sunnuntai 19. syyskuuta 2021

Uuden kodin silgranit-altaat ja hoito-ohje!

Kaupallinen yhteistyö Lapetek kanssa


Meillä oli edellisessä kodissamme keittiössä Blancon silgranit allas ja halusimme tähän kotiin myös samanlaisen, sillä se on jo hyväksi todettu. Edellisessä teimme vain sen mokan, että laiminlöimme altaan puhdistusta, joten sen pohjaan kertyi ilmeisesti kalkkia kerrostumina ja siihen kalkkiin tarttui likaa, joka teki altaan pohjasta likaisen näköisen. En kuitenkaan saanut enää sitä puhtaaksi, vaikka yritin monta kertaa tehdä sille puhdistuksen. Olin saattanut sitä ehkä myös puhdistaa vääränlaisilla aineilla tai välineillä. Siksi lisäänkin tähän postaukseen myös puhtaanapito-ohjeet altaille!

Meillä on keittiössä iso, 80cm leveä Blanco Etagon allas mustana. Jotenkin en tajunnut, kuinka iso tuollainen 80cm allas on ja hieman säikähdin sen kokoa, kun se saapui raksalle. Nyt yli kuukauden käytön jälkeen voin sanoa, että ihan loistoajatus oli ottaa näin iso allas! Mahtuu hyvin pesemään isommatkin tavarat ja jos astianpesukone on päällä, saa tuonne pohjalle kerrytettyä astioita odottamaan pesua ilman, että ne näkyvät sieltä mihinkään. Helposti mahtuu pellit ja muut isot tavarat tiskaamaan tuossa ja jotenkin olen nyt tosi tottunut tuohon ja kodarin pienempi allas tuntuu tosi pieneltä!


Tähän allasmalliin kuuluu kuvassa näkyvät kaksi erillistä Etagon kiskoa, jotka ovat osoittautuneet todella monikäyttöisiksi. Näiden päälle on kätevä laittaa isompi astia jota täyttää vedellä niin ei tarvitse laittaa sitä tuolle märälle altaan pohjalle. Näin esimerkiksi vaikka siivousämpärin pohja ei sitten kastele lattiaa. Lisäksi tuossa on helppo kuivata astioita ja vaikka juomapulloja tai valuttaa pestyjä maitotölkkejä. Nuo ovat siis irrotettavat ja siirrettävissä vaikka pöydälle, jolloin niiden päälle voi laskea kuuman pellin uunista. Noita voi liikutella miten haluaa tuossa altaan päällä aina tarpeen mukaan.


Me otettiin vielä lisäosana tähän keittiön altaaseen tuollainen setti, missä on musta roskasihti ja tuo Blanco-merkki. Normaalisti tuo sihti on krominen ja meillä on siis tuolla alla se perus ja tämä tulee siihen päälle vain.  Pieni yksityiskohta ja minusta tuo musta sihti pysyy paremmin puhtaana kuin se krominen, joka aina menee sellaiseksi likaisen näköiseksi ja sitä saa olla koko ajan ihmesienellä hankaamassa.


Tykkään tuon altaan materiaalin ulkonäöstä ja siitä, miten hyvin se kestää ajan saatossa. Tutkin tuota materiaalia Lapetekin sivuilta ja siellä kerrotaan siitä näin:

Patenteilla suojatussa SILGRANIT®-materiaalissa yhdistyvät helppohoitoisuus, käytännöllisyys ja kestävyys. Blanco kehittää jatkuvasti materiaalia ja vuosikymmenien kehityksen tuloksena nykyinen allasmateriaali on miellyttävän samettimainen, mutta samalla käytettävän graniitin raekoko on optimaalinen antamaan yhdessä sidosaineen kanssa luonnon kivimäisen pinnan. Samalla se on kuitenkin riittävän sileä, jotta puhdistaminen olisi mahdollisimman helppoa.
Allasmateriaalin pääraaka-aine on hienoksi murskattu kivi, jota on massasta noin 80 %.

SILGRANIT® on viimeistelty käyttäen patentoitua Hygiene+Plus –suojausta. Tämä ainutlaatuinen resepti on integroitu SILGRANIT® -materiaaliin antaen sille sekä suojaa bakteereja vastaan että samalla likaa hylkivän pinnan.

 


Kun meidän keittiötä katsoo kokonaisuutena, niin en oikein osaa muunlaista allasta tuohon kuvitellakaan kuin tuon silgranitaltaan. Mietittiin pitkään altapäin huulletun ja tavallisen altaan välillä, mutta tässä asiassa pihistimme, koska se huultaminen olisi maksanut jonkun verran lisää.  Jostain myös luin pohdintoja, että käykö huulletun altaan kanssa niin, että ajan myötä kosteus kertyy siihen keittiötasoon ja alkaa kupruilla. Tämä oli siis vain jonkun yksityisen henkilön spekulaatiota! En tiedä, että käykö näin oikeasti.


Itselle riittää kuitenkin ihan hyvin tämä asennustapa, kun siihen totuin jo edellisessä kodissa. Tuosta altaan koosta tuli muuten mieleen, että nyt on kivasti aika lailla saman kokoinen kuin meidän liesi ja ovat vielä samassa kohtaa keittiötä! Jotenkin nyt menee "rytmissä" nuo mustat, isot alueet kun ovat saman kokoiset.Kodinhoitohuoneessa meillä on myös musta Blancon silgranit allas, mutta se on mallia Dalago 6 eli leveyttä on 60cm. Tämä riittää hyvin kodariin, jossa sitä käytetään lähinnä kukkien kasteluveden ottamiseen tai vaatteiden käsin pesuun joskus. Tässä mahtuisi myös pesemään vauvan kakkapyllyn, mikäli sellaiselle jostain syystä olisi tarvetta.


Hanoina meillä on keittiössä ja kodarissa myös Lapetekin valikoimista löytyvät Lino-A- hanat. Nämä sopii minusta hyvin muotoilultaan noihin altaisiin ja näitä voi tosiaan ostaa pakettina missä on yhdessä molemmat. Hanassa on suomalainen tyyppihyväksyntä, joten asennuksen kanssa ei ollut ongelmia. Suomessa on siis aika uusi laki, jonka mukaan hanoilla ja suihkuilla pitää olla suomalainen tyyppihyväksyntä ja jos sitä ei ole, ei putkarit välttämättä suostu hanoja asentamaan ja niistä voi tulla muutenkin sanomista tarkastuksissa. Ei ollut muuten ihan helppo kaikilta merkeiltä löytää sitä tietoa, että onko tyyppihyväksyntää vai ei! Esimerkiksi monissa halvoissa, mustissa suihkuissa sitä hyväksyntää ei ole (tai ainakaan en onnistunut sellaista sertifikaattia löytämään!) vaikka hanoja saa Suomessa myydä. Se on minusta hassua, että myydä saa vaikka periaatteessa ei saisi asentaa eikä käyttää.


Näihin hanoihin saa myös tilattua virtauksenrajoittimen, mikä pienentää vedenkulutusta, sekä vähentää paineen aiheuttamaa veden roiskumista altaassa. Meille muistaakseni laitettiin nuo rajoittimet ja välistä tosin itsestä tuntuu, että vettä tulee ärsyttävän hitaasti. Nyt siihen on kuitenkin jo tottunut ja onhan se hyvä, että jos lapsetkin juoksuttavat hanaa turhaan niin ei mene niin paljon vettä hukkaan! Lisäksi tuossa hanassa on mielestäni eri lailla päin kylmä ja kuuma kuin meidän vanhoissa hanoissa. Olen nimittäin aina vääntämässä hanan kahvaa ylös kun haluan kylmää vettä ja se onkin tuo ala-asento mistä tulee se kylmä. Ehkäpä kohta opin sen oikeankin asennon!


Jotta Silgranit-altaasi pysyisi mahdollisimman pitkään puhtaana ja hyvännäköisenä, kannattaa lukaista seuraavat hoitovinkit huolella läpi!
 
-Kaadettuasi altaaseen värjääviä aineita kuten teetä tai kahvia huuhtele allas vedellä välttääksesi kalkkikerrostumia 
 
1. Päivittäinen puhdistus:
- käytä tiskiainetta välttääksesi tahrojen muodostuminen.
- hoito tarvittessa: Käytä puhdistukseen tiskiainetta ja kosteata riepua tai sientä. Huuhtele allas vedellä ja kuivaa se lopuksi.
Kaikki tahrat, viirut yms. tulee puhdistaa heti ilmestymisen jälkeen esim. BlancoActiv -puhdistusaineella.
 
2. Perusteellinen puhdistus:
- laske altaaseen 1-2 cm lämmintä vettä. Lisää veteen BlancoActiv-puhdistustabletti ja jätä allas likoamaan muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli. Tyhjennä vesi altaasta, huuhtele ja kuivaa (tähän voi käyttää myös konetiskiainetta, jossa ei ole mukana mitään kirkasteita jne. Kaada kuuma vesi altaaseen ja laita tabletti sinne likoamaan ja anna vaikuttaa pari tuntia. 
 
Jos tumman altaan pohja alkaa näyttää likaiselta, on sinne todennäköisesti kertynyt kalkkia, joka on värjääntynyt liasta. Voit tehdä tuon perusteellisen puhdistuksen monta kertaa putkeen, jos kalkkikerroksia on kertynyt useita. Pikkuhiljaa se irtoaa ja allas on taas musta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti