lauantai 8. heinäkuuta 2017

Millainen puhelin ekaluokkalaiselle?

Itse sain ensimmäisen kännykkäni joskus yläasteiässä. Muistan, että ensin käytin äitini kännykkää kotosalla, sitten pikkuhiljaa ryöväsin sen kokonaan ja lopulta sain oman Nokialaiseni. Nykypäivänä taitaa olla melko yleistä, että lapselle ostetaan jo alakouluikäisenä kännykkä ja kyllähän se vähentää vanhemman huolta, kun tietää, että lapsi saa hädän tullessa jomman kumman vanhemman kiinni. Meillä tulevan ekaluokkalaisen puhelin on vielä ostamatta, koska en oikein tiedä, että millainen puhelin kannattaisi ostaa ja mitä pitäisi muutenkin huomioida samalla.


Millainen puhelin?


Aluksi ajattelin, että joku ihan peruspuhelin ilman mitään nettejä tai muita hienouksia. Toisaalta taas olemme pelanneet esimerkiksi Pokemonia Veetin kanssa vuoden päivät jomman kumman meidän vanhemman puhelimella ja olisi kiva, että Veeti voisi pelata sitä omalla puhelimellaan yksin tai kavereiden kanssa. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että älypuhelin olisi ostettava ja vielä sellainen, missä on tarpeeksi muistia noiden pelien asentamiseen. Oma kipurajani puhelimen suhteen on sellainen sata euroa, mikä on jo aika paljon lapsen puhelimesta. Varsinkin kun ei voi tietää, miten huolellisesti lapsi puhelinta käyttää ja kohtelee. Panssarilasi tai kotelo onkin myös hankintalistalla heti ensimmäisenä!

Haluaisinkin kuulla teidän kokemuksia edullisista älypuhelimista. Tuntuu, että nykyään kaikki puhelimet ovat myös valtavan isoja pieneen käteen! Oman puhelimeni näyttö on 5,1 tuumaa ja mielestäni se on jo minun hankala pitää kädessä. Noista katselemistani alle satasen puhelimista ainoastaan tuossa Lenovossa on pienempi, 4,5" näyttö, mutta se on muutoin myös heikoin vaihtoehto. Äkkiseltään alla satasen vaihtoehtoja ei kovinkaan monta ole, mutta toisaalta peruspuhelimen sekä älypuhelimen hintaero ei ole montaa montaa kymppiä ole, joten sama hommata se älypuhelin. Ensimmäinen ja ehkä kiinnostavin on Huawein Y6 II, joka on nyt tarjouksessa Powerissa 89e, normaalisti yli 130e.

Huawein Y6 II

Huaweissa ja Oukitelissa RAM-muistia on 2GB kun Lenovossa ainoastaan 1GB. Niin kuin itse ymmärtäisin, että miten se vaikuttaa käytännössä :D Mies vain tuumasi, että pitäisi olla tuo kaksi. Näillä hinnoilla kallistuisin melkein tuon Huawein puoleen. Onko kenelläkään siitä kokemuksia? Muutoin nämä kaikki merkit ovat itselle ihan vieraita, sillä oma puhelin on vuosia ollut Samsung, enkä ole kokenut tarvetta vaihtaa merkkiä.

Toisena tämä Lenovo A Plus hintaan n.70e

Nettiliittymä vai ei?


Puhelimista ja peleistä päästään myös siihen, että pitäisikö puhelimessa olla nettiliittymä. Liittymä rajattomalla netillä sekä tietyllä puhemäärällä ja viesteillä maksaa noin 15e/kk. Mietin myös sitä, että kun kotona on langaton netti, voisi Veeti käyttää sitä, jolloin puhelimessa ei tarvisi omaa nettiä. Mutta silloin esimerkiksi Pokemonien kerääminen ilman meidän puhelimesta jaettua nettiä ei toimisi. Mikäli netti laitetaan, haluaisin ehdottomasti jonkin ohjelman, jolla voisin rajoittaa itse eränä lapsen puhelimen nettikäyttöä. Sellaisiakin kuulemma on, että voi laittaa omasta puhelimesta vaikka puoli tuntia nettiaikaa kun läksyt on tehty. Kuulostaa toimivalta ja kätevältä. Ehkä voi myös saada lapsen vähän aktiivisemmin tekemään kotitöitä, kun suoritetuista tehtävistä saisi vähän nettiaikaa ;)

DNA:lta tuli kotiin jokin mainoslappunen, missä oli tarjouksena liittymä vuodeksi hintaan 9,9e/kk ja sen jälkeen 13,90e/kk. Tuo kymppi olisi vielä ihan ok-hinta, koska sen päälle ei tulisi enää muita kuluja. En ole katsonut, että paljonko nuo puhepaketit maksavat, mikäli sitä nettiä ei siihen ota.

Kolmantena Oukitel C5 Pro, joka menee himpun jo yli budjetin eli noin 107e.

Lapsia on erilaisia ja toisia varmasti eivät nämä puhelimet kiinnosta ja niitä käytetään vain soittamiseen. Veeti on ollut ihan pienestä pitäen kiinnostunut tekniikasta ja uskon, että siitä puhelimen/netin käytöstä tulee vielä paljonkin keskustelua. Onko teillä lasten puhelimissa netti vai ei ja miksi päädyitte siihen ratkaisuun mikä teillä on? Mietin sitäkin, että toisaalta onko järkeä maksaa siitä netistä jonkin pelin takia. Voisi kuitenkin meidän kanssa liikkuessa pelata meidän jaetun netin kautta. Ehkä pitää ensin ostaa pelkkä puhelin ja katsoa, että miten se sujuu ilman nettiä tai jaetulla netillä.

Jahkailen näiden kanssa kun periaatteessa haluaisin, että puhelimella vain soitettaisiin tai laitettaisiin viestejä, mutta toisaalta koko ajan kaikki siirtyy enemmän nettiin ja väistämättä lapsetkin käyttävät yhä enemmän nettiä niin haluanko kuitenkaan sitä kieltääkään. Netin käytön kanssa pitäisi tietenkin sitten myös sopia siitä, mitä siellä on luvallista tehdä ja miten siellä käyttäydytään. Toisaalta haluaisin myös, että nettiä käytettäisiin ainakin aluksi vain kotona aikuisen ollessa paikalla. En tiedä ajattelenko tätä asiaa nyt pienessä päässäni ihan liikaa. Että menevätkö muut vain liikkeeseen ja ostavat jonkin puhelimen ja siihen nettiliittymän :)


Kertokaapa miten teillä on nämä asiat hoidettu?!? Kiinnostaisi myös, että millaisia sääntöjä puhelimen käyttöön on ja miten käyttö on sujunut lapselta.

18 kommenttia:

 1. Meillä poikaa ei ensin ekaluokalla puhelin kiinnostanut pätkääkään, ehkä siitäkin syystä ettei sitä tarvinnut kun aina kotona oli joku kun koulusta tuli, puhelin oli mutta siinä ei ollut nettiä. No nyt tuleva neljäsluokkalainen olisi jatkuvasti puhelimen kimpussa, pelaten tai youtubesta pelivideoita katsoen. Laitettiin liittymä jossa on 5 gigaa nettiä kuukaudessa ja se loppuu yleensä jo puolenkuun paikkeilla vaikka kuinka yrittää muistuttaa että se on rajallinen, kotona on käytössä langaton netti jota voi käyttää tarvittaessa. Rajatonta nettiä ei silti olla edes harkittu koska juurikin tuo jatkuva puhelimen räplääminen ärsyttää ja toivon että oppisi itse miettimään mitä puhelimella tekee.
  Puhelin liittymiä ei taida enää saada ilman jonkunlaista nettiä.
  Puhelimen valinta ei ollut vaikea, poika sai isän uudehkon Sony puhelimen kun iskälle laitettiin uusi. Meidän perheessä kaikilla on Sonyn puhelimet eikä muita edes harkita. Muistin osalta tuo 2 on loppujen lopuksi tosi pieni ja parin pelin, kuvien oton ja kaikkien pakko sovellusten jälkeen älyttömän nopeesti täynnä.
  Nykyajan puhelimet on kyllä aivan hirveen isoja, varsinkin just pienemmille käyttäjille, onneksi Sonylla on hyviä compact malleja ja sellaisen valitsin itsellekkin kun uuden puhelimen keväällä hankin.
  Huaweita puhelimena on monella kaverilla ja ovat kehuneet kyllä paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuo kaksi on se RAM-muisti eli ei se mihin kuvat tallentuu ja sovellukset tallentuu vaan se joka "pyörittää" puhelinta :) Kaksi ois tosiaan tosi vähän jos puhuttas siitä toisesta muistista :D Meillä varmasti tuo puhelimen räpläily tulee olemaan ongelma ja siksi ehkä haluaisin sitä netin käyttöä rajoittaa etäsoftalla. Meillä on varattu iltapäivähoito ainakin nyt alussa ekaluokalle, mutta silti ei aina välttämättä ehditä kotiin ennen kuin Veeti pääsee. Pitääpä katsoa onko Sonylla jotian varteenotettavia malleja!

   Poista
 2. Tyttö sai juuri vähän aikaa sitten honor 7 liten. Oli myös itse säästänyt rahaa puhelimeen. Liittymänä on sellainen että ei nettiä kun kotona, puhelut ja viestit maksavat. Olemme kyllä harkinneet liittymän vaihtoa kun tyttö kinuaa liikkuvaa nettiä. Sitten toimisi esim whatsup ulkona eikä tarvitse aina soitella tai tekstaria lähetellä.
  Muistin koko varmaan riippuu mitä aikoo latailla.
  Muistan kun itselläni oli 8 sitä muistia niin se täyttyi hetkessä. Puhelin herjasi koko ajan että muisti lopussa ja vaikka oli muistikortti niin sinne oli hankalaa siirtää kun ensin piti puhdistaa puhelimen muisti kun oli niin tukossa.
  Se puhelin lähtikin sitten vaihtoon, kun puhelin alkoi sitten sekoilemaan kunnolla tuon muistin takia.
  Lapsella se voi olla eri jos esim yhden, kaksi sovellusta lataa. Varmaan ei enempää mahdukkaan jos hankkii pienen muistin.
  Tuohon honor 7 lite mahtuu 16 edestä puhelimen omaan muistiin.
  Se tuntuu jo riittävältä kyllä :)
  Tytöllä pari kolme peliä, whatsup ja jotain kuvan muokkausjuttuja.
  Ja vielä mahtuu lisää jos haluaa jotain ladata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä niitä sovelluksia älyttömiä määriä pieni tarvi, mutta ei tosiaan oo kiva jos yhden pelin jälkeen herjaa, että muisti täynnä ja on ihan jumissa koko puhelin :D

   Poista
 3. Meillä tyttö ei ole koskaan saanut puhelinta uutena, vaan on perinyt joko minun tai isänsä vanhan puhelimen. Tämä on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi, koska neiti on tuhonnut luureja ihan hyvää vauhtia. Milloin on näyttö ihan tuusannuuskana, milloin putoamisesta on tullut jatkuva kosketushäiriö näyttöön tms. Nyt on menossa ties kuinka mones puhelin ja tytöllä ikää 10 vuotta. Tätä viimeisintä puhelinta on pitänyt nyt reilun vuoden ilman minkäänlaisia ongelmia, joten ikä on varmaan tuonut varmuutta ja huolellisuutta. Jos päädytte uuteen puhelimeen, niin kannattaa ainakin hankkia näytön suojalasi tai kalvo. Se suojaa ja säästää varsinaisen näytön kolhuilta.

  Ehdottomasti kannattaa hankkia älypuhelin kuitenkin ja joku perusnettiliittymä. Täällä lapset ainakin ovat kiertäneet porukalla Pokeja metsästämässä ja aika surkeina ne parit kaverit ovat olleet, joilla omaa älypuhelinta ei ole ollut käytössä.

  Tytön kännykässä on tosiaan miehen joku ikivanha Saunalahden liittymä, jossa on hidas, mutta rajaton netti ja edulliset puhelut. Puhelinlaskuja ei ole pahemmin tullut, kun melkeinhän nämä nykyajan lapset whatsappia käyttävät keskinäiseen viestintäänsä. Siinäkin mielessä se netti on ihan hyvä olla olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei oikein tuo kierrätys puhelimissa toimi kun itsellä ei ole vanhaa älypuhelinta kun se on myyty ja miehellä on vuosia ollut työsuhdepuhelin eli ei kerry niitä omia puhelimia ollenkaan. Ja edellinenkin miehen puhelin on yli viidensadan arvoinen, joten ei semmoista viitsisi edes ekaksi puhelimseksi laittaa :D Ostoslistalla on tosiaan panssarilasi ensimmäisenä! Se on itselläni ja iskun on jo ottanut kun siinä on särö, vaan eipä ole mennyt puhelimen lasi rikki. Ihan loistava keksintö!

   Tuo on just sitten tympeää, jos kaverit pelailee ja sit yhdellä ei sitä nettiä ole niin ei voi porukassa Pokemonejakaan sitten metsästää. Mutta joku sanoikin yllä, että taitaa olla niin, että taitaa melkein kaikissa puhelinpaketeissa on nykyään netti eli se taitaa melkein ratkaista homman :D

   Poista
 4. Meillä 10-v:llä prepaid -liittymä, ei nettiä. Saa käyttää kotona wifinä nettiä ja reissussa voidaan jakaa jomman kumman vanhemman puhelimesta. On toiminut meillä. Kavereiden kanssa voi mun mielestä tehdä sitten jotain muuta kun tuijotella puhelinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleeko siinä joku viesti kun alkaa olla aika lopussa? Mietin, että ei sit yhtäkkiä lopu puheaika. Mulla ei oo mitään kokemusta noista prepaideista, niin en yhtään tiedä miten ne toimii :D

   Poista
 5. Mun 3 luokalle menevällä on dl osalta joku muistaakseni 4,99 maksava. Puhelut ja viestit maksaa muistaakseni erikseen, mutta eipä tuo juuri soittele. Netti on hitain mahdollinen, sillä lähettää wapit ja pelaa pokemonit. Se riittää meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta tuokin, että ei varmaan tosiaan kamalasti tule viestejä ja puheluita jos on whatsap et sen kautta voi soittaa ja puhua. Pitääpä kattoa tuokin paketti, kiitti vinkistä! Varsinkin jos on todettu, että Pokemon toimii :D

   Poista
 6. Meillä lapsilla (4. ja 1.luokkalaiset) ollut Honor 7 ja Huawei Y5 (muistaakseni). Vanhemmalla joku vajaan 20€ paketti netillä, nuoremmalla minuutti- ja viestiperusteinen laskutus ja netti. Mitään rajoituksia ei olla laitettu, katsotaan miten sujuu.
  Netti on käytössä, että voidaan ja saavat viestitellä Whatsappilla. Pelejä vanhempi pelaa jonkin verran, nuoremmalla ei suurta kiinnostusta vielä puhelinta kohtaan, akku usein loppu.
  Tarvittaessa tullaan rajoittamaan puhelimen käyttöä sovelluksien avulla. Nyt mieluummin opetellaan elämään puhelimen kanssa niin, että se ei ole käsissä koko ajan, on pääasiassa puhumista ja viestittelyä varten. Jos ongelmia tulee, mietitään. Toistaiseksi ei ole ollut tarvetta. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näinhän se menee, että ei voi tietää ennen kuin kokeilee :) Kommentit on ollut kyllä nyt hyviä täällä, en hoksannut että tosiaan pienellä se minuutti-ja viestiperusteinen laskutus toimii hyvin jos on netti et voi soittaa ja viestittää whatsapin kautta! Eikä niitä minuutteja varmaan kuussa muutenkaan paljoa kerry.

   Poista
 7. Meillä tää sama asia ollut tapetilla tulevan tokaluokkalaisen kanssa. Ekaluokkalaisilla tosiaankin rupee jo olemaan kaikilla puhelimet, ite muistan saaneeni kuudennella luokalla ja sillonkin meitä taisi olla luokassa 3, joilla oli puhelinta vielä ala-asteen puolella :D

  Me ollaan päädytty huawei y5 II-malliin, koska on edullisin mitä täältä löytyi. Liittymäksi 4,90e maksava nettiliittymä, puhelut ja tekstarit erikseen. Kavereilla alkaa olla aika pitkälti watsupit ja sillä pystyy sitten kavereiden kanssa olemaan tekemisissä. Soittaa ei tarvii kun äitille ja isille, eikä siitä niitä minuutteja monenkaan euron eestä kuitenkaan kerry. Ite meinasin vielä rajottaa netin käyttöä erillisellä sovelluksella. Näillä mennään ainakin alkuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sulla jo sovellut hommattu? Et osaisitko suositella sitä rajoitussovellusta mulle? Ja tosiaan kun whatsapilla voi soittaakin, niin ei tartte maksullisia soittoja tehdä kuin sellaisille, kenellä sitä ei vielä ole! :)

   Poista
 8. Meillä vanhimmalla on ollut Huawei jo useamman vuoden, hyvin on toiminut. Keskimmäisellä on miehen vanha iphone. Kummallakin on sellainen liittymä, missä netti kuuluu mutta puheluista ja tekstareista tulee eri maksu. Isompi soittaa lähinnä whatsapp puheluita. Pojalla ei ole pokemongo:ta omassa puhelimessa, koska en halua että tuo pelaa sitä yksin tai kavereiden kanssa. Ainakaan meidän pojalla ei yhtään riitä havainnointikyky mihinkään muuhun, jos pelaa. Meillä ei puhelin ole ollenkaan koulussa mukana vaan jää päiväksi kotiin. Senpä takia pienin kouluunmenijä ei omaa puhelinta edes saa, koska oletettavasti päivät alkaa ja loppuu about samaan aikaan kun pojalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisen liittymän taidan minäkin ottaa, kun tosiaan hoksasin, että whatsapilla voi soittaa :D Ja voi olla, että tuo Pokemonin pelaus pysyy edelleen niissä harrastuksissa, joita harrastetaan meidän kanssa. Tai ainakaan tuonne keskustaan niitä ei lähdetä kerään, koska varmasti jää auton alle :D

   Poista
 9. Elisalta sai nyt 3,99 liittymän ilman nettiä. Kotona lapsilla on netti niin pystyy kontrolloimaan. Puhelut ja viestit maksaa.Laskut on pysyny kurissa silti vaikka lapset on soitellu. Meillä toiminut näin hyvin. Prepaid ei meillä toiminut yhtään 20 euron puheaika oli viikossa loppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleeko teillä sitten suuret puhelinlaskut jos prepaid ei kestänyt juuri mitään?

   Poista