pipon pituutta.

- Sen jälkeen neulo seuraava kierros"2o, 2n yhteen" ja toista tuota koko kierroksen ajan.  Voit vaihtaa tässä välissä pyöröpuikot tavallisiin puikkoihin

- Neulo "2o 1n" seuraavat 5 kierrosta. Sitten päästään toiseen kavennuskierrokseen 

- neulo nyt "2o yhteen 1n" koko kierroksen ajan. 

- neulo kolme välikierrosta. 

- Sen jälkeen kavennetaan taas eli neulo koko kierroksen ajan 2o yhteen. 

- Neulo vielä yksi välikierros 

- kavenna lopuksi taas koko kierroksen ajan 2o yhteen. 

-Päättele pipo ja taittele haluamasi levyinen taite kaksi kertaa jolloin pipo on korvien päästä kolminkertaista neuletta. 

Jos tämä tuntuu jo liian muhkulta, voit tehdä yhden taitteen verran lyhyemmän ja mallata sopivaa pituutta jos neulomisvaiheessa.


Kuvassa päällimmäinen pipo on Dropsin Airia, kuvasta huomaa hyvin, että miten paljon uhuempaa lanka on. Tykkään tästä muhkusta versiostakin tosi paljon ja oon pitkään etsinyt järkevän hintaista lankaa, millä toteuttaa näitä. Harmi vaan kun tästä Wishistä on vissiin saatavilla vaan aika maanläheisiä sävyjä, ei oikein sellaisia omaan ihoon sopivia värejä. Nämä pipot on kaikki menossa lahjaksi.


Tuo sinertävä on luonnossa tosi kiva väri, sellainen kaunis, vähän murrettu petrooli! Eniten oman värinen on tämä tosi vaalea pinkki. Tykkäisin nykyään noista maanläheisistäkin jo, mut ne ei sovi mulle värinä yhtään! Karkaa kaikki väri ihosta.

Oletteko tehneet jo pipoja tuolla aiemmalla pipo-ohjeella?

tiistai 7. joulukuuta 2021

Vuoden 2021 luetut kirjat, vinkit kirjalahjoihin!

*sisältää mainoslinkin. Pelkästä klikkauksesta en hyödy, ostoksista saan pienen summan

Luin tämän vuoden aikana huomattavasti enemmän kirjoja kuin viime vuonna! Tai no, kuuntelin. Työmatkat kuluivat mukavasti äänikirjan parissa, joten Bookbeat on ollut kovassa käytössä. Mulla on tän vuoden loppuun asti koodi, jolla saat 40 päivää ilmaista lukuaikaa Bookbeatissa, jos et ole vielä kirjautunut sinne. Pääset lunastamaan tuon edun tästä koodilla BBZNWUSQ. Jos hyödynnät edun, saan itsellekin 30 päivää ilmaista kuunteluaikaa :)

Listasin tähän alle mun tämän vuoden luetut ja kuunnellut kirjat, joita on kertynyt yli kirja per viikko tahtia eli aika huikean paljon. Varmaan ennätys! Tykkään paljon sellaisesta chicklitistä eli romanttisesta hömpästä ja niitä suurin osa kirjoista on. Mukana on kuitenkin jonkin verran muutakin. Kirjoja oli niin paljon, että en mitenkään pysty kirjoittamaan jotain, mutta voit käydä lukemassa linkistä "takakannen" niin tiedät mistä kirja kertoo. Nostin kuitenkin jokaiselta kuulta yhden tai useamman mun suosikin sen kuun kirjoista :) Tässä oiva lista hyvistä kirjoista vaikka joululahjaksi! Toivottavasti näistä löytyy sullekin uutta luettavaa tai kuunneltavaa! Viime vuoden luetut kirjat löydät muuten myös listattuna täältä!

Tammikuu

Natalie Cox - *Ota minut syliin
Tuomas Nyholm - *Samu Haber
Ulla-Maija Paavilainen - *Suurin niistä on rakkaus (Kirsti Paakkasen elämänkerta)
Lucinda Riley - *Kuun sisar 
Veera Miettinen - *Eerika
 
Tammikuun kirjoista on vaikea valita vain yhtä tai kahta jonka haluaisin nostaa esille, koska nämä olivat kaikki tosi hyviä! Ota minut syliin on kevyttä ja romanttista luettavaa, Samu Haberin ja Kirsti Paakkasen elämänkerrat informatiivisia ja tykkäsin molemmista tosi paljon. Näistä kahdesta suosittelen enemmän kuitenkin Kirsti Paakkasen elämänkertaa, koska minusta jokainen saisi lukea kuinka upean elämäntyön hän on tehnyt varsinkin siihen nähden, millaisista lähtökohdista hän on aloittanut! Kaikki Lucinda Rileyn kirjat ovat hyviä, voin suositella niistä jokaista ja sen vuoksi en niitä mainitse erikseen kuukausien kohdalla. Suosittelen teidän lukevan ne kaikki! Eerika kuuluu myös kirjoihin, jotka ihan kaikkien tulisi lukea ihan vain sen vuoksi, että koskaan enää ei tulisi yhtään vastaavaa tapausta ilmi. 
 

Helmikuu

Lucinda Riley -  *Auringon sisar
Miika Nousiainen - *Pintaremontti
Anne Pennanen - * Pako päihdehelvetistä
Beth O'Leary - *Vaihtokauppa
Leah Mercer -* Kun kerran kohtasimme
 
Helmikuun kirjoista itselleni mieluisin oli Vaihtokauppa. Olen kuunnellut saman kirjailijan aiemmankin kirjan "Kimppakämppä" ja tykkäsin myös siitä, vaikkakin siinä mieslukija oli todella häiritsevä omaan korvaan. Tässä kirjassa oli mielenkiintoinen juoni, jossa kirjan päähenkilö sekä hänen isoäitinsä vaihtavat koteja ja elämiään päikseen. 
 
Korkeintaan vähän väsynyt- kirjaa on paljon hehkutettu, mutta jotenkin en itse sille oikein syttynyt. Ehkä en ole vähän väsynyt :D
 
Maaliskuu

Laura Arffman - *Mona-Liisa
Sofia Pekkarinen - *Luna 2.0

Maaliskuun kirjoista ei ollut vaikea valita, sillä Luna 2.0 oli surkein vuosiin lukemani kirja. Mona-Liisa puolestaan todella mielenkiintoinen, vaikka hiihtäjä ei minulle ollut entuudestaan oikein tuttu edes nimenä. Kirja kertoo siis lahjakkaan hiihtäjän Mona-Liisa Nousiaisen tarinan lapsuudesta aina elämän loppuun saakka, sillä Mona-Liisa menehtyi nuorena syöpään.

Huhtikuu
 
Rebecca Serle -  *Viisi vuotta myöhemmin
Lucinda Riley - * Vaarallinen kirje
Kaisa Beltran - *Kadonneet tytöt
Kirsi Merimaa -* Fatiman käsi
Samuel Jyrinki - *Paratiisi vai helvetti
Jojo Moyes - *Yömusiikkia
 
Jojo Moyesin kirjoista pidän paljon, kuten tästäkin.  Yömusiikkia kertoo naisesta, joka miehensä kuoleman jälkeen muuttaa lapsineen melkoiseen murjuun ja totuttelee uuteen elämään rahattomampana kuin aiemmassa elämässään. Moyes kirjoittaa minusta hyvin ja hänen tekstejään on kiva lukea. Itse asiassa hän on kirjoittanut yhden parhaista kirjasarjoista, jotka olen lukenut eli "Kerro minulle jotain hyvää", " Jos olisit tässä" ja "Elä rohkeasti". Jos haluat testata kyynelkanaviasi, niin lue nuo :)

Kadonneet tytöt puolestaan kertoo Espanjan prostituutiosta ja oli mielenkiintoinen, vaikakkin ahdistava kirja. Myös Lisa Wintagen kirja Ennen kuin olimme sinun kertoo tosielämään perustuvan tarinan perustuen yhteen Amerikan suurimpaan skandaaliin, missä orpokodin pitäjä kaappasi köyhien perheiden lapsia myydäkseen ne rikkaille. Yleensä en lue tällaisia kirjoja, jotka eivät sijoitu nykyaikaan, mutta tämä oli hyvä poikkeus! 

Toukokuu

Cathy Kelly -  *se vuosi muutti kaiken
Simona Ahrnstedt -* Kaikki tai ei mitään
Lori Nelson Spielman -* Sanoja sydämestä
Robert T. Kiyosaki - *Rich dad poor dad
 
Cathy Kelly on mun yks lempparikirjailijoista vuosien takaa eikä tämäkään kirja pettänyt! Jos tykkää takuuvarmasti hyvin kirjoitetuista kirjoista, joissa aina ripaus romantiikkaa mukana, tykkäät myös tästä. Tämä kirja kertoo kolmesta naisesta, jotka jakavat saman syntymäpäivä. Kirja kertoo kolmen naisen erilaisen tarinan, jotka nivoutuvat yhteen kirjan edetessä.

Jenny Colgan puolestaan on uusi tuttavuus mulle, mutta tykkään hänen tavastaan kirjoittaa. Kirjat on helppolukuisia ja teksti sujuvaa ja sitä haluaa kuulla lisää ja lisää. Itse asiassa lisäsin nyt Bookbeatissa kaikki hänen suomenkieliset kirjat lukulistalle, että luen ne heti kun ehdin! 

Rich dad poor dad kertoo rahasta ja sijoittamisesta ja on ilmeisesti yksi suosituimpia tuon aiheen kirjoja.

Kesäkuu
 
Jarkko Sipilä -* Late
Lucinda Riley -*  Kadonnut sisar
Maija Kajanto -  *Mittoja ja tilaustöitä
Waris Dirie - *Aavikon kukka
Marian Keyes -* Aikuiset ihmiset

Aavikon kukka oli näistä kesäkuussa lukemistani kirjoista ehdottomasti mielenkiintoisin! Se kertoo nuoresta paimentolaistytöstä, joka sinnikkyytensä avulla pääsee vaikeuksien kautta huippumalliksi. Hän on tunnettu myös työstään naisten ympärileikkauksen vastustajana, sillä hän on itse lapsena kokenut tuon julmuuden. Tämä on siis tositarina.

Marian Keys on myös yksi mun all time favourite kirjailija ja varmaa chicklittiä, joka ei koskaan petä!  Jos sellainen kiinnostaa, niin tämä kannattaa ottaa lukulistalle. Ja vaikka tykkään monesti rikollisista kertovista romaaneista, niin tuo Late oli jostain syystä kuolettavan tylsä, en suosittele! Kesti ikuisuus lukea tuo kun se ei oikein lähtenyt missään välissä.

Heinäkuu

Sophie Kinsella -* Sitä saa mitä antaa
Sophie Kinsella - *Tavataanko oikeasti?
Aino Huilaja - *Pakumatkalla
Leah Mercer -* Sinä olet arvoitus
Jenny Fagerlund -* 24 pientä ihmettä
Lucy Diamond -  *Rantakahvila
 
Heinäkuun kirjat olivat tosi hyvä oikeastaan kaikki! Satu Rämön kirjoista olen tykännyt kaikista eikä tämäkään tee poikkeusta. Himpun ehkä huonompi kuin hänen aiemmat kirjansa elämästä Islannissa, mutta silti ehdottomasti mielenkiintoinen ja lukemisen arvoinen! 
 
Nostan myös tuon Sinä olet arvoitus kirjan tähän, sillä siinä on kiinnostava tarina naisesta, joka menettää muistinsa eikä muista edes omaa lastaan! 
 
Viimeisenä ehdoton joululahjavinkki on tuo Lucy Diamondin Rantakahvila ja tuohon kylkeen kaveriksi uutuus Rantakahvilan joulu! Täydellinen kirjapari luettavaksi joulun välipäivinä villasukat jalassa, pyjama päällä ja konvehtirasia vieressä :)
 
Elokuu
 
Simona Ahrnsted - *Vielä vähän lisää
Emilia Saloranta, Varpu Hintsanen - * Valo, joka ei kadonnutkaan
Pauliina Aminoff - *Äiti meidän
Khaled Mosseini - * Tuhat loistavaa aurinkoa
Cecilia Samartin - *Kirottu kauneus
Tiia Palmen - *Koskelan teinisurma

Elokuu on selvästi ollut synkkien kirjojen kuukausi. Valo, joka ei kadonnutkaan kertoo koskettavan tarinan Varpu Hintsasen (Sami Hintsasen puoliso) tytöstä, joka häviää taistelun syöpää vastaan. Kauniisti, mutta totuudenmukaisesti kirjoitettu kirja elämästä ja surusta.

Tuhat loistavaa aurinkoa oli myös eri lailla koskettava kirja kahdesta naisesta, jotka jakavat saman miehen Kabulissa. Toinen heistä naitettiin miehelle jo viisitoistavuotiaana. Kirjasta sanotaan, että "Se kattaa kolmekymmentä vuotta Afganistanin myrskyisää lähihistoriaa ja antaa äänen maan sorretuille naisille.". Vieraat kulttuurit kiinnostavat useasti juuri sen vuoksi, että ne poikkeavat niin paljon meidän omastamme ja naisen asema suututtaa todella paljon kun näitä lukee!
 
Koskelan teinisurmalta ei varmasti ole kukaan onnistunut välttymään uutisissa. Kirja kertoo taustaa surmaan osallistuneiden nuorten osalta sekä myös uhrin elämästä ja läheisistä ja mitä tapahtui ennen tuota synkkää iltaa. Tätä suosittelen samasta syystä kuin Eerikaa, näin ei saisi tapahtua. Äänikirjassa annetaan varoitus, milloin tulee materiaalia, joka ei sovi herkemmälle, joten ne kohdat voi skipata.
 
Syyskuu
 
Tiina Saari - *Ei jälkeäkään
Clare Pooley -* Totuushaaste
Laura Malmivaara - *Vaiti
Jouni K. Kemppainen -* Kaija Koo - Taipumaton
 
Syyskuun kirjoita parhaat olivat Totuushaaste sekä Kaija Koon omaelämänkerta. Totuushaasteessa vanha rouva kirjottaa oman totuutensa vihkoon, jonka jättää muiden löydettäväksi ja haastaa vihkon löytäjät kirjoittamaan siihen omat totuutensa ja salaisuutensa. Vihko kiertää eri ihmisillä, jotka vihko lopulta tuo yhteen. 
 
Kaija Koon elämänkerta kiinnosti, koska en oikeastaan tiedä juuri mitään tästä yhdestä maamme kuuluisimmasta naisartistista!
 
Lokakuu

Anna Ruston -* Salainen orja
Sarah Haywood - *Kaktus
 
Lokakuu oli hiljaisempi kirjojen osalta. Ensimmäinen ja viimeinen kirja olivat molemmat tasaisen hyviä. Ei mitään maata mullistavia, mutta sellaisia kevyitä hömppiä, joita tykkään usein lukea.
 
Salainen orja kertoo naisesta, joka joutuu seksiorjaksi eri kulttuurista tulleelle miehelle. Orjuutta kesti yli kymmenen vuotta jos en ihan väärin muista. Kirja oli järkyttävä ja myöskin omasta mielestä liian yksityiskohtaisesti kerrottu. Samantyyliset hirveydet kuvattiin päivästä toiseen todella tarkasti ja niiden vuoksi kirja alkoi olla puuduttavaa luettavaa, vaikka aihe olikin tärkeä muistutus siitä, mitä kaikkea naapurissakin saattaa tapahtua. Kirjan aikana ärsytti suunnattomasti se, että uhri ei esimerkiksi sairaalassa ollessaan uskaltanut kertoa hoitajille tilanteestaan eikä näin ollen päässyt pakoon tilanteesta.

Marraskuu
 
Lucinda Riley -* Oliivipuu
Liane Moriarty - *Viimeinen vuosipäivä
Catherine Isaac - *Sekainen ihana elämämme
 
Marraskuun kirjoista nostan tuon Viimeinen vuosipäivä-kirjan. Kirjassa oli hyvä juoni ja mielenkiintoiset henkilöhahmot. Vaikkakin kirja oli ehkä melko pitkähkö aiheeseen nähden, se ei silti minusta tuntunut tylsältä ja oli mukavaa kuunneltavaa. Tässä oli kerrankin sellainen loppu, että en todellakaan arvannut sitä ennalta ja se on aina plussaa! Pitää melkein tsekata, että löytyisikö samalta kirjailijalta muuta luettavaa! Näiden lisäksi mulla on nyt kesken yksi kirja ja olen lukenut pari kirjaa ihan oikeana kirjana, enkä Bookbeatista.

torstai 2. joulukuuta 2021

Neulotun kierrepannan ohje

*Sisältää mainoslinkkejä

Olen käynyt läpi lankavarastojani ja yrittänyt tuhota sieltä nyt yksittäisiä keriä, joista ei saa oikein mitään järkevää tehtyä enää tai sellaisia, mistä kerästä on käytetty vain vähän ja loppu on jäänyt kaappiin lojumaan. Tein *Dropsin Big merinosta tällaisia kivoja kierrepantoja ja tän ohjeesta oltiin kiinnostuneita niin julkaisen sen tässä. En tiedä tän pintaneuleen virallista nimeä, mutta jos tiedät sen niin huikkaa! Oon tehnyt tällä yhden neuleen ja se on siitä mulle tuttu. 

Panta on tosi simppeli ja tähän menee aikaa noin tunti, riippuen toki sun kutomisnopeudesta. Alle kaksi varmaan menee hitaammallakin! Tarvitset tähän *Drops big merino-lankaa (tai vastaavaa) sekä numeron 5 puikot. Lankaa menee hieman vajaa 50g.

 

Oon tehnyt näitä kahta eri lasten kokoa. Noin 50-52cm päähän tein 18 silmukkaa ja 53-55cm päähän 20 silmukkaa. Aikuisten kokoon tekisin 22 silmukkaa. Näissäkin silmukkamäärä riippuu käsialasta sekä siitä kuinka leveän pannan haluat. Muutaman neulotun kierroksen jälkeen voit mitata oman työn leveyden ja katsoa onko se omaan makuun tarpeeksi leveä. Silmikoita on mulla parillinen määrä.

Alussa luo toiselle puikolle haluttu määrä silmukoita. Sen jälkeen toistetaan vain näitä kahta kerrosta vuorotellen eli:

1. Siirrä ensimmäinen silmukka neulomatta oikealle puikolle. Neulo kierro 1o 1n niin, että neulot oikean silmukan aina tuolta edellisen kierroksen silmukasta (katso alla olevat kuvat ja video!), jatka näin 1o 1n ja neulo kierroksen viimeinen silmukka normaalisti oikein.

2. Neulo koko kierros oikein.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen näyttää tältä.

Yllä olevasta kuvasta näkyy, että 1o 1n kierroksella tuo oikea silmukka neulotaan tuosta edellisen kierroksen oikeasta silmukasta. Homma helpottuu seuraavilla kierroksilla, kun tuohon kohtaan jää selkeämpi kolo mistä laittaa puikko läpi.

Tässä näkyy nyt paremmin, että puikko laitetaan sisään tuosta nurjan lenkin alapuolelle muodostuvasta reiästä. Alla olevasta videosta voi yrittää katsoa tarkemmin. Vähän puhelimen kamera tarkensi mihin sattuu, mutta jospa tuosta olisi apua!

 

Pituutta voi mallailla päähän, että milloin alkaisi olla sopiva koko. Mulla ainakin neule venyy todella paljon, joten näistä tuli tosi paljon pienempiä kuin lasten päät. Mallasin itse asiassa omaan päähän aina välillä ja tuurilla tuli sopiva koko. Isomman pannan pituus on valmiina noin 21cm (kaksinkertaisena tietenkin 42cm, mittasin siis pannan päältä tuon) ja pienempi sentin pari pienempi eli yli 10cm lyhyemmät kuin päänympärys. Mutta kannattaa tosiaan vähän mallailla päähän et milloin alkaa venytyksessä päät lähentyä toisiinsa.

Oikea puoli neuleessa on tuo, missä näkyy selvästi nuo oikean puolen silmukat. Päättele toisen pään lanka ja jätä pidempi lanka ompelua varten katkaisematta. Laita työ pöydälle oikea puoli ylöspäin.

Sen jälkeen tee päihin U:n muotoiset taitteet. Nämä laitetaan seuraavaksi limittäin ja ommellaan.

Tässä siis oikeanpuoleisen U:n ylempi sakara on laitettu vasemman puolen U-kirjaimen sisään.

Sitten taitetaan oikeanpuoleisen U:n alin reuna vasemmanpuoleisen U:n alle. Piti ottaa nämä kirjaimet tähän esimerkiksi kun on vaikea selittää muuten :D

Tässä vielä video prosessista:

Kun olet ommellut taitteet yhteen, päättele lanka ja käännä oikein päin ja panta on valmis! Hintaa tuli nelisen euroa ja aikaa meni muutama tunti, joten ei paha! Meillä tytöt tykkää pitää kauppareissuilla näitä pantoja, koska tän kans pystyy pitään hyvin myös ponnaria.Loppuun vielä hieno, pikainen sovituskuva kulahtanut LOL-yömekko päällä :D

tiistai 16. marraskuuta 2021

Little Missy neulepaita ja Julie tunika

 *sisältää mainoslinkin

Meillä lapsista Viia on kaikista herkiten paleleva ja vaatetta saa olla aina monta kerrosta päällekkäin. Pakkaskelejä varten neuloin Dropsin Merino Extrafine-langasta Viialle uuden neuleen pakkaskeleille. Itse asiassa Viia toivoi uutta villapaitaa kun oltiin Kärkkäisellä lankahyllyllä. Kysyi nätisti, että voisiko saada uuden paidan, joten pakkohan äidin oli suostua. Valittiin pikaisesti yhdessä ohje Dropsin sivuilta ja Viia valitsi sen jälkeen paidan värin. Tuleepahan ainakin mieleinen kun pääsee itse osallistumaan prosessiin!

Tämä ohje on ilmainen Dropsin Little Missy. Kannattaa muuten tsekata noi Drops designin sivut, siellä on aivan hullun paljon ilmaisia neuleohjeita! Toki ne on Dropsin langoille, mutta voi hyvin soveltaa muillekin merkeille, kun katsoo, että tiheys/metrimäärä täsmää.

  
Puikot: 3 ja 4

Tein paidan koossa 5/6 ja mitoin vähän neuloessa, että tulee tarpeeksi pitkät hihat ja helma. Muuten tein paidan ohjeen mukaan ja ohjeen mukaisilla puikoilla, mutta en tehnyt hihojen lisäämisen jälkeen vartalo-osaan lisäyksiä ollenkaan. Viia on niin hoikka, että olisin voinut tehdä vaikka kokoa pienemmän, eikä olisi ollut yhtään liian pieni. Tänne mahtuu nyt kuitenkin kivasti vaatetta alle kylmemmilläkin keleillä. Mulla on muuten Viian viime vuoden neule kuvaamatta, se mahtui vielä myös päälle, joten pitäisi ehkä napata siitäkin kuva, vaikka se ei ihan täysin odotusten mukaan onnistunut.

Tuo Dropsin merino on kivaa neuloa ja se sopii jotenkin mun käsialalle. Nämä on ollut muutenkin vuosia mun suosikkimerinoita, koska eivät kutita, ovat tosi pehmeitä ja hinta on kohtuullinen. Jos teillä päin ei myydä näitä missään kivijalkaliikkeessä, niin itse olen tilannut näitä paljon *Adlibrikselta.

Tämä neule valmistui nopsaa kun lanka ja puikot oli paksuhkot ja se pääsi heti meidän Rukan reissulle mukaan syyslomalla ja Viialla olikin se päällä reissussa. Pitäisi yrittää napata joku sovituskuvakin tästä joskus. Helpoin on kuitenkin aina kuvata vaan pelkkää neuletta ilman lasta, kun se ei liiku ja illistele kameralle! :)

Hoksasin tässä samalla, että en muistanut ollenkaan viime keväänä jakaa teille tätä Aavalle tekemääni ihanaa neuletta! Löysin kuvat kuitenkin vielä, joten jaetaan nyt molempien tyttöjen neuleet tässä samassa postauksessa.

Aavan neule on Klompe lompe Talvilapset-kirjasta Julie tunika. Muuten aika simppeli neule, mutta hihoissa on kaunis pitsikuvio. Langan ostin paikallisesta lankakaupasta Ylivieskan kotikutomosta, jolla on nykyään myös nettisivut. Lanka on Sandnes Garn KlompeLOMPE Spøt. Tämä on tuntumaltaan vähän villaisempi kuin merinovillat (luonnollisesti, koska ei ole merinoa!), mutta ei kuitenkaan yhtä kutittava kuin vaikkapa Novitan villalangat. Väriä en valitettavasti muista, mutta tällainen vanha roosa tämä on. Kuvissa ehkä liiankin vaaleanpunaiseen taittava. Noissa alimmissa hengarikuvissa on varmaan kaikista lähimpänä oikeaa sävyä tuo neule.


Viime vuonna Aava ei ehtinyt tätä enää kovin paljon pitää, mutta onneksi tämä mahtui vielä tänä vuonna päälle! Aava on aika kuumaverinen, joten ei voi pitää tällaisia arkikäytössä juurikaan, mutta retkeillessä ja laskettelutouhuissa on hyvä lämmmike ohuen merinopaidan päälle. Viime vuonna ei oikein innostunut tästä, mutta onneksi nyt on kelpuuttanut tämän päälleen! En tehnyt niin pitkää kuin ohjeen mukaan olisi tullut, että on helppo npitää toppahousujen kanssa.


Malli: Klompe lompe Talvilapset kirjan Julia-tunika
Lanka: Sandnes Garn  KlompeLOMPE Spøt
 

Nämä lasten neuleet ovat kivoja kun niissä menee niin paljon vähemmän aikaa kuin omissa neuleissa. Ja onneksi ovat nyt suostuneet pitääkin näitä, koska niitä on kiva kutoa! Tästä Aavan paidasta on kirjassa muuten naistenkin versio ja sekin näyttää ihanalle.

torstai 11. marraskuuta 2021

Havukranssi pihalle

Satuin yksi päivä bongaamaan Facebookin kirpparilla, kun ystävä etsi itselleen havukranssin tekijää. Siinäpä sitten tuumailin, että olisipa kiva saada itsellekin sellainen pihalle ja eihän se auttanut kuin tehdä! Meidän lähimetsästä on kaadettu tässä syksyn aikana melkoisesti puita, joten sinne siis vaan muovipussin kanssa katsomaan, että kuinkahan kellastuneita ne kaadettujen puiden havut on! Ihan tarpeeksi vihreitä omaan makuun. Niitä sieltä sitten kassillisen keräsin yksi päivä töiden jälkeen ja toin sisälle kuivumaan.

Otinpa mukaan vielä läjän kuivuneita kesäkukkiakin tuosta pellolta ajatellen, että nekin voisivat olla ihan kivat tuolla havujen seassa. Voihan ne aina heittää pois jos niitä ei tulekaan käytettyä.

Halusin sellaisen kranssin, että se ei olisi liian jouluinen ja voisin laittaa sen heti roikkumaan tuohon etuoven viereen. Ja luonnollisesti tästä sitten tuli taas mun tyylillä melko överi, mut mun mielestä ihan hyvällä tavalla!

Aiemmista sisäkransseista mulla oli jäänyt noita rautaisia kehikkoja, joten niitäkään ei tarvinnut erikseen ostaa. Tälle jäi hintaa siis nolla euroa ja olen tosi yllättynyt siitä, kuinka kiva tästä lopulta tulikaan. Aluksi nimittäin näytti siltä, että tästä ei tule mitään ja kranssi on kamalan näköinen muotopuoli. Pistin ystävälle kuvan ja kirjoitinkin viestiin, että oon vieläkin vähän hämmästynyt siitä, että tää on oikeasti mun tekemä!

Mies oli reissussa, joten piti käydä kaivaan varastosta naula ja laittaa se saman tien itse tuohon seinälle roikkumaan. Löysin vain minipieniä nauloja, mutta onneksi se just sillä pysyy. Ruuveja olisi ollut kyllä vaikka muille jakaa. Pistin sen tuohon Puine-tervetuliaiskyltin viereen ottamaan vieraat vastaan. Just sopiva tila oli tuossa ja ikkunan välissä. Oveen en viitsinyt laittaa kun ois pitänyt tehdä jälki kiinnitystä varten ja siinä on ne ikkunat, niin vois olla vähän hassu muutenkin. Nää on kyllä just näitä mun tyypillisiä projekteja, että pitää heti just nyt tehdä kun saa päähän ja siinä ei sit muu auta ku alkaa hommiin :D Mut tulipa tehtyä niin on pois päiväjärjestyksestä! Kukkapöydän kanssa kuitenkin maltoin vissiin toista viikkoa, ennen kuin saatiin projekti tulille.

tiistai 9. marraskuuta 2021

Vitosen kukkapöydän tuunaus

Tulipa tuunattua tässä yksi vanha kukkapöytä tai missä lie käytössä ollut ennen tätä! Olin miettinyt tuohon meidän keittiön ikkunan eteen jotain pidempää kukkapöytää, että voisin ostaa esim kaktuksia ja muita paahdetta sietäviä kukkia siihen. Kyselin muistaakseni instassakin vinkkejä pöytään ja olikohan heti seuraava päivä, kun useampikin seuraajistani oli meidän paikallisella Facebook-kirpparilla tehnyt mulle kaverivarauksen yhdestä pitkästä, vitosen maksavasta kukkapöydästä. Oli niin halpa, että tietenkin ostin sen kun mitat passasivat meille. Eiköhän sille paikka jostain löytyisi! Mahtavia seuraajia mulla, kun hoitavat tällaiset mun puolesta, vaikka itse pitikin maksaa :)

Alkuperäinen väri oli sangen mielenkiintoinen. Tuollainen melko kirkas vaalea violetti ja lautaosat maalattu myös jollakin kermansävyllä päältä ja violetilla sivuilta. Laudat olivat melko huonokuntoiset enkä jaksanut alkaa niitä hioa, joten haettiin Kärkkäiseltä kaksi liimapuulevyä, joiden mitat sopivat suoraan tuohon. Jätettiin ne tosin saman mittaisiksi kun alkuperäisessä alataso oli lyhyempi. Jos alkaa nyppiä niin lyhennetään.

Hioin metalliset jalat hiomapaperilla ja suhuuttelin ne mustalla Mastonin spraylla. Ihan vaan vinkkinä, että sellainen yhden asteen pakkanen ei taida olla ihainnollisin keli maalata ulkona, joten piti siirtyä sisätiloihin viimeistelemään. Puuosia ei nyt käsitelty kun ei ole oikein hyvää tilaa sille hommalle. Annetaan olla nyt puun väriset ja voi olla, että kesällä käsittelen nuo sitten terassiöljyllä mustaksi samalla kun käsittelen meidän istutuslaatikot. Puunvärissäkään ei ole vikaa, mutta pelkään, että nuo alkaa tuosta kellertyä ajan kanssa. Toki vaihtoehto olisi myös laittaa vaikka valkolakka noihin.

Ja niinhän siinä sitten kävi, että ei tämä olohuoneeseen sijoittunutkaan vaan käytävälle. Tämä on kaksi metriä pitkä, joten tämä täyttää mukavasti pidemmän pätkän tuosta tyhjän käytävän seinästä ja nyt mahtuu sitten paljon kasveja riviin aurinkoa saamaan!

Alariville mahtuu myös kastelukannu, rottinkisessa ei mahtunut ja jouduin säilyttämään sitä aina lattialla silläkin uhalla, että Nuunuu (meidän robotti-imuri) sen kaataisi. Alhaalle laitoin myös muutamia pistokkaita juurtumaan lasiin. 


Tuohon päälle voisi joskus ostaa jotain tauluja tai teettää vaikka valokuvia. Vähän paljaan näköinen on nyt, mutta kaikki aikanaan. Ja kun ne on mun päättämistaidoista kiinni, niin todennäköisesti siihen ei koskaan tule yhtään mitään...

käytävä, kukkapöytä, isot ikkunat

En suinkaan kuitenkaan hävittänyt tuota meidän ihanaa, rottinkista kukkatelinettä, vaan se pääsi nyt tuohon keittiöön, mihin alun perin tuon uuden telineen piti tulla. Nyt ei (ehkä) ihan heti lopu tila kukilta kesken! Talvella saavat myös hyvin valoa noista isoista ikkunoista.

rottinkinen kukkapöytä

Me on jo kerran muuten ehditty pyöräyttää keittiön pöytä toisin päin täällä. Eli alun perin se oli just eripäin eli kohtisuorassa ikkunaan päin, mutta halusin kukkia tuohon eteen, niin vaihdettiin se sit kuitenkin näin. Näin myös jää vähemmän ehkä tyhjän näköistä tilaa keittiön ja ruokailutilan välille. Me on laitettu lampuille pistokkeet niin, että kääntäminen on mahdollista myös valaisimien kanssa. Tosin niitä valaisimia ei yllättäen vielä ole, kun en ole osannut päättää, että millaiset haluaisin. Minkälaiset/tyyliset ja väriset valaisimet sun mielestä tuohon sopis? Yksi vai kaksi? Kummallekin vaihtoehdolle on pistokkeet! Musta olisi varma valinta, mutta toisaalta joku koivun värinen tai muu puinenkin voisi olla vaihtoehto.

Musta on aina kiva kotiin tullessa ihailla tätä edessä avautuvaa näkymää. Kaunista mustaa keittiötä, vihreitä kasveja tuossa käytävällä ja lopulta tuota käytävän mustaa seinää ja meidän tummaa makkaria sen takana. Rakastan sitä, että tuo on niin yhtenäinen tuo näky noiden mustien osien kanssa.

Piti muutenkin nyt vähän kierrättää esineitä ja kukkia eri paikoille kun siirreltiin noita kukkapöytiä. Jäävät muutokset tosin kuvan ulkopuolelle. Käytävän iso fiikus siirtyi myös olkkariin/ruokailutilaan, kun se ei mielestäni enää oikein päässyt oikeuksiinsa tuossa käytävällä kaikkien muiden kukkien takana.Kiinnitettiin vihdoin myös tuon mun neulavehkan amppeli kattoon niin nyt se pääsee tuolla pikkuhiljaa luikertelemaan päätyseinää kohti. Tuo on ollut kyllä kiitollinen hoidettava! Kastelen kun muistan ja aina se vaan kasvaa ja kasvaa kasvamistaan. Tavoite ois, et sen seis luikertelemaan tuota mustaa päätyseinää pitkin kunhan se kasvaa tarpeeksi. Pitäisi vain laittaa jotkut mustat koukut sille seinään, et se pysyis siellä.


Meillä onkin jännä viikko tiedossa, kun torstaina meidän kotona järjestetään avoin taloesittely, jossa paikalla meidän rakentaja Jiirikoti, kalustetoimittaja Omegakeittiöt sekä sisustussuunnittelijamme Sisustus Trendosta. Facebookista löytyy tarkemmat tiedot, jos joku haluaa tulla tutustumaan!

maanantai 1. marraskuuta 2021

DIY värjätyt kynttilät

Olikohan se viime talvea, kun bongasin ensimmäistä kertaa tällaisia värjättyjä kynttilöitä netin syövereissä. Silloin jo mietin, että olisi kiva testata näitä! Ne silloin näkemäni olivat tosin muistaakseni monivärisiä. Silloin se asia kuitenkin unohtui, mutta Instassa törmäsin vasta Tiinan tekemään hyvään Reels-ohjeeseen ja päätin itsekin testata. Hain Kärkkäiseltä ison paketin tavallisia, valkoisia kruunukynttilöitä sekä pinkkiä ja violettia kynttiläväriä ja päädyin samana iltana tekemään parikymmentä kynttilää.Yksinkertaisuudessaan tässä siis lämmitetään esimerkiksi metallitölkissä olevaa steariinia vesihauteessa (itse käytin vanhoja valkoisten kynttilöiden jämiä) niin kauan, että se on ihan nestemäistä ja sinne lisätään haluttua väriä. Kun väri on sulanut kokonaan, dipataan kynttilää siellä nesteessä kummastakin päästä. Mitä useammin dippaat, sitä tummempi väri. Itse laitoin vain yhden värinapusen pieneen määrään steariinia ja osaan sekoitin sitten pinkin sekä violetin sekaisin. Ilmeisesti väriä voisi ottaa myös väriliiduista, mutta en tiedä olisiko meillä oikeanlaisia kyniä sellaiseen.


Homma oli helppo ja nopea ja tekisi mieli tehdä näitä enemmänkin, mutta en löytänyt tähän hätään lisää mieleisiä värejä, joten menisi tilaushommiksi. Kerran kun aloittaa, niin sama tehdä sitten heti urakalla!Näihin kun kääräisee kivan nauhan ympärille ja vaikka jonkun havunoksan tai muun kivan koristeen, niin on kivoja pieniä muistamisia vaikka opettajille tai päiväkodin aikuisille! Ei mene monta euroa ja kuitenkin saa ihan kivan ja kuluvan lahjan näistä. Tuo 20kpl:n kynttiläpaketti taisi maksaa 6,9e ja värit 2,9e/kpl ja niistä riittää kyllä kaverillekinToinen kynttilävinkki on tietenkin viime joulun hitti eli marmoroidut kynttilät, joita tein itsekin. Tämmöiset kuluvat lahjat on minusta kivoja, kun ei sitten jää nurkkiin pyörimään tai voi antaa vaikka eteenpäin lahjana jos ei itseä miellytä.