sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Pikkujoulut ja muita kuulumisia

Joulu lähestyy kovaa kyytiä ja näin joulun alla on paljon saatu aikaiseksi, mutta valitettavasti kuvia ei voi vielä tänne laittaa. Joulun jälkeen saatte sitten käsityöpläjäyksen :) Ajattelin kirjoitella vähän meidän joulunaluskuulumisia tällä kertaa.

Lapset leipoivat mummun kanssa ensimmäiset piparit itsenäisyyspäivänä ja olivat hienosti koristelleetkin :) Piparit on jo syöty ja tekisi mieli tehdä toinen satsi ja kokeilla piparitalon valmistusta. Voi olla, että se jää kuitenkin haaveeksi tänä vuonna. Hermot ei ehkä riitä siihen hommaan ja kun oma kuvitelma on todellisuutta hienompi, niin se aiheuttaa vain turhautumista :)


Päätettiin äitini kanssa, että ollaankin jouluaatto täällä meillä, kun täällä on enemmän tilaa. Ensimmäinen joulu, että ollaan omassa kodissa, aika jännää! Ja sehän tarkoittaa sitä, että pitää hommata joulukuusi. Tai saa hommata ja koristellakin! Voi olla, että päädytään muoviseen ratkaisuun, että Viia ei syö kaikkia neulasia nyt kun osaa jo liikkua. Olisi muuten varmaan koko ajan kuusen alla nykimässä oksista. Veeti ja Aava ovat ekana jouluna olleet sen verran pienempiä, että eivät ole vielä liikkuneet mihinkään.

Jännityksellä odotan, että millainen joulu meille tulee, kun se on niin erilainen kuin tähän asti! Nyt pitää alkaa googlettelemaan reseptejä laatikoita varten ja ostaa kinkku! Saapa nähdä osaanko paistaa sitä. En ole nimittäin koskaan tehnyt itse mitään jouluruokia :) Äitini tekee toki kalat, että ei tarvitse itse tehdä kaikkia.


Viime viikolla Aava sairastui vesirokkoon, vaikka on saanut rokotteen sitä vastaan. Yksi rokote ei kuitenkaan tuo täyttä suojaa ja vesirokko tuli, joskin todella lievänä. Ei edes aluksi hoksattu, että on kyse rokosta, kun näppyjä oli kaksi. Pahin on tuo kuvassa leuassa näkyvä ja luulin, että Aava on sen raapaissut johonkin. Sitten kun niitä tuli mahaan jonkin verran, niin hoksattiin epäillä vesirokkoa. Lasten kaverit nimittäin olivat pari viikkoa aiemmin käyneet kylässä ja ja kyläilystä parin päivän sisällä toisella oli alkanut vesirokko. Eli sieltä tartunta on varmaan tullut.

Vähällä Aava onneksi pääsi, varmaankin rokotteen vuoksi. Näppyjä on ehkä parisenkymmentä ja ne ovat niin pieniä, että niitä tuskin huomaa. Kuumetta ei ole ollut ollenkaan, eivätkä näpyt ole kutittaneet yhtä kertaa lukuun ottamatta ja silloin laitoin laventeliöljyä kutiavaan näppyyn ja kutina meni pois. Nyt sitten jännätään, että sairastuuko Viia tai Veeti. Veetihän on myös rokotettu, joten mitään järkyttävää tautia ei varmaan ole odotettavissa jos tarttuminen tulee.


Aiemmin oltiin jo ystävien kanssa sovittu, että pidetään nyt meillä pikkujoulut ja miehen oli tarkoitus lähteä lasten kanssa mummulaan. Vähän jännitettiin, että missä kunnossa Aava viikonloppuna on, mutta kun kuumetta ei ollut eikä voinnissa muutenkaan mitään normaalista poikkeavaa, niin mies pakkasi lapset autoon ja ajelivat mummulle. Niin me päästiin viettämään rauhallisia pikkujouluja hyvän ruuan seurassa.

Juhlat järkättiin nyyttäriperiaatteella ja minä lupasin tehdä poropiirakan. Tosin innostuin tekemään vielä kakun, jonka bongasin Blogirinkin joulukalenterista . Käy kurkkaamassa tuolta ohje herkulliseen kakkuun!

Poropiirakan ohjeen olen bongannut jostain kirjaston lehdestä, jonka nimeä en valitettavasti muista kun mulla oli ohje kännykässä valokuvana. Laitan sen tähän, koska se oli ehkä helpoin piirakka ikinä!

Poropiirakka kuudelle:

Iso voitaikinalevy n.500g
150g piparjuurituorejuustoa 
150g ranskankermaa
100g kylmäsavuporoleikkelettä (itse käytin sitä pororouhetta ja yhdestä 150g pussista riitti kahteen tällaiseen piirakkaan)
1rkl tuoretta timjamia
paahdettua sipulirouhetta

Sulata voitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli hieman ohuemmaksi. Sekoita ranskankerma ja tuorejuusto ja lisää sekaan myös timjami. Levitä taikinalevyn päälle. Ripottele päälle poro ja taita pari senttiä reunoja piirakan päälle. Laita uuniin 225 asteeseen noin 18min. Kun piirakka on valmis, niin ripottele päälle sipulirouhe ja koristeeksi timjamia!



Kakku oli myöskin herkullista, kiitos vain Herkkuhovi reseptistä! Tässä siis makuina alakerroksessa suklaa ja nutella sekä ylemmässä kaneli :) Sopii siis hyvin vaikka joulupöytään!


Ruokapöytään tein koristeeksi tuommoisen kynttilä-joulupalloasetelman ja ostin pari hyasinttia. Niitä meillä ei vielä ole ollutkaan tälle joululle!



Aloitettiin pikkujoulut kahden maissa, että ehdittiin kunnolla vaihtaa kuulumisia. Nauroin pikkujoulujen jälkeen, että harvoin on ollut semmoisia pikkujouluja, että viimeiset vieraat lähtevät seiskan jälkeen, eikä juhlissa ollut tarjolla lasiakaan alkoholia :) Aamulla päänsärky aiheutui korkeintaan sokerihumalan jälkimainingeista. Olisin ostanut yhden pullon glögiskumppaa, mutta valitettavasti se oli meidänkin Alkosta jo loppunut, joten ei päästy sitä maistamaan.



Juoman sijaan panostettiinkin sitten ruokapuoleen ja pöytä notkui herkkuja! Oli ehkä hieman ähky sen jälkeen, kun pöydästä nousi... Tarjolla oli noiden mun tekemien juttujen lisäksi myös makaroonisalaatia, saaristolaisleipää ja voita, suolaisia fetakierteitä, fazerinakakkua ja tietenkin vähän karkkua ja limsaa.


En tiedä oliko se tuo raskas syöminen kun väsytti niin kovasti sitten illalla. Oli tarkoitus ommella ja pakkailla joululahjoja, mutta olin niin rättipoikki, että löhösin vain sohvalla ja katsoin telkkaria. Meillä on netti toiminut tosi huonosti viime aikoina ja saatiin Elisalta hyvitykseksi käyttöön HBO, joten olen kattonut tuommoista Girls-sarjaa sieltä.


Tänään muu perhe kotiutui mummulareissulta ja ensi viikolla pitänee alkaa pikkuhiljaa alkaa miettiä ja tehdä niitä jouluvalmisteluja! Kaikki siivoukset on vielä tekemättä, mutta lahjat on onneksi jo kaikki hommattu. Kunhan saisi ne vielä pakettiin asti :)



9 kommenttia:

  1. Oi mitä herkkuja, nam! Miten Viia pärjäsi isän kanssa yön yli mummulassa kun juuri kirjoittelit ettei hän syö maitoa kuin rinnasta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kun Viia oli siis kotona minun kanssa ja mies oli isompien kanssa! Kun ei tosiaan syö ku tissiä niin ei voi olla pois mun luota 😊

      Poista
    2. Ei kun Viia oli siis kotona minun kanssa ja mies oli isompien kanssa! Kun ei tosiaan syö ku tissiä niin ei voi olla pois mun luota 😊

      Poista
  2. Kivalta kuulostaa! Puhut aina äidistäsi,entä sinun isäsi? :) Anteeksi jos arka kysymys mutta olisi ihana kuulla lapsuudestasi,äidistäsi ym joskus postauksen muodossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhempani ovat eronneet kun olin pieni. Isänikin asuu samalla kylässä äidin kanssa ja häntä nähdään silloin kun siellä käydään :) Meillä on lapsilla siis kaksi pappaa siellä kun on minun isäni ja äidin uusi mies!

      Poista
  3. Herkullisen näköiset tarjoilut, tuota Fazerinakakkua voisinkin kokeilla joskus. Poropiirakka vaikuttaa myös herkulliselta, pääsee sekin testiin. Täältä sun blogista bongailen useinkin kivoja reseptejä tai vinkkejä, kiitos!
    Me laitettiin jo oikea joulukuusi kotiin, eikä 11kk ikäinen vauva ole muutaman kerran jälkeen mennyt koskemaan kuuseen. Tuntuu ilmeisesti hieman ikävältä. Kieltoja hän ei kuuntele, joten itsekin vähän epäröin kuusen laittamista näin aikaisin. Ei aiota olla joulua kotona, joten mies halusi laittaa kuusen hyvissä ajoin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppas hyvä :) itse käytän tosi paljon blogeista löydettyjä reseptejä joten niitä on kiva itsekin jakaa eteenpäin!

      Mää ajattelen kans noin, että jos ei oo joulua kotona, niin ois kivempi laittaa aiemmin se kuusi, että siitä ehtis vähän nauttiakin! :)

      Poista
  4. Moikka! Kuka on Säästöposun onnellinen voittaja? 😄

    VastaaPoista