perjantai 5. helmikuuta 2016

Vinkki helpompaan pääntien kanttaukseen

Minä kuulun niihin ihmisiin, jotka tykkäävät venyttää resoria kantatessa sormituntumalla ja tämän vuoksi inhoan kantata pyörönä. Jos jättää toisen olkasauman auki ja kanttaa ns. avonaisena yhdistäen viimeisenä olkasauman, joutuu sauman litistämään ja se vasta ärsyttävää hommaa on. Yksi päivä hoksasin tehdä tämänkin asian helpommin. Mietin siinä, että miten ihmeessä en näiden viiden ompeluvuoden aikana ole tätä hoksannut! Toisaalta puhuttiin tästä kaverin kanssa ja hän on ommellut vielä kauemmin, eikä hänkään ollut koskaan tehnyt näin. Toisillehan tämä saattaa olla arkipäivää :D Tässä siis pieni ohjeistus siihen, miten nykyään kanttaan pään- ja hihantiet.

Ensin ommellaan esimerkiksi paidassa toinen olkasauma kiinni, mutta jätetään toinen puoli auki. Sitten ompelen normaalisti resorikaitaleen näppituntumalla venyttäen kankaan kanssa oikeat puolet vastakkain. Normaalisti tämän jälkeen kääntäisin resorin nurjalle ja hurauttaisin kaksoistikillä päältä, jonka jälkeen ompelisin kiinni toisen olkasauman. Tässä kohtaa tulee kuitenkin se ero!


Tässä vaiheessa kun resori on vasta saumuroitu kiinni eikä vielä tehty käännettä, ommellaan tuo toinen olkasauma resorin kanssa kiinni.


Lopputulos näyttää siis tältä niin kuin alemmassa kuvassa. Tämän jälkeen meillä onkin pyörönä oleva resori! Tästä voit nyt sitten kääntää resorin nurjalle ja kantata kaksoisneulalla päältä.


Itse tykkään nykyään huolitella niin, että käännän melkein tuon koko resorin nurjalle, enkä niin, että se resori jää näkymään. Jätän vain tuollaisen pienen, ehkä millin pätkän näkyviin oikealle. Tulee aikuisten vaatteisiin ainakin mielestäni paljon kivempi kanttaus. Sitten ompelen joko yhdellä (aikuisten vaatteissa kun ei ole niin pieni pääntie) tai kahdella neulalla resorin kiinni päältä.


Tämän vaiheen jälkeen kaula-aukko voi näyttää kamalalta, koska nurjalla on ylimääräistä resoria. Päälliompeleen ompelun jälkeen olen vain leikannut sitten ylimääräiset pois nurjalta ja siinä se resorikin sitten viimein asettuu.


Lopputulos näyttää tältä kuin alakuvassa, paitsi todennäköisesti teidän koneessa on alalangan säätö oikein eikä tikki ole noin rumaa :D Näin vältyttiin siltä ikävältä sauman litistämiseltä, mutta resorin sai kuitenkin venyttää näppituntumalla.


Tekeekö moni teistä ompelijoista pääntiet näin?

8 kommenttia:

 1. Minä en "uskalla" näppituntumalla venyttää, vaan mittaan resorin joka kerta ja sitten pyörönä. Mut tuo vaikuttaa kyllä hyvälle tekniikalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se on helpompaa, kun eri laatuiset resorit venyy ja palautuu eri verran niin aina ei sama mitta toimi. Sormituntumalla on jotenkin helpompaa :)

   Poista
 2. No höh, en kyllä oo hoksannu tehä näin :D

  VastaaPoista
 3. Kiitti vinkistä! Se paksun sauman litistäminen on raivostuttavaa kun kone ei jaksa tehä yhteistyötä.

  VastaaPoista
 4. En oo mäkää hoksannut tätä tapaa mutta fiksusti keksitty :)

  VastaaPoista
 5. Mie oon mitannut aina, vaikka tekisin tasona, mut hyvä idea tuo keino! Mistä keksisi vinkin myös kantinkääntäjälle, siinähän tuo ei toimi :/ Noin tuo resori toimii ikään kuin muotokaitaleena, pitääpä kokeilla :)

  VastaaPoista
 6. Enpä oo ikinä hoksannut tällaista 😮 koko ikäni oon ommellut 😉 kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 7. No, täähän on ihan huippu näin! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista