lauantai 26. joulukuuta 2020

Joulu 2020

Meillä olikin tänä vuonna hieman erilainen joulu, kun olimme täällä meidän väliaikaisasunnossa. Lopulta mahduttiinkin mummun ja papan kanssa ihan hyvin tänne kun laitettiin itsellemme patjat lastenhuoneiden lattialle ja annettiin mummulle ja papalle meidän huone käyttöön. Jouluaatto sujui aika lailla saman kaavan mukaan, kuin aiempinakin vuosina. Lapset heräsivät ensimmäisinä tietenkin ja herättivät minut kysymällä, että joko saa avata kuusen alle tullee lahjat.


Me on tehty vuosia jo niin, että kuusen alle tulee kummien ja sukulaisten lahjoja, jotka saavat avata heti aamusta. Tänäkin vuonna tytöt viihtyivät pitkään omien lahjojen parissa ja se pahin jännitys ei ala ihan aamusta eikä seiskasta asti kysellä, että milloin pukki tulee. Tämä on ollut toimiva järjestely, sillä en jostain syystä kuitenkaan halua, että pukki tulee aamupäivällä vaan sitten vasta iltaruuan jälkeen.

Tai no tänä vuonna pukki ei tullut ollenkaan koronan takia. Ruuan aikana joku valo välkytteli meidän pihalla ja lapset tietenkin yrittivät käydä kurkkimassa, että mikä se valo oli. Aiemmin tuli joulupukilta viesti, että hän nakkaa lahjat jossakin välissä takapihalle. Myöhemmin pukki sitten laittoikin viestiä, että koska lumen tulon vuoksi aikataulut ovat vähän myöhässä, niin hän oli jättänyt lahjat etupihalle autoon. Sen takia ne valotkin olivat vilkkuneet ja pappakin oli kuullut auton oven äänen aiemmin. Ihmetystä aiheutti myös se, että auton ympärillä ei tuoreessa lumessa näkynyt ollenkaan pukin jalanjälkiä!

Viialla meinasi loppua usko siihen, että pukki tulee. Vaikka meidän tonttukin oli jättänyt kirjeen jo aamulla, että täällä on niin paljon taloja joissa käydä niin pukki käy meillä iltapäivästä tai alkuillasta. Jokaisesta rasahduksesta piti käydä kurkkimassa ikkunoista ja voivotella, että ei se pukki koskaan tule eikä saada lahjoja! On se rankkaa olla lapsi jouluaattona.

Itselle yksi joulun kohokohdista on aina kalapöytä! Voisin oikeastaan elää joulun pelkillä kaloilla ja ehkä pienellä viipaleella kinkkua. Laatikoista ja rosollista kun en juurikaan välitä, niin eipä siihen paljon sitten muuta jääkään!  Mut mäti, erilaiset lohet ja silakat sekä lipeäkala on kyllä mun niin suurta herkkua. Varsinkin kun ei silakoita tuu syötyä muuta kuin jouluna.

Kattausta en tänä vuonna miettinyt yhtään etukäteen. Aamulla keksin silittää tuon äitini Marimekko-liinan, joka on ollut meidän omaan keittiönpöytään liian pieni, mutta tähän vuokrakodin pöytään melkein sopiva. Siihen sitten lautaset ja pellavaiset pöytäliinat sekä keittiön kaapista löytyneitä jouluvaloja sekä helminauhaa ja kuivattuja appelsiineja. Olkkarista hain parin tuikkukuppia sekä Iittalan Nappulat, joihin en uskaltanut laittaa oikeita kynttilöitä pöydän ahtauden vuoksi. Olisi joku lapsista varmasti kaatanut kynttilän tuohon liinalle! Ehkä ensi vuonna sitten taas panostetaan enemmän tähänkin puoleen. Kukkakimppu on haettu paikallisesta Hiitolan kukkatalosta ja valitsin pöydän pienuuden vuoksi tosi pienen ja yksinkertaisen kimpun ja silti meinasi olla ahdasta.


Illaksi meillä oli kunnon runsas juustotarjotin! Sain lahjaksi tuon Marimekon ison tarjottimen, sekä takana näkyvän Ming-vaasin ja molemmat pääsivät heti käyttöön. Tuolle tarjottimelle sai koottua ihanan ison juustolajitelman!

Tykkään hirveästi hommata lahjoja ja olen aiemminkin sanonut, että meillä ei mitenkään onnistuisi sellainen, että kukaan aikuinen ei hommaisi toisille lahjaa. Melkein parasta on katsoa, että mitä muut tykkäävät lahjoista, joita olen heille hommannut. Miehelle ostin uudet vedenpitävät ulkoiluhousut sekä uuden neuleen. Äidilleni tein pyyheturbaanin sekä ostin Miosa designin avainnauhan työavaimille ja lisäksi saivat vielä lahjakortin ravintolaan. Me saatiin puolestaan uusia, ihania käsipyyhkeitä (jotka aion ottaa käyttöön vasta uuteen kotiin!) sekä karttajulisteet mun ja miehen kotipaikkakunnista meidän syntymävuosilta. Tosi kiva idea tuo, että kartta on siltä vuodelta kun ollaan itse synnytty. En ole tiennyt, että karttoja voi tilata noinkin vaan oletin, että ne on aina saman, tietyn vuoden kartat. Karkkiakin saatiin ja anoppi lupasi sitten lastenvahtiapua kun muutto lähestyy ja se varmaan tuleekin tarpeeseen! Toki saatiin sit kuitenkin myös karkkia ja arpoja, joista voitettiin heti 15e ja käytiin hakemassa uusia arpoja ja niistäkin saatiin parikymppiä, joten käydään vaihtamassa ne vielä kerran uusiin arpoihin.

Lapsetkin saivat järkevän määrän lahjoja ja paketeista löytyi kaikille todella mieluisia juttuja. Aavan mielestä tuo Crybaby oli "maailman paras joululahja". Vissiin meni sitten nappiin. Tytöt saivat yhteiseksi LOL-talon sekä nukenrattaat ja mm. pari peliä, askartelujuttuja, kirjan, nukenvaatteita ja lol-nukkeja tavaroineen. Veeti sai puolestaan uuden pelihiiren, pari lahjakorttia, Legoja, palapelin ja Aku Ankan taskukirjoja ainakin.

Kaikki kolme saivat muuten tuon alemman kuvan alareunassa näkvyvän Squishmallows-pehmon. Viia oli tuota toivonut ja se oli jo hänelle pukilta toivottu. Veeti ja Aava ihastuivat samaiseen otukseen kun heidän serkullaan oli sellainen, joten pukki olikin hommannut heillekin sellaiset. Nuo ovat kyllä ehkä maailman pehmeimpiä otuksia! Kovasti ne ovat kainalossa kulkeneetkin koko joulun.

Lapset juustoiltapalalla

Joulupäivän iltapäivänä ajeltiin sitten yhdeksi yöksi anoppilaan, missä nähtiin sukulaisia ja tänään tultiinkin jo takaisin, että ehditään rauhassa viettää hieman aikaa kotonakin ennen töihin menoa maanantaina. Meillä kun ei ole miehen kanssa lomaa nyt välipäivinä ollenkaan.

Kaiken kaikkiaan joulu oli oikein onnistunut, kuten yleensäkin ja oli kiva saada porukat tänne yökylään, kun ei ole tullut Pyhäjoellakaan käytyä herran vuosiin yökylässä äitini vuorotöiden vuoksi.  Lapset varmaan menevät sitten ensi viikolla pariksi yöksi sinne, kun äidillä sattuu olemaan pari vapaata viikolla. Saatiin viettää porukalla aikaa, nauttia joulun tunnelmasta, ruuasta sekä lahjoista. Mitäpä sitä voisi paljon muuta toivoa!

keskiviikko 16. joulukuuta 2020

DIY marmoroidut kynttilät

Bongasin tovi sitten Pirkka-lehdestä kivan marmoroitujen kynttilöiden ohjeen. Tekotapa oli kuitenkin ehkä hieman työlään oloinen, joten olen siirtänyt kokeilua hamaan tulevaisuuteen. Nyt kuitenkin Instassa tuli vastaan Kela, jossa tehtiin huomattavasti helpommalla tavalla näitä marmoroituja kynttilöitä. Valitettavasti en laittanut tiliä ylös ja ehdin sen jo unohtaa! EDIT: video-ohje löytyy Kotoulu-instasta  :) 

Nämä menivät kuitenkin heti testiin, sillä kotoa löytyi valkoisia kynttilöitä sekä vahakyniä. Itse asiassa nakattiin iso läjä vahavärejä roskiin muutossa ja säikähdin jo, että meillä ei ole yhtään ja joudun näiden takia ostamaan paketin! Onneksi sekalaisten kynien joukosta löytyi juuri se musta, vihreä ja punainen mitä tarvitsinkin.

diy marmoroidut kynttilät

Nämä on tosi helppo tehdä ja lopputulos on minusta tosi kaunis! Ovat myös kiva, pieni muistaminen vaikka hoitotädeille tai opettajille, eikä rahaa mene kuin kynttilän verran mikäli sellaisia ei kotoa löydy. Meillä lähtee tällaiset Viian hoitajille glögin kera ja varmaan koululaisten opettajille myös. Ihan vaan siksi, että näitä oli kiva tehdä.

Tekemistä varten tarvitset vain valkoisia kynttilöitä sekä haluamasi värisen vahaliidun ja tulta eli vaikkapa toisen kynttilän. Mulla on tässä ihan kaupan halvimpia kruunukynttilöitä, mitä oon joskus ostanut ison paketin kerralla. Ihan ekana väritetään kynttilä vahaliidulla. Kannattaa painaa tosi kovaa, koska mulla ainakin tuntui alussa, että väriä ei jää yhtään kynttilään. Sit hoksasin käyttää kunnolla voimaa ja väri jäi selvästi tummempana.

diy marmoroidut kynttilät

Kun kynttilä on väritetty, kuumenna sitä vaikka toisen kynttilän liekin päällä. Siinä ohjevideossa kynttilän liekki tökättiin minusta ihan kiinni tuohon väritettyyn kynttilään, mutta ainakin mun kynttilän liekki teki valkoiseen pintaan ärsyttävän mustan, nokisen jäljen, joka ei ollut kivan näköinen. Niinpä lämmitin ihan liekin vieressä tuota ja kääntelin kynttilää samalla kun steariini alkoi sulaa ja valua. Pinta on valmis heti kun sen ottaa liekin vierestä pois, koska kynttilä kovettuu samantien.


diy marmoroidut kynttilät

Kannattaa käydä koko kynttilä läpi niin, että nuo selvät väritysviivat ei erotu kynttilästä. Niin tulee kivemman näköinen. Parasta tässä on se, että jos tuntuu että pinta jää ruman näköiseksi, voi sitä aina lämmittää uudelleen ja tehdä erilaista kuviota! Nämä sitten jollakin kivalla narulla vain yhteen ja lahja on valmis. Helppoa ja halpaa!

diy marmoroidut kynttilät

sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Missä joulutunnelma viipyy?

Ei ole enää kovin pitkä aika jouluaattoon! En ole jotenkin vielä osannut asennoitua jouluun tänä vuonna. Jotenkin vähän hukassa joulufiilis, mutta onneksi vain vähän, joten se on varmasti korjattavissa! Luulen sen osittain johtuvan siitä, että ollaan tänä jouluna tässä väliaikaisessa asunnossa ja hieman ahtaasti. Voitte muuten kuvitella, kuinka helppoa on piilotella lahjoja asuntoon, jossa on tasan yhdet vaatekaapit! :) Varasto on kylmä, joten sinnekään en viitsi kaikkia viedä kun sitten paperit kastuu kun ne tuo kylmästä sisälle lämpimään. Ei samalla lailla tee mieli laittaa joulua ja meidän kaikki pihavalotkin on ollut hukassa tai sitten ne meni roskiin muutossa. Osa tavaroista on säilössä vuokravaratossa, joten luulen, että sielläkin taitaa olla jotain meidän joulukoristeita. Ehkä mulla on ennemmin sellainen tulevaa odottava joulu ja odotan jo omaan kotiin pääsemistä ja jouluja siellä ja tämä on vain tällainen välivuosi.


No, kyllä se joulumieli yleensä aina on minutkin vallannut ennemmin tai myöhemmin! Tuo ulkona vallitseva lumeton maisema ei ainakaan helpota asiaa. Jospa saataisiin edes kevyt valkoinen lumipeite ennen aattoa! Olen kuitenkin pienesti puuhaillut joulujuttuja, joten toivoa vielä on. Kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni kuivata appelsiineja. Näitä on pitänyt tehdä jo vuosia, vaan en ole koskaan saanut aikaiseksi. Nyt kuitenkin tein. Appelsiinit siivutetaan ja kuivatellaan uunissa 4-8h riippuen uunista ja viipaleiden paksuudesta. Välillä niitä voi käännellä, että kuivuvat tasaisesti.


Olen käyttänyt noita paketoinnissa sekä niitähän voi laittaa vaikka glögin sekaan! Ja kivan näköisiä ovat ihan vain koristeinakin. 

Tänä vuonna jätin tarkoituksella tilausompelut vähemmälle, enkä mainostanut tonttulakkeja. Ajattelin, että kiva kerrankin viettää rauhallisempi joulukuu. Monesti on viimeiseen asti tehnyt illat töitä, jolloin oma joulun laittaminen ja siihen rauhoittuminen on jäänyt vähemmälle. Nyt olen tehnyt ne lakit, joita on kysytty multa ja mielelläni ompelen vakioasiakkaille. Nyt on sopivassa määrin siis ollut töitä.


Joululahjat on melkein kaikki jo hommattuna, joten se homma on hoidossa ja pakentointikin on jo suoritettu. Paketointi on kivaa, mutta alkaa vähän puuduttaa jos lahjoja on paljon. Aikuisten paketteihin on kiva panostaa ja ne paketoinkin yleensä erilailla kuin lasten paketit. Lapset eivät kuitenkaan ehdi ihastella kivaa paketointia, joten ei järkeä panostaa siihen samalla lailla.

Olen huomannut, että näin joulun alla sosiaalisessa mediassa keskustellaan paljon siitä, paljonko lapsille pitäisi hankkia lahjoja ja että joulun pääasia ei saisi olla materia vaan se, että vietetään aikaa perheenä jne. Lapsille lahjat on kuitenkin iso osa joulua ja sen iloa. Meillä ei osteta oikeastaan muutoin leluja, joten en tunne yhtään huonoa omaatuntoa siitä, että jouluna pukki tuo lapsille useamman toivotun lelun. Itse olen saanut äidin puolen suvun ainoana lapsena aina paljon lahjoja, mutta silti ne eivät ole se mitä jouluista on jäänyt mieleen vaan se jouluinen tunnelma, ihanat ruuat, yhdessäolo ja piinaavan pitkät tunnit ennen kuin pukki tuli. Koen tärkeäksi myös sen, että sieltä lapsen toiveista toteutetaan edes yksi. Meillä on yleensä lapset saaneet yhden vähän isomman lahjan ja sitten pienempiä toiveita. Lisäksi saavat pukin lisäksi lahjoja myös kummeilta ja sukulaisilta. Koskaan ei ole tullut sellaista oloa, että nyt meni ihan överiksi. Vaikka saa lahjoja, voi silti oppia arvostamaan myös perheen läsnäoloa ja muita jouluperinteitä. Tietenkään ihan periaatteen vuoksi ei kannata alkaa ostamaan isoa läjää lahjoja, jos lapsi on toivonut vain muutamaa! Minä tykkään paketoida ne pakollisetkin hankinnat, vaikka se nostaakin lahjamäärää ja joka vuosi on paketeista kuoriutunut myös hyödyllisiä lahjoja.


Ajattelin myös muutaman diy-koristeen värkätä ja ostin vähän jo matskuakin niitä varten. Joku ihana kranssikin olisi kiva tehdä, mutta mulla ei oikein ole sille mitään paikkaa. Joulukattauskin kävi jo mielessä, vaan meillä on nyt niin pieni ruokapöytä, että sydän itkee verta kun en saa mun Urnaan mitään ihanaa kukka-asetelmaa täksi jouluksi. Mun kummitädin perheen piti alunperin tulla tänne joulun viettoon, mutta koska korona, sekin on peruttu. Sekin harmittaa, kun eivät ole pariin vuoteen nyt käyneet täällä. No, ehkä ensi jouluna ollaan koko porukka sitten meidän uudessa kodissa saman katon alla. Vitsi miten paljon odotankaan sitä, että päästään muuttamaan omaan kotiin! Oon selvästi tottunut vaan omakotitaloasumiseen ja tää rivarielämä tuntuu niin vieraalta. 


Mitkä on teidän vinkit nostattaa joulutunnelmaa? Pitäisikö ottaa kuuma glögimuki käteen uudemman kerran ja pistää taustalle joululaulut soimaan. Ainakin kokeilun arvoinen yritys, koska glögi on hyvää ja joululaulut kauniita. Mitkä teidän lempparilaulut muuten on? Itse tykkään niistä perinteisista Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna jne, mutta "uusimpana" rinnalle on tullut Taivas sylissäni. 


Tällä postauksella nyt ei ollut sen suurempaa tarkoitusta, teki mieli tulla höpisemään teille joulujuttuja :) Piparitaikina on sulamassa, joten testataan myös etsiä joulumieltä piparkakkutalosta.

tiistai 8. joulukuuta 2020

Miten rakennusprojekti etenee ja talotoimittajan valinta

Nyt on rakennusprojekti liikahtanut eteenpäin ja tontillakin on alkanut tapahtua. Rakennuslupaa haimme marraskuun alussa ja hyväksytty päätös tuli 11.11., joten kovin kauaa ei ainakaan täällä Ylivieskassa mene luvan käsittelyyn! Tontilla alettiin tehdä pohjatöitä viime kuun puolella ja eipä siinä montaa päivää mennyt kun pohjat oli kaivettu valmiiksi ja loppukuusta valuporukka teki sokkelin.

Tuleva kotitie

Jonkin verran tuli maatöiden osalta yllätyksiä kustannuksissa. Meillä maatyöt kuuluvat talopakettiin, koska meillä ei ollut aikaa hommailla niitä itse tai lähteä kaivurimiehen apumieheksi. Ylimääräiset yllätykset luonnollisesti tulevat meidän maksettavaksi ja niitä kuluja tuli räjäytyksestä sekä anturan leventämisestä. Meidän tontilla oletettiin olevan kalliota, koska se näkyi noin metrin päässä pinnasta kun tontin viereen oli räjäytelty reittiä viemäröinnille. Kallio kuitenkin olikin vain tontin etulaidassa, joten talon alle jouduttiin tuomaan soraa ja leventämään anturaa. Lisäksi putkille piti räjäyttää kanaali. Tämä meillä tosin olikin tiedossa ja tiedettiin, että siihen varmaan jokunen tonnin menee. Laskeskelin lisäkulun olevan ehkä yhteensä neljän viiden tonnin hujakoilla. Katsotaan laskun tullessa, että kuinka metsään meni!

Nyt tontti on siis siinä pisteessä, että siellä on kivijalka tehty ja putkia on vedetty ja sisäpuolen täyttö tehdään näillä näppäimillä. Täytön jälkeen pohja suojataan ja jäädään odottelemaan ensi vuotta, jolloin homma lähtee sitten kunnolla liikkeelle! Tällä välin keskitytään sisustuksen miettimiseen sekä kalusteiden suunnitteluun.

Ensi kauhaisu

Talotoimittajan valinta


Ajattelin kertoa teille myös hieman taustoja meidän talotoimittajan valinnasta. Kun aloitimme rakennusprojektia, laitoin tarjouspyynnön kuuteen eri firmaan. Näistä kaksi oli pitkästä tavarasta rakentavia ja muut elementtifirmoja tai elementeistä rakentavia rakennusfirmoja. Kaikille laitettiin samanlainen tarjouspyyntösähköposti ja meidän piirtämä versio pohjakuvasta mukaan.

Kerroimme jo tarjouspostissa aika paljon niitä asioita mitä haluamme talolta ja saimme myös hyviä vastakysymyksiä esimerkiksi ulkoasuun liittyen. Jätimme kaikista tarjouspyynnöistä heti pois keittiöt ja kodinkoneet, jotta tarjouksia olisi helpompi vertailla. En tiedä kuinka tarkasti eriteltynä talofirmat antavat sen tiedon, että paljonko millekin osiolle on tarjouksessa budjetoitu. Tämän vuoksi ajattelin, että on selvempi verrata pakettien hintoja ilman näitä osiota. Lisäksi myös terassin laudoittamisen teemme itse. Halusimme talon myös kertaalleen maalattuna, jotta meille jäisi vain toinen maalaus.Oli vielä kesälomakausi kun tarjouksia alettiin pyytämään, joten ehkä siksikin osalla myyjistä kesti aika kauan olla yhteydessä. Osalta olimme jo saaneet tarjouksen, kun toiset eivät olleet ottaneet minkäänlaista kontaktia. Itse teen tarjouslaskentaa työkseni ja arvostan sitä, että viestiin vastataan edes sen verran, että kerrotaan, että se on huomioitu ja vaikka heti ei ehtisi hintaa laskemaan, on tieto siitä, että viesti on mennyt perille ja vaikka suunnilleen aikataulu, minkä sisällä tarjous on tulossa.

Yksi toimittaja karsiutui heti alkumetreillä pois syynä muita huomattavasti kalliimpi hinta sekä se, että he eivät voineet rakentaa meille lauteiden alle upotettuja kodinkoneita, jotka onnistuivat kaikilta muilta. Meillä oli ne vanhassa asunnossa seitsemän vuotta, joten ei ymmärretty ongelmaa näiden tekemisessä nytkään. Pari muuta tekijää karsiutui myös pois hinnan vuoksi. Halvimmalla ja kalleimmalla tarjouksella tuossa vaiheessa oli hintaeroa 100 000e! Ja näissä halvimmassa ja kalleimmassa oli melkein prikulleen sama toimitussisältö muutamia pieniä eroavaisuuksia lukuunottamatta. Edelleen kummastelen tuota hintaa, että mikä siinä laskennassa on mennyt pieleen. Hinta oli pienehkön rakennusliikkeen ja se peittosi elementtitehtaatkin karsealla hinnallaan. 


Meille tärkeää on myös hinnan lisäksi myös tietenkin laatu ja se, että meitä rakentajina ymmärretään ja osataan toteuttaa meidän toiveet ja että kommunikaatio pelaa puolin ja toisin. Meillä on aika tarkat kriteerit mitä halutaan, mutta en halua kokea olevani vaikea asiakas sen vuoksi. Haluan myös, että sovituista asioista ja tapaamisista pidetään kiinni ja että vastaukset tai tarjoukset saadaan suunnilleen aikataulussa. Toki ymmärrän, että kaikenlaista inhimillistä tapahtuu, mutta en sitä jos ollaan vaikka aina myöhässä joka paikasta tai lupaillaan ja lupaillaan jotain, mitä ei koskaan sitten toteuteta. Kaikista eniten ärsyttää se, jos aletaan haukkua kilpailijoita. Siinä vaiheessa vaihdan toimittajaa. 


Ennen lopullista toimittajan valintaa tutkimme taloustietoja kaikista loppusuoralle päässeistä firmoista. Lisäksi kyselimme kokemuksia rakentajista muilta ja kävimme katsomassa ihan paikan päällä yhtä kohdetta, jonka meidän rakentaja on tehnyt. Samalla saimme omistajilta tietoa siitä, miten homma oli heidän osaltaan sujunut. Meidän toimittajaksemme valikoitui Sievin Remontti, joka on vielä suhteellisen pieni rakennusfirma, mutta saavuttanut hyvän maineen tällä alueella. Useampi suositteli heitä ja mitään pahaa ei oikeastaan heistä kuultu. Lisäksi tosiaan kävimme katsomassa heidän rakentamaansa taloa, jotta pystyimme itse tarkistamaan työn laadun. Arvostin alusta asti sitä, että heiltä oltiin nopeasti tarjouspyynnön jälkeen yhteydessä ja uudet tarjoukset muokkausten jälkeen tulivat melko nopeasti aina meille ja kaikki meidän toiveet saatiin toteutettua ja he ehdottivat tiettyjä ratkaisuja meille, jotka kokivat paremmin toimiviksi. Lisäksi valmistumisaika oli kohtuullisen lyhyt, vaikka talo rakennetaan pitkästä tavarasta. Tämä lyhentää vuokrallaoloaikaa ja laskee tietenkin sen vuoksi myös kustannuksia. Meidän talon pitäisi olla valmis ensi elokuussa. Katsotaan miten pysytään aikataulussa!

Mitkä teille ovat olleet tärkeitä kriteereitä hinnan lisäksi talotoimittajan valinnassa?

keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Superhelppo chunky beanie vol 2

Kirjoitin viime vuonna suurpiirteisen ohjeen helppoon chunky beanieen eli suomeksi muhkupipoon. Vein kuitenkin tänä vuonna pipon tekemisen seuraavalle tasolle tällä vielä yksinkertaisemmalla ohjeella! Tämän ohjeen perään kyseltiin instassa, joten saamanne pitää. Tarvitset ainoastaan 4,5mm pyöröpuikot sekä saman kokoiset tavalliset puikot tai pelkät tavalliset puikot, jos tykkäät tehdä pipoa niillä pyöröjen sijasta. Lisäksi kaksi kerää esimerkiksi Dropsin Air-lankaa tai muuta vastaavaa. Dropsia saat ainakin Adlibrikselta*(mainoslinkki) tai vaikka Kärkkäiseltä, jos kaupungissasi ei satu olemaan lankakauppaa tai siellä ei ole. 

Tämä Air on minusta juuri ihanaa pipomateriaalia sen pehmoisuuden vuoksi ja se sisältää puhallettua alpakkaa ja merinoa. Meillä Aava on herkkähipiäinen, eikä kaupan merinopipot käy sen vuoksi. Tästä kuitenkin halusi itselleen myös pipon, joten se kertoo jo siitä, että ei ole kutittavaa ihoa vasten.

Helppo chunky beanie ohje

Pipossa on kaksinkerroin käännetty resori, mutta kapeammin käännettynä sen voi laittaa vaikka kolminkerroin, jolloin siitä tulee extra lämmin! Eli siis resori on kaksin kerroin, jolloin pipo on kolmin-tai nelinkertainen riippuen taitatko reunaa kaksi vai kolme kertaa. 

Helppo chunky beanie ohje

Neulottu chunky beanie ohje

Luo 84 silmukkaa koon 4,5mm pyöröpuikoille. Jos käsialasi on tiukka, tee enemmän silmukoita tai vaihda puoli numeroa paksummat puikot. Jos taas tiedät, että käsialasi on löysähkö, voit huoletta tehdä 4-8s vähemmän kuin ohjeessa. Neule joustaa todella paljon.

- Neule "2o 2n" niin kauan, että putki on noin 42-43cm pitkä
- Sen jälkeen neulo seuraava kierros"2o, 2n yhteen" ja toista tuota koko kierroksen ajan. 
- Neulo "2o 1n" seuraavat 5 kierrosta. Sitten päästään toiseen kavennuskierrokseen 
- neulo nyt "2o yhteen 1n" koko kierroksen ajan. 

Vaihda pyöröpuikot sukkapuikoksi tässä välissä 
- neulo kolme välikierrosta. 
- Sen jälkeen kavennetaan taas eli neulo koko kierroksen ajan 2o yhteen. 
- Neulo vielä yksi välikierros 
- kavenna lopuksi taas koko kierroksen ajan 2o yhteen. 
-Päättele pipo ja taittele haluamasi levyinen taite kaksi kertaa jolloin pipo on korvien päästä kolminkertaista neuletta. 

Mikäli haluat vielä muhkumman, neulo pipoa ennen kavennuksia taitteen verran pidemmäksi eli vaikka noin 10cm pidemmäksi ja tee vasta sitten kavennukset. Näin voit taittaa pipon reunan vielä kerran, jolloin siitä tulee paksumpi. 

tiistai 1. joulukuuta 2020

Luetut kirjat 2020; vinkkejä vaikka pukinkonttiin

*sisältää mainoslinkkejä


Tuntuu, että nykyisin jää harvoin aikaa lukea kirjoja. Olen silti saanut luettua tai kuunneltua tämän vuoden puolella melko monta kirjaa ja ajattelin listata ne teille lukuinspiraatioksi. Kuuntelen selvästi enemmän kirjoja mitä luen ja tähän on hyvä selitys. Äänikirja on helppo napata päälle lenkillä, ruokaa laittaessa, autolla ajaessa jne. Perinteinen lukeminen vaatii jotenkin enemmän sitä rauhallista aikaa ja siksi sitä tulee tehtyä harvemmin. Mulla on ollut vuosia käytössä Bookbeat, koska sen olen jotenkin kokenut omimmaksi noista palveluntarjoajista. Ostan yleensä black fridayna puolen vuoden lahjakortin alella itselleni ja sitten olen saanut myös lahjaksi jäsenyyttä. Loistava tapa käyttää hyväksi "turhaa aikaa" on kuunnella mieleistä kirjaa samalla ja kotityötkin maistuvat paremmalta hyvän kirjan kera! Tämä on muuten oiva lahja myös lapsille, jotka lukevat, mutta eivät oikein osaa toivoa mitään muuta. Bookbeatissa on ainakin tosi hyvin myös lasten- ja nuortenkirjoja!

Laitan jokaiseen lukemaani kirjaan linkin, että voitte käydä halutessanne lukemassa kuvauksen kirjasta. En liitä niitä tähän mukaan, koska postauksesta tulisi niiden kerä kilometrin mittainen.

Tyttö joka eli kahdesti David Lagercrantz*

Millennium-sarjan kuudes osa eli samaa sarjaa kuin Tyttö joka leikki tulella, Pilvilinna joka romahti jne. Luen harvemmin mitään dekkareita, mutta tämän sarjan kirjat sekä esimerkiksi Liza Marklundin kirjat ovat sellaisia, joita olen mielelläni lukenut!  Tämä on eri kirjailijan kuin sarjan ensimmäiset kirjat, koska Stieg Larsson valitettavasti kuoli kesken tämän sarjan. Yhtä mukaansa tempaava kirja kuitenkin kuin Stiegin kirjoittamatkin.  Kannattaa tosin lukea muu sarja ensin ennen kuin aloittaa tämän kirjan :)

Seitsemän sisarta Lucinda Riley*Eräs kaverini suositteli tätä sarjaa minulle ja uteliaisuudesta luin ensimmäisen osan. En tykkää yleensä kirjoista, joiden tarinat sijoittuvat kauas menneisyyteen, mutta näissä kirjoissa menneisyys nitoutuu jouhevasti nykyajan kanssa yhteen, joten yllättäen tykkäsin tästä todella paljon. Kirja on koukuttava ja tuntuu, että on pakko saada lukea aina vain eteenpäin. Tämä on ensimmäinen osa kirjasarjaa, joissa käydään läpi jokaisen sisaren oma tarina ja selvitetään, mistä he ovat kotoisin.

Myrskyn sisar Lucinda Riley*Seitsemän sisarta-sarjan toinen osa.

Enkelipuu Lucinda Riley*Saman kirjoittajan kirja kuin Seitsemän sisarusta. Tämän lukemisesta on aikaa ja piti itsekin hieman kerrata mitä tässä tapahtui. Ei ihan niin mukaansa tempaava kuin Seitsemän sisarusta, mutta saman tyylistä kerrontaa ja sellainen perushyvä romaani.

Varjon sisar Lucinda Riley*


Seitsemän sisarta-sarjan kolmas osa.

Kimppakämppä Beth O'Leary*


Ei mikään järisyttävä kokemus, mutta helppoa luettavaa chicklitin ystäville. Itse kuuntelin tämän ja se on jäänyt mieleen, koska mieslukija oli omasta mielestä kamala. Oli vaikea kuunnella, kun ärsytti lukijan tyyli lukea. Äänellä on muuten tosi iso merkitys siihen kokonaisuuteen, mikä mieli kirjasta jää!

Rikottu enkeli Taru Koivukoski*

Tosielämään perustuva kirja väkivallasta, moottoripyöräjengeistä ja siitä, että kaikesta voi selvitä. 

Kultainen vasikka Mikko Gustafsson ja Janne Huuskonen*

Jostain syystä tykkään lukea kirjoja Suomen rikollisista ja heidän maailmastaan. Ehkä siksi, että se on niin kaukana omasta elämästä ja välistä on vaikea uskoa, millaista menoa täällä meidänkin maassa on. Tämä kertoo pitkälti eri moottoripyöräjengeistä ja oli mielenkiintoinen. Olen lukenut useita muita kirjoja, joissa kerrotaan samoista henkilöistä, joten oli hauska lukea, miten moni tarina nivoutuu yhteen, vaikka en ole aiemmin asioita osannut yhdistää.

Wanted Janne Pekka Lehtinen*


Ehkä yhden Suomen tunnetuimman rikollisen, entisen moottoripyöräjengiläinen Janne "Nacci" Tranbergin tarina. Paljon olin muiden kirjojen yhteydessä kuullut jo Nacista, mutta oli mielenkiintoista lukea myös hänen tarinansa pelkästään. Tästä kirjasta käy hyvin ilmi se, miten rikoksilla helppoon rahaan tottunut ihminen ei enää halua mennä tavallisiin töihin, koska siinä rahaa tienaa niin hitaasti ja ainoa vaihtoehto on elää rikollisena omasta halustaan koko elämä.

Cilkan tarina Heather Morris*

Tarina rohkeasta ja vahvasta naisesta, joka selvisi keskitysleirien kauhuista. Jostain syystä myös nämä keskitysleirikirjat ovat aina olleet mielestäni kiinnostavia. Ehkä näissä on myös se, että tapahtumat ovat niin järkyttäviä ja kaukana omasta elämästä. Halu tietää lisää ja ymmärtää aiempien sukupolvien ja uskontojen kärsimyksiä ja historiaa.

Loppusanat Cecilia Ahern*

Jatkoa ihanalle Ps. Rakastan sinua-romaanille! Cecilia Ahern on yksi niistä kirjailijoista, joiden kynästä (vai tietokoneesta) ei minusta tule ulos huonoja kirjoja ja olen tykännyt varmasti kaikista, jotka olen lukenut. Taattua kamaa chicklitin ystäville tämäkin!

Auschwitzin tatuoija Heather Morris*


Nimi kertoo jo pitkälti, että kirja kertoo ihmisestä, joka päätyy tatuoimaan numerosarjoja keskitysleirivankien käsiin. Tämä kirja nivoutuu osittain yhteen Cilkan tarinan kanssa ja siksi halusin lukea molemmat.Tämä kirjailija on aika uusi tuttavuus itselle, mutta tykkään kovasti hänen tyylistään. Tämä taitaa olla toinen kirja, jonka häneltä luin. Kirja kertoo naisesta, jonka puoliso kuolee. Nainen pääsee kuitenkin elämään kahta elämää rinnakkain. Toisessa puoliso on elossa ja toisessa kuollut. Todella mielenkiintoinen tarina ja mukaansatempaavasti kerrottu!

Lapsuus lahkon vankina Ulla Appelsin*


Tarina pienestä Leevistä, joka pienenä poikana joutuu Kartanolaisiksi kutsutun lahkon kasvattamaksi ja nuorimmaksi lapsisaarnaajaksi ikinä. Kamala kirja siitä, mitä uskonto tai lahkot voivat saada aikaan ja miten lahkon jäseniä kohdellaan. Uskontoihin ja lahkoihin liittyvät kirjat ovat usein kiinnostavia, koska pääsee kurkistamaan aivan erilaisiin ajatusmaailmoihin, mitä itsellä on. Ja valitettavan usein ei kyllä positiivisessa mielessä, kuten ei tässäkään kirjassa.Uusimmassa kirjassaan Maria Veitola vastaa hänelle esitettyihin kysymyksiin ja samalla kertoo lisää itsestään. Tykkään Maria Veitolasta tosi paljon! Olen katsonut Yökylässä sarjaa ja lukenut aiemmankin kirjan. Hän on raivannut tiensä yhdeksi Suomen tunnetuimmista naisista ja saanut paljon paskaa niskaansa esimerkiksi ulkonäkönsä takia, mikä on aivan typerää! Uskon, että hän on raivannut tietä muille naisille ja vienyt eteenpäin asennetta, että minkä tahansa näköinen nainen voi olla ammattilainen ja saavuttaa unelmansa. Tämäkin on sellainen perushyvä romanttinen hömppä. Minusta tätä kuvattiin hyvin sellaiseksi kirjaksi, jota on kiva lukea rannalla ja se on ihan totta. Kuuntelin tätä loppukesästä vadelmapuskissa kökkiessäni ja se oli sinne loistavaa viihdettä. Toki mieluummin olisin lukenut sitä rantsulla pötköttäen :DLuin Seitsemän sisarta- sarjan innoittamana muutakin tuotantoa Lucindalta. Kaikki ovat minusta hieman saman tyylisiä, mutta jotenkin tässä kesti eniten aikaa, että tarina tuntui siltä, että ei malttaisi olla lukematta. Kaikissa hänen kirjoissaan tuntuu kietoutuvan yhteen menneisyys ja nykyisyys. Tässä oli kuitenkin hyvät juonenkäänteet ja mielenkiintoinen loppu, vaikka alku tuntuikin hieman takkuavan.Tämä on myös kirja, jota en välttämättä lukisi pelkän kansitekstin perusteella, mutta kirjailijan vuoksi annoin tällekin mahdollisuuden. Kirja vie lukijan ihan erilaiseen maailmaan kuin Suomi. Itse asiassa myös kirjassa eletään kahdessa erilaisessa maailmassa ja taas kerran historia ja nykyaika ovat molemmat mukana kirjassa. Jos tykkäät Seitsemän sisaruksen tarinoista, tykkäät todennäköisesti näistä muistakin Lucindan kirjoista, joita olen tässä maininnut.Tämä kirja löytyy ilmeisesti vain äänikirjana ja kertoo parisuhteesta, jossa ihan kaikki on ollut alusta asti valhetta. Mikä tietenkin paljastuu valitettavan myöhään suhteen toiselle osapuolelle. Kiinnostava loppu, mutta jotenkin ei kuitenkaan aiheuttanut mitään suuria tunteita.
Jojo Moyesilla on aivan ihania kirjoja ja ennen kuin sanon tästä mitään, suosittelen tutustumaan kirjoihin Jos olisit tässä ja Kerro minulle jotain hyvää. Yksiä parhaista kirjoista joita olen lukenut! Ja kyynelvaara :) Tässä Pariisi yhdelle 11 lyhyttä kertomusta, jotka ovat taattua Jojon laatua :)

Perhesiteitä Cathy Kelly*


Yksi vanhimpia lempikirjailijoitani. Ennen toivoin aina jouluksi joko hänen tai Marian Keyesin kirjan. Jokainen kirja on takuulla hyvä, kuten tämäkin. Tämä on itse asiassa minulla kuuntelussa vielä, mutta voin jo nyt sanoa, että takuuvarmaan Kellyä!

Helmen sisar Lucinda Riley*Neljäs osa Seitsemän sisaren-sarjassa. Tämä jostain syystä takkusi mulla ja se oli pitkään mulla kesken, kunnes tauon jälkeen innostuin lukemaan ja pääsin takaisin siihen fiilikseen, että tämähän onkin hyvä kirja ja haluan tietää miten tässä käy.


Tässäpä oli tähän mennessä luetut ja kuunnellut kirjani. Löytyikö sieltä tuttuja nimiä? Olisi myös kiva jos suosittelisi omia lemppareitasi kommenttikenttään, niin minä ja muut saamme niistä vielä lisäinspiraatiota lukemiseen :)