maanantai 16. huhtikuuta 2018

DIY Vaaleanpunainen kauppatakki

Ompelimpa viikonlopun aikana Viialle uuden kauppatakin, vaikka kaapista löytyi toinenkin. Tässähän kävi niin, että ostin Facebookin kirpparilta Viialle kauniin sinivalkoraitaisen siistimmän takin. Nyt kaivoin sen esille kun kelit yhtäkkiä lämpenivät, mutta en ole kertaakaan onnistunut saamaan sitä Viian päälle. Neidillä pieni uhma menossa ja ilmeisesti Viia ei ole samaa mieltä takin kauniista ulkonäöstä kuin minä. Kun yritän ehdottaakkaan takkia, Viia alkaa huutaa ja raivota kuin syötävä, enkä jaksaisi joka kauppareissu samaa virttä kuunnella.


Niinpä päätin säästää ja tehdä itse. Tilasin Kangastukusta Luhtan ulkoilupukukangasta, jonka metrihinta oli vain vitosen. Kankaassa oli joku virhe, joten sain tätä vielä reilusti ylimääräistä hyvityksenä. Kangas on aika hassun tuntoista ja ensin mietin, että voiko tästä edes tehdä takkia. Nurja puoli on sellaista niin kuin laminoitua ja kangas on muutenkin aika mielenkiintoisen tuntoista. Saattaa ehkä lämpimemmillä keleillä olla hiostavakin. Mutta sen näkee sitten. Päätin kuitenkin yrittää, koska rahallisesti epäonnistuminen ei olisi suuri.


Kaavana tässä on Ottobren Against the wind, jolla olen aikoinaan tehnyt Veetille elämäni ensimmäisen takin! Ei ollut kovin häävi tuo ensimmäinen yritys ja ei täydellinen tämäkään versio. Aavallakin on ollut tällä kaavalla tehty Jemma-takki. Muistin kaavan olevan leveähkö, joten valitsin kooksi 86cm leveydestä ja pituus on varmaan koosta 116cm, koska halusin tästä pitkän, mitä kaava ei oikeasti ole. Hieman takki kapeni vielä ompelun aikana, kun tuo joustamattoman ompelu ja varsinkaan leikkaus ei ole mun juttu ja aina ei ihan palaset osuneet kohdilleen, niin vähän saatoin joutua edestä vielä leikkaamaan kangasta kun huppu ei riittänytkään reunaan asti :D Tämän takia en ompele puuvillaa tai muuta joustamatonta mielelläni.

Mietin, että en ole juurikaan takkeja ommellut, mutta nyt kun aloin miettiä, niin on niitä jonkin verran tullut tehtyä. Aavalle tein tämän siipitakin ja raitatakin ja Viialle tämän ihanan talvitakin viime vuonna! Että onhan tuossa jo ainakin viisi takkia!


Takin ompelu oli hieman haastavaa kun laminoidun tuntoinen kangas ei oikein liikkunut paininjalan alla eikä mulla ollut sopivia neulojakaan, mutta en niitä lähtenyt erikseen ostamaankaan, koska takki piti tietenkin saada heti valmiiksi. Totesin taas, että en tajua Ottobren sanallisia ohjeita, en sitten pätkääkään! Tavasin ja tavasin enkä ymmärtänyt yhtään, miten tuo takki olisi pitänyt kasata. Tajusin vetoketjun ompelun päällikankaaseen, mutta sen jälkeen ei puhuttu mitään siitä, miten se kiinnitetään vuoriin. Lopulta soveltamalla sain kuin sainkin takin kasaan.


Hihoista tuli hieman pitkät, kun päädyin viime hetkellä vaihtamaan taitehihat resoreihin. Tämäkin siitä syystä, että en taaskaan muistanut, miten vuoritettu hiha ommellaan enkä tajunnut senkään ohjetta, vaikka netistäkin yritin katsella. Resoreja en todellakaan siis ommellut pussiin :D


Taskutkin ompelin kaikkien taisteen sääntöjen vastaisesti viimeisenä niin, että ne kiinnittyvät myös vuorikankaaseen. En kuitenkaan halunnut nyhrätä taskujen kanssa ensimmäisenä, koska en ollut varma tulisiko tästä takista koskaan pidettävää. Taskuista puuttuu vielä napit. Haluaisin näihin kansinepparit, mutta Kärkkäisellä ei ainakaan ollut niin pitänee käydä visiitillä paikallisessa kangaskaupassa. Sieltä varmaan saa.


Loppupeleissä tästä tuli ihan kaunis, vaikka läheltä katsomista ei välttämättä kestäkään ja vaikka kangas onkin kummallinen. Vetoketju on myös eri värinen kuin kangas, mutta näillä mennään. Ja hei, Viia suostui pukemaan takin päälleen ja se on jo melkoinen voitto! :)

8 kommenttia:

 1. Ihana takki!
  Kansineppareista, oletko käyttänyt niitä prymin muovisia? Totesin ne niin hyviksi etten suostu enää metalli neppareita käyttämäänkään :D
  Yhden pitkän piikin ansiosta tarttuu lujasti paksumpaankin materiaaliin ja on kyllä ainakin minulla kestänyt. Paketista avattuna ovat tiukkoja, mutta ruukaan kipata nepparit puhtaaseen rasiaan ja vedenkeittimellä kuumaa vettä päälle. Siellä antaa lillua jonkin aikaa ja sitten kuivumaan niin johan kelpaa!
  saa kärkkäiseltä muutamaa sävyä pyöreänä ja netistä löytyy iso määrä sävyjä ja muutamaa eri muotoa. Niin ja on vielä halpojakin ;)

  VastaaPoista
 2. En oo käyttänyt, pitääpä kurkata oisko takkiin sopivia! Ne tais olla vähän isompia kuin ne bodien rengasnepparit?

  VastaaPoista
 3. Kannen halkaisija 12,4mm eli ovat isompia. Onkohan ne rengasnepparit 10mm?
  Kärän valikoima: https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/prym-snaps-neppari-30kpl#spst

  Ja tähden muotoisia oon ostanu täältä: https://www.ompelijanmaailma.fi/verkkokauppa/index.tmpl?pager_current=4&ryhma_id=53
  Tuolla ompelijanmaailmassa on tähden lisäksi myös sydämiä ja hymyileviä kukkia. Niin ja nuita pyöreitä muutamakymmen eri väriä!

  VastaaPoista
 4. Tosi sievä! Itsekin olen haaveillut, josko uskaltaisin tehdä viimeinkin ensimmäisen takin...

  VastaaPoista
 5. Hei jaksatko tsekata, onko siis tämä kangas: http://www.kangastukku.com/?p=10175&page=Product
  Kovasti näyttää erin sävyiseltä kuin tuo sinun, ostan kyllä jos on sama sävy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuota! Mut tosiaan aika hassun tuntoista ilman vuorta. Vuoren kanssa jotenkin parempi. Näytti olevan polyuretaanisivelty, siksi tuntuu niin hassulta 😂

   Poista