keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Mitä kuluja tulee talopaketin hinnan lisäksi?

Rakentamisessa suurin haaste lienee budjetti ja sen laatiminen siten, että toteuma olisi lähellekään budjetoitua. Edellisen talon rakentamisen aikaan meidän rakentajasta oli todella paljon apua budjetin laadinnassa. Hänellä kun oli rakennusfirma ja tiesi, mitä maksaa esimerkiksi maatyöt ja kaupungin liittymät jne. Pelkkä talotehtaan myyjä ei välttämättä tiedä noista muista kuluista tuon taivaallista. Ja koska olemme (tai minä ainakin olen) kovia taulukoimaan, laitoimme edellisellä rakennuskerralla kaikki mahdolliset kustannukset exceliin ylös ja siitä on ollut todella suuri apu tämän uuden projektin budjetin arvioimisessa! Toki kustannukset ovat muuttuneet tässä seitsemän vuoden aikana, mutta jotain osviittaa niistä kuitenkin sai.


Ensikertalaiselle saattaa tulla yllätyksenä se, kuinka paljon kuluja esimerkiksi talotehtaan "avaimet käteen"- paketin päälle tulee. Koska tuo nimihän kuulostaa siltä, että ostat tontin ja tuon paketin ja se on siinä. Mutta ennen kuin päästään edes aloittelemaan tontilla puiden raivaustakaan, on kuluja tullut jo usealla tonnilla tontin lisäksi. 

Ennen rakentamisen aloittamista tulevat ainakin nämä kulut:

- tontti (sen raivaaminen)
- kauppakirjan teko ja vahvistus
- tontin lohkominen
- varainsiirtoveron maksaminen
- lainan toimituskulu
- kulut lainhuuudosta
- rakennuslupa
- tontin merkitseminen
- pohjakuvan piirto arkkitehdillä (jos haluaa piirrättää kuvan itse)

Meidän toteutuneet kustannukset pelkästään tontille, kauppakirjan teolle sekä vahvistamiselle, varainsiirtoverolle sekä lohkomiselle olivat noin 18 000e, josta tontti maksoi vajaa 16 000e. Eli sen päälle on tullut pari tonnia pelkistä "paperikuluista", sillä meillä ei tonttia tarvinnut raivata eikä maksaa myöskään pohjakuvan teosta, koska se oli meillä valmiina. Ja tässä vaiheessahan tontilla tosiaan on voitu käydä puut kaatamassa ja mitään muuta ei ole tapahtunut! Lisäksi pankista riippuen tulee myös lainan toimituskulu, joka voi olla yllättävän suuri eli vähän lainan koosta riippuen jopa useita tonneja! Rakennusluvasta pitää myös maksaa, mutta siitä meille ei ole tullut laskua vielä.
 
  
Sitten päästään siihen vaiheeseen, kun tontilla alkaa tapahtua, mutta edelleenkään nämä kulut eivät (todennäköisesti) sisälly vielä siihen avaimet käteen-paketin hintaan. Kyseessä ovat siis maatyöt. Eli niitä hommia, joita joudutaan tekemään tontilla ennen kuin sokkeli voidaan valaa ja lisäksi sen jälkeenkin pitää joko tehdä itse tai ostaa ulkoa esimerkiksi sisäpuolen täyttöä ja muita maatöihin liittyviä juttuja, jotka eivät kuulu siihen talopakettiin. Maatöiden hinta voi vaihdella todella paljon ihan alle parista kympistä yli sataan tonniin! Tähän vaikuttaa todella paljon millainen tontti on ja joutuuko räjäytellä, tuoda kamalasti lisämaata tai paaluttaa. Kannattaa selvitellä vaikka naapuritonttien rakentajilta, että paljonko heidän maatyöt ovat maksaneet, niin saa jonkinlaisen pohjan arviolle. Lisäksi tontille voi teetättää maaperätutkimuksen, jonka tuloksen kanssa voi sitten kysellä tarjousta vaikka maatöiden tekijöiltä. Me ei teetetty tutkimusta kun suunnilleen tiedetään, millaista maata tontin alla on. Tuohon kun räjäytettiin viereen ojat viemäröinneille sun muille kaapeleille niin samalla näkyi hyvin, että maakerroksen alla on kalliota, joten paaluttamista ei ainakaan tarvita, räjäyttämistä kyllä vähän, että saadaan kanaali vesijohdoille. 

Jossain vaiheessa tontille vedetään sähköjä, viemäröintiä ja vesiliittymiä ja niistäkin kolahtaa postilaatikkoon lasku. Ylivieskassa nuo maksoivat seitsemän vuotta sitten noin 7000e. Lisäksi hintaa tulee myös työmaakeskuksen vuokrasta (jos ei kuulu sopparin) , rakennusajan sähköistä, vedestä, jätekuluista ja jätelavan vuokrasta, mikäli sellaisen on siihen pihalle ottanut rakennus ajaksi.
 
((Rakentamista pitää jonkun ulkopuolisen myös valvoa, joten alkumetreillä pitää palkata hommaan valvoja, joka tällä seudulla tuntuu ottavan työstä parisen tonnia. Tämäkin varmasti vaihtelee kaupungeittain. 

Näiden lisäksi tietysti lasketaan mukaan se talopaketin hinta. Muita kuluja voi tulla esimerkiksi kalliimmista materiaali- tai kalustevalinnoista. Yleensä talopakettien hinnassa ei ole niitä kalleimpia materiaaleja, joten niistä voi kertyä yhtäkkiä suuri summa rahaa, jos lähdet niitä vaihtamaan kalliimpiin. Tarjousvaiheessa kannattaa yrittää huomioida mahdollisimman paljon muutoksia, mitä haluatte varustetasoon tai pohjakuvaan tehdä, sillä voi olla, että jälkikäteen tehdyt muutostyöt ovat sitten todella hintavia.
 
Kannattaa myös tarkistaa, että sähkösuunnitelmassa on tarpeeksi pistokkeita, niistäkin kertyy kivasti lisälaskua kun lisäilee joka huoneeseen vähän jotakin. Meille taisi tulla tonnin verran viimeksi lisämaksua noista sähkötöiden lisäyksistä.

Pihatöihin uppoaa myös jonkin verran rahaa. Pihalle pitää saada ainakin nurmikko eli maatyöt ja nurmikon istutus vievät jonkin verran rahaa. Halvimmalla pääsee kun pihan laittaa soralle ja tekee nurmikon ja jättää vaikka muut myöhemmäksi, mikäli budjetti paukkui yli jo aiemmissa kohdissa. Muistaakseni meidän tavallisella, tasaisella pihalla nuo maatyöt (nurmikon tekoa varten) eivät kovin montaa tonnia olleet ja nykyisessä sopparissa ne kuuluvat hintaan. Lisäksi kannattaa miettiä, että tarvitseeko pihalle vaikkapa puuvajaa ja varata myös sen rakentamiseen tai ostamiseen rahaa.
 
 
Meillä on pakollisten kulujen lisäksi budjetoitu valmiiksi rahaa jo ylimääräisille verkkotöille eli laitetaan esimerkiksi verkossa olevat valvontakamerat ja miehelle tulee jotain nettijuttuja, joista en itse juurikaan ymmärrä. Lisäksi varasimme rahaa myös lasitetulle terassille lasikattoineen sekä porealtaalle. Nämä laitetaan jos budjetti ei muilta osin pauku aivan mahdottomasti yli. Ovat kuitenkin vain sellaista extraa, että esimerkiksi poreallasta ei todellakaan ole pakko laittaa samantien! Lisäksi vähän rahaa on varattu asfaltoinnille sekä piha-istutuksille, mutta ne ovat sellaiset, jotka tehdään ihan vikana jos rahaa jää.

Vitsi miten suloinen ja pieni raksa-apuri meillä on ollut 2012!
Äkkiseltään siihen talopaketin hinnan päälle saa siis varata melkoisen tukun rahaa, että oikeasti ollaan siinä avaimet käteen-tilanteessa! Nämä budjettihommat ovat sellaisia, että niistä tuntuu olevan vaikea löytää tietoa. Varmaan jonkin verran enemmän nykyisin ihmiset jakavat budjettejaan, mutta vielä seitsemän vuotta sitten löytyi lähinnä niitä kirjoituksia, missä kerrottiin kuin halvalla oli päästy. Eli kaikki tehty itse ja ostettu joka ikinen materiaali jostain poistokorista. Niistä ei kamalasti saanut käsitystä siitä, mitä talo toisella teetettynä maksaa. Suuntaa saa siitä (ainakin täällä pohjoisemmassa) kun kertoo huoneistoalan noin parilla tuhannella eurolla/m2. Siitä saa ainakin jonkin summan, mistä voi lähteä miettimään, että minkä kokoiseen taloon oma rahoitus riittää. Meillä meni viime talon rakentamisessa rahaa talopaketin päälle noin 55 000e. Nyt menee enemmän, koska on laskettu noita lasituksia sun muuta mukaan, mitä edellisessä talossa ei ollut. Toivotaan, että meidän budjetti pitää suunnilleen kutinsa ja voi olla, että siitä kirjoittelen myöhemmin lisääkin.

Onko teillä pitänyt rakennusbudjetti vai menikö pahasti metsään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti