keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Ohje vesileiman tekemiseen sekä useiden kuvien leimaamiseen kerralla

Meillä oli ennen koneella kätevä ilmaisohjelma kuvanpienennykseen, jolla sai samalla tehtyä vesileimat kätevästi kuviin. Tuo ohjelma kuitenkin muuttui niin, että sitä leimaa ei enää saa, joten piti keksiä keino tehdä se erilailla. Löysin netistä kyllä ohjeita, mutta ne olivat pitkiä kuin nälkävuosi, enkä meinannut osata tehdä edes niiden avulla. Kunnes keksin sitten yhdistää useamman ohjelman käytön ja tehdä vesileiman erittäin helposti ja hyvin pienellä vaivalla lisätä sen myös kuviin.

Muokkaan (sen vähän mitä edes muokkaan) kuviani suomenkielisellä Photoscape-ohjelmalla, joka on hyvin yksinkertainen tällaisen tollommankin kuvankäsittelijän käyttää. Tuolla saa myös muokattua useita kuvia kerralla, joten se on loistava tähän tarkoitukseen! Samalla kun muutan kuvien kokoja blogiin sopiviksi, vedän kuviin vesileimat. Mutta aloitetaan siitä, että miten minä teen vesileimat. Tämä ei varmasti ehkä ole mikään kovin pro-tyyli tehdä tämä asia, mutta sopii omiin tarkoituksiin oikein hyvin :)

Ensin täytyy tehdä se itse vesileima jollakin kuvankäsittelyohjelmalla ja itse olen sen saanut helpoiten tehtyä Gimpillä. Avaa ohjelma ja valitse yläreunasta tuo uusi.Sen jälkeen valitse suunnilleen minkä kokoisen alueen haluat vesileimalle käyttää. Minulla se on 300 leveä ja 100 korkea alue. Sitten se pieni kikka millä taustan saa pois! Tämä oli nimittäin minulle kaikista ongelmallisinta, kun en millään meinannut osata liittää kuviin tekstiä, jossa ei olisi valkoista palkkia taustalla. Eli valitaan sitten tuosta täytä-valikosta tuo läpinäkyvä, joka siis poistaa taustasta värin tehden siitä läpinäkyvän. Voit tehdä vesileiman millä tahansa ohjelmalla, jos sillä pystyy poistamaan taustan :)


Sen jälkeen valitse työkalupalkista tekstityökalu. Tässä vaiheessa ohjelmaan olisi pitänyt jo ilmestyä tuollainen ruudullinen alue, johon sitä tekstiä aletaan kirjoittamaan.


Itse en vielä keksinyt, että miten Gimpissä saa fontteja kätevästi selattua, joten kävin ensin wordissa valitsemassa mieleisen ja sitten vain kirjoitin tuohon fonttikenttään alkukirjaimen ja valitsin oikean valikosta.


Kun vesileima on valmis, tallenna teksti menemällä Tiedosto -> export as ja valitse tallennusmuodoksi png ja anna muiden asetusten olla oletuksena. Tai tuo png taitaa tulla myös oletuksena tuossa. Sen jälkeen avaat sen Photoscapen ja valitset etusivun valikosta tuon erämuokkaus.


Oikeaan reunaan tulee valikot, joista valitset tuon Objekti-välilehden.

Tässä vaiheessa kannattaa avata tai drag and dropata joku kuva tuohon näytölle, koska muuten tuo ei välttämättä anna valita tuota kuvaa. Kun saat kuvan auki niin laita ruksi tuohon kuva 1 -kohtaan ja valitse tuo kuva mitä se ehdottaa. Jos ei tule tuota valikkoa niin sen saa noista kolmesta pisteestä auki tuossa oikeassa reunassa. Sitten käyt valitsemassa sen juuri tekemäsi vesileiman sieltä, minne sen olet tallentanut.

 Sitten pitäisi ilmestyä ruudulle se vesileima. Klikkaamalla sen päälle, voit liikutella muokata sen kokoa ja peittävyyttäkin. Olen huomannut, että kannattaa muuttaa kerralla aina samansuuntaiset kuvat eli yhdessä pompsissa vaakakuvat ja toisessa pystykuvat, jos vesileimaa ei halua keskelle kuvaa. Koska se tulee joka kuvaan samaan kohtaan. Viimeisenä tallenna tuo asetus, että saat vesileiman joka kerta kun teet erämuokkauksen. Valitse siis alareunasta se tallennus ja anna jokin tiedostonimi. Mulla on käytössä musta ja valkoinen vesileima, koska esim tummasta taustasta ei musta vesileima näy. Niitä voi sitten vaihdella tuolta sivusta valitsemalla vain sen mitä käyttää. Eli se rasti tuosta Kuva 1 edestä pois jos se on väärän värinen ja rasti siihen toiseen vaihtoehtoon.Tästä lähtien jos haluat lisätä vesileiman useaan kuvaan, aukaiset ne vain kerralla tuolla erämuokkauksella niin se lisää automaattisesti kaikkiin kuviin tuon vesileiman. Sitten painat tuolta Muunna kaikki-napista niin se tallentaa kuvat leiman kanssa. Kannattaa valita tuo Tallenna uudella nimellä, mikäli et halua, että vesileima näkyy alkuperäisen kuvan päällä.

Saa kysyä, mikäli olen selittänyt jonkun kohdan epäselvästi tai muuten vain antaa palautetta, että oliko tästä mitään apua!

26 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta! Juuri olen itsekin tätä vesileimaa väsännyt ja se onnistui Photomonkeyllä, joka on netissä toimiva ohjelma. Miten sait tuon hienon C:n tekstin alkuun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen saa esimerkiksi Wordissä sieltä lisää-valikosta ja sieltä merkki niin aukeaa noita erikoismerkkejä. Siihen on olemassa myös joku alt+numeroyhdistelmä millä se tulee mutta en jaksa nyt googlettaa, että mikä. Kopioin sen merkin siis wordista tuonne gimpiin. Onnistuuko Picmonkeyllä tehdä useaan kuvaan kerralla leima?

   Poista
  2. Copyright-merkin saa melkein missä tahansa ohjelmassa kirjoitettua painamalla pohjassa Alt ja näppäilemällä 0169.

   Poista
 2. Mä olen miettinyt, että mitä tuo vesileima käytännössä tarkoittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai siis miten käytännössä? Mää ainakin merkkaan kuvat siksi, että ne on mun omaisuutta eikä niitä saa ilman lupaa muualla käyttää. Vaikeampi pölliä kuvia jos niissä on toisen blogin tekstit :) Vai sitäkö tarkoitit?

   Poista
 3. Aa siis joo okei, mä oon luullut et se jonkin estää kopionin kokonaan :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tuun viel vähän lisää tänne noloilemaan, mut siis tajusin just et toi yks merkki joka tulee noiden kuvien päälle on pinterestin merkki :D Ja kuten yllä jo kerroinkin niin luulin et se on se vesileima ja estää sen kopioinnin.. siis apua :D Ehkä mä vähän luen vielä enemmän ajatuksella tän tekstin ja ohjeen, voisi olla varmaan hyvä laittaa omassakin blogissa kuviin jotain merkkiä :)

   Poista
 4. Hyvät ohjeet! Kiitos!
  Minä olen miettinyt tuota kuvien pienentämistä. Miten se tapahtuu? Minä kun laitan kuvat blogiin aina siinä koossa kuin ne kamerassa on. Mikä on hyvä koko blogikuville?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää kuvaan järkkärillä ja kuvakoot ovat aika isoja ja vievät paljon tilaa ja multa on jo kerran loppunut bloggerista tila. Siksi pienennän ne. Mulla on kuvat kokoa 640*960. Muistaakseni joku sanoi tuon olevan hyvä koko. Tosin se riippuu varmaan myös paljon siitä, että minkäkokoinen blogissasi on se tekstitila, että minkä kokoinen kuva on siinä fiksu. Kuvat saa pienennettyä myös tuolla photoscapessa, samalla erämuokkauksella. Siellä oikealla on koon muutos, jonne voit syöttää koon niin se pienentää ne samalla kun laitat sen vesileiman :)

   Poista
  2. Ok. Kiitos ohjeista. Mun blogi on reilu pari vuotta vanha ja katsoin, että olen käyttänyt alle prosentin ilmaisesta tilasta. Eli saattaa olla, että tällä vauhdilla lopahtaa ennen bloggausinto kuin tila. :D

   Poista
  3. Mulla täytty sillon varmaan parissa vuodessa, vaikka kuvasin alussa canonin pokkarilla :o

   Poista
 5. Paljon kiitoksia ohjeesta. Täytyypä tutustua siihen paremmalla ajalla. Mie olen vain kirjoittanut blogin nimen jokaiseen kuvaan erikseen, mutta ajatellut, että varsinkin isompaan satsiin olisi mukava saada laitettua kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin nopeuttaa hommaa kun lätkäsee vaan kaikkiin kerralla :)

   Poista
 6. Kiitos ohjeista! Täytyykin alkaa perehtymään tuohon Photoscapen käyttöön. Ite oon vaan picasalla kirjottanu blogin osotteen erikseen jokaiseen kuvaan, mut onhan se vähän hidasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä kun se on helppo käyttää suomenkielisyytensä ansiosta :)

   Poista
 7. Kiitos mainiosta ja selkeästä ohjeesta! Nyt ei enää tarvitse tosiaan joka kuvaan erikseen kirjoitella =)

  VastaaPoista
 8. Vähän myöhässä tässä asiassa, mutta mietin että saakohan tällä GIMP -sovelluksella sitä itse tekstiäkin hieman läpinäkyväksi ettei se aivan loistaisi kuvasta? :D

  VastaaPoista
 9. Hei, en osaa yhtäkkiä sanoa saako Gimpillä, mutta ainakin photoscapessa saa valitta sen tekstin läpinäkyvyyden kun lisää tekstiä niin siinä voi valita peiton ja mitä vähemmän peittoa niin sitä läpinäkyvämpi. Eli kun lisää tekstin niin sitten klikkaat kahdesti tekstin päällä että saa valikon auki ja sieltä vaan säädät peittoa. Kysy jos et ymmärtänyt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pittääpä mennä kokkeilemmaa :)

   Poista
 10. Oikein hyvä ohjeistus...Kiitos :)

  VastaaPoista
 11. kiitos, hyvät ohjeet kun niistä on apua vielä tänäkin päivänä.

  VastaaPoista
 12. Kiitos postauksesta ! Asia on aina vaan tärkeä ja ajankohtainen. Tabletin kameralla otettuja kuvia en ole vesileimannut, mutta ajattelin laittaa pikkujärkkärillä otettuja, kenties valokuvauksellisempia kuvia, niin täytyi alkaa tutkia asiaa. Ensimmäinen hakutulos oli power pointilla vesileiman tekeminen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että ohje on vielä vuosienkin jälkeen toimiva. Joskus ohjelmat tuppaavat muuttumaan niin, että ei aina sit vanha ohjeistus enää toimikaan uusissa versioissa :)

   Poista