sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Lapset turvaistuimissa autossa

Törmäsin viime viikolla netissä Ylen uutiseen, jossa Kuopiossa oli tehty pienimuotoinen turvaistuinratsia ja sen tulokset olivat aika surullista luettavaa. Toki otanta oli todella pieni, mutta silti kahdestatoista ratsatusta autosta vain kahdessa lasta kuljetettiin asianmukaisesti turvavälineessä. Vaikka kaikissa asioissa en ehkä jaksa nipottaa niin kovasti niin turvallisuus autossa ja vaikka pyöräillessä on itselle tärkeä asia. Autossa istutaan istuimessa ja pyöräillessä käytetään kypärää. Tutkin netistä kokemuksia ja tuloksia mitä istuimet ovat saaneet testeissä ja yritän valita järkevät istuimet meidän tarpeisiin.

"Kolme lasta istui autossa kokonaan irrallaan, ilman mitään turvavöitä. Neljää lasta kuljetettiin pelkissä turvavöissä. Yhdessä tapauksessa lapsi istui irrallaan olevassa kaukalossa takapenkillä ja muutamassa tapauksessa turvaistuimen vyöt olivat aivan liian löysällä."

Aika paljon näkee sitä, että pienetkin lapset ovat autossa ilman turvaistuinta tai edes koroketta ja myös etupenkillä. Auton etupenkillä istumiseenkin oli minusta joku autokohtainen pituusraja, että minkä mittainen siinä saisi matkustaa. Tämä pituus vaihteli eri automerkeillä. Tämä muistaakseni liittyi siihen, että alle 140cm  (tämä mitta taisi vaihdella 135-140cm) lapsella airbag laukeaa väärässä kulmassa suhteessa päähän, joka voi olla kohtalokasta. Eli sitten airbag pitäisi kytkeä pois päältä ja mikäli sitä ei voi kytkeä pois, ei alle tuon kokoista lasta siinä kannattaisi kuljettaa.

Mutta että kokonaan ilman turvavöitä!?! En oikein voi käsittää, että miksi. Ei ole suuri vaiva napauttaa kiinni turvavyötä ja lähteä vasta sitten matkaan. Meillä auto ei liiku ennen kuin kaikkien, myös kuskin ja vänkärin vyö on kiinni. Onneksi tosin auto pitää siitä myös huolen varoitusäänellä, sillä se ääni on niin kamala, että sitä ei jaksa kuunnella kyllä pientä hetkeäkään. Itsekään en aja autolla ilman vöitä koskaan , joten en tajua miksi lasten pitäisi olla kyydissäkään ilman.Meillä edelleen kaikki lapset, Veeti mukaan lukien, istuvat selkänojallisessa istuimessa. Tieliikennelakikin sanoo, että

"Kuljetettaessa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa lasta, jonka pituus on alle 135 cm, on käytettävä 88 §:ssä tarkoitettua lasten turvalaitetta, jos ajoneuvossa on turvavyöt tai lasten turvalaite on muuten ajoneuvoon asennettavissa."

Meillä Veeti on just tuon 135cm, mutta istuu silti istuimessa, koska onhan tuollainen sivusuojallinen istuin kolarissa parempi vaihtoehto kuin ei istuinta ollenkaan. Veeti istuu yleensä meidän tila-auton perärivillä yksin, joten keskipenkillä ei ole niin ahdasta. Ja onhan tuossa parempi nukahtaakin kun voi päätä nojata sivulle eikä se rötkähdä niin helposti. Kakkosautossa Veetillä on käytössä enää koroke, mutta sillä autolla ajetaan vain pienissä nopeuksissa kaupungissa. Tuon korokkeen kanssa se etupenkin pituusrajakin täyttyy, koska tuossa autossa ei taakse mahdu kolmea istuinta.

Jos mietitte muuten autoa, mihin menee nuo kolme turvaistuinta takapenkille, niin tämä meidän Ford S-Max on sellainen. Täältä löydät aiemman jutun autosta ja istuimista.

Veetin istuin on Britaxin Kid Fix XP, josta löydät lisätietoja vaikka täältä . Aavalla on sama istuin, mutta Sict-versiona, jossa on isommat sivutörmäyssuojat. Tosin tuon suhteen tuli vähän huti kun tajuttiin, että niin kauan kuin Viia on tuossa toisella sivupaikalla ei Aavan penkkiä voi laittaa toisen ikkunan viereen, koska Veeti ei pääsisi sitten autosta pois ja haluan, että istuimet ovat kiinni Isofixillä, jolloin riskiä väärin asentamisesta ei ole. Noiden Aavan sivutörmäyssuojien olisi siis tarkoitus tulla ikkunaa vasten.Viialla on edelleen käytössä Cybexin Sirona, mutta nyt naama menosuuntaan palkin kanssa. Tajusin juuri, että pitää alkaa hommata Viiallekin uusi istuin, kun Sironan pituusraja tuli juuri vastaan. Nyt on sitten vielä mietinnässä, että ostetaanko Viialle tuo sama istuin mikä isommillakin on vaiko Cybexin muu istuin. Merkkiin olemme olleet tyytyväisiä. Vaihtoehtoina ovat Solution X2-fix, Pallas ja ilmeisesti uudempi versio solutionista eli M-fix, tämä lienee myös himpun kapeampi?


Tuo Pallas oli saanut testeissä tosi hyvät arvosanat ja katsoin videoinkin siitä, miten hyvin tuo pääosa suojaa sivutörmäyksessä päätä verrattuna tavalliseen istuimeen. Kuitenkin luin juuri paljon tietoa, että palkkia ei kuitenkaan ole voitu testeissä osoittaa turvallisemmaksi niskavammojenkaan osalta, mutta kuormitus sisuskaluille on tuossa suurempi, joten ehkä päädymme palkittomaan versioon. Lisäksi tuossa Cybexissä houkuttaisi Britaxiin verrattuna myös tuo säädettävä pääosa, että lapsen on helpompi nukkua. 

Aavan ja Veetin istuimen istuma-asento on jotenkin suoremman näköinen kuin tässä niin jotenkin tämä tuntuisi paremman oloiselta hoikalle ja pienelle Viialle. Aava oli paljon isompikokoinen siirtyessään tuohon nykyiseen istuimeensa. Pitäisi myös käyttää Viia ensin puntarilla, että onko painoa tarpeeksi paljon turvavyöistuimeen. Muistelen, että auton turvavyöt toimivat vasta 15kg painavalla lapsella.

Olisikin kiva kuulla kokemuksia noista Cybexin Solution malleista, jos teiltä sellaisia löytyy.  Varsinkin niistä huonoista puolista, jos sellaisia löytyy. Tai olisiko suositella jotain muuta, vielä parempaa istuinta?

Minkä ikäisiä lapsia teillä matkustaa autossa ja onko käytössä turvaistuimet? Tai minkä ikäisenä/kokoisena teillä on siirrytty pois istuimesta?

6 kommenttia:

 1. Lasten kuljettaminen autossa ilman tarpeellisia turvaistuimia on kyllä jotenkin karmivaa. Itse olen jos jonkinlainen huithapeli erinäisissä asioissa, mutta meilläkin lapset istuvat takapenkillä omissa turvaistuimissaan (6v ja 3v), ja pyöräillessä koko perhe käyttää kypäriä.
  Meillä on käytössä tuo Cypex-istuin palkilla. Ostettiin kyseinen istuin jo esikoiselle ja nyt on juniorin käytössä. Olemme kyllä tykänneet tosi paljon kyseisestä istuimesta. Palkin kanssa pienempikin istuu tukevasti istuimessa (eikä yllä avaamaan turvavyötä). Meillä lapset siirtyneet tuohon cybexiin noin 3 vuotiaina, kun pituutta ja painoa on tarpeeksi. Huono puoli tuossa on leveys, eli jos takapenkillä enemmän kuin 2 istuinta, tekee varmasti tiukkaa sovittaa istuimia vierekkäin.
  Meillä esikoiselle ostettiin Cypexin turvavyöistuin, kun pienemmälle otettiin käyttöön tämä palkki-istuin. Myös turvavyöistuimessa sivutörmäyssuojat ja hyvät ohjaimet turvavyölle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kuulla, että olette tykänneet! Onko teillä autossa takana täysleveät penkit? Meidän autossa on ja mietin, että mahtuukohan tarvittaessa kolme vierekkäin. No pitänee testata ystävän istuimella kun heillä on tuo palkillinen. Eikö tuosta palkillisesta saa kuitenkin normaalin turvavyöistuimenkin? Onko palkillisessa ja palkittomassa iso ero mielestäsi leveydessä?

   Poista
  2. Täysleveä penkki? Meillä on farkku-Octavia ja noiden kahden penkin väliin ei kyllä mahdu millään kolmatta penkkiä... väliin mahtuu puolikas ihminen istumaan (mies on kyllä onnistunut muuttumaan tällaiseksikin). ;)
   Palkillista voi palkittomana käyttää 36 kiloon saakka turvavyöistuimena. Turvavyöistuimessa sama kiloraja. Leveydessä noissa ei ole paljoakaan mielestäni eroa. Turvavyöistuin on vaan huomattavasti kevyempi siirrellä. Palkillisessa istuimessa melko massiivinen alusta. Palkillisen istuinkorkeus on myös tuosta alustasta johtuen tosi korkea turvavyöistuimeen verrattuna. Olenkin miettinyt, että jossain vaiheessa voisi vaihtaa tuon palkki-istuimen tuollaiseen samanlaiseen turvavyöistuimeen.
   Ai niin, ja meillähän on tällainen samanlainen setti molemmissa autoissa. Ja mikä tärkeintä, molemmat lapset viihtyy näissä istuimissa tosi hyvin. Myös se nukkuminen on mukavaa, koska molemmat istuimet saa istuinta irroittamatta lepoasentoon.

   Poista
  3. Siis monesti just farkuissa on se keskipenkki takarivillä kapeampi kuin ne reunimmaiset. Meidän autossa on keskirivissä kaikki penkit saman levyisiä. Sitä yritin sanoa :D Eli jää enemmän tilaa noin. Mutta hei siis sen palkittomankin saa lepoasentoon?

   Poista
 2. Mä mietin, et mikset tollasta samanlaista istuinta kolmanneks? Tai no ehkä ite tekisin niin et ostaisin isoimmalle vaan korokkeen jos pituus on nyt toi niin sais ton toisen penkin käyttöön :) Meillä on isompi vielä tollasessa selkänojallisessa istuimessa ja oisko jotain 130 pitkä ehkä, pienemmällä on tuon näköinen kuin teillä toi keskellä oleva istuin mut se on kokonaan musta. Siitä oon tykänny hurjasti,kallistuu mun autossa tosi hyvin selkänojakin ja oli oikeestaan ainoa istuin mikä mun autoon sopi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, meillä ei tuo keskipenkki kallistu, joten tuota istuinta ei saa oikein siinä kallistettua kun sen selkänojan pitäisi kutienkin mielellään mukailla penkin selkänojaa. Taidamme tehdä niin, että ostetaan tuo solution missä saa säädettyä niskan asentoa ja siirrämme tuon Aavan Kidfixin ikkunan viereen, että sen saisi vähän kallistettua. En itse asiassa tiennyt edes tuosta kallistusmahdollisuudesta ennen kuin instassa joku vinkkasi :D

   Meidän pitää ostaa toiseenkin autoon istuin kun siellä yksi menee vanhaksi niin sinne ajattelin sitten tuota samanlaista kun sillä ei ajeta niin pitkiä matkoja, että lapsi nukahtaisi :D

   Poista