maanantai 12. elokuuta 2019

Sateinen Pärnu; rantalomasta kaupunkilomaksi

Olimme miehen kanssa vain yhden viikon kesälomalla yhtä aikaa, jotta Veetin ei tarvitsisi olla koko kesää yksin kotona lomalla. Tuolle viikolle varasimme jo aiemmin neljän yön Pärnun reissun. Valitettavasti kelit eivät kyllä suosineet meitä, sillä Pärnuhan on tunnettu juuri mahtavista hiekkarannoistaan, joista emme päässeet nauttimaan kylmän sään vuoksi. Onneksi kaupungista löytyi muutakin puuhaa lapsiperheelle.Vuokrasimme asunnon Airbnb:n kautta, koska hotellitarjontaa ei kamalasti ollut jäljellä tai ne maksoivat maltaita. Airbnb:n kautta saimme valittua asunnon, jossa oli meille aikuisille erillinen makuuhuone, että nukkumaan meno olisi iltaisin helpompaa. Mikäli tuota kautta asunnon vuokraaminen kiinnostaa, nakkaa viestiä niin voin antaa koodin, jolla saa 30e alennusta ekasta majoittumisesta :) Aiempia kokemuksia palvelusta löydät täältä.Ajelimme ensin lauantaina Helsinkiin, jossa vietimme päivän ja olimme yötä hotellissa, että pääsimme näppärästi heti sunnuntaina hyvissä ajoin laivaan ilman päivän matkustamista. Sunnuntaina olimme sitten iltapäivästä kohteessa.


Kävimme kuitenkin minigolfaamassa ja purkamassa energiaa puistossa. Tuolta löytyi monenlaista maksullista aktiviteettia pomppulinnoista isoihin trampoliineihin. Ilmaiset vessatkin löytyivät rannan lähellä olevasta vaaleasta rakennuksesta, jossa oli iso torni katolla.


Ensimmäiselle täydelle lomapäivälle sattui koko loman paras sää ja lämmintä oli sen verran, että juuri ja juuri tarkeni lyhythihaisilla. Käytettiin aurinko hyväksi ja käytiin rannalla mutka. Olisihan tuo ollut upea paikka, jos olisi tarennut mereen asti!Jouduimme keksimään sitten lennosta monenlaista puuhaa, jota voi tehdä kun rannalle ei pääse. Yksi iltapäivä vietettiin Tervise Paradiis-kylpylässä, jota voin kyllä lämpimästi suositella. Perhelippu maksoi muistaakseni 43e ja lisäksi piti maksaa meidän perheessä vielä yksi lasten lippu. Tämä hintaluokka oikeutti vain ns. kylpylän puolelle, ei saunamaailmaan taikka normaalin uimahallin puolelle. Tuolla oli useita eri liukumäkiä, joissa laskettiin melko monta kertaa. Oli aikuisillekin ihan mukava paikka!


Paljon myös käveleskelimme tuolla kaupungissa katsellen maisemia ja tutustuen paikkoihin. Pärnussa oli hurmaavia vanhoja puutaloja! Jotenkin en koskaan kyllästy tuollaisiin vanhoihin taloihin vaan jaksaisin katsella niitä vaikka koko päivän. Paljon noita taloja oli kyllä päästetty rapistumaan ja kovasti olisivat kaivanneet ainakin ulkoa remonttia ja huolenpitoa. Sääli, että hienoja kartanomaisiakin rakennuksia rapistuu huolenpidon puutteessa.
Teimme aina toisen ruuan asunnolla ja lisäksi söimme siellä aamu- sekä iltapalan. Iltaruoalla kävimme ravintolassa syömässä. Hintataso kaupassa ja ravintoloissa ei ollut oikeastaan kovinkaan paljoa Suomea matalampi, vaikka palkkataso ilmeisesti on melko matala Virossa. Tai sitten ostavat ruokansa muualta, mutta en kyllä sitten tiedä ketä varten nuo isot ruokamarketit olisi rakennettu, jos paikalliset eivät niitä käytä. Pärnu ei liene talvella mikään älytön turistimagneetti?


Onneksi kylmän ilman lisäksi ei kuitenkaan satanut joka päivä, että pääsimme puistoilemaan ja kävelemään. Kävimme itse asiassa kolmessa eri leikkipuistossa loman aikana.

Näin ne suunnitelmat muuttuvat lennosta ja rantalomastamme tulikin kaupunkiloma, koska säiden valtias näin päätti. Ei huono vaihtoehto tämäkään, vaikka lapsien kanssa se rantaloma onkin aina helpompi vaihtoehto. Pienellä suunnittelulla lapsetkin kuitenkin jaksoivat käydä kiertelemässä kaupunkia.


Lapsilla kun on tapana ihmetellä kaikenlaista niin myös kaupunkilomalla on kiva käydä katsomassa erilaisia paikkoja. Pelkät seinämaalaukset saattavat olla hyvinkin kiinnostavia lapsen silmin. Piipahdimme välillä puistoissa ja vietimme yhden iltapäivän esimerkiksi kauppakeskuksen pienessä sisäleikkipuistossa ja vierailimme mini zoo:ssa. Ymmärrän kyllä, että pelkkien museoiden kiertäminen ei välttämättä ole lapselle mieleistä (riippuu myös museosta!), mutta kyllä lastakin kiinnostaa monesti ihan monenlaiset asiat uusissa kaupungeissa. Yleensä juuri ne asiat, joita aikuinen ei välttämättä edes huomaa.

On myös kiva opettaa lasta kaupunkilomiin, koska aina ei välttämättä ole mahdollista mennä rantalomalle. Kaupunkilomia voi tehdä myös ihan kotisuomessa eikä tarvitse lähteä välttämättä ulkomaille asti. Varsinkin kun itse asumme pienessä kaupungissa, niin jo isoon kaupunkiin lähteminen voi olla lapsille elämys. Helsingissä kävimme esimerkiksi lasten kanssa ensimmäistä kertaa ratikassa ja se oli jo lapsille elämys :)

Mutta joo, loppukaneettina voisin sanoa, että tykkäsin Pärnusta kaupunkina todella paljon. Se oli ihanan "vanhanaikainen", rannat olivat upeat ja muutenkin oli kaunis kaupunki. Ehkä pääsen käymään siellä vielä joskus niin, että pääsisin nauttimaan myös ihanasta merenrannasta!

2 kommenttia:

  1. Semmosta se on. Äitini on käynyt useasti Pärnussa ja aina rantakelit. Meidän silloin nelihenkinen perhe kävi lerran ja vain tulopäivänä saattoi olla hetken rannalla ja uida. Muina tuuli niin että punaiset liput salossa ja rannalla silmät ja suut täynnä hiekkaa. Mutta hyvin mekin viihdyttiin muuallakin. Yövyttiin myöa AirBNb kämpässä. Nyt kolmen lapsen kanssa haaveilen taas uudelleen Pärnusta ja mietin voisiko joustaa majapaikan kanssa sen verran että tekis äkkilähdön joku loma jos mahdollista. Katsoo ensin säätiedotteen ja lähtee sit. Isommille olisi seikkailu/kiipeilypuistoa yms. Ja Lottemaata nuo silloin 1.5 ja 4-vuotiaat muistelee innolla. Pienempi toki vain kuvista. Yhkä nyt 7v kanssa olisi vielä pari vuotta sellaista et viihtyis Lottemaassa yhä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lottemaahan meidänkin piti mennä vaan se menikin kiinni aiemmin illasta kuin luultiin, eikä ehditty kun oltiin käymässä Latvian puolella :D Ja majapaikasta minä joustaisin jos kuitenkin ois siisti eikä mikään läävä ja ottaisin aurinkokelit mitä luksusmajoituksen ja huonon sään :D Eihän sitä hyvällä kelillä tartte siellä asunnossa olla!

      Poista