keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

Sijoituskuulumiset

*sisältää mainoslinkkejä

Kolme vuotta sitten kirjoitin tänne blogiin postauksen "Miten turvaat tulevaisuutesi rahallisesti". Kerroin siinä, että olen aloittanut rahastosäästämisen sekä itselleni eläkepäiviä varten sekä perustanut mulle ja miehelle yhteisen salkun, jonne sijoitamme S-bonuksista kertyneitä rahoja. Nyt kolme vuotta eteenpäin tuosta päivästä on hyvä aika katsoa, että mitä tässä välissä on tapahtunut ja mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteet.

Säästäminen lapsille

Aloitan ensimmäiseksi vaikka noista mietteistäni säästää lapsille rahaa johonkin. Päädyin lopulta siihen, että säästän lapsille yhteisesti rahastoihin oman salkkuni alla, enkä perustanut heille omia salkkuja, jotka he saisivat käyttöönsä täysi-ikäisenä. Tai heille on oma salkku erillään omastani, mutta minun nimelläni eikä lasten. Nyt kun rahat ovat yhdessä potissa, kasvattavat ne vuosien aikana enemmän korkoa mitä jos olisin jakanut ne kolmeen eri salkkuun. Tarkoitus olisi, että noilla rahoilla voisi sitten tarvittaessa auttaa lapsia tulevaisuudessa, jos tarvitsevat vaikka asunnon käsirahaa tai muuta isompaa, jota eivät pysty itse hankkimaan. Mikäli tarvetta ei ole, voidaan pitää rahat tuolla kasvamassa korkoa vielä kauemmin. Tuoltahan voi myös lahjoittaa sitten lapsille rahana kun huolehtii, että ei lahjoita kerralla liikaa niin ei mene lahjaveroa.  Toki verot myyntivoitosta tulee maksaa normaalisti.

 

Olen kuitenkin myös miettinyt, että jos Osuuspankki saisi piakkoin julkaistua sen osakesäästötilin, voisin mahdollisesti perustaa jokaiselle lapselle oman sellaisen ja joskus ostaa sinne jotain potentiaalisia osakkeita odottamaan heidän aikuisuuttaan. Ja ehkä sitten lasten kasvaessa voisimme yhdessä miettiä, että mitä he sinne haluaisivat ostettavan. Olisi mahtavaa, jos lapset joskus olisivat niin vastuullisia rahankäyttäjiä, että heitä itseäänkin kiinnostaisi raha ja mistä se tulee ja miten sitä voi sijoittaa.

Toistaiseksi meidän perheessä kukaan lapsista ei saa viikkorahaa, koska sille ei oikein ole ollut tarvetta, eikä edes tuo esikoinen 10v ole sitä itselleen pyytänyt. Hän tarvii rahaa lähinnä viikonlopun karkkeihin, jos haluaa joskus itse ne käydä ostamassa. Yleensä minä ostan ne kuitenkin kauppareissun yhteydessä. Lahjaksi hän saa joskus omaa rahaa ja mummu on maksanut hyvistä koenumeroista pientä lahjusta. Jos on jotain menoa, johon hän haluaa mennä ja tarvii rahaa, olemme pienen summan antaneet. Toisaalta houkuttaisi opettaa viikkorahan myötä säästämistä jotenkin niin, että jos haluaa heti tuhlata niin saa pienemmän summan, mutta jos säästää saa isomman. Olisi kiva kuulla, että miten teillä on opetettu lapsille säästämistä? Itse en myöskään halua maksaa kotitöistä, koska en halua opettaa lapsia siihen, että siitä hyötyy jotain eikä kukaan sitten tee ilmaiseksi enää mitään. Ei minullekaan niistä kukaan maksa.


  
Tehtävänimikkeenä Laura-blogissa sivuttiin tätä samaa asiaa juuri ja aika lailla samoilla linjoilla olen kaiman kanssa. En koe, että lapsille on pakko saada kerättyä joku tietty potti ennen täysikää, mutta jos ylimääräistä on, miksi sitä ei pistäisi poikimaan? Tarkoitus on samalla lailla yleisesti kerryttää koko perheen varallisuutta, jolloin siitä pystyy tarvittaessa jakamaan myös lapsille. Itse en ole saanut mitään rahastoja tai säästöjä, joten sitäkään kautta ei ole tullut sellaista mielikuvaa, että se olisi jotenkin pakollista. Rahan makuuttaminen tilillä on typerää ja me onkin tässä melkein tasan kahden vuoden aikana saatu noin 2500e "ylimääräistä" rahaa lapsille kun rahat ovat poikineet lisää rahaa korkoa korolle efektin ansioista. Tilillä olisi maksettu korkoa varmaan muutamia euroja. Toki esimerkiksi viimeinen vuosi on ollut sijoitusten kannalta huikea kun kurssit ovat koronadropin jälkeen jatkaneet huimaa nousua.

Omat säästöt ja sijoitukset

Itselläni on edelleen nuo *Nordnetin rahastot, mitkä avasin kolme vuotta sitten. Nämä eivät todellakaan ole mitään suosituksia, mutta halusin kertoa mitä rahastoja minulta löytyy, jos joku haluaa tutkia niitä ja miettiä, että sopisivatko ne itselle sijoituskohteeksi. Rahastoja on kolme eli Handelsbanken Usa Indeksi, Nordnetin oma Indeksirahasto Suomi sekä Indeksirahasto Ruotsi. Näistä nuo Nordnetin omat indeksirahastot ovat täysin ilmaisia rahastoja eli niissä ei ole mitään hallinnointikuluja, joten niistä oli ainakin itsellä helppoa lähteä liikenteeseen sijoittamisen kanssa. Minimisijoitusmäärä on 15e, eikä sitä ole pakko laittaa edes joka kuukausi.

Lisäksi lisäsin tuohon joukkoon Handelsbanken Kestävä energia ETF:n ja noista ETF:stä multa löytyy myös S&P 500, jossa on viisisataa suurta yhdysvaltalaisyritystä. Tämä tuo vähän maantieteellistä hajautusta, mitä varmaan saisi olla enemmänkin, koska mulla on jo tuo Handelsbanken Usa-rahastokin. Mutta noviisina nämä on mulle enemmän kuin ok! Suunnilleen samoja löytyy myös lapsilta sekä mun ja miehen yhteisestä salkusta. Plussaa salkut näyttää reilu 40%, joten ihan tyytyväinen olen siihen nähden, että sijoittaminen oli mulle ihan outo juttu kun aloitin.

Olen tuon postauksen jälkeen ostanut myös jonkin verran suoria osakkeita. Osuuspankissa muuttuivat kustannukset näiden osalta niin, että jäsenille osakkeiden ostojen palkkiot ovat vain maksimissaan prosentin eli voi ostaa osakkeita pienemmälläkin rahasummalla ilman, että pankin palkkio syö kamalasti voittoa. Olen ollut osakkeiden kanssa melko onnekas, sillä salkkuni on ollut parhaimmillaan yli 80% plussalla, enkä todellakaan ole mikään asiantuntija vaan enemmän tunnesijoittaja, mitä ei varmaan saisi sanoa ääneen. Olen lueskellut esimerkiksi Facebookin sijoitusryhmiä ja napannut sieltä kiinnostavia yrityksiä ja hieman tutkinut niitä ja ostanut, eikä salkussani ole yhtään miinusmerkkistä osaketta. Olen myös lukenut nyt sijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta, joista voin suositella ainakin Merja Mähkän ja Unna Lehtipuun  *"Sijoittajaksi 7 päivässä" sekä  Julia Thuren *"Kaikki rahasta - näin säästin kymppitonnin vuodessa"*.  Näistä molemmat ovat melko selkokielisiä ja sellaista kevyttä luettavaa, vaikka aihe ei se kaikista kevyin olekaan. 

*sis mainoslinkin

Tällä hetkellä tavoitteena on säästää rahastoihin nykyistä enemmän. Minun ja miehen yhteiseen "eläkesalkkuun" menee rahaa automaattisesti S-tililtä bonuksista, joten sinne en laita erikseen rahaa, mutta lapsille laitan sekä omaan rahastoon. Olenkin ajatellut, että voisin yritystuloja laitella enemmänkin tuonne rahastoon enkä makuuttaa niitä tilillä, koska siinähän ei ole mitään järkeä. Toki tilillä pitää olla puskuria yllättäviä menoja varten, mutta sitä löytyy jo omalta säästötililtä. Kunhan pitää sen verran rahaa, että saa ennakkoverot aina maksettua sekä tehtyä materiaalihankintoja.

Säästötilillä on puolestaan sitä arjen puskuria ja matkarahaa. Näillekin varmaan voisi olla omat tilit. Itse asiassa mullahan vois olla vaikka kuinka paljon tilejä, koska tykkään, että asiat on selkästi luokiteltuja. Nythän sitä reissutiliä ei ole kyllä edes tarvinut, joten reissurahat ovat saaneet pölyttyä siellä rauhassa. Toki veikkaan, että nyt uuden kodin sisustusvaiheessa joudun tuolle tilille kajoamaan useammankin kerran hankintojen merkeissä!

Lisäksi mulla menee säästöön Osuuspankin "Säästöpossu"-toiminnolla joka kuukausi jotain. Tuo toimii siis niin, että joka korttimaksusta tuo possu nappaa itselleen haluamasi summan rahaa. Mulla se on muistaakseni 2e/osto. Tarkoitus on ostaa noilla rahoilla uuteen kotiin sitten joku kalliimpi huonekalu, minkä kohdalla saattaisi muuten piheys iskeä. Mies osti omilla säästöpossurahoillaan uuden pleikkarin! Nuo on vähän semmoisia rahoja, joita ei kaipaa, mutta ne pikkuhiljaa kertyy tuonne possuun. Kätevää siinä on myös se, että sieltä tililtä ei voi esim maksaa laskuja ollenkaan.

Tulevaisuudessa mua kiinnostaisi myös asuntosijoittaminen, jos löytyisi joku järkevä kohde. Tämä "Osta, vuokraa, vaurastu"*-kirja oli loistava uuteen asiaan tutustumiseen! Todella hyvin oli selitetty asuntosijoittamisen periaatteet ja siitä sai kyllä uutta kipinää tutustua aiheeseen tarkemmin. Ajatuksena tietysti se, että joskus eläkepäivinä nuo asunnot olisi maksettu vuokratuloilla pois ja sieltä tulisi säännöllistä pientä tuloa joka kuukausi eläkkeen lisäksi. Tämä juttu nyt on jäissä vähintään siihen asti kun saadaan tuo oma talo valmiiksi ja nähdään, että mikä on rahatilanne sen jälkeen :D Että kuinka paljon paukkuu budjetit yli. Lisäksi täällä ei kyllä kamalasti ole ollut markkinoillakaan potentiaalisia ehdokkaita, joten nyt on hyvä odotella ja lisätä vain sillä aikaa tietämystä aiheesta.

Mun tuloilla ei todellakaan olla tavoittelemassa mitään taloudellista riippumattomuutta ennen eläkeikää, mutta toivon voivani sijoittaa sen verran rahaa nyt, että saan joskus järkevän kokoisen summan eläkkeen päälle, eikä tarvitse ihan kamalasti kituuttaa. Toivon myös, että pystyisimme tarvittaessa auttamaan lapsiamme, mikäli heillä on joskus taloudellisesti tosi tiukkaa tai tarvetta vaikkapa asunnon käsirahaan.

Miten teillä sijoitetaan jos sijoitetaan? Tai säästättekö esimerkiksi lapsille tilille rahaa?

 ”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.” -Nordnet

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti