torstai 21. lokakuuta 2021

Esittelyssä aamiaiskaappi

Mietin reilu vuosi sitten vanhan kodin myytyämme, että mitkä tulevat olemaan meidän uuden kodin sellaiset asiat, joissa pihistetään ja joihin panostetaan. Löydät vanhan postauksen täältä. Tuolla en erikseen maininnut aamiaiskaappia, mutta se oli asia, joka haluttiin alusta alkaen keittiöön mukaan! Meillähän oli edellisessä 2013 rakennetussa talossa tällainen aamiaiskaapin esiaste, nimittäin rulokaappi. Ja siis nehän ovat tulleet nyt varmaan enemmän tunnetuiksi mitä silloin. Tuolloin ei monellakaan toimittajalla ollut noita edes valikoimissa. Tässä postauksessa se ainakin vilahtaa tuolla nurkassa. Siellä oli siis meidän kahvinkeitin, leivänpaahdin ja vedenkeitin sekä tee- ja kahvijutut ja leivät. Eli oikeastaan tosi samanlainen funktio, mitä aamiaiskaapilla nykyisellään. Nurkassa tuo rulokaappi oli kätevä kun oven aukeaminen ei vienyt tasolta tilaa.


Meidän keittiön väri on musta ja tasot koivun väriset, joten otettiin aamiaiskaapin sisusta myös koivun värisenä. Ensinnäkin mustassa näkyisi kaikki mahdollinen pöly ja muru ja lisäksi se olisi aika pimeä. Vaikkakin meillä on valot tuolla kaapin sisässä, mutta ei ne läheskään aina ole päällä. Meidän kalusteet on siis Omega keittiöiden ja heidän oma aamiaiskaappimallinsa on tosi edullinen verrattuna moneen muuhun. Tässä maksaa oikeastaan vain saranat ja ne taisi olla satasen luokkaa pari ja meillä niitä on tässä kaksi paria. Täysikorkeaan kaappiin niitä tulisi neljä paria. Sen lisäksi tietenkin normaali kaapin hinta. Olen vain lukenut, että monella firmalla aamiaiskaapit maksavat tonneja! Tosin en tiedä, että ovatko hinnat tullee alas kun markkinoille on tullut näitä edullisempiakin vaihtoehtoja.


Meidän aamiaiskaappi on 100cm leveä, jotta ovet mahtuvat menemään kokonaan rungon sisään. Kaappihan oli aluksi 120cm leveä, mutta sitä pienennettiin kun hoksattiin tuo moka, että ovet jäivät töröttämään rungon ulkopuolelle Omega onneksi hoiti tuon homman hyvin ja saatiin nyt sitten sellainen kaappi, mikä kuviin oli piirretty eli jossa ovet eivät jää näkyville vaan menevät kokonaan rungon sisään. Yleensä nuo ovatkin meillä auki, vaikka ne saisikin kiinni, Tuollaiseen ei siis välttämättä tarvitse ovia ollenkaan!


Meille tärkein funktio aamiaiskaapille oli saada kaikki keittiön pienkoneet pois tasoilta tilaa viemästä niin, että ne olisivat kootusti yhdessä paikassa. Tarvittaessa myös ovien takana piilossa. Siihen tarkoitukseen aamiaiskaappi tai vaikka se rulokaappi on loistava. Varsinkin kun kaikki muutkin kahvin tai teen laittamiseen tarvittavat värkit sijaitsevat joko aamiaiskaapissa tai ihan vieressä jääkaapissa.  Meillä on teepussit, irtoteet ja kahvi sekä suodatinpussit heti tuossa seuraavalla hyllyllä. Sieltä löytyy myös hunajat ja sokerit. Maidon saa jääkaapista melkein vierestä ja mukitkin löytyy aamiaiskaapista. Ainoastaan veden vuoksi joutuu kävelemään muutaman askeleen!

                                                  

Aamiaiskaapin alaosaan sijoitettiin kolme laatikkoa arkisia käyttöastioita varten. Ylimmässä laatikossa on meidän kahvimukit sekä lautasia. Tuosta on näppärä ottaa juurikin se muki teetä tai kahvia varten.Keskimmäinen laatikko on pyhitetty enemmän lasten astioille (milloin näistä "ihanuuksista" pääsee eroon?!?) sekä erilaisille kulhoille. Eniten meillä käytetään Marimekon kulhoja, joten ne ovat aamiaiskaapin hyllyllä valmiina esillä. Tässä laatikossa on myös meidän Teeman pikkulautaset. Enemmän käytetään Marimekkoja noiden tilalta, mutta jos on paljon porukkaa niin sit katetaan nuo, koska niitä on enemmän. Pitäisi kyllä ostaa noita Marimekon pyöreitä lautasia lisää, niitä käytetään meillä leipä- sekä ruokalautasina ja itsekin aina nappaan tuollaisen käyttöön, mikäli ovat puhtaina. Kivempi syödä sellaisesta kuin yksivärisestä valkoisesta :)


Alin laatikko onkin sitten niitä aamu- ja iltapalavärkkejä varten. Täältä löytyy niin murot ja myslit kuin puurohiutaleet ja leivät. Lisäksi on teetä lisää niin tuolta voi sitten täydentää purkkiin, joka on tuolla hyllyllä. Aluksi tuntui vähän hassulta sijoittaa leivät tänne lattian tasoon, mutta nyt kun siihen on tottunut niin ei kai tuo sen kummempi paikka niille ole kuin mikään muukaan! Hyllyltä voi napata kupin ja laittaa sen tuohon aamiaiskaapin tasolle odottamaan ja kaataa tuolta laatikosta siihen sitten murut. Sama leivän ja lautasen kanssa kun molemmat ovat samassa kaapissa. Minusta tämä on nyt käytännössä osoittautunut todella käteväksi ratkaisuksi. Leivät meillä on myös laatikossa tuolla laatikon sisällä, jotta koko laatikon voi halutessaan nostaa tuolta ja samalla saa kerralla kaikki leivät esille. Ei myöskään ihan niin paljon kerry murusia laatikon pohjalle, kun leipäpussista murut tippuu tuonne laatikkoon.
Muutamien kuukausien käytön perusteella voin sanoa, että tämä 100cm leveä aamiaiskaappi on osoittautunut hyvän kokoiseksi. Laatikoihin mahtuu hyvin astioita, vaikka ylälaatikot ei ole kovin syvät. Lisäksi kaikki pienkoneet mahtuvat vierekkäin alahyllylle. Jos kaappi olisi vaikka 80cm leveä, pitäisi joku jättää tuolta pois. Toki se isompi, alkuperäinen 120cm olisi vielä tilavampi, mutta en ole kuitenkaan juurikaan kaivannut lisää tilaa. Sen 20cm pois otetun leveyden tilalle laitettiin tuonne vasempaan reunaan yksi pieni kaappi, joka on vain 30cm syvä. Siitä tuli meidän viinikaappi! Niin ja onhan meillä tosiaan tuolla aamiaiskaapissa säilytyksessä myös viinilasit sekä noita Marimekon isompia kulhoja. Ne ihan vain siitä syystä, että ovat niin kauniita, että on kiva pitää ne näkyvällä paikalla eikä säilöä niitä jonnekin kaapin perälle, mistä niitä ei ikinä näkisi.

Löytyykö teiltä aamiaiskaappia? Ja mikäli ei niin laittaisitteko tällaisen, jos rakentaisitte oman talon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti