maanantai 2. kesäkuuta 2014

Matkalla lasten kanssa - onnistuuko?

Lukijoissa on varmasti paljon teitä perheellisiä, joten siksi ajattelin kirjoitella oman postauksen reissaamisesta lasten kanssa. Samoilla vinkeillä pärjää niin ulkomailla kuin Suomen reissuissakin.

Aikataulut kannattaa suunnitella siten, että matkustusaika sattuisi sopivaan väliin päivärytmissä eli vaikkapa päikkäreiden tai yöunien aikaan. Meillä lento lähti illalla, joten lapset nukkuivat myöhäiset päikkärit matkalla autossa ja lentokoneessa alkoivat sitten yöunille. Veeti sammahti jo apteekin pihassa kun käytiin pikkumutka siellä vielä ennen ajomatkaa. Ei myöskään kannata varata jatkolentoja liian lyhyillä vaihdoilla, koska sillä lapsella on kuitenkin pissahätä/jano/jokin muu kriisi juuri silloin kun on puoli tuntia aikaa juosta sen kilometrin mittaisen kentän läpi ja ehtiä koneeseen.

Mikäli matkat nyt ajoittuvat semmoiseen aikaan, että lapset eivät satu nukkumaan, kannattaa lapsille olla jotain tekemistä. Vaikkapa uusi lelu tai puuhakirja, joka otetaan esille vasta sitten, kun kaikki muut konstit on jo käytetty. Myös pieni, terveellinen naposteltava pitää lapsen tyytyväisenä. Ei siis mielellään sokeria, että ei tule kivaa sokerihumalaa takapenkkiläisille.

Pienellä ruokalahjonnalla saa muuten lapset käyttäytymään ja olemaan nätisti muulloinkin kuin matkustuksen aikana ja samalla pysyy verensokeri tasaisena. Meillä oli koko ajan mukana Veetille muroja ja kuivattuja hedelmiä sekä Aavalle Talk-muroja ja samoja kuivattuja hedelmiä.


Lapsille kannattaa pakata mukaan säähän sopivia vaatteita. Auringossa tulee muistaa suojakertoimet ja pienille uv-vaatteet. Tämä huono äiti unohti Veetin uv-paidan Suomeen, eikä löydetty Turkista vastaavaa. Onneksi olin kuitenkin varannut mukaan 50-suojakertoimella olevaa rasvaa, joten palamisilta vältyttiin.Jonkinlaiset rutiinit olisi mielestäni hyvä säilyttää myös reissussa. Meillä päivärutiinit menivät suunnilleen samalla ajoituksella kuin kotonakin, mutta Veeti sai iltaisin valvoa normaalia myöhempään. Päiväunetkin Veeti nukkui useampana päivänä. Myös ateriavälit kannattaa pitää tasaisena niin on kaikilla parempi mieli! Tuolla ei onneksi sitä ongelmaa ollut ja samaisesta syystä suosittelen kyllä tuota all inclusivea, niin ei tarvitse nälkäisen lapsen kanssa lähteä etsimään jotain kivaa ravintolaa.


Turkkilaiset ovat erittäin lapsirakkaita, joten kannattaa varautua siihen, että vähintään joka toinen vastaantulija lepertelee lapselle tai silittää päätä, puristelee poskista tai jopa ottaa syliin. Meillä Aava oli vain onnellinen, kun sai niin paljon huomiota. Ei vierastanut ollenkaan. Tässä kuvassa erään ravintolan työntekijän sylissä. Myös lentoemännät kaappasivat Aavan syliin koneessa.


Ravintoloissa oli huomioitu usein myös lapset ja niistä löytyi kaikennäköisiä pieniä leikkipuistoja.


Kuten mainitsinkin, niin rytmeistä kannattaa pitää kiini ja antaa lasten nukkua myös ne päikkärit edes suunnilleen oikeaan aikaan. Meillä Aava nukkuu hyvin rattaissa, joten yleensä laitettiin Aava rattaisiin nukkumaan vähän ennen ruokailua ja uitiin sillä aikaa Veetin kanssa tai löhöiltiin muuten vain altaalla. Onni on hyväuninen lapsi. Iltapäiväpäikkärit Aava nukkui yleensä hotellihuoneessa tai liikkuvissa rattaissa, jos kävimme jossain hotellin ulkopuolella kävelyllä.


Lomalle ei myöskään kannata asettaa liian suuria odotuksia sen suhteen, mitä pitäisi tehdä ja nähdä. Lapsi ei jaksa kierrellä joka päivä tuntikausia katselemassa nähtävyyksiä. Sen vuoksi mekin käytiin joka päivä tekemässä vähän jotain semmoista, mitä me aikuiset halusimme ja muuten mentiin lasten ehdoilla. Tarkoitus oli käydä esimerkiki markkinoilla, mutta eipä sinne keskipäivän paahtavaan kuumuuteen jaksanut lähteä kuljettamaan lapsia, joten skipattiin ne suosiolla. Päivittäin käytiin hotellin leikkipuistossa, joka oli kätevästi varjon alla kokonaan.Kotoa pakattiin mukaan iltasatukirja ja iltasatu luettiin hotellihuoneessa ennen nukkumaanmenoa, ihan kuten kotonakin.Lapset eivät myöskään vaadi sen kummempia nähtävyyksiä ja virikkeitä vaan ainakin meillä riitti ihan hyvin allasalue sekä hotellin leikkikenttä. Merenranta ei niinkään houkuttanut Veetiä tuon joka paikkaan tarttuvan hiekan takia :)Kannattaa myös muistaa kuumissa lomakohteissa tarjota tarpeeksi usein lapselle juomista. Meillä Aava joi vähän huonosti pelkkää vettä, joten pieniä hörppyjä sai olla vähän väliä tarjoamassa, että nestettä menisi alas edes jonkin verran. Pienten kanssa ei kannata myöskään olla auringossa koko päivää vaan välistä on varmasti ihan hyvä olla vähän varjossa tai hotellihuoneessa.


Marketista ostettiin Veetille tuommoisia vesileluja, joiden kanssa sai leikkiä altaassa. Kävi hyvä tuuri, kun hotellissa oli muutama suunnilleen samanikäinen suomalainen poika. Veetillä oli siten lähes aina altaalla leikkiseuraa.

Tarjoilija onnistui muuten ottamaan meistä harvinaisen sumean perhepotretin :) Aavalle otimme kotoa mukaan pussipuuroja aamu- ja iltapalalle sekä jokaiselle päivälle yhden hedelmä- ja lihasoseen. Hedelmäsoseita ostimme paikan päältä lisää ja muutoin Aava söi buffetista semmoista mitä saa jo syödä. Korviketta meillä oli mukana purkkeina ja jauheena ja lisäksi imetin vielä. Sidessä oli useitakin marketteja, kuten Carrefour (isosta liikenneympyrästä vanhan kaupungin vastaiseen suuntaan) ja Migros. Niistä sai lastenruokaa, tosin aika rajoitetusti ja hinnat olivat Suomen luokkaa ja jopa vähän kalliimpia. Korviketta oli ainoastaan jauheena ja vaippojakin niistä sai. Hinnat olivat vaipoissa hieman Suomea edullisempia, sillä paketti maksoi noin seitsemän euroa, kun osti halvinta mitä löysi. Vaippoja otettiin Suomesta muutaman päivän tarpeiksi ja tarkoitus olikin ostaa paikan päältä sitten lisää.


Melkein voisi sanoa, että ainakin Aava oli lomalla huomattavasti helpompi tapaus kuin kotona. Näkemistä oli niin paljon, että ei tarvinut jatkuvasti itkeä äidin sylin perään. Rattaissakin istui niin kiltisti pitkiäkin aikoja, vaikka kotona on vaikea käydä edes lenkillä rattaiden kanssa silloin kun Aava on hereillä.


Veetin mielestä lomassa oli parasta ilmainen jäätelö ja se, että sitä sai paljon. Ei ole raukka antanut leikata tuota all inclusive-ranneketta pois, kun kuvittelee saavansa sillä jostain Ylivieskastakin jäätelöä ilmaiseksi...


Vaikka lomalla voi ottaa iisimmin myös lasten herkkujen syönnin kanssa, niin samat säännöt oli myös siellä voimassa eli oikea ruoka pitää syödä ensin ja sitten vasta herkut. Eikä niitä herkkuja syöty koko aikaa vaan aina vasta oikean ruuan jälkeen, että ei mene ruokahalu. Kuumuus tosin aiheutti sen, että Veeti oli todella pieniruokainen koko loman. Tai no, vesimeloni ja jäätelö olisivat kyllä uponneet. Rajoitettiin kuitenkin herkkujen syömistä sen verran, että yksi tai kaksi jäätelöä päivässä saivat riittää.
Mikä tietenkin kuulostaa näin normioloissa ihan kamalan isolta määrältä, kun sitä syötiin päivittäin!
Jos mukana matkustaa pieniä lapsia, suosittelen jotain kantovälinettä. Aava kulki lentokentällä kätevästi Manducassa ja jäi molemmat kädet vapaaksi kuljettamaan tavaroita. Lisäksi yöllä saapuessamme hotellile bussilla, Aava nukkui repussa ja sai itsekin vähän torkahdettua. Repun ansiosta ei tarvinut pelätä, että tiputan Aavan, jos nukahdan.

Hotellilla oli joka ilta erilainen show, joka alkoi lasten minidiscon jälkeen ysiltä. Muutamana iltana käytiin katsomassa vähän aikaa showta. Silloin tehtiin niin, että käytiin tekemässä huoneessa iltahommat eli pesut ja yökkärin vaihto Aavalle ja laitettiin Aava siis yövaatteilla rattaisiin. Lämmikkeeksi mun neuletakki ja annettiin maitopullo rattaisiin. Aava alkoi sitten yöunille rattaisiin ja nostettiin vain hotellihuonessa omaan sänkyyn nukkumaan. Veeti  sai valvoa ja katsoa showta meidän kanssa.


Ehkä kaikista tärkeintä on muistaa, että reissussa todellakin tulee olla lasten ehdoilla. Silloin ei vietetä rymylomaa vaan perhelomaa. Silloin käyttäydytään sivistyneesti, eikä vedetä perskännejä. Toki mekin joimme ruuan kanssa lasit viiniä illallisella tai iltashown aikana, mutta se oli siinä.

Sääliksi kävi erään norjalaisperheen pojat, joista nuorempi oli ehkä Veetin ikäinen tai hieman vanhempi ja vanhempi ehkä kymmenen kieppeillä. Noiden poikien vanhemmat viettivät kaiket päivät keskenään omissa jutuissaan eli pelasivat dartsia, osallistuivat kilpailuihin ja aina oli olutlasi kädessä. Lapset hengailivat keskenään tai erikseen allasalueella päivät ja illalla vanhemmat hakivat lapset altaasta pois syömään. Toki tämä perhe oli myös iltaohjelmassa mukana. Ei tulisi kyllä mieleenkään itselle antaa Veetin ikäisen olla yksin päivää uima-altaalla! Aluksi luultiin, että pojilla on joku mummu tai muu hoitaja mukana, kun vanhemmat tosiaan olivat melkein koko ajan allasbaarissa tai altaalla keskenään. Mutta eipä näkynyt muita aikuisia poikien kanssa koko loman aikana.

Eli kun ottaa tarpeeksi rennon asenteen etukäteen, eikä hermoile niin menee se loma lastenkin kanssa hyvin. Myös hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Onko siellä lukijoissa perheitä, jotka reissaavat paljon lasten kanssa joko Suomessa tai ulkomailla ja miten teillä on reissut mennyt?

1 kommentti:

  1. Heippa, sinulla on niin hauska blogin nimi, että oli ihan pakko tulla kutsumaan sinut tutustumaan uuteen blogiini, siellä on myös kangasarvonta käynnissä =)

    VastaaPoista