torstai 4. helmikuuta 2016

Miten väärässä olinkaan!

Olen monesti täälläkin tainnut mainita, että Veeti on aina vauvasta lähtien ollut ihan unelmanukkuja! Nukkujan lisäksi myös unelmanukahtaja. Vauvanakin Veetin pystyi vain nostamaan pinnasänkyyn hereillään ja siellä se töllisteli ja katseli maailmaa hetken ja nukahti. Silloin kun Veeti oli ihan vastasyntynyt, ei hoksattu viedä sitä sänkyyn nukahtamaan vaan tietty valvoin sitten illalla niin kauan, että Veeti nukahti esimerkiksi syliin. Mutta sen jälkeen kun tuo ahaa elämys sen itsekseen nukahtamisen kanssa tuli, ei nukuttamista ole tarvittu.


Veetiä ei koskaan vauvana jääty silittelemään eikä laulettu tai muutakaan toimintaa tehty nukahtamisen eteen. Ajattelin, että ei opeteta mitään semmoista nukahtamista, että huoneessa joutuu tuntitolkulla istumaan ja nukuttamaan.


Ajattelin tuolloin, että kylläpä me ollaan oltu fiksuja vanhempia, kun ei olla opetettu lasta nukahtamaan vain nukutukseen/silitykseen/lauluun vaan on hoksattu opettaa lapsi nukahtamaan itsekseen. Siinä kun muut pienten lasten vanhemmat käyttivät illasta tunnin tai parikin nukuttamiseen, me saatiin tehdä omia juttuja. Sanottiin lapsettomille kavereillekin, että ei sitten kannata opettaa lasta nukuttamiseen vaan näin pääsee paljon helpommalla.


Kun Aava syntyi, ajateltiin tietenkin opettaa hänet samalla lailla. Mutta kuinka väärässä sitä olikaan ollut! Ei se ollut meidän "opettamisesta" ollut kiinni vaan Veetin luonteesta! Aavaa ei todellakaan saanut laitettua hereillä ollessa sänkyyn eikä vieläkään mene niin nätisti nukkumaan kuin Veeti. Kun yritti saada itkevää lasta rauhoittumaan sänkyyn muullakin keinolla kuin tissillä, oli pakko myöntää itselleen olleensa niin totaalisen väärässä kuin vain voi olla!


Viian synnyttyä tietenkin pienesti toivoin, että Viia olisi perinyt nukkumisessa veljensä unenlahjat, eikä Aavan huonoja unia sekä vaikeaa nukahtamisia. Ihan vauvanahan se toimikin, että Viia halusi mennä omaan rauhaan sänkyyn nukahtamaan, eikä nukahtanut esimerkiksi syliin. Nyt on kuitenkin tilanne se, että jos Viia ei nukahta tissille, valtaa uskomaton ahdistus äidin kun tietää, että edessä on se surullisen kuuluisa nukuttaminen. Yrität ensin nukuttaa tissille jo melkein nukahtanutta lasta viereen silittelemällä. Tuloksena päälläsi seisova tai konttausasennossa oleva vauva tai loittoneva takamus, joka heiluu lapsen konttauksen tahdissa ja erkaantuu sinusta pois päin lähestyen sängyn reunaa. Vaihtoehtoisesti myös sängynpäädyn koputtaminen tai pinnasängyn laitaa vasten hytkyminen.

Siinä vaiheessa menee hermo siihen temppuiluun ja kokeillaan omaa sänkyä. Vauva sänkyyn, unikaveri viereen, peitto päälle ja mobileen laulu soimaan. Ei toimi. Ei sitten millään. Ei voi silittää, kun toinen ei pysy paikoillaan niin kauaa, että ehtisi silittää. Pinnoja vasten on kiva seistä ja huutaa tai tavoitella mobilen leluja. Hetken voi käydä mahallaan, että äiti luulisi väsyn tulleen. Lopputulos on väsynyt vauva, jonka silmät eivät meinaa pysyä auki, mutta nukkua ei ainakaan voi.


Lopulta mies menee makkariin ja on siellä viisi minuutta ja silittää lapsen uneen! Taidan ulkoistaa tuon toiminnon miehelle, kun se kerta sen huomattavasti paremmin hallitsee. Pakko kai se on uskoa, että meidän talon naisväki vain ei pidä nukkumisesta! Mieluusti nukuttaisin vain tissille, mutta kun sekään ei tosiaan enää toimi... Mutta sitähän tämä vanhemmuus on, että koko ajan oppii jotain uutta ja huomaa sen, miten erilaisia lapset ovat keskenään. Se mikä toimii toiselle, ei toimi toisella sitten yhtään. Huomaa sen, että joutuu myöntämään itselleen miljoona kertaa olleensa väärässä joissain asioissa ja lopulta huomaa tekevänsä kaikki ne asiat, jotka olivat ennen siellä "sitten kun mulla on lapsia niin minä en ainakaan"-listalla. Kasvamiseksikin sitä voisi kai sanoa?

Millaisia vauvoja teillä on? Niitä helposti nukahtavia tapauksia vai nukutusta vaativia?

27 kommenttia:

 1. Allekirjoitan. Turhautuminen sinkoaa aivan uusille leveleille, kun ei saa umpiväsynyttä lasta nukkumaan vaikka mitä tekisi. Meillä myös isi hoitaa pienimmän tätänykyä, kun ei se tissi enää olekaan satavarma konsti. Sillä on tässä hetkessä enemmän henkistä kanttia vääntää pikkumiehen kanssa nukkuma-asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei tahdo kans pinna kestää ja sit ku pitäs kököttää tossa pinniksen vieressä joka on mulle just semmosella korkeudella että ei jalat kestä. Alkaa viiden minsan jälkeen vituttaan ja lapsi varmasti aistii sen turhautumisen. Ehkä noilla miehillä on parempi pinna tämmösissä asioissa.

   Poista
 2. Näinhän se menee. Meilläkin kolme ensimmäistä lasta meni aika samoilla opeilla ja nukkuivat kaikki hyvin omissa sängyissään. Neljäs ei sitten toiminutkaan yhtään samoilla systeemeillä, ja kaikki oli huomattavasti vaikeampaa. Sama lapsi on nykyäänkin kuudesta se haastavin, vähän sellainen vastarannan kiiski. Niin ne on erilaisia kaikki! Samoin huomaan itse olleeni erilainen vanhempi eri lasten ollessa ihan pieniä, elämäntilanteet ja oma jaksaminen kun on vaihdellut vuosien aikana. Tsemppiä teille nukkumisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua kuitenkin kun 3/4 nukkui hyvin! Mutta voi ymmärtää hyvin, että miten sitä on ollut ymmällään jos yksi toimii kolmen jälkeen ihan erilailla kuin kuin aikaisemmat :)

   Poista
  2. Itseasiassa suhde meni noin 3/6, nämä kolme nuorinta on olleet kaikki vähän huonompia nukkujia vauvoina :-D Mut nyt nuorin on jo 2v, ja valvomisvuodet alkaa olla vihdoin ohi!

   Poista
  3. Niinpä olikin, on tästä joskus ollut puhetta, että niitä lapsia on kuusi! :) Meillä tuo kaksvee huutelee ja herättää meidät vieläkin joka ikinen yö :/

   Poista
 3. Toivottavasti olet myöntänyt ja pahoitellut tätä myös niille, joita neuvoit Veetin vauva-aikana. Olet saattanut saada melko ikäviä fiiliksiä aikaiseksi niille, jotka ovat nukahtamisasioiden kanssa silloin painineet ja joku tulee kertomaan, että tee näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä noin ole semmoisille sanonut, kenellä jo vauva oli vaan lapsettomien kavereiden kanssa puhuttiin asiasta, että kuinka helpolla pääsee kun ei opeta lasta siihen, että nukutellaan :)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 4. Esikoinen on ollut koko ikänsä nukutettava (4v), kaikki sai alkunsa koliikista ja "harjoituskappaleena" olosta, eli esikoisen roolista;), jos hänet laski sänkyyn illalla alkoi suunnaton kirkuminen, siinä sitten hyssyteltiin pahimmillaan kolmeen asti yöllä.
  Hän on selvästi luonteeltaankin semmoinen joka vaatii sen aikuisen tuoman turvan (varsinkin nyt kun mielikuvitus luo kummituksia) että saa unenpäästä kiinni. Iltasadun jälkeen odotan että hän nukahtaa ja minusta se on nykyään ihanaa, välillä se turhautti.
  Jos joku ois hänen vauva - aikana sanonu että laitat vaan hänet nukkumaan niin olisin tirpassu päin näköä! :D

  Kuopus taas on aina ollut helppo nukahtamaan, ihan vauvana hän nukkui vieressä, n.vuoden iässä hän nukahti kun hänet vain laski sänkyyn ja nyt (2v) hänelle luetaan Iltasatu ja hänenkin vierellään ollaan niin kauan että hän nukahtaa.

  Kumpikin tenava nukahtaa alle vartissa, isosisko minun kanssa, pikkusisko isin kans.
  Tilanne tulee muuttumaan kun laitetaan tytöt samaan huoneeseen...pelkäänkin onko siitä enemmän haittaa kuin hyötyä :D

  Annu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään onneksi ole kenellekään vanhemmalle laukonut noita, vaan onneksi lapsettomien kaverien kanssa juteltiin :D ymmärrän kyllä paremmin kuin hyvin miksi olisit tirpaissut! Meillä muuten Aava on pari kertaa ollut Veetin huoneessa yökylässä kun on ollut vieraita ja majotettu heidät Aavan huoneeseen. Aava on nukahtanut siellä tosi hyvin VEetin kanssa, mutta jos meistä jompikumpu yrittää nukuttaa, niin ei rauhoitu ollenkaan :D

   Poista
 5. Heh, muistan vastaavat mietteet syömisen suhteen - esikoinen söi hyvällä halulla kaikki äidin itsevärkkäilemiä parsakaali-porkkana -ylläreitä ja olin ihan varma, että tämä johtuu siitä, kun ei ole kaupan ruualla "opetettu", että näinhän tämä menee... Kunnes keskimmäinen ei sitten suostunut syömään omatekemiä ruokia yhtään ja oli pakko tarjota purkkimössöjä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veeti söi hyvällä halulla kaikkea, Aava vain omatekemää ja Viia ei syö mitään :DD Mutta joo, just sama juttu kyllä tuossa esimerkissä!

   Poista
 6. Nukutettavaa mallia 1v ja 3,5 vee. Esikoine kaioaa vaheman apua rauhoittumisween. Uni tulee kunhan malttaa olla hiljaa paikallaan. Vauvana nukahti tunnin tissimaratonilla tai joskua meni parikin tuntia. Pinnikseen laitto sai aikaan paniikki-itkun. Toinen valvotti vauvana niin että nukahti yhden ja kolmen välillä. Joka yö mietin että miten en yhtään muista miten nukahtu edellisiltana. Kaikki kokeiltiin. Nykyisin menee hyvin. Puolisen tunyia tai tunti ja nukahtaa tissille tai touhuten sänkyynsä kunhan on vieressä. Ai että olin hämmentyny kun aiemmin ei tissille nukahtanut. Ja mua niin ärsyttää kun anoppi on sitä mieltä että meidän vika tämä nukutusasia. Kunhan lapsi ulkoilee kahdesti päivässä ja käy illalla kylvyssä tai suihkussa niin uni maittaa. Nih. Siinä takuuvarma eatkaisu kaikille. Anoppini tarjoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hitsi, meidän lapset ulkoilee monesti kahdesti päivässä ja käyvät suihkussakin ja silti eivät nukahda! Hitsi! Kysyppäs mitä tehdään väärin :DD

   Poista
  2. Sen täytyy olla se suihku! Kun mulle on kerrottu, että kylpy rauhoittaa ja suihku piristää :D

   Poista
  3. No mutta käy ne joskus kylvyssäkin! :D

   Poista
 7. Meillä kaksi lasta viidestä on nukahtaneet ihan itsekseen ilman nukuttamista, kunhan vain sänkyyn laski, veti soittorasian soimaan ja uni tuli hetkessä. Loput kolme on sitten pitänyt nukuttaa. On tissitelty, keinuteltu, sylitelty, silitelty, hytkytelty, keinuteltu vaunuissa, tassuteltu, laulettu, istuttu samassa huoneessa, nukutettu viereen ja vaikka mitä. Kaikilla kolmella toiminut ihan eri jutut kuin toisella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta. Mää en oo vielä keksinyt, että mikä se meidän toimiva juttu on :D Tai no tänään nukahti tissille kun ei nukkunut kahden jälkeen enää päikkäreitä :/

   Poista
 8. Meillä on laitettu välillä rauhaton nukahtaja/nukkuja huonoina öinä vaunuihin valjaisiin nukkumaan ja se tepsi!! Nukku ku possu kolo yön 😄 onneks saatiin neuvolassa "siunaus " tälle kikalle, ku jännitin kertoa 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nukkuu päivälläkin vaunuissa vaan 40min sykleissä, joten liekö toimis öisin! Tosin nukuttaminen ois ehkä helpompaa :D

   Poista
 9. Meillä on molemmat lapset (poika 4v3kk ja tyttö 1v2kk) kovia nukkumaan. Poika on nukahtanut aina itse pinnikseen iltaisin ja nukkunut pitkiä päikkäreitä. Tytön kohdalla moni kyseli jo ennen vuoden ikää että nukkuuko yhdet päikkärit, no ei kun kahdet tai parhaimmillaan kolmet! Ja edelleen mennään kaksilla unilla :) Tyttöä kannettiin ensimmäiset 1,5kk klo 12-01 asti kunnes mies palasi töihin ja lähti heti ulkomaille. Minä sitten opetin tytön nukahtamaan itsekseen, laitoin vaunukopan sänkyyn ja siinä heiluttelin. Pari iltaa meni ja tyttö alkoi nukahtamaan itsekseen! Eli molemmat nukahtaa hyvin, mutta tytön kohdalla on niin että puoliltaöin käydään etsimässä tutti ja 3-4 aikaan ei enää rauhoitu omaan sänkyyn niin kannetaan viereen, viime yönä tosin tapahtui jotain merkillistä kun nukkui koko yön omassa sängyssään klo 7 asti! :D On tuo lasten nukkuminen kyllä oma taiteenlajinsa... Onneksi meillä pääsääntöisesti nukutaan hyvin vaikka öisin vähän heräillään. Tuo on paha kun ensimmäisen kohdalla tottuu liian hyvälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin kuitenkin onneksi yöllä pääosin nukutaan, vaikka heräilyjä onkin. Ei siis semmoinen tilanne, että väsyttäis itseä. Mutta toisaalta on hyvä puoli siinä, että eka oli helppo niin uskalsi tehdä lisääkin :D

   Poista
 10. En tiedä uskaltaako tätä edes ääneen sanoa, mutta meillä kumpaakaan lasta (4v ja 6v) ei ole koskaan nukutettu. Peitellään sänkyyn ja annetaan pusut ja halit ja ovi kiinni. Sinne jäävät nukkumaan. Nuorempi saattaa hiljaa höpöttää tai lauleskella hetken omiaan ja sitten nukahtaa. Neuvolassa "neuvoivat", että ei ehkä kannata mainita muille vanhemmille millaista meidän lasten nukkumaanmeno on. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin meilläkin tuon esikoisen kans tehtiin ja se toimi. Toisen kanssa tehdään niin, mutta koskaan ei jää rauhassa nukkumaan vaan huutelee ja kitisee ja on jano, pissahätä, peitto pois jne. Mut siis tommonen on just unelmalapsi, jota ei tartte nukuttaa! Veetille tosiaan kans on kyllä luettu satu kun on ite haluttu ja sit peitellään ja hyvät yöt ja sinne se nukahtaa!

   Poista
 11. On tullut tosiaankin todettua että lapset on erilaisia nukkujia! Meillä myös niin että poika on ollut se hyvä nukkuja ja tytöt huonompia. Aivan hirvittää kuinka tämän nuorimman kanssa käy kun tissille nukutus ei enää toimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sit alkaa se sama rumba ku meillä et pitää yrittää saada se ilman tissiä rauhottuun, huonolla menestyksellä :D Tissinukutus on niin pop!

   Poista