tiistai 22. joulukuuta 2015

Kaksi yötä jouluun on...

Hui, enää kaksi yötä ja sitten se on täällä! Joulupukki nimittäin! :) Ja se joulu, tietysti. Meillä alkaa olla tosi hyvällä mallilla joulujutut, kun on pikkuhiljaa tehty ja laitettu. Näin joulun alla puhutaan aina paljon joulustressistä negatiivisessa mielessä. Kyllä varmaan itselläkin on tietynlainen joulustressi, mutta se on ehkä enemmän sellaista positiivista stressaamista. Minulla on usein visio siitä, millainen tietty tapahtuma, kuten joulu on ja mitä siihen kuuluu. Sitten yritän parhaani mukaan toteuttaa sen. Haluan tiettyjen juttujen olevan niin kuin olen suunnitellut, enkä sinne päin. En kuitenkaan stressaa huonossa mielessä vaan nämä pienet kodin laitot ja leipomiset ovat kuitenkin sitä mielekästä puuhaa itselle.


Parhaiten tunnetta kuvaisi ehkä juurikin termi positiivinen joulustressi. En voisi kuvitella lähteväni vaikkapa ulkomaille jouluksi, koska sinne voi mennä mikä tahansa muu viikonloppu vuodesta. Haluan myös syödä kunnon jouluruuan, enkä tyytyä johonkin vähän sinne päin. Meidän perheessä se jouluruoka on vain aina ollut iso osa joulua, eikä ilman kunnon jouluruokaa ehkä olisi niin joulumieltäkään.


Tänä vuonna meillä on muutoksien joulu, koska vietetään se ensimmäistä kertaa täällä meillä kotona. Tähän jouluun on mahtunut tähän mennessä paljon ekoja kertoja. Olen tehnyt ensimmäistä kertaa itse sinappia, ostanut kinkun, tehnyt laatikoita, hommannut kuusen ja koristeet ja muuta kivaa joulupuuhaa. Kuusen osto olikin melkoinen ruljanssi! Lähdettiin etsimään kaunista tekokuusta, koska se nyt vain on helpompi pienten lasten kanssa ja sen voisi tuoda oikeaa kuusta aikaisemmin sisälle. Kaupat myivät kuitenkin vain ihan järkyttävän rumia kuusia, jotka eivät muistuttaneet aitoa eivät sitten yhtään. Alkoi iskeä paniikki! Mistäs meille nyt kuusi saataisiin?


Prismassa oli somisteena kuitenkin se täydellinen kuusi! Hyvän korkuinen ja suhteellisen aidon näköinen. Neulasetkin näyttivät neulasilta eivätkä olleet monen millin leyistä ihmeellistä nauhaa niin kuin monissa muissa kuusissa. Osa valkoisista kuusista puolestaan näytti siltä, kuin runkoon olisi tökitty pulloharjoja pystyyn, kun oksan juurista paistoi metallit. Täydellinen kuusi ei tietenkään ollut myytävien joukossa, vaan ihan eri puolella koristeena, eikä vastaavaa löytynyt paketeista. Ei muuta kuin myyjää etsimään, että voidaanko ostaa näytekuusi. Myyjä löytyikin ja löydettiin myös hintalappu, eli kuusia oli joskus viime vuonna ollut myynnissä ja jäljelle oli jäänyt vain tuo mallikappale. Mitä en yhtään ihmettele, kun vertasi niihin tämän vuotisiin, jota oli vielä hyllyssä. Saatiin sitten ostaa se mallikappale ja nyt meillä on täydellinen muovikuusi!


Lapset ovat kovasti odottaneet jo jouluaattoa ja saivat jopa joulupukilta itseltään kirjeen! Kummitätini oli lapsille moiset ihanuudet tilannut.


Viime viikolla paistoin saaristolaisleipiä pakasteeseen aattoa varten. Tuo leipä vaan on niin hyvää, että yksi katosi melkein sen tien kun se uunista otettiin. Olen siis jakanut hommia vähän joka illalle, niin ei ole iskenyt viimeisen illan paniikki minkään kanssa.


Tänään kävin ostamassa vielä kynttilöitä ja servettejä sekä tein viimeisiä ruokaostoksia. Laatikot ovat tosiaan jo pakasteessa ja äitini tuo kalat ja osan muista ruuista niin ei tarvitse kaikkea tehdä itse. Tänään panostin sitten makeaan puoleen ja leivoin torttuja, valkosuklaatyrni-jäädykettä sekä valkosuklaataateli-keksejä.


Sillä aikaa kun kävin kaupoissa, mies siivosi talon joulusiivot, mihin minä en kuulemma saanut koskea. Ehdittiin sitten käydä Aavan ja Viian kanssa myös vaunulenkillä pitkästä aikaa. Toistaiseksi meillä ei muuten kukaan muu ole Aavan lisäksi sairastunut vesirokkoon ja tänään tulee kaksi viikkoa siitä, kun Aava sairastui.


Viikonloppuna otettiin jo hieman varaslähtö jouluun ja käytiin viettämässä sitä hieman etukäteen miehen äidin luona ja siellä olivat myös lasten serkut perheineen. Anoppi on vuorotöissä ja työvuoro sattui jouluaatolle, joten käytiin sitten järkkäämässä joulu hieman etukäteen. Syötiin jouluruokaa ja lapset saivat yhdet paketit, jotka tonttu kävi ovelle tuomassa. Kyllä sitä tonttua odotettiinkin etukäteen ja vähän väliä lapset kysyivät, että voisiko jo käydä katsomassa pihalla, onko tonttu käynyt.


Serkut jäivät meidän kanssa myös mummulaan yöksi, niin ehtivät nähdä pitkästä aikaa muutakin kuin sen päivän verran. Voin sanoa, että kuudesta lapsesta samassa talossa lähtee aika kova meteli! Varsinkaan kun nuo meidänkään lapset eivät sieltä hiljaisemmasta päästä ole....


Maanantaina ajeltiin tänne kotiin valmistelemaan sitä omaa joulua. Eilen kaivettiin sitten lasten kanssa koristeet paketeista ja alettiin koristelemaan kuusta. Itse en ehtinyt naruja palloihin sitä mukaa laittaa, kun Veeti ja Aava niitä kuusen päälle nakkoivat!


Jostakin syystä kaikki koristeet tahtoivat kertyä pienelle alueelle ja ylhäällä ei tietenkään ollut mitään, kun ei sinne kumpikaan yltänyt. Saatoin ehkä illalla siirrellä koristeita siten, että niitä riitti koko kuuseen. Eivät nuo aamulla huomanneet mitään muutosta :)Viia piti koristelun aikana huolen roskista :)

Nyt alkaisi hommat olla pikkuhiljaa sillä mallilla, että huomiselle ei taida olla enää yhtään mitään joulujuttuja tekemättä!


Kaupassa pitää muutama juttu käydä vielä hakemassa, kun tänään unohdin. Sitten tietenkin normaalia pyykin pesua ja sen sellaista, mutta kaikki isommat valmistelut on tehty. Ajattelinkin, että nyt tässä voi ottaa rennosti ja ehkä vielä ommellakin vaikka jotain kun hommat on pois alta. Eikä stressaa enää yhtään, millään lailla :)


Ymmärrän, että sellaiset ihmiset jotka eivät niin tästä kaiken maailman hääräämisestä tykkää, ahdistuvat varmaan joulun alla siitä, että pitää saada niin paljon kaikkea tehtyä lyhyessä ajassa. Jos itseä kovasti ahdistaisi joulujutut, ostaisin varmaan laatikot ja leivät kaupasta ja jättäisin siivouksen vähemmälle. Ei se joulu kaappiin kurkista!


Itsellä ei tule koskaan muulloin siivottua niin perusteellisesti, niin joulun aikaan on hyvä senkin vuoksi tehdä vähän parempi siivous, että voi sitten huoletta siivota koko vuoden normaalisti ja unohtaa ne kattojen pesut. Tosin en kyllä tänäkään vuonna pessyt jouluksi kaappeja, vaikka paria keittiön kaappia vähän järkkäsinkin. Mies pesi eilen saunan ja normaalin viikkosiivouksen lisäksi pyyhittiin myös katot ja mies siivosi normaalia huolellisemmin. Nyt on ihana puhdasta, vaikkakaan ei varmasti huomenna enää kovin siistiä kun lapset levittävät tavarat.


Kärkkäiseltä ostin tuollainen kuusikupin, vaikka en varsinaisesti sille heti käyttöä keksinyt. Anoppi oli ostanut meille lahjaksi kassillisen herkkuja ja niiden joukosta kaadoin kuppiin pähkinämarjasekoitusta syötäväksi. Kupin vieressä on pieni enkelitonttu (?), jonka löysin joulukoristeiden seasta. Muistelen, että olen ehkä lapsena saanut tämän parhaalta kaveriltani tai hänen äidiltään jouluna. Muistatko Suvi, että onko tämä teiltä? Muistan, että joskus tämä on ollut itsellä semmoisessa sydämen mallisessa lasimaljassa kultaisten koristekivien päällä :)


Miten teillä? Stressaako vaiko eikö ja onko joulujutut jo tehtynä? :)

5 kommenttia:

 1. No kyllä ja ei stressaa 😊 meinaa hiipiä mutta yritän vaientaa 😅 juurikin sauna pesty ja jotain leipomuksia vielä huomenna. Kyllä siinä hommaa riittää kolmen lapsen kanssa 😂
  Syökö teillä lapset ns perinteisiä joulupukkia vai teettekö jotain spesiaali ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos vaientaminen onnistuu! Oon kyllä ollut tänä vuonna onnekas kun mies sai pitää ylitöitä pois niin on siivonnut täällä! Tai vaihtoehtoisesti voi viihdyttää lapsia kun minä leivon :) Meillä ei tehdä mitään erikoista lapsia varten. Kummatkin syö jotain. Veeti ei niin kinkusta innostunut, mutta syö sitten esimerkiksi lohta ja salaatteja. Kumpikaan ei taida laatikoista oikein välittää, mutta Aava sitten puolestaan syö kinkkua :) Että löytyy kyllä jokaiselle jotain!

   Poista
 2. Kauniilta näyttää!:)
  Meillä ollut sama linja, että pikkuhiljaa ja oman innostuksen mukaan. Minusta on ihana laittaa joulua ja miettiä että mitä kaikkea haluaa jouluunsa ja lastensa jouluun kuuluvan, siinä samalla kuluu tämä pimeä aika ihan ohimennen.
  Varsinkin näin kun on lasten kanssa kotosalla niin tulee puuhasteltua, vaikka välillä meinaa hermot mennä kun pienet kädet on joka touhussa "auttamassa" ja tavarat sotketaan sitä mukaan kun äiti siivoaa :D

  Iloista joulunaikaa teille!

  Annu

  VastaaPoista
 3. Hei olisiko sulla antaa ohjetta tuohon itsetehtyyn saaristolaisleipään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt tällä kotikokin ohjeella http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/436700/Saaristolaisleip%C3%A4/. Itse olen tehnyt kolmeen 1,5l vuokaan, vaikka ohjeessa on kaksi kahden litran. Riittää hyvin kolmeen leipään :)

   Poista