tiistai 8. joulukuuta 2020

Miten rakennusprojekti etenee ja talotoimittajan valinta

Nyt on rakennusprojekti liikahtanut eteenpäin ja tontillakin on alkanut tapahtua. Rakennuslupaa haimme marraskuun alussa ja hyväksytty päätös tuli 11.11., joten kovin kauaa ei ainakaan täällä Ylivieskassa mene luvan käsittelyyn! Tontilla alettiin tehdä pohjatöitä viime kuun puolella ja eipä siinä montaa päivää mennyt kun pohjat oli kaivettu valmiiksi ja loppukuusta valuporukka teki sokkelin.

Tuleva kotitie

Jonkin verran tuli maatöiden osalta yllätyksiä kustannuksissa. Meillä maatyöt kuuluvat talopakettiin, koska meillä ei ollut aikaa hommailla niitä itse tai lähteä kaivurimiehen apumieheksi. Ylimääräiset yllätykset luonnollisesti tulevat meidän maksettavaksi ja niitä kuluja tuli räjäytyksestä sekä anturan leventämisestä. Meidän tontilla oletettiin olevan kalliota, koska se näkyi noin metrin päässä pinnasta kun tontin viereen oli räjäytelty reittiä viemäröinnille. Kallio kuitenkin olikin vain tontin etulaidassa, joten talon alle jouduttiin tuomaan soraa ja leventämään anturaa. Lisäksi putkille piti räjäyttää kanaali. Tämä meillä tosin olikin tiedossa ja tiedettiin, että siihen varmaan jokunen tonnin menee. Laskeskelin lisäkulun olevan ehkä yhteensä neljän viiden tonnin hujakoilla. Katsotaan laskun tullessa, että kuinka metsään meni!

Nyt tontti on siis siinä pisteessä, että siellä on kivijalka tehty ja putkia on vedetty ja sisäpuolen täyttö tehdään näillä näppäimillä. Täytön jälkeen pohja suojataan ja jäädään odottelemaan ensi vuotta, jolloin homma lähtee sitten kunnolla liikkeelle! Tällä välin keskitytään sisustuksen miettimiseen sekä kalusteiden suunnitteluun.

Ensi kauhaisu

Talotoimittajan valinta


Ajattelin kertoa teille myös hieman taustoja meidän talotoimittajan valinnasta. Kun aloitimme rakennusprojektia, laitoin tarjouspyynnön kuuteen eri firmaan. Näistä kaksi oli pitkästä tavarasta rakentavia ja muut elementtifirmoja tai elementeistä rakentavia rakennusfirmoja. Kaikille laitettiin samanlainen tarjouspyyntösähköposti ja meidän piirtämä versio pohjakuvasta mukaan.

Kerroimme jo tarjouspostissa aika paljon niitä asioita mitä haluamme talolta ja saimme myös hyviä vastakysymyksiä esimerkiksi ulkoasuun liittyen. Jätimme kaikista tarjouspyynnöistä heti pois keittiöt ja kodinkoneet, jotta tarjouksia olisi helpompi vertailla. En tiedä kuinka tarkasti eriteltynä talofirmat antavat sen tiedon, että paljonko millekin osiolle on tarjouksessa budjetoitu. Tämän vuoksi ajattelin, että on selvempi verrata pakettien hintoja ilman näitä osiota. Lisäksi myös terassin laudoittamisen teemme itse. Halusimme talon myös kertaalleen maalattuna, jotta meille jäisi vain toinen maalaus.Oli vielä kesälomakausi kun tarjouksia alettiin pyytämään, joten ehkä siksikin osalla myyjistä kesti aika kauan olla yhteydessä. Osalta olimme jo saaneet tarjouksen, kun toiset eivät olleet ottaneet minkäänlaista kontaktia. Itse teen tarjouslaskentaa työkseni ja arvostan sitä, että viestiin vastataan edes sen verran, että kerrotaan, että se on huomioitu ja vaikka heti ei ehtisi hintaa laskemaan, on tieto siitä, että viesti on mennyt perille ja vaikka suunnilleen aikataulu, minkä sisällä tarjous on tulossa.

Yksi toimittaja karsiutui heti alkumetreillä pois syynä muita huomattavasti kalliimpi hinta sekä se, että he eivät voineet rakentaa meille lauteiden alle upotettuja kodinkoneita, jotka onnistuivat kaikilta muilta. Meillä oli ne vanhassa asunnossa seitsemän vuotta, joten ei ymmärretty ongelmaa näiden tekemisessä nytkään. Pari muuta tekijää karsiutui myös pois hinnan vuoksi. Halvimmalla ja kalleimmalla tarjouksella tuossa vaiheessa oli hintaeroa 100 000e! Ja näissä halvimmassa ja kalleimmassa oli melkein prikulleen sama toimitussisältö muutamia pieniä eroavaisuuksia lukuunottamatta. Edelleen kummastelen tuota hintaa, että mikä siinä laskennassa on mennyt pieleen. Hinta oli pienehkön rakennusliikkeen ja se peittosi elementtitehtaatkin karsealla hinnallaan. 


Meille tärkeää on myös hinnan lisäksi myös tietenkin laatu ja se, että meitä rakentajina ymmärretään ja osataan toteuttaa meidän toiveet ja että kommunikaatio pelaa puolin ja toisin. Meillä on aika tarkat kriteerit mitä halutaan, mutta en halua kokea olevani vaikea asiakas sen vuoksi. Haluan myös, että sovituista asioista ja tapaamisista pidetään kiinni ja että vastaukset tai tarjoukset saadaan suunnilleen aikataulussa. Toki ymmärrän, että kaikenlaista inhimillistä tapahtuu, mutta en sitä jos ollaan vaikka aina myöhässä joka paikasta tai lupaillaan ja lupaillaan jotain, mitä ei koskaan sitten toteuteta. Kaikista eniten ärsyttää se, jos aletaan haukkua kilpailijoita. Siinä vaiheessa vaihdan toimittajaa. 


Ennen lopullista toimittajan valintaa tutkimme taloustietoja kaikista loppusuoralle päässeistä firmoista. Lisäksi kyselimme kokemuksia rakentajista muilta ja kävimme katsomassa ihan paikan päällä yhtä kohdetta, jonka meidän rakentaja on tehnyt. Samalla saimme omistajilta tietoa siitä, miten homma oli heidän osaltaan sujunut. Meidän toimittajaksemme valikoitui Sievin Remontti, joka on vielä suhteellisen pieni rakennusfirma, mutta saavuttanut hyvän maineen tällä alueella. Useampi suositteli heitä ja mitään pahaa ei oikeastaan heistä kuultu. Lisäksi tosiaan kävimme katsomassa heidän rakentamaansa taloa, jotta pystyimme itse tarkistamaan työn laadun. Arvostin alusta asti sitä, että heiltä oltiin nopeasti tarjouspyynnön jälkeen yhteydessä ja uudet tarjoukset muokkausten jälkeen tulivat melko nopeasti aina meille ja kaikki meidän toiveet saatiin toteutettua ja he ehdottivat tiettyjä ratkaisuja meille, jotka kokivat paremmin toimiviksi. Lisäksi valmistumisaika oli kohtuullisen lyhyt, vaikka talo rakennetaan pitkästä tavarasta. Tämä lyhentää vuokrallaoloaikaa ja laskee tietenkin sen vuoksi myös kustannuksia. Meidän talon pitäisi olla valmis ensi elokuussa. Katsotaan miten pysytään aikataulussa!

Mitkä teille ovat olleet tärkeitä kriteereitä hinnan lisäksi talotoimittajan valinnassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti