tiistai 20. lokakuuta 2020

Uuden kodin pihistä vs. panosta

Koska kaikkea ei voi uuteen taloon saada, (paitsi jos on tietty tarpeeksi rahaa) niin on pakko miettiä, että mitkä ovat sellaisia juttuja, joihin haluaa panostaa ja missä voi vaikka vähän pihistää. Ajattelin vähän listata tässä meidän pihistä ja panosta listoja, jos niistä tulisi vaikka jollekin vähän ideaa, missä säästää. Kuluja kun tuppaa tulemaan aina ovista ja ikkunoista rakennusprojektien aikana. Tätä taloa rakentaessa meillä piti muistaakseni budjetti muuten hyvin, mutta maatyöt taisivat maksaa himpun verran enemmän mitä ajateltiin. Onneksi oltiin kuitenkin varauduttu ylityksiin budjetissa ja siis varattu hieman "ilmaa".

Panosta

Me halusimme panostaa ensinnäkin toimivaan pohjaan. Ei haluttu tehdä juurikaan kompromisseja sen kanssa, että mitä toimintoja pohjalta halutaan. Neliöt tuli sen mukaan, että saatiin kaikki ympättyä mukaan ja jostain muusta tingitään, että saadaan rakennettua haluttu määrä neliöitä. Niitä meidän viiden makuuhuoneen taloon tulee 161 ja suurehko neliömäärä selittyy osittain L-mallisen pohjan käytävällä ja hieman turhalla tilalla keittiön ja olohuoneen välisessä tilassa. Toisaalta viisi huonetta on todella vaikea sijoittaa järkevästi pieniin neliöihin ilman mitään turhia käytäviä tai hukkaneliöitä.

Keittiö on meille tärkeä ja siksi se on sellainen, mihin haluan panostaa paljon. Haluan, että se on toimiva, kaunis ja laadukas, vaikka se maksaisi vähän enemmän. Samoin kodinkoneet ovat sellaisia, että haluan kunnolliset enkä halvimpia mahdollisia, jotka eivät sitten kestä käytössä tai toimivat huonosti. 

Panostamisen arvoista ovat myös hanat ja altaat. Haluan ehdottomasti väriltään mustat hanat ja niitä ei halpaversioina edes juurikaan saanut. Hanat ovat kuitenkin sellaiset, joiden pitää kestää käyttöä todella pitkään ja ne ovat koko ajan näkösällä. 

Reuter.de
 

Olohuone-keittiötilan avaruutta lisäämään halusimme isot, listattomat ikkunat sekä korotetun katon. Näistäkin tuli lisäkustannuksia jonkin verran, mutta toisaalta avaruuden tuntu tilassa ja valoisuus ajoi kustannuksen yli.

Lisäksi panostamme pihan puolella lasitettuun terassiin, johon tulee myös lasikatto, jotta se ei varjostaisi olohuonetta niin paljoa. Myös muutoin terassi on iso ja tilava, jotta siinä mahtuu hyvin oleskelemaan.

Nykyisessä talossamme on lämmityömuotona sähkö ja se on ollut näissä neliössä minusta varsin toimiva ratkaisu. Laskut eivät ole olleet edes talvella varsinaisesti tähtitieteellisiä. Uuteen taloon tulee kuitenkin sen verran enemmän neliöitä, että valitsimme lämmitysmuodoksi alkukustannuksiltaan kalliimman maalämmön. Toisaalta maalämmön ansiosta voimme ehkä hieman pihistää takan valinnassa, koska emme tarvitse niin massiivista takkaa.

Pihistä

Pihistä puolelle tulee sitten sellaisia asioita, jotka olisi kiva tehdä vähän kalliimmalla, mutta koska jostain pitää säästää niin nämä eivät ole itselle niin tärkeitä asioita.

Materiaalivalinnoissa (lattiat, seinät, laatat) tulemme valitsemaan suhteellisen järkevän hintaisia materiaaleja, mutta kuitenkin kestäviä sellaisia. Meillä on nytkin lattiassa joku edullinen laminaatti ja se on kestänyt melkein kolhuitta yli seitsemän vuotta. Laattoja löysin myös omaan makuun sopivia suhteellisen edullisesti. Laatoistahan voi maksaa vaikka satasen neliö jos haluaa, mutta yritetään löytää edullisempia vaihtoehtoja.

  

Kodinhoitohuoneeseen tullaan todennäköisesti ehkä valitsemaan edullisemmat kaapit kuin vaikkapa keittiöön. Silti ulkonäöstä tinkimättä! Kodinhoitohuone ei ole myöskään valtavan iso, enkä sellaisesta haaveile. En vietä siellä pitkiä aikoja ja pyykitkin viikkaan monesti jossain muualla. En halua käyttää neliöitä tilaan, jossa ei juurikaan oleskella.

 

Samoin WC-kalusteissa yritän löytää budjettiratkaisun, joka kuitenkin miellyttää silmää. Meille ei myöskään tule seinään kiinnitettäviä pönttöjä vaan ihan tavalliset, edulliset pöntöt kuten nykyisessäkin talossa on. Lisäksi suihkun Unidrainista luovuttiin sen kalliin hinnan vuoksi.

Ostamme säilytyskalusteita myös Ikealta esimerkiksi vaatehuoneeseen, arkieteiseen sekä mahdollisesti lastenhuoneeseeen. Mietin nimittäin lastenhuoneeseen 30cm syviä vaatekaappeja ja ne saisi Ikealtakin todella edullisesti. Ikealla on tosi kivan näköisiä ja monipuolisia järjestelmiä vaatesäilytykseen vain murto-osalla esimerkiksi Elfan tai Sovellan hinnoista. Tässä joudumme todennäköisesti pihistämään.

 Listaton talo olisi tyylillisesti todella kaunis, mutta sen hinnan vuoksi päädyimme siihen, että meille tulee lattia- sekä kattolistat ja katto on paneelia esimerkiksi rimoituksen tai jonkun muun vaihtoehdon sijasta.

Pihistämme myös pihatöistä ja yritämme tehdä viihtyisän ja tyyliin sopivan pienellä budjetilla eikä niin, että pihaan tulee isoja muurikivipenkkejä sun muuta todella kallista. Jos rahaa jää niin ehkä asfaltin voisi laittaa! Muuten pihaa voi laittaa sitten vaikka pikkuhiljaa tai tehdä just esimerkiksi puisia istutuslaatikoita, kuten meillä on tässä nytkin etupihalla.

Mitkä ois sun pihistä ja panosta kohteet?

 

Muista kurkistaa myös rakentamiseen liittyvät videoni!

4 kommenttia:

 1. Pihassa pystyt vielä taimissa piristämään, kun ostat tarjouksista, ja just syksyllä kun myydään alessa ja pikkuhiljaa. Ja juuri noissa kivetyksissä, niihin uppoaa hirveästi. Ne vaan on nyt muotia. Kivituhkallakin saat hyvännäköistä tehtyä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en raskinut kivetyksiä laittaa tässäkään kun ovat niin järkyttävän kalliita! Jotenkin tuntuu pahalta syytää rahaa pihaan 🤭 ja taimia saa tosiaan sopivasti alesta syksyllä. Me laitettiin edellisenkin kukkapenkki vasta seitsemän vuoden asumisen jälkeen niin ei oo kiire nytkään 😂

   Poista
 2. Heippa, saanko kysellä mitkä teidän olohuoneen ja kodinhoitohuoneen matot on? :) Ovat just sellaiset mitä oon etsinyt! Teillä on tosi kiva sisustus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, aina saa kysyä! Olkkarin matto on linie designin Asko mixed. On ollut toimiva ja kuka katoaa jonnekin tuosta 😂 kaadoin nimittäin teemukin matolle hetki sitten enkä löydä enää tahraa mikä siitä jäi! Kodarin matto on Lidlistä ba se on maailman paras mun nurjalta semmoista kumimaista että ei liiku mihinkäön tuosta!

   Poista