sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Nyt kutsuu mua Kuusamo

Meillä koko perhe tykkää retkeilystä, mikä on ehkä täällä blogin puolellakin käynyt jo ilmi. Täältä löydät aiempia retkeily-tunnisteen alla olevia tekstejä ja vaikkapa vinkkejä kivoihin retkipaikkoihin Ylivieskan lähettyvillä.

Mietittiin siis miehen kanssa, että pitäisikö lähteä miehen kesäloman aikana jonnekin hieman parempiin maisemiin vaeltamaan. Tarkoitus olisi tehdä päivävaellus ja sen mittainen, että Veeti jaksaisi sen kävellä itse. Vaihtoehtoja oli äkkiseltään kaksi eli Koli ja Kuusamo. Kuusamo kuitenkin houkutti noista kahdesta enemmän. Oli äitini kanssa puhetta tuosta ja selvisi, että he ovat myös menossa mökkeilemään Kuusamoon, joten pääsemme nyt sitten samaan mökkiin pariksi yöksi ja saadaan vissiin äidistäni seuraa Pienen karhunkierroksen ajaksi. Tämä helpottaa hommaa mukavasti, kun voi hieman vaihdella tavaran kantajia. Meillä kun on Viia ja Aava repussa, niin tarvikereppu pitäisi kuljettaa etupuolella. Nyt saadaan kolmas aikuinen joka voi kantaa reppua.


Ensimmäisenä hommana oli saada meillä Taaperokoon reppu ja kun se saapui Ipanaiselta , päästiin tekemään testivaellus Kalajoen Siiponjoelle. Siiponjoella olisi myös saman mittainen lenkki kuin tuo pieni karhunkierros, mutta käytiin noin seitsemän kilometrin lenkki ja palattiin nuotiolle evästämään. Lähdettiin siis tuolta Pleunalta makkaranpaistopaikan luota ja käveltiin reilut kolmisen kilsaa luontopolkua eteenpäin ja palattiin vain takaisin eli ei menty mitään oikeaa reittiä kokonaan.


Sääskiä oli todella paljon, eikä sen takia tullut sen kummemmin kuvailtua, kun pysähtyä ei voinut! Nähtiin kuitenkin hauska muurahaisten valloittama polku, joka meni ojan yli kaatuneita puita pitkin.


Lähdekin skipattiin tällä kertaa, kun ei jaksettu lähteä kantoreput selässä koikkelehtimaan jyrkkää rinnettä ylös ja alas.


Viia nukkui menomatkalla autossa, mutta nukahti myös hyväksi aikaa Manducan kyytiin. Viia on onneksi vielä niin kevyt, että kantaminen ei juurikaan ota voimille. Mies saas hoitaa sitten sen raskaimman kantamisen eli Aavan.
Pienesti toivon, että sääsket eivät ole vielä vallanneet Kuusamoa, mutta pakko varmaan lähteä ensi viikolla apteekkiin ostamaan jotain tarpeita varalle. Meillä on Viia näemmä yhtä herkkä sääskille kuin minäkin, sillä tuolla reissulla raukkaa kuppasi naamasta miljoona sääskeä ja silmäkulmaan tulleen kupan takia koko silmä turposi pariksi päiväksi umpeen :/ Tuon ikäiselle kuin ei kuulemma oikein ole allergialääkkeitäkään, niin hieman kammottaa, että miltä tuo tyttö näyttää jos tuollakin reissulla on paljon sääskiä!

Laventeliöljyä ja sitronella tarroja (vai mitä laastareita ne apteekissa olikaan) aion ottaa mukaan Free hyttysmyrkyn lisäksi. Löysin myös hyvän vinkin ommella lierihattuun tylliä, jolloin siitä tulee pienen lapsen sääskihattu! Tätä on testattava.Muuten tuo Pleuna oli hyvä paikka puitteeltaan ruokailuun, mutta puita siellä ei ollut kuin muutama kalikka ja meilläkään ei ollut mukana, joten jouduttiin keräämään vähän risuja kaveriksi, että saatiin makkaratulet.


Ruuaksi vaellukselle ajateltiin ottaa kuivapastapusseja, jotka voidaan tehdä trangialla tai nuotiolla. Eivät paina paljoa ja kulkevat pienessä tilassa mukana. Mielelläni kuulisin kaikki hyödylliset vinkit vaellukseen lasten kanssa! Mitä te söitte ja paljonko. Mitä kannattaisi ottaa mukaan jne. Me kun ei olla koskaan käyty noin pitkällä reissulla, että pitää miettiä syömisiäkin vähän enemmän.
Viia yllätti rauhallisuudellaan repun kyydissä, kun muuten on tuollainen joka paikan höylä eikä ole koskaan paikoillaan. Repussa istuskeli ihan tyytyväisenä koko matkan ja tosiaan nukkui varmaan puolet matkasta, vaikka oli juuri herännyt unilta ennen lähtöä :) Toivottavasti tuo 12km menee yhtä sujuvasti. Pahin on siinä vaiheessa kun päästää Viian maahan ja yrittää sen jälkeen laittaa takaisin reppuun!


Kyllä uni maistui autossa monen tunnin ulkoilun jälkeen, myös mulle!


Meillä oli siis nyt ekaa kertaa kokeilussa Tulan taaperoreppu, jota jo Jyväskylän reissulla miehen veljen perheen luona kokeilin. Tuossa voi siis kantaa melko isoakin lasta ja tarkoitus ois, että Veetikin vois tarvittaessa lepuuttaa jalkoja karhunkierroksella repussa sillä aikaa, kun Aava vois vähän jaloitella. Kerron paremmin kokemuksia repusta sitten pidemmän reissun jälkeen, mutta ensivaikutelma oli ainakin ihan hyvä eikä Aava suostunut Kalajoella kävelemään yhtään, kun halusi suoraan repun kyytiin. Eikä myöskään kertaakaan valittanut kyydissä, että olisi ollut huono olla.
Miehellä otti jonkin verran hartioihin, joskin epäilen, että  saattoi johtua lantiovyön liian alhaisesta sijoituksesta, jolloin painoa tuli harteille eniten?


Nyt siis kaikki viime hetkien vinkit päivävaellukselle lasten kanssa kommenttiboksiin kiitos!

10 kommenttia:

 1. Hauskaa reissua. Siellä on kyllä mahtavat maisemat. Me kierrettiin se 4kk ikäisen kanssa muutama vuosi sitten.

  VastaaPoista
 2. Me ollaan käytetty pienillä lapsilla ihan kunnon sääskimyrkkyjä laittamalla myrkky vaatteisiin tai kaulaan huivi vaatteiden päälle, johon reilusti myrkkyä. Hyvin toimii! Jos laittaa vaatteisiin, pitää ottaa huomioon, että niihin voi jäädä läiskiä. Pienille lapsille on ainakin aiemmin saanut reseptillä Aerus- merkkistä nestemäistä allergia lääkettä.t. Katri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli Viialla tuota Freen myrkkyä, joka sopii pienimmillekin, mutta silti naama oli ihan kupalla :/ En tiedä onko tuossa Aeruksessa joku ikäraja, kun sitä meillä on Veeti saanut aikanaan samanlaiseen ongelmaan, mutta nyt päivystyksestä sanoivat, että noin pienelle ei ole allergialääkettä mitä sais antaa. Ehkä pitää varalta soittaa neuvolaan huomenna, että jos sais mukaan varalta esim tuohon reseptin jos sattuu et tulee noin pahoja osumia Viialle taas :/

   Poista
 3. Meillä on käytössä toi Aerius Eimillä noiden pistojen varalle. Meillä kans noista ekoista pistoista muurautui silmä umpeen ja jalkapöytä turpos kans niin ettei mahtunut kenkä jalkaan. Mut nyt ku oli pistänyt juhannuksen aikaan joku niin ei enää tullut niin isoja osumia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa outoa et meille sanottiin, et ei saa ton ikäselle allergialääkkeitä!

   Poista
 4. Meillä samainen allergialääke hyttyspistoihin 1vuotiaalla. Nyt 4v oli myös allerginen ja hänellä oli Zyrtec nestemäisenä ja sekin auttoi. Me saatiin neuvo antaa lääkettä jo pari päivää ennen esim juhannuksen mökkireissua ja koko reissun ajan. Helpotti huomattavasti eikä naama turvonnut. Myös esikoinen sai ja auttoi kutinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että saadaan lääke huomenna niin voidaan heti antaa jo varulta! Itsekin hain tänään imetyskelpoisia allergialääkkeitä ja otin ensimmäisen, jotta välttyisin monen viikon kutinalta.

   Poista
 5. Meillä on ollut itikka allergisella nestemäinen zyrtec 10kk vanhasta asti käytössä. Edelleen toimii hyvin vajaa kolmivuotiaalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä oli ikäraja 2v niin en sitä uskalla antaa, mut jospa saatas resepti tohon aeriukseen!

   Poista