maanantai 19. marraskuuta 2012

Kamerakurssilla

Eilen olin siis Kokkolassa siellä All you need is white-blogin S:n järkkäämällä kamerakurssilla. Opettajana meillä oli valokuvaaja Sonja Hagström, jonka kuvia pääset katsomaan esimerkiksi Sonjan omilla facebook-sivuilla tai Sonjan kotisivuilla , jotka valitettavasti tällä hetkellä toimivat hieman hitaasti. Meitä oli mukana kuusi ihmistä, joista kaikki hieman eritasoisia kuvaajia. Itse taisin kuulua siihen kaikista vähiten osaavaan osallistujakuntaan ja mukana oli mm. omasta mielestäni todella hyviä kuvia ottava Valkoisen harmajan Suvi.

Ryhmä oli sopivan pieni ja kaikilla oli aikaa esittää itseä kiinnostavia kysymyksiä. Sonja kertoi kameran toiminnoista ja nyt minäkin tiedän mikä on valotusaika, aukko, iso-arvo jne. Käytiin kameran toimintoja yksitellen läpi ja sen jälkeen räpsittiin aina kuvia, että ymmärrettäisiin, mihin mikäkin vaikuttaa. Sonjakin oli ensimmäistä kertaa opetustoimissa, mutta hienosti osasi neuvoa.


Monia kiinnosti mm. se, miten näin pimeän aikaan saa hyviä kuvia ja sammutettiinkin valot ja kuvattiin kynttilöitä testimielessä. Tässä kuvassa onnistuin parhaiten ja sain vielä kohdistettuakin tuohon etummaiseen kynttilään.


Itse olen käyttänyt tosiaan vain automaattitoimintoa kamerassa, mutta nyt yritän opetella kuvaamaan noilla muilla toiminnoilla, että oppisin ottamaan hyviä kuvia, joita ei jälkikäteen tarvisi sitten muokata. Niinkuin olisin niitä tähänkään mennessä jaksanut muokata! Ajattelin myös käydä kirjastossa lainaamassa alan kirjoja tai lehtiä, että josko niistä saisi vähän vinkkejä nyt kun ymmärtää jo jotain noista asetuksista, eikä kaikki ole ihan hepreaa.

Mies ja Veeti lähti Kokkolaan mukaan ja kävivät sillä aikaa hakemassa muutaman jutun mulle Hennesiltä ja loppuajan viettivät Touhutalossa, joka on samankaltainen paikka kuin Hoplop. Kurssin loputtua käytiin vielä porukalla Pedrinaksessa syömässä. Meillä on pari huonoa kokemusta kyseisestä ravintolasta (Ylivieskan Pedrinaksessa ei ole mitään valittamista!), mutta annettiin paikalle vielä mahdollisuus. Kannatti kyllä! Söin nimittäin aivan mahtavan sisäfilepihvin! Menee kyllä Suomessa syötyjen pihvien top kolmoseen :)


Kotona yritin vielä näppäillä muutamia kuvia ja kokeilla saada valoisia kuvia, vaikka ulkona oli jo pimeää. Tässä kuvassa muuten yksi Hennesin ostos, minkä mies kävi mun toiveesta kipaisemassa, eli nutturavalkki! Tällä saa kyllä parissa minuutissa tosi käteviä nutturoita!


Tässä vielä paremmat kuvat takaa. Kokeilin tätä vain pikaisesti, joten en paljoa valehtele, jos sanon, että tämän tekemiseen meni se kaksi minuuttia.Tässä vielä muutama kuva kotoa. Muumipalikoilla oli hyvä harjoitella tarkennuspisteiden kohdistamista, kun näki heti, että nyt esim takimmaiset palikat jäävät sumeiksi ja edessä ovat teräviä jne :)Mustavalkoiset kuvat olivat musta jotenkin haastavampia, enkä oikein saanut niistä kovin teräviä :|
Tuohon pimeällä/hämärällä kuvaamiseen auttaisi ainoastaan se jalusta, sillä kättä on melko vaikea pitää heilumatta pitkällä valotusajalla. Mietin vaan, että tulisiko sitä kaivettua aina esille, kun haluaa jotain hämärässä kuvata?

1 kommentti:

  1. Pieni, näppärä, jalusta tulee paljon herkemmin kaivettua esille. Joku gorillapodikin on todella kätevä vehje tommoseen kevyeen pimeällä kuvaamiseen, uskallan suositella.

    Mustavalkokuvissa kannattaa kuvankäsittelyohjelmalla parannella kontrasteja, kameran mustavalkokuvatoiminnolla ei kannata edes yrittää, tulee vain tylsiä. Ja helpompi värikuvista sitten muokata mustavalkoisia kuvia ihan vaikka photoshopin automaattitoiminnolla, joka kuitenkin tarjoaa jonkun verran säätöjä siihen muunnokseen.

    VastaaPoista