perjantai 29. joulukuuta 2017

Joulukattaus 2017

Vaikka joulu tuli ja meni, haluan näin jouluihmisenä fiilistellä vielä meidän aaton kattauksella ja vähän myös ruokajutuilla. Tykkään suunnitella etukäteen kattausta, mutta tänä vuonna suunnittelu jäi kyllä ihan aaton aattoon, jolloin kävin vielä ostamassa kynttilät joulupöytään.  Tänä vuonna kattaus oli mustavihreä, jossa oli ripaus ruusukultaa mukana. En osannut yhdistää minkään sortin punaista ruusukullan kaveriksi, joten päädyin vihreään ja mustaan.  Pellavaiset lautasliinat ompelin jo viime vuonna ja tänä vuonna sidoin ne juuttinarulla havun kera.Vaikka musta nyt ei varsinaisesti mikään jouluinen väri ehkä olekaan, sopi se minusta kauniisti vihreän kaveriksi ja kontrastiksi valkoisen pöydän kanssa.Keskellä pöytää isoimpana koristeena oli hopeinen tarjotin, jonka päälle kasasin synttilät sekä ruscucsesta tehdyn renkaan. Kurkkaa myös aiempi postaus, missä kiva idea roikkuvaan ruscuskranssiin!


Vihreää kattaukseen tuli myös hyasinteista, joista olin aiemmin poistanut kukinnon, joka oli mennyt jo huonon näköiseksi. Uusia hyasintteja en enää aatonaattona löytänyt, joten nämä saivat kelvata.


Joulua me taidettiin viettää nyt kolmatta kertaa täällä meidän omassa kodissa. Se on helpompaa niin, koska täällä on paljon enemmän tilaa kuin vaikkapa porukoiden kolmiossa. Ei tarvitse myöskään raahata lahjoja edestakaisin, paitsi tietenkin ne, mitä viedään muille. Aamupäivällä keittelin riisipuuron, jota äitini tuli miehensä kanssa syömään. Pappa joutui lähtemään töihin ja äiti jäi meille vietämään joulua. Käytiin ensin haudalla rattaiden kanssa niin Viia nukkui päikkärit samalla. Sitten otettiin vähän välipalaa ja lämmitettiin joulusauna. Joulusaunan jälkeen oli tietenkin vuorossa ruokailu ja pukki tuli ennen seiskaa. Tytöt malttoivat yllättävän hyvin odottaa pukkia ja Veeti taisi olla eniten hepulissa ja laukkasi vähän väliä tarkistamassa ovella, että kuuluiko sieltä jotain ääntä. Ja pitkän odotuksen palkitsikin pukki, joka toi mukanaan myös tontun!


Ilmeisesti lapset olivat olleet kilttinä (vaikka äiti saattaa olla tästä asiasta eri mieltä), koska lahjoja tuli aika reilusti kaikille kolmelle. Onneksi pukki oli kuitenkin pysynyt aika hyvin toivelistan lahjoissa, joten jokainen lapsi sai jotain toivomaansa. Ilta menikin sitten uusia leluja tutkiessa. Meidän lapsista ei koskaan saa aattona järkeviä kuvia kun kaikki säntäilevät lahjojen perässä ja kamera ei vain pysy perässä :)


Yleensä ollaan joulupäivän iltana syöty juustoja ja pelailtu Trivial pursuita minun porukoiden kanssa, mutta koska pappa joutui silloinkin menemään töihin, siirrettiin juustolautanen aatoksi ja pelattiin äitini kanssa uusinta Trivialia, mikä ostettiin heille lahjaksi.


Ruokalista oli perinteinen ja mitään uutta ei juurikaan tänä vuonna ollut. Tai no, yksi silli on yleensä aina jotain uutta makua, mutta muuten ruuat ovat pysyneet monta vuotta samana. Suunniteltiin jo, että pitäisikö keksiä ensi vuodelle laatikoiden tilalle jotain uutta, kun ei niistä meillä kukaan ihan kamalasti välitä! Itsekin tykkään vain lanttulaatikosta ja siitäkin sen yhden lusikallisen verran :)


Tytöt tykkäsivät yllättäen kaloista ja vetivät kinkkua ja lohta ja jopa lipeäkalaa! Keitettiin vain puolikas lipeäkala kun ajateltiin, että vain minä ja äitini syödään sitä, mutta Viia jopa santsasi sitä.


Salaattia vaihdellaan myös joka vuosi ja tänä vuonna tein sellaisen, johon tuli kurkkua, rucolaa, jääsalaattia, viinirypäleitä, leipäjuustoa, paahdettuja ja suolattuja maapähkinöitä sekä päälle koristeeksi vähän granaattiomenaa.


Kahvin kanssa nautiskeltiin myöhemmin illalla tyrnimoussea, jonka tein tällä ohjeella . Oli muuten tosi hyvää, mutta ehkä vähän vähemmän makea olisi voinut olla.


Miten teidän joulu sujui? Viettitekö sitä kotona vai muualla?

2 kommenttia:

  1. Kainis kattaus!Ihanat nuo servetit somisteineen.Tyrnijälkkärin ohjeella voisin kokeilla meilläkin jälkkärin tekoa.

    VastaaPoista