tiistai 2. helmikuuta 2016

Hei hei vaipoille

Viime syksynä alettiin treenata Aavan kanssa potalla käyntiä, kun tuntui, että herkkyyskausi asialle oli menossa. Kannustimeksi laitettiin tarrataulu, johon sai onnistuneen vessakäynnin yhteydessä laittaa yhden tai kaksi tarraa. Tarroja keräämällä ei saanut siis mitään palkintoa, vaan se "palkinto" oli se, että sai laittaa oman valitsemansa tarran itse tauluun. Pikkuhiljaa tarroja alkoi kertyä enemmän ja enemmän ja niitä käytiin ylpeänä ihailemassa. Pikkuhiljaa Aava oppi heti vessareissun jälkeen pyytää pissatarraa.

Melko nopsaa Aava kuitenkin hylkäsi potan ja halusi käydä pöntöllä niin kuin Veetikin. Tämä sopi äidille paremmin kuin hyvin, koska mikään ei ole niin oksettavaa kuin potan pesu sen jälkeen, kun siihen on osunut muutakin kuin pissaa. Aava on sen verran pitkä, että pöntölle meno onnistuu ilman korokejakkaraakin, joka meillä on vain toisessa vessassa.


Olikohan se kesää, kun meidän kestovaipoista kaikki jäivät Aavalle pieniksi ja meidän piti palata takaisin kertsien käyttöön. En viitsinyt hommata enää uusia vaippoja, kun tarkoitus oli kuitenkin jossain vaiheessa talvea saada vaipat pois käytöstä. Myös tämä oli hyvä kannustin saada tyttö kuivaksi, niin ei tarvisi kantaa niitä vaippakasoja kahdelle lapselle. Tällä hetkellä tilanne on se, että Aava on pääosin pieniä vahinkoja lukuun ottamatta päivisin kuiva ja käytetään pikkuhousuja vaipan sijasta.


Alussa Aava ei millään olisi halunnut pikkuhousuja vaan aina vaipan, vaikka vaippa pysyikin koko päivän kuivana. Kai se luotto siihen, että muistaa mennä vessaan ei ollut vielä tarpeeksi vahva. Ompelin kuitenkin läjän erivärisiä pikkuhousuja ja pikkuhiljaa ne alkoivat kelvata. Toki vahinkoja sattuu välillä vieläkin, jos ei malta mennä vessaan tai menee niin myöhään, että ei ehdi riisua vaatteita ja pissa tuleekin housuun. Jossain vaiheessa Aava teki niin, että meni kyllä istumaan pöntölle, mutta ei muistanut tai halunnut riisua housuja ja lorotti pönttöön housut jalassa :D Nyt naurattaa, mutta siinä tilanteessa aina ei. Olen yrittänyt muistaa olla hermostumatta, jos pissa tulee muualle kuin pönttöön ja sanoa, että ei se haittaa, jos vahinko tulee. Toki alussa varsinkin pidettiin hirveästi positiivista melua onnistuneista vessareissuista ja hurrattiin ja taputettiin koko perheen voimin.


Kummankin lapsen kohdalla on ollut tarkoitus kokeilla kuivaksi opettelua sinä kesänä, jolloin ovat olleet hieman alle kaksivuotiaita. Sillä taktiikalla tietenkin, että vaippa pois ja ilman housuja pihalle leikkimään. Kumpanakin kesänä on kuitenkin sattunut olemaan niin kylmää, että välikausivaatteet päällä ei ole paljon mieli tehnyt opetella kuivana oloa :D Veeti oppi kuivaksi ollessaan ehkä himpun vanhempi kuin Aava. Veetillä oli kamala pottakieltäytymisen vaihe pitkään, mutta sitten vihdoin mun ollessa keväällä lomautettuna, otettiin vain vaippa pois ja olisiko kerran tai kahdesti pissannut housuihin ja se oli siinä!

Mummulassa meillä on ollut vielä vaipat, mutta tulevaisuudessa kyllä helpottaa kun reissuun voi pakata hirveän vaippamäärän sijasta pienen pinon nättejä pikkuhousuja. Jos on kaksi vaipoissa olevaa lasta, joutuu varata yhden kassin pelkästään vaipoille!


Vaippaa käytetään vielä ulkoillessa sekä esimerkiksi automatkoilla ja kauppareissuilla. Kotona on välillä nukuttu päikkäreitäkin jo ilman vaippaa, eikä pissa ole tullut kertaakaan sänkyyn. Yövaippa Aavalla on ollut kuiva varmaan melkein vuoden päivät satunnaisia pissoja lukuun ottamatta. Nyt ehkä kuukauden sisällä Aava on oppinut heräämään yölläkin pissahätään ja kun makkarista alkaa kuulua kitinää, niin tiedetään, että vessaan pitää päästä. Olisihan se ihan liian helppoa huutaa, että pissattaa! Pikkuhiljaa voidaan siis varmaan jättää myös yövaippa pois.

Vaippamerkeistä Aavalla on tykätty käyttää Liberon housuvaippoja, joista nuo uusimmat Touch-vaipat on ihanan pehmeitä. Mielestäni ne teippivaipat ovat vielä pehmeämpiä kuin nämä housut, joissa eroa ei niin hyvin tunne muihin vaippoihin verrattuna. Toki ostetaan muitakin merkkejä, jos halvalla saa :) Nämä kuitenkin pysyvät Aavalla hyvin päällä, eivätkä valu niin kuin joidenkin merkkien housuvaipat. Siksi ollaan myös mielellään lähdetty mukaan näihin Blogiringin kautta tulleisiin Liberon kamppiksiin. Täältä voit kurkata muiden Blogirinkiläisten kamppiksia!


Myös se hyvä puoli vaippojen pois jäämisessä on, että nyt housut mahtuvat paremmin jalkaan. Aavalla on pitkään ollut housuista jo koko 98cm tai jopa 104cm ja niissä ei enää ole vaippavaraa. Monet housut eivät siksi oikein ole vaipan kanssa kunnolla mahtuneet ja housujen vyötärö jäi takaa liian alas.

Näissä Touch-vaipoissa on sekin hyvä puoli, että ne ovat melko neutraalin värisiä, eivätkä näy läpi vaaleidenkaan housujen alta. Ne tavallisten housujen värikkäät kuviot paistavat joskus leggareiden läpi :)


Jos housuvaippoja sattuu jäämään kaapin perukoille pyörimään, voi niille keksiä typeriä jatkojalostusideoita. Lasten isi hassuttelee joskus lasten kanssa vetämällä vaipan päähän vaipanvaihtotilanteessa (tekeekö kaikki joskus näin?!?!) ja me keksittiin sitten Aavan kanssa, että nämä ovat täydellisiä kokinhattuja ruuanlaittoleikkeihin, että ei mene hiukset ruokaan ;)


Siinä meidän leipuri Hiiva pistämässä pullia leikkiuuniin kokinhattu päässään :D Jos lapsi omaa hyvän mielikuvituksen, niin varmasti keksii monta muutakin käyttökohdetta ylimääräisille vaipoille!


Milloin teillä on opittu kuiviksi ja tarviko siinä muita jippoja kuin jättää vaippa vain kerralla pois? Missä iässä teillä on oltu päiväkuiva? Entä yökuivia?


Yhteistyössä Libero ja 


12 kommenttia:

 1. Hienoa Aava! Me jätettiin esikoiselta syksyllä vaippa pois. Yhtenä päivänä aattelin vaan että nyt ois sopiva hetki jättää vaippa pois, rullattiin matot ja otettiin vaippa pois. Melko pitkään siinä meni, että poika oppi kuivaksi. Aluksi vahinkoja tuli tosi usein, ja vieläkin meidän pitää muistuttaa vessassa käymisestä. Nyt on viime päivien aikana jotenki tullut takapakkia asian kans, saman päivän aikana voi tulla 3-4 kertaa pissa housuun... :/ Pari viikkoa sitten poika itse sanoi ettei halua enää käydä potalla, vaan menee mieluummin pöntölle. Sehän vaan aikuisille passaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on välillä kausia, että pissaa peräkkäisinä päivinä housuun ja sit menee pitkään, että ei oo mitään ongelmaa! Kyllä se sitten luonnistuu kun on sen aika :)

   Poista
 2. A-muru oppi viime keväänä täysin päiväkuivaksi. Kesällä tuli toki muutamia vahinkoja, mutta onneksi kesä kuivaa! ;) Meillä oli myös käytössä tarrataulu ja kannustimena Muumimaailmareissu. :)

  Meillä on vielä käytössä yövaippa, koska vahinkoja sattuu niin usein. Joskus tyttö herää yöllä ja käytän vessassa ja joskus herättelen. Välillä meinaa kuitekin usko loppua siihe, oppiiko A koskaan yökuivaksi, kun sänky lainehtii aamulla! Hiljaa hyvä tulee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei haluttu ottaa mitään sen kummempaa palkintoa tuosta, kun eihän se lapsi oikeastaan itse sille voi mitään, että jos ei tunnista tarpeeksi ajoissa pissahätää ja hyvin riitti pelkät tarrat :D Pitäs muuten varmaan kokeilla vaan ottaa yöksi vaippa rohkeasti pois kun en edes muista milon siellä ois pissaa ollut. Yökuivaksi opetteluunhan voi kyllä helposti mennä paljon kauemmin jos lapsi ei itse herää hätään. Mieluummin itsekin pitäisin vaippaa, miä herättelisin yöllä käymään että ei pissaa sänkyyn.

   Poista
 3. Minkä ikäinen teidän aava on? :)

  VastaaPoista
 4. Meillä Eeditillä jäi vaippa pois kun oli vajaa 2v. Kesä ja kesäloma tuli niin päätettiin et kokeillaan(onnistuu jos onnistuu) käytettiin aktiivisesti vessassa ja muistuteltiin asiasta ja tietysti kehuttiin vuolaasti kun onnistui. Käytiin ostamassa yhdessä kasa oma valitsemia pikkareita mistä oli sit niin ylpeä ettei niitä sopinut kastella. Varmaan oli hyvä sauma opetella koska vahinkoja tuli vain pari ja sen jälkeen ei enää. Yövaippa meillä oli pidempään, se oli siis aina kuiva mutta sitten ku laitettiin pelkät pikkarit niin pissas, mutta vaipan kanssa ei koskaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän on aikaisin oppinut! Aava ei halunnut pikkuhousuja jossain vaiheessa ei millään vaikka mummu osti kannusteksi prinsessapikkarit! Vaippa oli kuulemma kivempi. Sit se herkkyyskausi vissiin tuli ja haluskin alkaa pissaan muualle ku vaippaan. nyt on huvittava jos tulee vahingossa vaippaan pissa niin kävelee silleen jalat haralleen, niin ku ois pissa normihousuissa :D

   Poista
 5. Me ollaan nyt aloitettu päiväkuivaksi opettelu 2 veen kanssa. Ensin oli ajatus, että odotamme kesään mutta aika tuntui nyt otolliselta. Me ei olla haluttu hoputtaa poikaa päiväkuivaksi tai tuputtaa pottaa liikaa ja nyt tuntuu, että hän on alkanut pienen pottatauon jälkeen itse kiinnostua potalla käymisestä. Kotona ollessamme vaippaa ei käytetä mutta muualla se on vielä käytössä kun vahinkoja vielä niin usein sattuu eikä hän välttämättä muista sanoa ajoissa vessahädästä. Samanlainen pottakalenteri löytyy meiltäkin jääkaapin ovesta mutta hänelle tarraa tärkeämpää on taputukset ja kehut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloinhan sitä onkin hyvä aika aloittaa kunnolla treenit, jos potalla istuminen kiinnostaa :) Varmaan siitä tietää, että oppimiselle on se herkkyys. Nopeasti se lapsi sitten hoksaa, että pikkuhousuihin ei voi pissata kun tuntuu ikävältä :)

   Poista
 6. Meillä poika itse aktiivisesti pyrki kuivaksi, yökuiva oli 1v10kk ja päiväkuiva 2v1kk. Montaakaan vahinkoa ei ole tullut ja hänelle itselleen on tärkeää ettei pisaraakaan livahda housuihin. Tyttö puolestaan oli haastavampi ja kokonaisuudessaan kuiva oli vasta vähän yli 3v kun siirtyi päiväkodissa isompien ryhmään missä kenelläkään muulla ei ollut enää vaippaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin varmaan ois käytännössä Aava ollut tosi pitkään yökuiva jos ois vaan otettu vaippa pois. En nimittäin muista milloin sillä ois ollut pissaa vaipassa yön jäljiltä. Ehkä joskus viime kesänä oli jo yön jäljiltä kuiva, eikä sitä ennenkään ole olut kova yöpissaaja. Mutta kun sitä on ite niin laiska, että ei jaksais alkaa vaihtaan lakanoita yöllä jos se vahinko sattuukin :D

   NIin ne lapset on noissakin asioissa erilaisia, vaikka yleensä sanotaan, että tytöillä kehittyy monesti aiemmin se hormoni, mikä auttaa siinä pissahädän tunnistamisessa. Tämmöistä olen muistaakseni jostain lukenut.

   Poista