tiistai 5. syyskuuta 2017

Neulottu rusettipanta + ohje

Neuloin viime keväänä meidän tytöille yhteiseksi rusettipannan merinovillalangasta ja lupailin blogin puolelle ohjetta. Tein näitä muutaman tilauksestakin ja muistin aina valmista pantaa postittaessani, että en muistanut ottaa kuvia ohjetta varten. Sain vihdoin neulottua toisen pannan meille kotiin, jotta kummallekin tytölle on nyt omansa. Samalla otin vaihekuvia, mikäli haluatte kokeilla tehdä tällaisen itse. Tämä on aloittelijallekin helppo! Mikäli puikot ei pysy yhtään kädessä, voi näitä tilata multa valmiinakin spostilla nauravanappi@gmail.com. Aiemmasta pannasta löydät instan puolelta tämän kuvan.

Lankana olen käyttänyt Dropsin merino extra fineä. Adlibrikselta saa tilattua ilmaisilla posteilla R-kioskeille, joten aika paljon tulee tuolta tilattua. Puikkoina olen käyttänyt 3,5 kokoa, mutta kannattaa valita oman käsialan mukaan :) Silmukkamäärän sijaan merkitsin osien koot sentteinä, koska käsialat vaihtelevat niin paljon.

Panta aloitetaan neulomalla tuo pantaosa. Omassa pannassani on 25 silmukkaa ja niillä neulotaan aina oikeaa niin kauan, että saavutetaan haluttu pituus. Aina oikein neule joustaa aika reilusti, joten tässäkin pannan pituus on vain reilu 40cm ja panta menee n.48-52cm päähän. Isompaan päähän tee hieman pidempi.


Rusetin voi tehdä yksin- tai kaksinkertaisena. Itse olen tehnyt kaksinkertaisena, niin tulee muhkeampi! Tee siis halutun pituinen ja kerro kahdella, jotta saat taitettua sen kaksinkerroin. Rusetin keskiosan pituus tulee olla sellainen, että saat sen kiristettyä pannan ja rusetin molempien ympärille.

Kun suorakaiteen malliset kappaleet ovat valmiina, ompele yhteen pantaosan sekä rusettiosan päät. Nämä jäävät nurjalle, joten ei ole niin väliä, miten kappaleet yhdistät. Itse olen laittanut kappaleet noihin "vierekkäin" ja ommellut siitä kiinni, jotta saumasta ei tulisi korkea.


Seuraavaksi sinulla pitäisi olla kaksi tällaista rinkulaa. Käännä saumapuoli sisälle päin. Voit jättää pantaosan sauman myös eteen, jolloin se jää rusetin alle piiloon.


 Seuraavaksi ompelet kiinni tuon rusetin keskiosan niin, että laitat sen samalla pannan ympäri, jolloin se pysyy pannassa kiinni.


Lopuksi sullo rusetti renkulan läpi ja asettele keskelle. Viimeinen vaihe on vapaaehtoinen eli halutessasi ompele rusetti pantaan kiinni tuolta keskiosan alta, että pistot eivät jää näkyviin. Näin lapset eivät saa kiskottua rusettia irti pannasta...


 Nyt sulla pitäisi olla alla olevan näköinen rusettipanta, joka on kiva pukea syksyllä vaikka kauppareissulle tai ulos, kun lapsella on päässä pompula ja se jää typerästi pipon alle ;) Pinkissä olisi saanut tuo keskikappale olla vielä hieman lyhyempi, että se olisi kiristänyt vielä enemmän rusettia.
*sisältää mainoslinkkejä

10 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta! Ensimmäinen panta puikoilla -tosin saaja valitsi langaksi Novitan Venlan, joten sitähän saa ihan neuloa kun on niin ohut lanka ;)
  -T

  VastaaPoista
 2. Mites koot?
  Olisiko antaa tarkempia mittoja isompien tyttöjen päihin, n.53-54cm:n päänympärys?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi paljon riippuu varmasti langasta ja käsialasta, että paljonko neulos venyy! Kannataa tehdä niin, että tee vaikka n. 10cm pienempi kuin pää ja ennen yhdistämistä venytä mitan vieressä, että kuinka paljon venyy, että mahtuuko päähän! Veikkaan, että tiukemmallakin käsialalla saa olla reilusti päätä lyhyempi, ainakin se 5-8cm pienempi :)

   Poista
 3. Kiitos ideasta ja ohjeesta. Meidän rusettipanta löytyy täältä: https://aarreaukusti.blogspot.fi/2017/09/rusettipanta-1-vuotiaalle-neuloen.html?m=0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkkauksesta, hauskan värinen tuli tuosta teidän pannasta! Ihan uusi tuttavuus muuten nuo puikot mulle, ootko tykännyt?

   Poista
  2. Kiitos. Tää panta on tosi kiva. Voisin tehdä vielä lisääkin. Mulla tuppaa kivoista ideoista jäämään liukuhihna päälle. :)

   Oon tykännyt noista Prymin Ergoista tosi paljon. Ostin nyt viikonloppuna lankakauppareissulta toisen samanlaisen setin ihan samaa kokoa. Ajattelin, että villasukkaa kutoessa on kivat kun voi tehdä kahta samaan aikaan, kun magic looppausta en ole vielä opetellut ja muutenkin tykkään jostain syystä tehdä ennemmin viidellä puikolla kuin pyöröpuikolla :) Nämä puikot jakaa mielipiteitä, mutta mä kyllä tykkään kovasti.

   Poista
 4. Hei. Ihana panta. Yhdestä 50 gramman kerästä riittää varmaankin yhteen pantaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, meidän tytön panta painaa 56g eli just himpun verran pitänyt aloittaa toista kerää mutta riippuu varmaan langasta ja käsialastakin 😊

   Poista
  2. Ok, no hyvä tietää, osaa varustautua oikealla määrällä lankaa. 😊

   Poista