tiistai 30. heinäkuuta 2019

Marble Mountains Da nang

Da Nangista teimme Vietnamin lomallamme muutamia eri reissuja ja yhden retken kohde oli Marble mountains eli viiden vuoren muodostama nähtävyys, jossa pystyy seikkailemaan hienoissa maisemissa tutkien erilaisia luolia, patsaita ja pagodoita (buddhalaisten temppeli). Matkaa Da Nangista tuli vuorille alle kymmenen kilometriä eikä tuo montaa euroa maksanut taksillakaan. Itse kohteeseen oli alle parin euron sisäänpääsymaksu yli kuusivuotiailta sekä hissi ylös maksoi noin 0,5e/henki. Eli meidän perheen jutut maksoivat alle kymmenen euroa ja sillä sai kyllä ihan rahalle vastinetta. Hissiä ei ole pakko käyttää, mutta me mentiin mieluusti suoraan ylös, että ei olisi kuumassa ilmassa lapsille liian raskas kävely. Hissi oli lasiseinäinen ja siitä pystyi jo ihastelemaan maisemia.


Vuorien alaosa oli täynnä erilaisia matkamuistokojuja, josta olisi saanut vaikka mitä marmorituotetta ostettua. Me ei oikein perusteta tuosta turistirihkamasta, joten ei ostettu mitään.


Marble mountains oli minusta ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Oli hieno nähdä erilaisia buddhapatsaita, portaita, luolia ja käydä ihailemassa näköalapaikoilla maisemia yli Da Nangin. Lapsillekin oli ihmettelemistä, kun tuolla oli niin erilaista kuin meillä on missään Suomessa.Ihan kaikkiin paikkoihin ei lasten kanssa menty, koska kulkureitit olivat liian jyrkkiä tai vaarallisia ja itse asiassa meillä meni useampi tunti siihen, että kierrettiin tuon yhden vuoren reitit. Tuo vuori mihin hissi menee on se päävuori, missä on ilmeisesti myös helpoimmat reitit kiertää.


En muista ihan tarkkaan, että mihin aikaan oltiin tuolla, olisiko ollut ehkä yhdentoista kieppeillä ja silloin oli kyllä jo aika paljon muitakin turisteja. Kävin erään näköalapaikan yksin katsomassa sillä aikaa kun mies odotti lasten kanssa ja sinne joutui oikeasti jonottamaan todella hankalassa asennossa kesken ylöspäin kiipeilyn. Onneksi ei yritetty päästä sinne lasten kanssa! Ehkä paras aika olisi mennä heti seiskan maissa kun paikka aukeaa tai sitten viiden jälkeen (muistaakseni silloin pääsee jo ilmaiseksi) kun paikka sulkeutuu seiskalta, jos en kamalan väärin muista.
Juomista kannattaa varata paljon mukaan, jos on kovin aurinkoinen päivä. Kiipeillessä tulee kuuma! Toki tuolta sai ostettua törkyhintaan paikalliseen hintatasoon nähden juomistakin, joten janoon ei kuole. Luolat olivat myös viileitä, joten niihin oli ihana päästä vilvoittelemaan kesken kiertelyn. Tuolla oli myös yleisiä vessoja, mutta me luimme, että niissä ei aina ole vessapaperia. Otimme siis laukkuun varalta omaa paperia. Vessat olivat ilmaisia, mutta en ole ihan varma, että oliko paperi maksullista. Ainakin sitä oli antamassa nainen siinä vessan ovella. Itseä nauratti kun odottelin lapsia vessasta ja joku mies oli menossa vessaan ja pyysi monta kertaa lisää paperia, kun se paperinainen antoi aina vain muutaman palan. Olisiko isompi hätä ollut tiedossa, mutta vain muutama pala paperia! Inhoan itsekin kyllä vessoja, jossa sen paperin kulutuksesta päättää joku muu kuin sinä itse!

Ei kannata valita jalkaan kovin liukkaita kenkiä, sillä osa askelmista oli hankautunut aika sileäksi ollen näin aika liukkaat. Varsinkin jos vesisade sattuu yllättämään niin voi olla liukastumisvaara ihan tosissaan käsillä.Erilaisia patsaita löytyi lähes joka paikasta ja osa oli tällaisia humoristisia versioita ja osa sitten ihan niitä perus buddhapatsaita.


Itselle ehkä hienointa tuolla marble mountainsilla oli juurikin nuo luolat. Varsinkin tämä kuvassa näkyvä isoin luola missä käytiin. Katosta tulvi hienosti auringonvalo luolaan ja ihmiset kävivätkin ottamassa paljon kuvia noissa säteissä. Me mukaan lukien...
Myös täältä löytyi noita vietnamilaisille tavanomaisia lyhtyjä joistain paikoista.


 


Aavaa kävi taas yksi vanhempi kiinalaispariskunta kuvaamassa ja kun Aava reippaasti otti heidän kanssaan kuvia, sai hän palkinnoksi tölkillisen jotain juomaa. Yritettiin kysyä mitä se on, mutta he eivät osanneet sanoa. Sitten heidän seurueessaan ollut  nuorempi nainen sanoi sen englanniksi, joten netistä katsoimme sen olleen pääskysenpesäjuomaa. Ilmeisesti Kiinassa hyvinkin yleinen juoma, mutta eipä ole tullut koskaan maistettua! Ajatus oli jotenkin ällöttävä. Itse juoma ei oikein maistunut miltään. Hieman sokeriselta ja joltain jännältä, jota en osaa kuvailla. Periaatteessa ihan hyvää, mutta joku tökki ja vaikka Aavakin tykkäsi, ei voinut kuitenkaan juoda koko tölkillistä yksin.


Emme syöneet tuolla alueella vaan otimme pientä naposteltavaa mukaan. Kävimme sitten pois tullessamme siinä alueen ulkopuolella pienessä ravintolassa syömässä. Oltiin varmoja, että ruoka on siinä törkeän kallista, mutta se taisikin olla matkan halvin ruoka. Tosin valikoima oli lähinnä pizzaa eikä sekään mitään erikoista ollut :)

Hieno paikka oli ja taas oltiin yhtä kokemusta rikkaampina kun tuolta pois tultiin. Ei tuota turhaa minusta kehuta sellaiseksi "must see" paikaksi Vietnamissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti