tiistai 14. tammikuuta 2020

Treysta sweater - eka neulepaita itselle!

*sisältää mainoslinkin

Joulun jälkeen sain kuumehoureissani päähäni tehdä itselleni retkeilyä ajatellen villapaidan. En siis koskaan ole neulonut mitään aikuisten kokoista pipoja ja lapasia lukuun ottamatta ja lapsillekin neuleita on valmistunut melko vähän. Ensin haaveilin perinteisestä Riddarista, jonka ohje löytyy kirjasta "Islantilaisia neuleita", mutta koska se oli unisex-malli niin en uskaltanut sitä valita. Halusin kuitenkin paidasta sellaisen ihoa myötäilevän, että se mahtuisi sitten myös kuoritakin alle. Lisäksi mulla ei ole kamalan leveät hartiat, niin pelkäsin, että miten sen korkeampi kaarroke istuisi mulle.
Kuvan pipokin on muuten itse neulottu! Se on Klompelompe-kirjan Albert-myssy.

treysta neulepaita

Malliksi valikoitui ihanaakin ihanampi Treysta! Sen saat ostettua Ravelrystä noin kahdeksalla eurolla. Se on myös joskus julkaistu muistaakseni Laine-lehdessä, mutta se taitaa olla tyyriimpi mitä tuo yksittäinen ohje. Kannattaa muuten tsekata muutkin Jennifer Steingassin ohjeet, aivan ihania neulemalleja hänellä vaikka muille jakaa!


Lankana näissä perinteisissä islantilaisneuleissa käytetään yleensä islantilaista lankaakin, jossa on hyvät ominaisuudet varsinkin retkeilyyn eli lämpimyyden lisäksi ne pitävät jonkun verran kosteutta ja lisäksi suojaavat tuulelta paremmin kuin perus villalanka. Olosuhteiden pakosta tein tämän ensimmäisen paitani *Dropsin Karismasta, joka sekin on täyttä villaa hieman huonommilla ominaisuuksilla. Lankojen Fiiat siis jos esimerkiksi islantilainen Lettlopi on se Ferrari!


Ja siis olosuhteiden pakkohan oli se, että oli pakko päästä heti aloittamaan neule! Olin ollut edellisenä päivänä kuumeessa ja veto pois, joten neulominen oli jotakuinkin ainoa asia, mitä jaksoin pari päivää tehdä. Siihen viikonlopun päälle tuli vielä vapaapäivä loppiaisen muodossa ja yksi sairaslomapäivä, kun Veetille nousi myös se sama kuume, mikä meillä kaikilla tytöllä oli. Paita valmistui ennätystahtia neljässä päivässä! Olin haaveillut, että jos se olisi valmis helmikuun loppupuolella, kun lähdemme sinne Rukalle retkeilemään.


Kokona mulla on tässä M, joka mittojen mukaan on mulle liian pieni, mutta käsialani löysähköksi tietäen uskalsin valita tämän koon ja aika nappiin meni. Tein jopa koetilkun ja sen mukaan mun käsiala täsmäsi täydellisesti ohjeen silmukkamäärään, mutta milliä pienemmillä puikoilla! 


 Langan kulutuksesta sen verran, että pääväriä kului kahdeksan kerää (yksi varalle ostettu jäi yli), viininpunaista varmaan noin kerä (se oli seiskaveikkaa, joten kerä on paljon isompi kuin 50g), valkoista yksi ja mustaa jonkin verran toista kerää. Käytin tähän 3,5 ja 4mm puikkoja, koska multa ei löytynyt 3,75mm kokoa varastoista.


Ohje oli englanniksi, mutta helppolukuinen. Lisäyksiä tehtiin itselle uudella tavalla, mutta Youtube auttoi ja sieltä löytyi videot oikeisiin tekniikoihin. Suosittelen muutenkin lämpimästi tuubin käyttöä neulejutuissa, sieltä löytyy älyttömän paljon tosi hyviä ohjevideoita! Tiedän ihmisiä, jotka ovat aikuisiällä opetelleet neulomaan Youtuben avulla kaikenlaista :)


Sunnuntaina pääsin sitten vihdoin ekan kerran ulkoiluttamaan uutta neulettani kun kävimme vuoden toisella retkellä Törmäjärvellä. Juuri riitti valo sen verran, että ehdittiin nämä muutama kuva ottaa ja sitten tulikin melkein heti pimeä. Jos retkeily ja varsinkin haasteet kiinnostavat, käyhän lukemassa edellisestä postauksesta vinkki tuohon haasteeseen.


Hyvin toimi tämä ei niin tuulta pitävä versio kuoritakin alla lämmikkeenä. Harvemmin muuten tulee ulkoiltua kuoritakilla pihalla tammikuussa, muuten kuin kunnon hikilenkillä ollessa. Eikä tullut kylmäkään kun oli alla merinopaita ja tämä villapaita. Nyt on jo langat tilauksessa toiseen paitaan ja se tulee nyt niistä Ferrari-langoista eli Lettlopista, jota tilasin alesta Adlibrikseltä *(mainoslinkki). Vaikeinta paidan tekemisessä oli ehdottomasti värien valinta! Ihania sävyjä on niin paljon. Seuraavaan valitsin tummemman pohjan ja kontrastiksi hieman murrettua oranssia. En malta odottaa, että pääsen neulomaan sitä!

4 kommenttia:

  1. Ihanan kirjoneulepaidan olet neulonut ja neljässä päivässä. Itse olen haaveillut jo pitkän aikaa jostain vastaavasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin lankoja hankkimaan niin nyt kun aloittaa, niin joskus on valmista :D

      Poista
  2. Minäkin tässä syksyllä ostin Laine-lehden ja langat tuohon treystaan.. Mutta en kertakaikkiaan ymmärtänyt ohjetta, joten teinkin paidan sitten just Islantilaisia neuleita-kirjan Riddarin ohjeella. Eipä tullu mieleen kattoa ohjevideoita youtubesta! Kiitos vinkistä! 💓Ihana paita! Me aloitettiin myös retkihaaste ja tällä viikolla ajateltiin menna Törmälään. Viime viikolla käytiin Vinnurvassa Nivalassa Munalankaaren laavulla. Nyt Siellä oli tosi liukkaat ja jäiset polut, mutta kuivaan aikaan varmasti hyvä retkikohde sekin. T. E.M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PIstänpäs korvan taakse tuon Nivalan paikanki! Törmälässä oli kyllä myös jäiset polut niissä kohtaa, missä lumi ei ollut vielä sulanut. Kannattaa myös jättää auto leirikeskuksen pihaan eikä ajaa sinne järven rantaa. Se oli ihan kamalan jäinen se tie!

      Minusta Treystan ohje oli jopa enkuksi melko simppeli, muutamat termit tosiaan piti googlettaa, koska ne olivat myös suomeksi mulle vieraita :) Äitini tekee just Riddaria, pitää katsoa miten hyvin se istuu, että josko sellaisenkin joskus tekisi!

      Poista