keskiviikko 9. syyskuuta 2020

Wieniläistuolien maalaus

Bongasin kesällä anoppilareissulla kirpparilta kivan malliset wieniläistuolit hintaan 5e/kpl. Jätin ajatuksen tuoleista hautomaan ja lähdin pois kirpparilta. Siinä vaiheessa kun päätinkin haluta nämä, meni kirppari tietenkin kiinni! Onneksi anoppi suostui ne sieltä noutamaan ja nyt viime lauantaina lasten synttäreillä sain tuolit vihdoin kotiin asti ja sunnuntaina pääsin sitten entisöimään ne.

Wieniläistuolien maalaus

Tuolit eivät ole aidot Thonet-tuolit vaan jotkut Drevouniat, jotka on tsekeissä valmistettu. Luin, että nämä ovat myös laadukkaita ja arvokkaampia kuin kotimaiset vastaavat kopiot. Olisi kiva kuulla lisää, jos sulla on jotain tietoa näistä :) Ruskea ja kulunut väri ei kuitenkaan omaan silmään näyttänyt hyvältä, joten hain kaupasta Tikkurilan Kiva-lakkaa mustaksi sävytettynä sekä kasan hiomapaperia.


Wieniläistuolien maalaus
 
Irrotin ensimmäiseksi selkänojat ja hioin kaikki osat hiomapaperilla. Sitten pieni pyyhkäisy kostealla rätillä, että irtopöly irtosi pinnasta. Lopuksi vielä maalaaminen. Tuo lakka on siis kuultavaa ja mulla vaati kolme kerrosta, että sain omaan mieleen tarpeeksi peittävän tuloksen. Valitsin matan lakan ja se olikin hyvä valinta, sillä mattamusta sopi kauniisti valmiisiin tuoleihin. Maalasin noita osia hieman vaiheittain niin, että annoin osan kuivua ja maalasin myöhemmin loput, että sain osat järkevästi kuivumaan. Tuo lakka kuivui aika nopsasti, niin onnistui noinkin.

Wieniläistuolien maalaus

En oo maalannut koskaan yhtään huonekalua, joten hieman jännitti, että kuinka pahasti kusen homman :D Yllättävän hyvät noista tuli! Vaikka märässä lakassa näkyi siveltimen vedot, se kuivui kuitenkin todella tasaisesti. Jonkin verran onnistuin saamaan aikaan valumia, mutta eivät ne onneksi pahasti valmiista tuoleista näy. Epäusko meinasi iskeä toisen maalauskerran aikana kun maali näytti jostain syystä aivan siniseltä! Mietin, että oliko sävytyksessä tullut joku kämmi ja sinistä maalia päässyt jotenkin purkkiin, mutta mustat noista kuitenkin lopulta tuli.

Wieniläistuolien maalaus

Maalauksen hoidin pihalla, mutta toin tuolit yöksi sisälle kuivumaan. Maalausten välillä piti pitää ainoastaaan 2-3h väliä ja loppukuivuminen vei 24h. Nyt tuolit ovat valmiit ja toinen pääsi keittiön pöydän ääreen ja toinen olohuoneen nurkkaan. Tosin ehdin jo siirtää korin takaisin lattialle ja vaihtaa tilalle tuon peikonlehden, jonka juurrutin kesällä isommasta kasvista.

Wieniläistuolien maalaus

Ja onhan nuo nyt kauniit, vaikka itse sanonkin!

Wieniläistuolien maalaus

Ootteko te maalanneet itse huonekaluja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti