torstai 6. lokakuuta 2016

Ihana, kaunis syksy!

Tänä vuonna on ollut uskomattoman ihana syksy! Kesän jälkeen syksy taitaa olla lempivuodenaikani, vaikka se vääjäämättä vie aikaa kohti talvea ja kylmyyttä. Minulla on kuitenkin tietyt speksit kunnon syksylle ja jos nämä eivät täyty, ei syksy ole läheskään niin kiva. Syksyllä luonnon pitää olla kauniin värinen. Viime vuonna pakkaset tulivat niin pian, että ei tullut ruskaa ollenkaan vaan lehdet kuolivat puihin vihreinä ja muuttuivat suoraan ruskeiksi. Semmoinen syksy ei ole mistään kotoisin. Syksyyn kuuluu ehdottomasti keltaisen kirjava luonto ja maahan pikkuhiljaa tipahtelevat lehdet.


Vesisadekaan ei haittaa, jos ei sada koko aikaa ja jos ilma on muuten suhteellisen lämmin. Tänä vuonna on saatu nauttia pitkään lämpimistä ja aurinkoisista syysilmoista. Parasta on luonnon kauneuden lisäksi se, kun kävelee pimenevässä illassa märällä asvaltilla ja jalkojen alla on puista pudonneiden lehtien kerros. Pikkuhiljaa kaivetaan kynttilöitä esille ja lämmitellään takkaa.


Me on yritetty ottaa kaikki irti tästä kauniista luonnosta ja on retkeilty melko paljon viime kuussa. Muutama viikko sitten oltiin lasten kanssa mummulassa ja käytiin päiväretkellä Kalajoella. Hiekkasärkiltä, raviradan takaa, lähtee pienillekin lapsille sopiva reitti, jonka pituus oli pitkospuita pitkin noin 1.7km ja sen päässä oli makkaranpaistopaikka ja lintutorni.




Voin suositella tätä semmoisille perheille, jotka eivät ehkä vielä ole kamalasti retkeilleet, eivätkä tiedä, miten lapset jaksavat maastossa kävellä. Kesäisin reitin varrella laiduntaa lampaita eli pakko mennä tuonne uudelleen kesäaikaan! Makkaranpaistopaikka oli todella hieno! Oli ulkotuli, grillikota, erillinen rakennus syömiseen, vessa ja invavessakin. Eli matalan kynnyksen retkeilypaikka.


Tällä kertaa meillä oli mukana vain retkileivät, koska makkara alkaa hieman jo tulla korvista ulos tämän tiuhan retkeilyn johdosta. Olen miettinyt, että mikähän olisi semmoinen helppo, mutta vähän kevyempi notskieväs kuin makkara tai lihapiirakka? Ideoita?



On koluttu lasten ja mummun kanssa myös merenrantoja, missä nautittiin viimeisiä eväitä. Aava ei oli halunnut lähteä rannalta pois ollenkaan ja Viia puolestaan ei tahtonut ymmärtää, että tähän aikaan vuodesta ei meri ole ehkä se järkevin uintipaikka :)




Lapset ovat nauttineet täysillä, kun ovat päässeet retkeilemään. Veeti tuumasi mummulaviikonlopun jälkeen, että parasta oli se luontopolku.


Viime viikolla loppuviikosta me aloitettiin kaikki enemmän tai vähemmän sairastaminen ja kaikilla paitsi miehellä tuntui olevan nuhaa tai yskää. Viikonloppuna oli kuitenkin niin kaunis ilma, että päätettiin sunnuntaina ulkoistaa päivällinen ja siirtyä jonnekkin paistamaan makkaraa. Käytiin Kekajärvellä, koska sinne pääsee autolla viereen, eikä näin kenenkään tarvinnut alkaa patikoimaan puolikuntoisena.



Puut olivat valitettavasti lukkojen takana, mutta muutamalla löydetyllä kalikalla ja risuilla saatiin sen verran tulta aikaiseksi, että ehdittiin paistaa makkarat ja lihapiirakat kaikille.





Keli ei olisi paljon upeampi voinut olla ja myöhäisen ajankohdan vuoksi me nähtiin myös auringonlasku, missä itsessään oli lapsille ihmettelemistä, kun yhtäkkiä alkoi pimenemään.


Olen monesti maininnut siitä, että suutarin lapsilla ei ole kenkiä eikä suutarilla itselläkään välttämättä. Sama on pätenyt meillä näiden pipojen suhteen. Myyntiin kyllä teen, mutta omille ja varsinkin itselle tekeminen on muka niin työlästä. Vihdoin sain itsellenikin uuden rusettipipon, jona rusettiin käytin Noshin pippurikangasta.



Äkkiä vierähti aika tuolla järven rannalla. Pidempäänkin olisi viihtynyt, mutta alkoi tulla kylmä.





Oletteko te syksyihmisiä?



11 kommenttia:

  1. Ehdottomasti olen syksyihminen, retkeily tänä syksynä on ollut ihan mahtavaa ilmojenkin puolesta. Meillä on makkaran lisäksi yleensä eväänä lämpimiä voileipiä. Folioon käärittynä ja makkaratikussa notskilla lämmittää, niin että juusto sulaa. Ja tikkupullaa tietty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tikkupullaa ei oo vielä kokeiltu, vaikka monesti oon miettinyt! Oisko parasta ohjetta nakata?

      Poista
    2. En ole tehnyt kuin tällä yhdellä ohjeella (löytyy esim. http://ruokailmio.blogspot.fi/2012/03/tikkupulla-huippukeksinto.html?m=1). Tosin sillä erotuksella, että teen taikinan kokonaan kotona valmiiksi. Hyvältä maistuvat, hillolla tai ilman :)

      Poista
  2. Nuotiobanaanit suklaan kera on myös oikein makoisa retkiherkku, eikä vaadi paljon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yöök, inohan lämpimiä banaaneita, liian makeita :D Lapsille ehkä maistuis, vaikka Veeti ei juurikaan tykkää banskuista.

      Poista
  3. Ihania syksyisiä kuvia!
    Pääseekö tuolla särkkien reitillä rattailla kulkemaan? Entäs näkyikö kekalla punkkeja tai hirvikärpäsiä? :D
    Viimesyksynä käytiin ja saatiin molempia kimppuumme niin ei olla sen jälkeen käyty.

    Annu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli koko matkan ajalta pitkospuita, eli pääsee! Tosi hyväkulkuinen reitti. KEkalla ei näkynyt kumpiakaan, vaikka muistelin lukeneeni jostain, että hirvikärpäsiä siellä ainakin on ja sitä vähän jännitin. Jospa ne ei oo vielä sinne asti ehtineet. Olitko sää Ylivieskasta? En tiedä miksi oon jotenkin aina ajatellut, että Kalajoelta :D

      Poista
  4. Syksy on ihan parasta aikaa! Viikonloppuna oli taas niin ihanat kelit. Lauantaina olin yksin metsässä pari tuntia suppiksia keräämässä, sunnuntaina taas laitettiin omaa pihaa talvikuntoon.

    Meidän retkieväitä on perinteisten leipien lisäksi hernesoppa termarissa, nuotiolla lämmitetyt kaupan hampurilaiset, lihapiirakat nakeilla ja juustolla tai karjalanpiirakat kinkulla. Helppojahan ois myös esim. wrapit tortillalättysistä tai joku suolainen piirakka. Yleensä meidän eväs on jotain suolaista ja jälkkäriksi pari palaa suklaata tai pätkä patukasta tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi määki tykkään sienien keräämisestä, mutta hitsi kun ne on niin pahoja :D Tänä vuonna ei onneksi ollut täällä edes hirvikärpäsiä niin ei niin ällöttänyt olla metsässä. Wrapit voiskin olla ihan kivoja ku täyttäis kotona ja rullais vaikka folioon! Meillä on AINA jälkkäriksi suklaakeksejä :)

      Poista
  5. Löysin blogisi juuri, ja heti täytyi kommentoida, koska tykätään myös lasten kanssa retkeillä. Me päädyttiin ostamaan trangia kaasupolttimella, sillä saa kivasti noita kaupan patapusseja tehtyä, kun paistelee lihat kotona valmiiksi. Vaihtelua makkaraan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me saatiin joululahjaksi vanhemmiltani trangia ja karhunkieroksella tehtiinkin sillä ruokaa! tuo lihan paistaminen kotona oiskin kätevää! Kiitti vinkistä :)

      Poista