tiistai 28. helmikuuta 2017

Kohti kemikaalittomampaa kosmetiikkaa

Suunnilleen viime syksynä aloin kiinnostua enemmissä määrin luonnonkosmetiikasta. Hassua kyllä, että tämä kiinnostus lähti liikkeelle siitä, että olin naistenillassa, jossa oli Nuskin-yrityksen esittelijä kertomassa heidän tuotteistaan. Hassua siitä tekee sen, että NuSkin ei ole luonnonkosmetiikkaa, vaikka hieman ehkä antoikin sellaisen kuvan. Heidän tuotteissaan ei kuitenkaan käytetä lainkaan mineraaliöljyjä vaan luonnonöljyjä, joka tekee siitä hitusen paremman vaihtoehdon. Esittelijä kuitenkin melko konkreettisesti näytti meille erot mineraali- ja luonnonöljyjen välillä ja tuo sai itseni havahtumaan siihen, että mitä haluan iholleni laittaa ja tutkimaan aihetta hieman enemmän. Kiva oli nähdä konkreettisia esimerkkejä esimerkiksi siitä, mitä tapahtuu kuivatulle hedelmälle mineraaliöljyssä (ei mitään) ja luonnonöljyssä (siitä tuli takaisin pullea hedelmä!). Ja tiesittekö, että esimerkiksi ihan vauvojen baby oil on mineraaliöljyä, joka on raakaäljyteollisuuden sivutuote.


Minulla on myös muutama ystävä, jotka ovat jo aiemmin kiinnostuneet luonnonkosmetiikasta ja heiltä oli helppo kysellä vinkkejä. Nykypäivänä kemikaaleja on niin paljon joka puolella, että on varmasti tervettä karsia edes osa niistä. Jos aihe ei ole tuttu entuudestaan, voin sanoa, että yllätytte siitä, kuinka paljon haitallisia aineita normaali kosmetiikka sisältää eivätkä apteekin tuotteet ole sen parempia. Itselleni tuo tieto tuli ehkä hieman järkytyksenä.

Muistan, että ehkä muutamia vuosia sitten uutisissa pinnalla olivat parabeenit, joita löytyi tosiaan apteekin tunnetuista sarjoistakin. Tässä pieni tiivistelmä esimerkiksi parabeeneistä Safkanetin sivuilta lainattuna:

MITÄ OVAT: Säilöntäaineita.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Monissa eri tuotteissa, esi­merkiksi voiteissa, shampoissa, hammastahnoissa ja meikeissä.
MAHDOLLISET HAITAT: Kosmetiikassa sallitut parabeenit voivat olla terveysriski, sillä aineiden yhteisvaikutuksista ei ole tarpeeksi tutkimustietoa. Useissa tutkimuksissa on todettu, että parabeeneilla on estrogeeninen vaikutus koe-eläimiin. Uusissa tutkimuksissa on todettu, että parabeenit läpäisevät istukan. Sukupuolielinten epämuodostuneena syntyneiden vauvojen istukkanäytteistä löydettiin parabeenejä sekä muita hormonaalisia haitta-aineita. Euroopan komission tiedekomitea on ar­vioinut parabeenien turvallisuutta ja asettanut niiden käytölle pitoisuusrajoituksia.


Kuulostaa aika hurjalta, että tuollaisia aineita saa käyttää päivittäisessä kosmetiikassa! Tästä voit lukea listan vältettävistä ainesosista ja siitä, mitä ne meille tekevät.  Mikäli aihe kiinnostaa, Annan sivuiltakin löytyi tämmöinen pieni Luonnonkosmetiikan ABC. 


Itse en ole mikään ehdoton näissä asioissa. Pääasia on se, että pyrin vähentämään edes osan tuosta kemikaalikuomasta valitsemalla sertifioidun luonnonkosmetiikkatuotteen. Tässäkään asiassa ei minusta tarvitse olla täysin ehdoton. Voi myös syödä kasvisruokaa olematta kasvissyöjä. Pienikin muutos on varmasti suunta parempaan päin. Tästä esimerkkinä se, että ainakaan vielä en ole valmis luopumaan ripsenpidennyksistä, vaikka ne ovat todella kaukana mistään luonnonmukaisesta. Tällä hetkellä ne kuitenkin helpottavat niin paljon kiireisiä aamuja, että mieluummin tällä hetkellä karsin kemikaaleja jostain muusta.

Itselläni ensimmäisenä meni vaihtoon deodorantti. Luin, että niissä yleisesti käytettyä alumiinia on löytynyt rintasyöpäkudoksista ja tämä voisi myös olla syy siihen, miksi miesten rintasyöpä olisi myös yleistynyt. Ilmeisesti varmaan tutkimustietoa ei ole, mutta miksi ottaa riski kun tarjolla on muitakin vaihtoehtoja. Kokeilin ensimmäisenä Urtekramin dödön, mutta itselle tämä Lavera sopi kuitenkin paremmin.


Seuraavaksi vaihtoon menivät pesuaineet yksi kerrallaan sitä mukaa, kun edelliset loppuivat. Sertifioidun luonnonkosmetiikan ei myöskään tarvitse olla kallista ja vaikeasti saatavilla olevaa. Ylivieskasta sitä saa esimerkiksi ihan Prismasta ja Cittarista ja Kärkkäiselle on tullut ihan valtavan laaja osasto lähiaikoina! Kuvissa näkyvät Laveran tuotteet taitavat olla sieltä edullisemmasta päästä ja perus shamppoot ja pesuaineet ovat selvästi alle kympin purkilta.


Sokos Emotioniin Prisman yhteyteen on tullut myös luonnonkosmetiikkaa ja yhtenä merkeistä tuo kuvassakin näkyvä Organig shop, joilla on todella herkullisen tuoksuisia tuotteita halvimmillaan jotain neljän euron luokkaa ja purkkikoko on kuitenkin melko iso. Myös Dermosililta saa nykyisin edullista luonnonkosmetiikkaa, joten sekin kannattaa kurkata. Hieman kalliimmasta päästä ovat Madaran tuotteet, mutta heidän verkkokaupassaan on pari kertaa vuodessa kampanja, jossa kaikki tuotteet saa -40% alennuksella ja sieltä olen omianikin ostanut. Kosmetiikan lisäksi meiltä löytyy myös muutamia myrkyttömiä kodin pesuaineita.


Kiinnostaako teitä luonnonkosmetiikka? Olisitte kiinnostuneet lukemaan lisää esimerkiksi joistain noista tuotteista, mitä itse olen nyt käyttänyt ja testannut? Mikä on teidän suosikki luonnonkosmetiikkatuote, mikäli sellaisia käytätte!

16 kommenttia:

 1. Mulla on venynyt varmaan puoli vuotta nyt ainakin luonnoksissa samasta aiheesta teksti mutta kuvien ottaminen senkun venyy vaan :D Jos tän vuoden aikana sais otettua ja ulos sen tekstin! Mulla on kohta luonnoksia enemmän kuin julkaistuja 🙄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mut hei sehän on vaan hyvä, kun joskus iskee kirjoitusjumi niin sieltä vaan sitä näps ja kops :D

   Poista
 2. Kiinnostais kyllä tarkempikin info aiheesta ja tuotteista! Monesti on ollut mielessä, että pitäisi perehtyä luonnonkosmetiikkaan, mutta en oo saanut aikaseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Varmasti tulen kirjoittamaan enemmänkin näistä kun tuntuu olevan aihe, joka muitakin kiinnostaa.

   Poista
 3. Kyllä kiinnostaa! Etenkin pesuaineet kodin hoidossa, ois mukavampi lapsiperheessä. Toki dödön tehosta ois kans kiva kuulla kokemuksia, miten pitää. Ite oon nyt käyttänyt pääsääntöisesti luonnonshampoita ja hoitoaineita, ja ero on kyllä positiivinen. Hiukset on jotenki paremman tuntuiset kuin muilla aineilla, ei semmoiset pehmeät hötöt/silkkiset helpot kammata jne 😉. Ja mulla on hius ku vauvalla eli tooosi ohkanen ja pehmonen.
  Ittiä on alkanu kiinnostaan myös terveyden ylläpito ja luonnon "lääkkeet".
  T. KatiK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me on vaihdettu vasta oikeastaan keittiön pesuaineet ja sit jotain yleispuhdistusainetta, mutta toki niistäkin vois kirjoittaa! Kai sitä tulee vanhaksi ku tämmönen alkaa kiinnostaa ;)

   Poista
 4. Hei! Kiinnostaa ehdottomasti. Tuota dödön vaihtamista olen itsekin miettinyt. Toimiiko tuo mainitsemasi dödö hyvin ihan urheillessa tms? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla toimii, mutta toisaalta en oo mikään ihan kamala hajupesä normaalistikaan :D Näiden käytön aloittaminenkin kuulemma kannattais aloittaa silleen et esim yhden päivän käyttää tätä ja vaikka monta väliin sitä omaa vanhaa, että kroppa jotenkin "tottuu" siihen. ITse tietty vaihdoin vaan suorilta :D

   Poista
  2. Hajupesä :D ai kauhee kun repesin :D. Mutta joo mähän ostin tota laveran dödöö ja hyvin toimii! Samalla ostin semmosen huulikiillon/huulirasvan joka antaa pienen sävyn ja se on myös hyvä! Oon aatellu myös tätä hiusten ainaista värjäämistä että jos joskus ois pokkaa alkaa kasvattaa omaa hiusväriä takas mutta voi olla ettei kärsivällisyys riittäis...oma tukka kun on semmonen ei minkään värinen :0

   Poista
 5. Kiinnostaa kyllä! Etenkin kaipaan käytännön vinkkejä siihen, miten erotan luonnonkosmetiikka tuotteen kaupan hyllyssä muista tuotteista.
  Ensimmäisenä vois tuo dödö mennä vaihtoon, ja jos tiiät jonku hyvän luonnon käsien pesu saippuan niin vinkkaa!
  Shampoonkin voisi hankkia luonnon kosmetiikka, kunhan tuo nuskin loppuu. Sekin on kyllä parempaa kuin perus marketti kamat.

  T. Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Prismassa ja Cittarissa on merkitty täällä kempparihyllylle ihan oma alue luonnonkosmetiikkaa ja sitten kun valitsee tuotteen, jossa on sertifikaatti (google löytää varmaan ne yleisimmät luonnonkosmetiikkasertifikaatin logot) niin on varmasti aitoa tavaraa. MOnta merkkiä myydään muka luonnonkosmetiikkana, vaikka eivät sitä sisällön puolesta ole.

   ITse ostin just Urtekramin semmoisen pumppupullon, mutta vielä ei oo päässyt käyttöön kun entistä on jäljellä.

   Poista
 6. Ehdottomasti haluun kuulla lisää :)

  VastaaPoista
 7. Kiinnostaa, ite kanssa aktivoitunu kemikaaliasioissa ja tutkinu hyviä luonnonkosmetiikkavaihtoehtoja. Kaikki paitsi meikit on tarkotus korvata pikkuhiljaa luonnollisilla tuotteilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysynpä mielenkiinnosta, että miksi ei meikkejä? :) NIitäkin on valtava valikoima nykyisin! Itsellä on vielä vanhoja jäljellä, joten niistä ei ole vielä juurikaan kokemusta. Paitsi Avrilin huulipunakynästä, se on huipputuote!

   Poista
  2. Löysin tällaisen ja muistui tämä kirjoituksesi mieleen! Miksipä ei meikkejäkin? :) http://www.mutsiavautuu.com/2016/02/meikkipussukan-uusi-suosikki.html?utm_source=facebook&utm_medium=ocpm&utm_campaign=Prospecting&utm_term=Interest%3DBeauty&utm_content=Lahiomutsi+2

   Poista
 8. Todella kiinnostaa ja tekee mieli tutustua noihin tuotteisiin.

  VastaaPoista