Jokin aika sitten sain miehen mummolta pakastettua ruisleivän juurta ja tällä viikolla päätin tehdä elämäni ensimmäiset "oikeat" ruisleivät. Ensimmäinen kokeilu meni ihan pipariksi, sillä taikina ei noussut ollenkaan vaikka sitä kohotin hurjat viisi tuntia. Leivoin kuitenkin leivät ja nekin jäi lopulta sisältä raa'aksi.
Mutta koska yrittänyttä ei lannisteta, tein uuden kokeilun perjantaina serkkuni hyväksi toteamalla ohjeella. Ja jotta homma ei olisi mennyt kuin Strömssössä, onnistuin laittamaan hiivan taikinaan vääränä päivänä, vaikka ohjeessa nimenomaan käskettiin laittaa hiiva yön yli kohoamassa olleeseen taikinaan seuraavana päivänä. No taikina kohosi yöllä kiitettävästi hiivan ansioista ja varmuuden vuoksi lisäsin sitä hiivaa vielä aamullakin :) Taikina kohosi uudelleen ja leivistä tuli täydellisiä (paitsi ehkä ulkonäöltään...). Olivat hitusen rapeakuorisia ja ihanan pehmeitä sisältä. Reikäleivän keskustoista tuli ihania pikku ruisnappeja! Näitä ohuita leipiä paistettiin vain parikymmentä minuuttia! Reilusta kilosta jauhoja tuli siis kuusi leipää, joten osa meni pakasteeseen.
Ajattelin, että jos saan aikaiseksi, niin voisin viikonloppuna ainakin muutaman kerran kuussa yrittää leipoa. On sen verran hyvää ja halpaa. Ylhäällä raa'at leivät odottamassa uuniin menoa.
Ja tämmöisiä niistä sitten lopulta kaikkien vaikeuksien jälkeen tuli! Kyllä nuo leiväksi tunnistaa, vai?
Laitanpa serkun ohjeen tähän, jos siitä olisi vaikka apua jollekin toiselle onnettomalle leivän leipojalle, joka ei onnistu yhtään vaikeammilla ohjeilla :) Ohjeet kuulostaa aluksi tosi työläältä, vaikka itse työvaiheet on tosi nopsia ja helppoja kun ei tartte edes vaivata taikinaa. Itsessään noihin kohottamisiinhan se aika menee, mutta kun sillä aikaa voi tehdä muuta, vaikka käydä lenkillä ja nakata sitten pellillä olevat valmiit leivät uunit kun tulee kotiin :)
Ruisleipä Juuri (jos olet saanut valmista juurta jostain, tämän vaiheen voi skipata)
n. 1dl ruisjauhoja ja saman verran
vettä. Sekoitetaan taikinaksi ja astia jätetään peitettynä
huoneenlämpöön. Noin vuorokauden kuluessa on alkanut käymään jo. Hieman
kupliva, vaaleampi ja heikosti hapan tuoksu. Tässä vaiheessa voi lisätä
piimää muutaman ruokalusikan verran.
Taikina on helpoin aloittaa illalla.
1 litra vettä (lämpimähköä)
juuri
1kg ruisjauhoja
Sekoita juuri veteen hyvin, lisää jauhot ja vaivaa esim. puulusikalla
taikinaksi. Taikina on erittäin tahmeaa ja tarttuu sormiin helposti. Tee
taikinan pintaan kauhalla pari uraa. Peitä vaikkapa liinalla ja jätä
lämpimään yön yli (vaikka pesuhuoneeseen jossa lattialämmitys). Itse kohotin uunissa :)
Aamulla taikinan tulee olla hieman
vaaleampi, ei niin tönkköä ja tuoksua happamalle. Jos urat ovat
pienentyneet tai jopa kadonneet, niin taikina on käynyt hyvin.
Ennen kuin jatkat leipomista, ota juuri pois seuraavan kertaa varten!
Ehkä reilun desin verran. Sitä voi säilyttää jääkaapissa tai pakastaa.
Voi ottaa toki useammankin juuren pois jos haluaa lahjoittaa sitä vaikka kaverille.
Taikinaan lisätään :
n. 20g hiivaa sekoitettuna pieneen määrään vettä (kuivahiivakin näytti toimivan jauhoihin sekoitettuna)
10ml suolaa
n. 250g ruisjauhoja
Lisää suola hiiva-vesi seokseen ja sekoita hyvin taikinaan. Lisää
jauhot ja vaivaa puulusikalla. Taikina edelleen erittäin tarttuvaa. Anna
taikinan levätä lämpimässä kunnes noussut hyvin.
Laita
leivontapöydälle kasa ruisjauhoja, parinn desin verran. Ota kauhalla
ison nyrkin kokoinen annos taikinaa ja laita jauhokasan päälle.
Varovasti pyörittele taikina käsissä palloksi, jauhoha apuna käyttäen.
Jauhoja ei saan vaivata taikinan sisään, vaan jauhojen tarkoitus on vain
estää taikinan tarttuminen sormiin ja leivinpaperiin. Ripottele
leivinpaperille hieman jauhoja, siihen kohtaan mihin reikä tulee. Aseta
taikina leivinpaperille ja taputtele litteäksi leiväksi. Ehkä sentin
paksuinen. Tee snapsilasilla reikä leipään - sen tulisi irrota helposti,
voit käyttää haarukkaa apuna. Anna leipien levätä 1½-2 tuntia
peitettynä. Pistele leipiä haarukalla ja paista noin 200-225 asteessa
15-20 minuutin verran. Ruisnapit paistuvat noin 10 minuutissa. Tästä
taikinasta tulee 6-8 leipää.