tiistai 3. huhtikuuta 2018

Lasiastiat ruuan säilytykseen ja lisääntynyt vihannesten käyttö

Erilaiset muovit taitavat tällä hetkellä olla kovasti pinnalla keskusteluissa, eivätkä kovin positiivisessa mielessä. Ensin alkoi keskustelu vaatteiden mikromuoveista ja nyt myös esimerkiksi keittiöissä käytettävistä muoveista. Meilläkin on kaapit täynnä muoviastioita, joista vaikkapa säilytyksen ja mikrottamisen yhteydessä irtoaa ruokaan erilaisia haitallisia kemikaaleja.  Itse vähensin ensin kemikaalihaittaa sekä muoveja kosmetiikassa ja olen myös pyrkinyt valitsemaan välikerrokseen villaa fleecen sijasta mikäli se taloudellisesti on mahdollista. Silti meillä käytetään edelleen myös softshell-vaatteita ja myös niitä muovirasioitakin. Ehdotonta eitä en sano millekään vaan teen pieniä muutoksia jotka tuntuvat helpoilta ja sopivat meidän elämään. Tiedän, että väkisten runnotut muutokset eivät varmasti ole pysyviä.

Hetki sitten ostin muutamia lasiastioita Kärkkäiseltä ruuan säilyttämistä varten testiin. Innostuksen sain itse asiassa työkaveriltani, joka oli myös ostanut lasiastioita heidän jääkaappiinsa ja kertoi siitä kahvitauolla. En jotenkin edes tajunnut sellaisiakin olevan! Näin kauemmin jääkaapissa olevia ruokia ei tarvisi säilöä muoviin. Nämä minun rasiat ovat Kärkkäiseltä ja olivat muistaakseni Maku-merkkisiä, eikä hintakaan päätä huimannut. Olisiko ollut jotain 2-5e/kpl riippuen rasian koosta. Varmasti näitä saa lähes joka ruokakaupasta! Mulla on nyt kolmen kokoisena näitä. Pieni on ihan pari desiä, sitten on puoli litraa ja olikohan tuo isoin litranen.


Meillä lapset syövät myös hävettävän vähän vihanneksia, koska niiden kuoriminen ja pilkkominen nyt vaan on todella tympeää. Nyt olen kuitenkin pitänyt huolen, että rasioissa on kaapissa koko ajan jotain naposteltavaa ja Veetikin on syönyt leivän lisäksi aamulla jopa kupillisen porkkanatikkuja, kun niitä on ollut helposti saatavilla. Veeti tykkää porkkanan ja kurkun lisäksi myös lantusta. Viia syö vain kurkkutikkuja ja Aava pelkkää porkkanaa. Niinpä olen pilkkonut vähän kaikille jotain syötävää. Valmiiksi pilkottuina kasviksia tulee huomaamattaan käytettyä enemmän, koska niitä on helpommin otettavissa kaapista. Ruokalautasen viereenkin on kiireessä helppo laittaa rasiasta kasviksia, kun meillä tytöt eivät syö ollenkaan esimerkiksi salaattia. Lapsille onkin paras erotella eri salaatin osat omiin rasioihin niin on jokaiselle jotain.


Olen miettinyt, että mitkä hedelmät olisivat sellaisia, että pysyisivät hyvänä päivän tai pari rasiassa kun omena ja banaani tummuvat, eivätkä lapse ole kovin sitrushedelmien perään. Vinkkejä?




Tässä saa siis samalla kaksi kärpästä yhdellä iskulla; riskittömämmät astiat sekä lisääntyneen kasvisten kulutuksen! Isoimman astian ostin ihan jämäruokia varten. Jos ruokaa jää, niin yleensä se on siirretty kattilasta pienempään muoviastiaan, että se veisi jääkaapissa vähemmän tilaa. Nyt siirrän ylijäämäruuan tuohon lasiseen astiaan, jossa sen voi myös mikrottaa tai lämmittää uunissa ilman pelkoa kemikaalien siirtymisestä ruokaan.


Itse en edes tiennyt, että pakasterasiassa ei saisi lämmittää ruokaa mikrossa! Meillä sitä tehdään lähes päivittäin! Lämmitän pakasteesta marjoja, sulatan voita, lämmittelen ruuan jämiä ja myös töissä eväitä. Pitäisi muistaa töissäkin siirtää ruoka lautaselle ennen lämmitystä. Eilen siivosin keittiön kaappeja ja pistin hävitykseen niitä muovirasioita, joiden pinnoite oli selvästi kulunut. Kaikkea muovia en aio hävittää, koska ehkä lasiastian kuljettaminen töissä eväille olisi vähän hankalaa jo rikkoutumisvaaran vuoksi? Vatkaus- ja salaattikulhotkin meillä ovat vielä muovia, ehkä joskus päivitän nekin.




Tässäkin asiassa kuten monessa muussakin, yritän mennä järjen kanssa. En kuole siihen, että meillä käytetään näiden lasisten rinnalla myös muoviastioita. Olen sitä mieltä, että kohtuus kaikessa ja jokainen tekee oman viitsimisensä mukaan. En jaksaisi stressata näistä asioista liikaa ja ajattelen, etä pienikin parannus on kuitenkin parannus entiseen ja taas pienempi määrä muovia kulkeutuu turhaan elimistöömme. Ehkä pyrin pikkuhiljaa siirtymään kokonaan lasisiin ainakin kotikäytössä. Onhan näissäkin kannet vielä muovia, mutta se ei kyllä ole kosketuksissa ruokaan, joten sillä ei liene väliä.


Käytetäänkö teillä lasia vai muovia säilytykseen ja ruuan lämmitykseen? Oliko sinulle uutta tietoa, että pakasterasioissa ei saisi lämmittää ruokaa?

12 kommenttia:

  1. Käytän eväsrasioina lasisia hillo- ja fetajuustopurkkeja. Loistavia jugurtin ja keiton kuskaamiseen ja annoskoko on kerralla sopiva 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava idea! Mua pelottaa vaan se, että pitäs raahata se kolme purkkia töihin ja jos ovat lasisia niin kolisevatko toisensa rikki :D

      Poista
  2. Oli uutta tietoa etä ruokaa ei saa lämmittää pakasterasiassa. Tosin varsinaista ruokaa en ole koskaan ilennytkään lämmittää vaan siirrän aina lautaselle, mutta marjat kyllä sulatan pakasterasiassa (mikäli eivät ehi ittekseen sulaa).
    muovi rasioita käytän pääasiassa säilytykseen. Omistan kolme tuollaista lasista ja yleensä teen salaatin aina niistä suurimpaan. Muissa satunnaista sisältöä.

    Omenaa paremmin säilyy kuorittuna päärynä, kuitenkin enintään sen kaksi päivää kun alkaa tummua. Viinirypäleet on hyviä ja ei tarvitse kuin pestä, samoin luumut.
    Pilkottuna menee rasiassa myös tuore ananas, persikka, mango ja persimon. Ananaskirsikka on myös helppo hedelmä kun lehdet vain ympäriltä pois.

    Kesäksi jo vinkkiä että siivuta banaanin siivuja ja mandariinia pakkaseen niin ovat loistavia "mehujäätelö" suupaloja!

    T. Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päärynää voiskin testata ja luumua. Nyt ei oikein ole persikkasesonki ehkä, ne varmaan nektariinin kanssa ois just passeleita kun alkaa saada kaupasta enemmänkin! Mandariinia en oo muuten koskaan pakastanut, banaania kylläkin vaikka sitäkään en oo kyllä pelkästään syömiseen käyttänyt. Voiskin kokeilla ihan herkuksi pakastaa! Kiitti vinkistä :)

      Poista
  3. Kiitos ideasta.
    Noita pitää kyllä ostaa.
    Oon ymmärtänyt,ettei tupperwaren muovi olisi niin myrkyllistä.Tiedätkö siitä paremmin?
    En tiennyt,ettei pakasterasioissa saa lämmittää ruokia,mutta harvoin kyllä lämmitettykin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä en kyllä valitettavasti tiedä. Heilläkin on erikeen ne mikroastiat, joita mulla ei oo koskaan ollut. Pitänee tutkia :)

      Poista
    2. BPA eli bisfenoli-A on se ns. "Myrkkymuovi" ja tätä ei tupperwaren tuotteet sisällä. Tupperwarella tosiaan on erilliset mikron kestävät astiat, jotka ovat sinne tarkoitettuja. Nykyisin kaupoistakin saa BPA vapaita muoviastioita. Samaista BPA:ta löytyy myös kauppakuiteista ja heti kuitin käsittelyn jälkeinen käsien desinfektio edesauttaa BPA:n imeytymistä iholle ja verenkiertoon.

      Poista
  4. Kiva postaus! Tuossa instassa jo kommentoinkin, mutta siis meillä maistuu lapsille paprika, kurkku ja porkkana. Meillä lapset syö aika hyvin salaattia esimerkiksi kreikkalainen salaatti menee hyvin ja kaaliraaste. Hedelmistä viinirypäleet on helppoja välipaloja ja ne säilyy hyvin pestyinä rasiassa (meillä lapsille maistuu hedelmistä banaani, mango, mandariini, kiwi ja rypäleet). Meillä on ruokien säilytykseen ihan muovirasioita ja niissä ei lämmitetä ruokia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaaliraastetta en oo muistanut aikoihin edes kokeilla, kiitti vinkistä! Hoitotätikin juuri sanoi että hoidossa ovat nyt syöneet salaattiakin, joten pitänee sitkeästi puskea sitä kotonakin lautaselle :D

      Poista
  5. Pitkään olenkin miettinyt, että mistä löytäisin näitä lasisia säilytysrasioita. Ikeasta saa, mutta sinne on matkaa liikaa. Täytyykin käydä Kärkkäisellä kun löytyy samasta kaupungista.

    Ja tuo pussihame on aika simppelin oloinen. Täytyy omallekin tytölle kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse bongasin myös jälkikäteen nuo Ikean, mutta ei ne merkittävästi olleet halvempia ja ainakin se setti minkä bongasin niin siinä oli kolmea kokoa kun meillä tarttetaan eniten pienempää kokoa eikä ziljoonaa kahden litran vuokaa :D

      Poista
  6. Vesimeloni, hunajameloni ja cabtaloupe säilyvät hyvin rasioissa jääkaapissa. Kesäkurpitsa voisi maistua myös viipaleina, kun on kovin mieto.
    Meillä säilytetään muovirasiossa ruokaa, mutta en koskaan lämmitä mitään niissä mikrossa. Täytyisi ehkä hankkia parit lasiastiat myös säilytykseen.

    VastaaPoista