torstai 8. huhtikuuta 2021

Sähkötöiden muutoskulut

Koska monia kiinnostaa rakentamisessa eniten budjetti, niin ajattelin tässä vaiheessa kirjoittaa hieman meidän sähkötöiden muutoskuluista. Kirjoitan myöhemmin vähän yksityiskohtaisemmin yleisesti meidän ratkaisuista sähkötöiden suhteen, mutta siihen tarvitsen sitten vähän miehen apua selittämään termejä. Meille on vedetty niin paljon kaikkea tuonne taloon, mistä en ymmärrä mitään. Paitsi sen, että kaapeliniput on yhtä paksuja kuin minä!


 

Me ei itse asiassa oltu budjetoitu muutoskuluihin yhtään rahaa, vaikka tiedettiin, että kuluja on tulossa. Edellisen kodin sähkön muutoskulut olivat muistaakseni jotain parin tonnin luokkaa. En tiedä miten se tällä kertaa jotenkin unohtui! Onneksi budjetissa oli muuten löysää niin pysytään silti tavoitteessa. Me tarjousvaiheessa jo lisäiltiin esim spotteja ja pistorasioita, mutta kylläpä niitä kuluja vaan silti kertyi ja aika paljon enemmän mitä olisin ehkä kuvitellut. Ensin tuli pienoinen järkytys, mutta sitten tajusin kuinka paljontavaraa me on otettu eikä ne itsestään paikoilleen mene. Meillä on tosiaan neljä A4-paperia täynnä niitä lisättyjä juttuja ja mitä olen vertaillut instassa muiden kuluihin niin aika kohtalaiset ovat silti olleet nämä meidän määrään suhteuttaen. Meidän muutoskulut maksoivat kokonaisuudessaan noin 5800e. Laitoin tähän alle suurimman osan mitä ollaan lisätty taloon. Näiden lisäksi on erilaisia piuhoja ja muuta tarviketta ja tietysti kaiken asennustyö. Joltain tililtä luin, että heillä oli maksanut kolme himmennintä, neljä spottia ja oliko joku neljä pihavaloa noin 2500e, että tuohon meidän listaan verrattuna aika kova hinta!  

Tässä listattuna lisätyt jutut, joista suunnilleen itsekin ymmärrän mitä nämä on:

-pistorasia 2os16x

-atk piste rj45  9x

-kaiutinkaapeli 25m

-kaiutin telerasia 8x

- keskiölevy 8kpl

-3kpl pihavaloja vaihdettiin parempiin

- alasvalospotti + lamput 22x

- himmennin 6x

-pistorasioa 1os 12x

- 5kytkin 8x

- 6kytkin 6x

- valopiste koukulla (ilmeisesti se mihin kattovalo tulee kiinni!) 6x

- ledlista+ohjausyksikkö+muuntaja

-liiketunnistin 2x

-led-valoprofiili saunaan

-lednauha terassille+himmennin

-10x ledi pihalle

- valmius pihavaloille

- valot ja kytkimet aamiaiskaappiin 

- erilainen saunavalaisin

Kun ynnäilee tuosta noita määriä yhteen niin eipä siinä paljoa kuitenkaan jää hintaa per tuote, varsinkaan kun tuossa ei ole ihan kaikki muutokset.


Meille tulee joku hieno nettisysteemi ja valvontakameroille on vedetty jo valmiiksi piuhat, että ne saa suoraan verkkoon. Näistä kaikista on tietenkin tullut lisäkulua, mutta haluttiin, että tässä vaiheessa laitetaan kaikki, koska jälkikäteen se asennus vasta kallista onkin! Yleensä talopakettien perusversiossa on melko vähän pistokkeita ja me haluttiin, että lastenhuoneissakin on mahdollista vaihtaa työpöytä toiselle seinälle niin, että sieltäkin löytyy pistoke. Kannattaa siis tarjousvaiheessa olla tarkkana näiden kanssa ja varata reilusti rahaa muutoksiin, jos tietää että haluaa vähän parempaa tai enemmän pistokkeita jne.

Millaisia lisäkuluja teille on tullut sähkötöistä?

1 kommentti:

  1. Paljon on johtoja, varmasti vaatii kovin osaamista tuollainen. Meidän tutulla on sähköasennus tulossa ja tosiaan hoidetaan toki aivan täysin ammatilaisen puolesta. Ei sitä itse muistakaan rakennusajoista, kuinka paljon niitä piuhoja onkaan. Hyvin suunniteltu valvontakameroidenkin osalta jo tässä vaiheessa! Pistokkeiden riittävyys on myös kyllä tärkeää. Me huomasimme että meille niitä tuli lopulta liian vähän. Kiitos postauksesta Laura. Mielenkiintoista seurata muiden projekteja.
    https://www.oulunsahkotek.fi/sahkosuunnittelu-ja-sahkoasennus/

    VastaaPoista