keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Vinkki kuiva-ainekaapin järjestämiseen

Tänä vuonna olen pikkuhiljaa järjestänyt meidän keittiön kaappeja toimivimmaksi. Paras hankinta ovat olleet nämä Orthexin Gastromax-sarjan säilytysastiat, joita olen ostanut useammassa erässä. Laatikot ovat hyvän kokoisia, sillä rasioiden koot on selvästi suunniteltu niin, että niihin menee aina kokonainen pussillinen yleisimpiä kuiva-aineita. Isoimpaan rasiaan menee kokonainen 2kg:n jauhopussi, pienempään sopivasti sokeri jne. Yleensä kun astiaan menee aina vajaa pussi, jonka vuoksi niitä vajaita nyssäköitä on kaapinpohjat täynnä. Lisäksi rasiat sopivat mitoiltaan melko hyvin meidän kuiva-ainekaappiin, eikä tyhjää tilaa sivuille esimerkiksi jää kovinkaan paljon. Juuri sen verran, että rasiat pystyy helposti nostamaan kaapista pois. Isoimmat rasiat ovat tarpeeksi isoja, jotta niihin saa kumottua usemmankin makaronipussin, eikä tarvitse koko ajan olla kantamassa kaupasta lisää. Myös spagettipurkki on juuri täydellisen mallinen.


 Keittiötä suunniteltaessa haluttiin ehdottomasti tällainen kuiva-ainekaappi, josta laatikot saa vetämällä ulos. Perinteisessä apteekkaarinkaapissahan se koko kaappi tulee kerralla ulos. Tässä valitaan vain se tarvittava laatikko ja ulosvedon ansiosta myös takimmaisia tuotteita on helppo käyttää, toisin kuin tavallisessa kaapissa.


Aiemmin meillä oli sarja sekalaisia purkkeja, jotka kaikki olivat erivärisiä ja kokoisia ja onhan se silmällekin kivemman näköinen, kun rasiat ovat samaa sarjaa. Omat rasiani olen ostanut Kärkkäiseltä, mutta niitä saa varmasti muistakin peruskaupoista.  Säilytysrasiat ovat yllättävän kalliita, varsinkin jos niitä pitää ostaa kerralla paljon. Itsekin ostin rasiat useassa erässä ja vieläkin olisi hankittavaa, kunhan raskisi taas joskus raottaa kukkaron nyörejä.

Kuten kuvistakin näkee, niin osa rasioista meillä on vieläkin eri sarjaa ja ne olisi tarkoitus joskus vaihtaa vielä samanlaisiin. Rasiat ovat läpinäkyviä, joten niistä näkee näppärästi, kun jokin tuote alkaa olla vähissä. Lisäksi olen dymottanut kansiin, että mitä purkki sisältää niin ei tarvitse arpoa eri riisilajien paikkaa ulkonäön perusteella. Purkit ovat aika lailla saman kokoisia keskenään, vain esimerkiksi korkeus muuttuu koon mukaan. Eli pieniä purkkeja menee ison kokoon kaksi ja päällekäin ne ovat samankokoisia. Kun vaihdoin vanhat purkit näihin uusiin, tuli kaappiin lisätilaa, koska purkkien viereen ei jäänyt niin paljon hukkatilaa.


Jotenkin rakastan tällaista selvää järjestystä kaapeissa ja olisi ihanaa, kun samanlaista löytyisi joka kaapin oven takaa. Tällä hetkellä se on kyllä toiveajattelua. Tässä järkkäilyinnossa tekisi kamalasti mieli vaihtaa myös meidän vaatehuoneen ritiläkorit sellaisiin vedettäviin Komplement-sarjan puulatikoihin, jolloin vaatteet eivät niin selvästi näkyisi ja olisi epäsiistin näköisiä. Rakennusvaiheessa budjetti ei enää niihin riittänyt, vaikka kyseessä olivatkin Ikean tuotteet. Lisäksi ritiläkoreja ei ollut valkoisina ja ne ovat harmaat, niin ovat alkaneet häiritä :D


Tästä on kuitenkin hyvä aloittaa! Käykö kenellekään muulle koskaan niin, että yhtäkkiä (yleensä omituiseen aikaankin) iskee se kamala vimma siivota/järkätä joku tietty paikka? Mulle tulee näitä aina joskus ja ne on pakko toteuttaa siltä istumalta, koska muuten ne jää kokonaan tekemättä. Viime viikolla vaihdoin yhtäkkiä meidän keittiössä muutamien laatikoiden paikkaa, koska keksin niiden olevan järkevämmässä järjestyksessä niin. Mies ihmetteli, että onko pakko just nyt alkaa tekemään sitä, kun oltiin suunniteltu jotain muuta tekemistä. Ehdin kuitenkin tehdä sen siinä samalla kun mies siivosi keittiön ruuan jäljiltä :)

Samoin muutama viikko sitten sain inspiraation järkätä meidän liinavaatekaapin ja pakkohan se oli tehdä saman tien! Mitä suotta siirtämään sitä minkä voi tehdä heti ;)


Jos teilläkin on kuiva-ainekaappi aina kuin pommin jäljiltä tai tuntuu, että eripariset säilytysrasiat vievät kaapissa turhaa tilaa, suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähän sarjaan!

18 kommenttia:

 1. On purkkeja, mutta sitte on niitä pusseja joita tulee harvemmin käytettyä. Jotka tahtoo aina toisinaan keretä mennä vanhaksi ennen kuin tulevat kokonaan käytetyksi. Mietin sit mistä niistä purkeista tietää milloin tuote vanhenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää oon joskus laittanut esim valmistusohjeen niin että leikannut pahvista sen kohdan ja laittanut tuota muovipurkin seinää vasten et se näkyy. Samalla lailla voisi laittaa sen päiväyksen. Tosin minusta kuiva-aineet säilyy hyvin sen päivän ylikin kun on rasiassa eli meillä ei niitä niin tuijotella. Ne on kuitenkin parasta ennen päiviä, eikä viimeinen käyttöpäivä. Meillä on aina säilytetty kaikki rasioissa eikä pusseissa ja ei ole koskaan ruokamyrkytystä saatu :D

   Poista
 2. Oon kade! Minusta nuo näyttää jotenki ihanan siisteiltä, mutta en ymmärrä mikä mulla vastustaa kun en muka omiin kaappeihin kuitenkaan halua muovirasiota. Tämän on jotain verenperintönä saatua tupperi ynnä muu muovisälä -vihaa! :D Mutta, ehkä sitten joskus kun mullaki on tuommoset kätevät kaapit/laatiko. Nyt on ihan perinteiset, joissa kaiki on aina hukassa ja epäsiististi, plus ylimmät hyllyt tyhjinä kun niihin en yltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis säilytätkö sää niitä niissä kaupan pakkauksissa? JOtenkin itse haluan ne kannellisiin astioihin, ettei sinne vahingossakaan möngi mitkään elukat :D Mulla on aina ollut jonkin sortin rasiat käytössä ja niin on meillä kotonakin!

   Poista
  2. Joo, ostopakkauksissaan säilytän ja niin meillä kotonaki on säilytetty. Vielä ei oo koskaan mitään mönkiny. Mutta meillä siis onkin tämä äitiltä opittu kumma muovipurkkiviha, josta kyllä yritän päästä eroon tai ees saada sen järkeväksi! (no tuppreista en kyllä aijo oppia perustamaan)

   Poista
  3. Joo jännästi pinttyy kotoa tavat. Meillä on aina ollut kaikki astioissa, niin en oo jotenkin edes tajunnut, että jollakin on kaikki alkuperäispakkauksissaan :D

   Poista
 3. Laskin tuossa yksi päivä, että mulla on 8 eri lajia jauhoja ja 7 eri lajia puuroja + riisit ja makaronit. Kyllä vaan kertyisi hintaa jos alkaisi muovipurkkeja ostamaan niille. Eikä mun kaappi näytä erityisen sotkuiselta. Joskus jauhopussin kylkeen voi tulla reikä jostain terävästä esineestä, silloin voisi olla kätevää siirtää jauhot muovipurkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jennille vastasinkin, että en halua säilyttää pusseissa kun tuntuu, että pian sinne menee joku ötökkä :D Meillä siis aina ollut purkeissa, ennen tätäkin. Ja toisaalta rasiat nyt ovat varmaan melko ikuisia, joten kertasijoituksena iso, mutta eipä sille vuosien saatossa tule paljoa hintaa. Meillä ainakin oli ennen sotkuisen näköinen kaappi helposti siksi, että oli niin paljon eri mallisia ja kokoisia rasioita ja pusseja. Ja vaikkapa muropakkauksessa on helposti puolet ilmaa, niin ärsyttää säilytellä isoja rasioita, joissa ei ole läheskään niin paljon sisältöä :)

   Poista
  2. Leikkaan muropaketin pienemmäksi heti alkuun ja sitten kun lopuksi on jäljellä vain vähän muroja, niin jätän vain pelkän pussin kaappiin. Nuo muoviset purkit kun tyhjenevät, niin niitä ei pienennä mitenkään. Minä olen oppinut, että jauhot pitää säilyttää ilmavassa paikassa/rasiassa, ettei rasian sisään voi kertyä kosteutta.

   Poista
 4. Miten sitten kun ostat uuden pussin jauhoja valmiiksi eikä se vielä mahdu kokonaan purkkiin. Sitten tarvitsee tuplatilat, kun ne odottavat pussitkin pitää säilöä?
  Entäs fifo: first in first out. Miten jos aina kaataa edellisen päälle uutta niin sittenhän pohjimmaiset ovat jo vanhoja?
  Entäs päiväykset?
  Joopa joo..huomaa että olen ravintola-alalla.....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokenut kuiva-aineiden päiväyksiä ongelmaksi, koska jauhot, riisit ja sokerit yms kiertää aika nopsaa. Eikä tuote mene käyttökelvottomaksi kuiva-aineisa, vaikka päiväys menisikin. Uutta pyritään ostamaan vasta siinä vaiheessa kun tuote loppuu tai on viimeistä käyttökertaa vaille. Jos säilyttäisin jauhot pussissa niin samalla laillahan se uusi pussi veisi toisen pussin tilan mitä että olisivat rasiassa? Eihän se tässä eroa mitenkään. Jos nyt sattuu, että on tuplasti jotain niin se on hetken aikaa sen purkin kannen päällä, mutta eipä ole kovin paljon tuplia joutunut säilyttämään :) Ja kyllä, saatan sinne viimeisen desin päälle myös kaataa uudet jauhot, eikä siitä ole tapahtunut mitään kun se on vain parasta ennen-päiväys.

   Poista
 5. Mä kans haluan, että omassa kaapissa kuiva-aineet on purkeissa kaupan pakkausten sijaan. Paljon siistimmän näköistä, ja läpinäkyvistä purkeista helposti näkee, mikä on vähissä.

  Kippaan säilytysastiaan lisää tavaraa vasta, kun kippo on tyhjä. Pesen kipon aina, kun se tyhjenee. Merkkaan maalarinteipinpalaan, että mitä purkissa on ja koska menee vanhaks, ja liimaan purkin päälle. Ja joo, tuplatilat vaatii, kun kaikki ei aina välttämättä mahdu noihin purkkeihin kerralla (mutta tuplatilat vaatii myös silloin, vaikka säilytyspurkkeja ei käyttäisikään, sillä uusi paketti tuotetta ostetaan silloin, kun tuote on vähissä eikä silloin kun se on jo loppu. Ja silloinhan tuotepaketteja on kaksi tai useampi.)

  Omat purkkini on sekoitus ikeaa, tupperia + vanhoja peltipurkkeja + mausteilla pieniä pilttipurkkeja. Tällä sekalaisella seurakunnalla olen saanut edullisesti kaappitilan maksimoitua, mutta nuo sinun purkkisi ovat kyllä hienoja. Joskus aina haaveilen siitä, että omat säilytyspurkkini olisivat keskenään samanlaisia, mutta toisaalta oma järjestykseni toimii ja on siisti, joten en kyllä purkkejani lähde vaihtamaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin samalta kuulostaa tuo systeemi. Maalarinteipin voisikin ottaa käyttöön päivämäärän merkkaukseen, ainakin harvemmin käytettäviin tuotteisiin! Sama kai se millaisia purkit ovat jos ne menee järkevästi kaappiin ja ovat toimivia. Meillä sitä hukkatilaa jäi kun purkit eivät menneet hyvin laatikoihin ja tietty aina kiva maksimoida se käytettävissä oleva tila. Plus että näyttää siistiltä kun ovat samaa sarjaa :D On meilläkin muissa kaapeissa esim kaakaot peltipurkeissa ja murot ja myslit toistaiseksi vielä sekalaisessa seurakunnassa. Ehkä joskus saan niihinkin vaihdettua samanlaiset. Mausteet meillä on kaupan purkeissa ja osa pusseissa. Purkit on vetolaatikossa, jossa on Ikean semmoiset "mausteurat", että purkit pysyy paikoillaan. Sekin on ollut todella toimiva systeemi ja kun ne ovat makuuasennossa, näkee etiketistä heti, että mitä maustetta purkki sisältää!

   Poista
  2. Joo, meillä kans mausteilla on vetolaatikko eikä kaappi. Ja pilttipurkit mahtuu sinne just hyvin kyljelleen. :)

   Poista
 6. Meillä säilytetään kaikki ihan omissa alkuperäispakkauksissa ihan vaan mun kammon takia, kotona kun olin lapsi niin mannasuurimot oli muovirasiassa ja sinne oli kertynyt kosteutta ja siellä astiassa kuhisi valkoisia pieniä toukkia, YÖK! Käsittääkseni paperipussi on hengittävämpi kuin muoviastia, joten näillä mennään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hengittää se varmasti paremmin kun eihän muovi hengitä, joten se ei saa kyllä olla kostea kun sinne laittaa sisään tavaraa. Mut toisaalta sinne ei pääse mikään mönkimään kaapistakaan :D

   Poista
  2. Eiköhän ne ötökät/munat/mitkälie oo jo valmiina siellä paketissa, tiiviistä rasiasta eivät vaan pääse sen pitemmälle ;)

   Poista
  3. Eiköhän ne ötökät/munat/mitkälie oo jo valmiina siellä paketissa, tiiviistä rasiasta eivät vaan pääse sen pitemmälle ;)

   Poista