keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Raakasuklaa testissä ja maistuva suklaavinkki!

Raakasuklaa on semmoinen juttu, jota olen halunnut kokeilla jo pitkän aikaa. Varmaan joskus vuosi pari sitten se alkoi näkyä blogimaailmassa ja siitä lähtien on kipinä ollut testaukseen, mutta jotenkin ajattelin sen homman niin vaikeaksi kaikkine kaakaomassoineen ja voineen, että se on jäänyt. Nyt sain kuitenkin vihdoin syyn tarttua tuumasta toimeen, kun sain Kärkkäiseltä kokeiluun heidän luontaistuotevalikoimasta raakasuklaan valmistukseen tarkoitettuja aineksia. Pääasiassa tuotteet olivat Bulletproof-merkkisiä, jonka pitäisi olla huippumerkki tällä saralla :) Paketissa oli kaakaojauhetta, kaakaomasssaa, kaakaovoita, vaniljaa, hunajaa sekä yaconjuurisiirappia ja näistä piti sitten alkaa sitä suklaata kehittämään. Haaste otettu vastaan :)


Netistä sitten etsiskelin vinkkejä valmistukseen ja tein ensimmäisen eräni raakasuklaata. Kaapista kaivoin esille vielä mustikkajauhetta (jota unohdin käyttää), pähkinöitä ja kuivattuja karpaloita, jotka ostin tätä tarkoitusta varten. Kun ensimmäistä kertaa tekee, tuntuu homma muka vaikealta, mutta nyt toisella kertaa se menisi varmaan tosi helposti, kun tietää sen periaatteen. Ja kyllä se kuulostaa myös helpolta nyt kun sen tähän vaihe vaiheelta kirjasi ylös :)

Ensimmäiseksi pilkotaan tai raastetaan kaakaovoi. Kaakaovoin sijasta voi ilmeisesti käyttää myös kookosvoita tai öljyä vai ovatko ne nyt sitten sama asia :)


Minä laitoin tämmöisellä mittasuhteella noita aineita:
250g raakakaakaomassaa
2rkl raakakaakaojauhe
125g kaakaovoi





Sitten sekaan murskataan myös kaakaomassa. Minä käytin kaakaomassan lisäksi vähän myös kaakaojauhetta. Varmaan voi käyttää näistä myös pelkästään jompaakumpaa!



Laitetaan kaakaovoi ja massa vesihauteeseen ja lämmitetään niin, että seos sulaa. Suklaan voi myös temperoida, mutta mulla on digitaalinen lämpömittari vielä ostoslistalla, niin en sitä tehnyt.


Kun voi ja massa on sulanut, voi sekaan sekoittaa kaakaojauhetta ja makeutusta eli vaikkapa sitä hunajaa. Sain vinkin, että kun massa kuumana maistuu makealle, tulisi makeutusta lisätä vielä vähän ja niin tein. Lopputulos oli ehkä hieman liian makea, joten ensi kerralla sitten maltillisemmin! Voit myös käyttää vaniljaa tai muuta aromia massaan tässä vaiheessa.


Meidän suklaaseen tuli cashewpähkinöitä sekä kuivattuja karpaloita. Sekoitin ne sulaneeseen seokseen, mutta ne voisi myös laittaa suklaamuottien pohjalle, jolloin ne jäisivät kauniisti näkyville.


Kun seos on maustettu mieleiseksi, se kaadetaan haluttuun astiaan. Itse laitoin jääpalamuotteihin (kannattaa valita silikonisia, ettei käy niin kuin mulle, että jouduin veitsellä tökkimään ne irti tuosta sinisestä muotista) sekä sydämenmalliseen silikoniseen kakkuvuokaan.


Laitoin suklaan puoleksi tunniksi pakastimeen ja siirsin sitten jääkaappiin ja se oli valmista :) Pakko oli heti maistaa palanen. Olin jotenkin ajatellut, että raakasuklaa ei maistu kovin hyvälle, vaan jotenkin semmoiselle sokerittomalle ja kitkerälle. Mutta kyllä tämä oikein hyvää oli ja suklaa upposi myös lapsille hyvin.


Seuraavassa satsissa ajattelin vähän hifistellä ja kokeilla sitä temperointia. Vaikkakaan en täysin tiedä, että miten se vaikuttaa lopputulokseen :) Ajattelin, että voisi tehdä jotain semmoista jouluista suklaata ja laittaa mauksi vaikka vähän piparimaustetta tai muita jouluisia makuja! Että kyllä voi näemmä terveellisempikin vaihtoehto olla yhtä maukas maultaan.


Oletteko te kokeilleet raakasuklaan tekoa ja mikä on ollut paras maku? Nyt vinkkejä kehiin, että pääsen tekemään lisää herkkuja :)


Kärkkäiselle oli tullut uusia Zollerin Mitzi Blue suklaita, joista sain myös muutaman näytteen.  Tuo Zoller on itävaltalainen suklaantekijä, joka valmistaa suklaa alusta loppuun omassa tehtaassaan. Tuotteet ovat luomun lisäksi myös reilun kaupan mukaisia. Valikoimista löytyy vaihtoehtoja myös vegaaneille!


Suklaakääreet olivat aika hauskan näköisiä ja itse suklaa sisällä todella kaunis.


Oma suosikkini oli yllättäen juurikin tuo laktoositon vegaanisuklaa "White cinnamon with soy chokolate moon & coconut star". Ihanan kanelinen maku, joka sopi suklaaseen todella hyvin. Nämä ovat niin kauniita, että sopisivat hyvin myös pieneksi joulumuistamiseksi vaikkapa ystäville.


Ainut miinus noissa oli suklaalevyn liian pieni koko! Itse olisin voinut hyvin syödä tuon yksinkin ;) Nyt kun se piti jakaa neljälle niin ei siitä kovin isoa palaa saanut... Voi olla, että joudun hakemaan salaa oman levyn ;) Onko nämä Zotterit teille jo tuttu juttu? Itse en ollut koskaan ennen kuullutkaan!


*Tuotteet saatu bloginäkyvyyttä vastaan

13 kommenttia:

  1. Enpäs kyllä koskaan ollut näistä kuullutkaan, mutta meni kyllä hankintalistalle!
    LAKTOOSITON suklaa! :)

    Annu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kalliita pieneksi suklaaksi, mutta itse ainakin kyllä ajattelin ostaa joskus kun ovat kuitenkin spesiaalimpaa suklaata ja mitäpä sitä ei hyvästä suklaasta maksaisi ;)

      Poista
  2. Huomasitko muuten maussa eroa tämän vegaanisuklaan ja tavallisen välillä?

    Annu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En huomannut. Tai huomasin, se oli parempaa kuin nuo muut valkoiset suklaat ;) No ei vaan, en ois kyllä voinut sanoa mikä on vegaanisuklaa ja mikä tavallinen valkoinen suklaa jos silmät kiinni olisin maistanut.

      Poista
  3. Raakasuklaa on ollu täälläkin pitkään haaveena kokeilla, mutta en ole saanut aikaiseksi. Kiitos tästä postauksesta! Ehkä minäkin joskus! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, nyt joulun alla jouluherkuksi teet jotain ihanan jouluista!

      Poista
  4. Minulla on kyllä ollut kaakaomassaa, mutta raakasuklaata ei ole tullut vieläkään tehtyä. On kyllä ollut mielessä jo vaikka kuinka kauan :) Herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ootko käyttänyt sitä leivontaan? Mulla on vielä vähän huonosti tietoa, että mihin kaikkeen tuota vois käyttää suklaan sijaan :)

      Poista
  5. Mää oon tehny vaan semmosta tosi laiskannaisen raakasulaata; kylmäpuristettua oliivioljyä ja raakakaakoajauhetta, siihen sekaan pähkinöitä/karpalaoita/merisuolaa/mitä nyt keksii mausteeksi ja pakkaseen. Ekalla kerralla se maistu ihan jäätävän pahalle, tokalla kerralla laitoin reilummin kaakaota JA maistoin seosta vasta kun olin ollu liki 5vkoa syömättä lisättyä sokeria. Sitte maistu hyvälle ;) eilen maistoin pitkästä aikaa yhen geishakovenhdin ja se oli ihan jäätävän makiaa, ja tarttu inhasti kitalakeen kiinni. Ei tehny mieli toista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää en kyllä laittais oliiviöljyä, eikö se maistu kamalasti läpi?!? Ja pitää siinä makeutustakin olla! Ite en usko, että normi suklaa vois musta maistua koskaan liian makealle, mutta toisaalta en oo koskaan ollut noin pitkään ilman makeaa :D Nyt ajattelin murustaa pipareita joukkoon :)

      Poista
    2. Hitto, ei se sentään oliiviöljyä ollu :D :D kookosöljyä nyt kuitenki. Ai saakeli, alko ihtiäki naurattaan. Se vois olla aika hemmetin pahaa!

      Poista
    3. No mää vähän ajattelin, eihän se edes jähmety :D Vois olla aika karun makusta! Mutta siis raakasuklaanhan voi tehdä myös kookosrasvasta ja raakakaakaojauheesta, että ihan oikeaa raakasuklaata oot tehnyt. Maistuuko se kookos kuin läpi ku siksi mää en oo sitä käyttänyt! Mut se on tosi hyvää naamarasvaa ;)

      Poista
    4. No sitä kaakaota saa laittaa tosi paljon, ettei maistu pelkkä kookos. Varmaan joku ohjeki löytys kun googlais vaan kun mää oon aina keittiössä niin hätänen! Merisuolarakeita laitoin viimeks sinne sekaan kans ja siitä twististä tykkäsin.

      Poista