perjantai 10. tammikuuta 2020

52 retkeä vuodessa

Joulun aika meni meidän perheessä sairastaen ja sairastelu on jatkunut melkein tähän päivään asti, kun kaikki miestä lukuun ottamatta ovat vuorollaan sairastaneet kuumetaudin. Viia oli ensin viikon sairaana, sitten tuli Aavan ja mun vuoro ja tällä viikolla Veetillä oli korkea kuume. Ajattelin, että ehditään käydä kivoilla retkillä ja ulkoilla kun on paljon vapaapäiviä, vaan ei. Sisällä on istuttu ihan tarpeeksi monen viikon ajan! Siksipä maanantaina pakkasimme iltaruokavärkit reppuun ja me terveenä olevat kävimme pienellä retkellä syömässä eväät luonnossa.


Samalla saatiin rastittaa ensimmäinen kohta tämän vuoden retkihaasteesta. Retkihaaste on siis sellainen, missä kaksi haasteen perustajaa ovat tehneet listan, mistä löytyy 52 erilaista retkiteemaa tälle vuodelle. Löydät retkihaasteen niin instasta kuin facebookistakin. Instassa voit seurata muiden retkeilyjä hästägeillä #retkihaaste2020 ja #52retkeävuodessa . Kummaltakin sivustolta löydät allakin näkyvän listan eri retkistä ja voit vaikka tulostaa sen itsellesi. Itse otin kopion mun kalenterin väliin, jotta se kulkee koko vuoden mukana.


Minä ajattelin sen verran huijata, että koska ei varmaan ehditä käydä noin monta retkeä vuodessa niin otan tavoitteeksi saada rastin jokaiseen kohtaan tuossa lapussa. Täytän siis monta eri kohtaa samalla retkellä, jos kohdat toteutuvat. Eilen rastitsin kohdat "Vuoden ensimmäinen retki",  "Kuumaa juomaa termoskannussa-retki" sekä "Retki taskulampun valossa".


 Käytiin varmaan ensimmäistä kertaa retkellä niin, että oli pimeää. Tai no mennessä aurinko oli juuri laskemassa, mutta retken aikana tuli pimeä. Tytöistä oli kiva ottaa taskulamput mukaan, että nähtiin olla tuolla. Mies osti itselleen ennen joulua sellaisen todella tehokkaan otsalampun ja sen valossa kyllä näki todella hyvin. Ihan eri kaliiperia kuin meidän vanhat lamput.


Olihan se ihan eri tunnelma olla pimeällä retkellä tulen loimutellessa kauniimpana mitä päiväsellä kun aurinko paistaa. Hieman oli navakka tuuli meidän retkipaikassa. Oltiin menossa toiseen paikkaan, mutta Aava halusi tuonne niin muutettiin lennosta suunnitelmia. Tahtoo vaan aina unohtua, että tuon järven rannalla on usein tosi kylmä tuuli.


Tuo retkihaaste on minusta todella kiva idea, harmi, että en hoksannut sitä jo viime vuonna! Ja siis niiden retkienhän ei tarvitse olla mitään erikoisia. Voi mennä vaikka omalle takapihalle syömään eväitä ja juomaan kuumaa kaakaota. Pääasia, että on retkimeininki. Itse olisi kiva löytää uusia retkipaikkoja tästä lähistöltä tänä vuonna. Tuntuu, että ollaan koluttu nämä samat niin monta kertaa, että vaihtelu virkistäisi välillä.

"Aurinko laskee selkäsi taa..."
Tällä kertaa tehtiin kotoa mukaan grillileivät ja kuumat kaakaot ja haettiin kaupasta yksi paketti makkaraa ja vaahtokarkkeja. Retkellä syöminen on muuten myös aika edullista, varsinkin jos ottaa mukaan vain ne grillileivät esimerkiksi.Teki tosi hyvää päästä vähän ulos ja tuonne rauhalliseen luontoon pitkän sisällä olemisen jälkeen. Tuossa kun ei ihan lähellä ole asutusta, niin ei kuulunutkaan muuta kuin luonnon omat äänet. Uusien retkipaikkojen lisäksi haluaisin ottaa tavoitteeksi sen, että kävisimme ensi kesänä koko perheen voimin telttailemassa yhden yön yli jossain luonnossa. Nyt kun on jo meille vanhemmille hommattu makuupussit, niin enää tarvisi lapsille pussit ja sen teltan :D


Retkeilyvarusteissa kun on niin älytön valikoima, enkä tiedä niistä mitään niin valinnan vaikeus masentaa. Ajattelin ostaa lapsille aikuisten pussit, jotka lyhentäisin jalkopäästä sopivaan mittaan vyöllä, niin ei tarvisi joka vuosi ostaa uusia pusseja. Mutta mikä olisi hyvä ja suhteellisen edullinen pussi jos tarkoitus on nukkua siinä vain plussa-asteissa? Suomen kesässä se voi kuitenkin tarkoittaa alle kymmentä lämpöastetta...


Lisäksi meillä on tosiaan hakusessa vielä teltta, mihin mahtuisi viisi henkeä ja joka ei painaisi kymmentä kiloa. Katsoin, että Biltemalla oli jotain jatkettavia telttoja? Tai jotenkin sai yhdistettyä esimerkiksi kahden ja neljän hengen teltat. Ja mikähän olisi tarpeeksi leveä neljän hengen teltta, mihin mahtuisi kaksi aikuista ja kolme lasta? Kaikki vinkit ovat tervetulleita :)Toivoisin, että lapsille muodostuisi sellainen suhde luontoon, että odottaisivat itsekin aina retkiä sine ja telttailua ja pitäisivät normaalina sitä, että pakataan retkikamat autoon ja hurautetaan vaikka jonnekin telttailemaan.

Helmikuun puolella päästäänkin sittten miehen kanssa retkeilemään vähän erilaisiin maisemiin kun mummu ottaa lapset viikonlopuksi ja me suuntaamme nokan kohti Kuusamoa ja Rukaa. Luultavasti lumikengillä varustettuina! Eiköhän siellä kuitenkin ole lunta, vaikka täältä meidän korkeuksilta se on jo aika hyvin huvennut pois. Meidän omalla pihalla on vielä jonkin verran, mutta pellot ovat jo aavoilla alueilla ihan lumettomia.

Meinasitko sinä ottaa osaa tähän haasteeseen? Olisi kiva seurata muidenkin haasteen edistymistä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti