lauantai 6. helmikuuta 2016

Mattopohdintoja olkkariin

Se mitä olen oppinut tässä viiden vuoden aikana on se, että älä koskaan ikinä osta lapsiperheeseen valkoista mattoa ainakaan olohuoneeseen! Meillä on nyt vuoden pari ollut olkkarissa Askon halpa Block-matto, joka sinänsä on mun tyylinen ja kivan näköinen ja sopii meille kivasti. Kuvissakin näyttää kivalta, kun ei näy lähelle.  Todellisuus on kaikkea muuta kuin kiva. Joka ikinen lika ja puklu näkyy! Mustassa raidassa näkyy valkoiset pukluläntit ja valkoisessa sitten kaikki muu.


Meidän matto pestiin kesällä äitini toimesta painepesurilla ja se lähti yhtä kahvitahraa lukuun ottamatta puhtaaksi. Nyt se oli kuitenkin puolen vuoden käytön jäljiltä ihan yhtä likainen ellei likaisempikin kun Viia liikkuu ja puklailee sinne tänne. Viimeinen oljenkorsi oli kokeilla pestä matto pesuhuoneessa, vaikka tiedettiin, että värit voi levitä. Alussa näytti hyvältä ja värit pysyivät, muta jossain vaiheessa kuivumista musta oli levinnyt valkoiseen ja nyt matto on käyttökelvoton. Tosin niin se oli ennen pesuakin, niin vastenmielisen näköinen se oli. Onneksi tarjouksesta ostettu matto ei ollut hinnalla pilattu.


Nyt lapsien ollessa pieni ei mattoon kannata sijoittaa kovin suurta summaa, jos on vaarana, että matto saa päällensä jotain ikilikaa lasten toimesta. Tai miksei meidän aikuistenkin. Vaaleat matot ovat melkeinpä poissuljettuja. Olen miettinyt pääni puhki, että millaisen maton meille haluaisin. Lopussa vaihtoehtoja oli oikeastaan vain nämä kolme.

Ensimmäinen oli Hobbyhallin Kide ja siitä tuo harmaa versio. Se olisi ollut villaa ja näin ei ehkä niin lian arka kuin puuvillamatto. Tätä en kuitenkaan uskaltanut sitten lopuksi tilata sen vaaleuden vuoksi, vaikka matto kaunis onkin. Maton valkoiset osat eivät myöskään ole puhtaan valkoiset kuten villamatoissa yleensäkään vaan kellertävät. Tämä haittasi minua Stockholm randissa, joten ehkä olisi haitannut myös tässä.


Toinen vaihtoehto ja pitkään ykkösvaihtoehto oli Sotkan Aurora puuvilla-paperinarumatto. Tätä saa myös esimerkiksi Prismoista eri nimellä. Näistä tuo harmaa olisi ollut mieleinen, mutta siinä ne paperinarut olivat keltaiset ja mietin, että kuinka paljon ne näkyisivät matosta kauemmaksi. Tämä ei vieläkään ole poissuljettu vaihtoehto, mikäli tilaukseen mennyt matto ei jostain syystä olekaan meille sopiva.


Se mihin lopulta päädyttiin, on Elloksen Uni-matto harmaameleerattuna. Tämä on ainakin tarpeeksi sekaisen värinen, että ei ihan kaikki tahrat näy. Tilattiin tämä isona eli 200*290 kokoisena, mikä on nykyistä mattoa jonkin verran isompi. Saa nähdä miltä tämä näyttää ja saako paikan meidän olkkarista. Elloksella oli uusille tilaajille -40% tarjous, joka käytetiin tähän mattoon ja postitkin sai ilmaiseksi, joten hintaa tuli vain noin 70e. Ei paha! Onko teillä kellään tätä mattoa ja mitä olette tykänneet?


35 kommenttia:

 1. Mulla on myös etsinnässä matto ja villamatosta olen haaveillut. Tosi montaa on vaan moitittu kun ne on liian kevyitä ja semmoisia "vilttimäisiä" eli vaativat tosi jykevän liukuesteen allensa. Ite tykkään tuollaisesta iiiisosta painavasta matosta, joka pysyy paikoillaan kovassakin menossa. Jään siis mielenkiinnolla odottamaan mimmonen tää sun tilaama matto on, että rohkenisko itsekin :) Tää meidän nykyinen matto saa mut kakomaan, en tykkää enää yhtään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Stockholm rand on ainakin minusta ihan painava, vaikka se ei muuten itselle enää mieluinen ole. Se on myös karkeampi tosiaan kuin muut materiaalit eikä niin kivan tuntoinen. Tuut sit hyppimään ja riehumaan meidän matolla, että pysyykö paikoillaan :D

   Poista
 2. Tämä postaus kolahti nyt just sopivasti! Hetki sitten mies imuroidessaan tuskaili, että juuri samanlaisessa mustavalkoisessa matossa näkyy kaikki lika. Muuten kyllä tykkään tuosta, eikä meillä enää kulje puklailijoita lattioilla 😃 Mut tuo Elloksen mattohan on aivan ihana! Sopis meillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä käy myös kavereiden puklailijoita omien lisäksi :D Ja kun ei tuohon kärsi tipahtaa yhtään mitään ja muutenkin se on koko ajan semmoisen yleislikaisen näköinen :D

   Poista
 3. Meillä on juurikin tuo ylin hobbiksen villammatto ja ei varmaan paras vaihtoehto jos on lattialla möyrivä lapsi. Villa pistele jonkun verran jos siinä itsekin istuu ja mieluummin meillä poika leikkii jossain muualla kuin tuossa matolla ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se pysyis puhtaana kun lapsi ei haluais siinä istua :D Onko se sinusta kuin keltainen se valkoinen osuus? MIetin, etä häiristeekö silmää se kun ei ole kirkkaan valkoinen?

   Poista
  2. On se sellainen luonnon valkoinen, ei mielestäni ihan keltainen kuitenkaan. Hankala sanoa kun voi näyttää eri lattialla eriväriseltä :)

   Poista
 4. Meillä on olohuoneessa kaksi uni-mattoa. pieni kiikun alla ja 140*200 lattialla. tykkään! pysyy hyvin suorassa (toki lapset aina kurvailee että on vinksollaan) ja ei taitu reunat! ennen joulua ostin ja nyt yhesti jo koneessa pesty. Kutistu hieman mutta edelleen hyvä lattialla! :) T.saaruskas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla! Toivottavasti tästä tulee meille hyvä matto, että ei tartte jatkaa epätoivoista etsintää.

   Poista
 5. Lapsiperheessä matto on kyllä kovilla. :) Villamatto ei tosiaan ole lialle niin arka kuin puuvilla, koska villa hylkii likaa - mutta toivotaan, että uusi matto osoittautuu toimivaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meillä ainakin tuo villamatto on myös likainen :D Ei ehkä niin pahasti kuin puuvillaine, mutta ei se kyllä kaikkea likaa hylji!

   Poista
 6. Saman maton olet tilannut mitä olen harkinnut jo pidemmän aikaa uskallanko hankkia :D Täytyy nyt vilkuilla kun se teille tulee millainen on ja mitä olet mieltä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäpä teen siitä sitten oman postauksen kun saadaan se tänne!

   Poista
 7. Meillä tuo Askon block on puhdistunut pesulassa konepesussa, ei sitä muuten puhtaaksi saakaan. Mutta on kyllä aina likainen, meillä vielä lasten lisäksi koirat sotkee :p Harmaa on kyllä hyvä valinta, meilläkin jemmassa yksi harmaa matto on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää en oo raskinut viedä pesuun ku ostin tarjouksesta sen ja pesu maksais varmaan saman verran ja sais monta kertaa vuodessa pestä :)

   Poista
 8. Meillä on Eeditin huoneessa raitamatto missä yhdet raidat on valkoiset ja koska Eimi siellä paljon viettää aikaa meidän kanssa niin matto näyttää varmaankin hyvin samalle mitä teidän olkkarin matto on näyttänyt. Oon pohtinyt et jos sen nakkais pesukoneeseen mut en oo vielä uskaltanut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me pestiin tuo Block tosiaan kesällä painepesurilla ohjeiden vastaisesti. Eka liotettiin saavissa kylmässä vesifairyseoksessa ja painepesurilla pesu. Ei käynyt mitään mut nyt tosiaan levis värit ku oli kuumempaa vettä.

   Poista
 9. ihan samat pohdinnat ollu jo pidemmän aikaa. meillä on olohuoneessa vm-carpetin lankamatto harmaana, joskus oli myös valkoisena, mutta se on yllättäen ollu jo pidemmän aikaa roskiskamaa :D pitääpä miettiä tuota Elloksen mattoa meillekin, kun pitäis siirtää olohuoneen matto telkkarihuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli joskus lankamatto, mutta se oli oikeasti ihan kätevä vaikka oli valkoinen, kun kaikki lika uppos sinne maton sisään, eikä näkynyt :D Mutta ne kohdat jotka olivat olleet sohvan alla olivat ihan eri väriset kuin muut kohdat niin joutui laittaan pois.

   Poista
 10. Meillä on olohuoneessa juuri toi elloksen matto. Ollaan tosi tyytyväisiä. Alle laitettiin ikean liukuestematot niin pysyy hyvin paikoillaan imuroidessa ja lasten juostessa. Hyvä ostos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkälaiset ne Ikean liukuestematot on? Semmoista verkkoa vai mitä? Osaisitko linkata oikeaan tuotteeseen?

   Poista
  2. http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/80227877/
   2 tollasta

   Poista
 11. Mää oon ollu täydellisen tyytyväinen linie desing:n Asko-mattoon. Mikään lika ei näy ja pysyy todella hyvin paikoillaan. Toisin kuin stockholmin mustavalkoinen liru. Se oli aina likainenkin! Ja tää uus matto on aivan pehmeä vaikka on villaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli yksi vaihtoehto, mutta se harmaa näytti siltä, että siinä ois beigeä seassa ja se on ihan nounou. Ois pitänyt päästä katsomaan ennen ostopäätöstä paikan päälle. Ja hintakin oli suurempi. Kaunis matto ja mielelläni sijoitan enemmänkin rahaa sitten, kun lapset ovat isompia :)

   Poista
 12. Meiltä löytyy to Elloksen Uni -matto juuri tuona isompana versiona. Meillä se on olohuoneessa ja ollaan ihan tykätty. Toinen puoli on sohvan alla ja toisella puolella on liukuesteet maton alla, jotka pitää maton paikallaan. Hetki meni ennen kuin matto suoristui lattialla taitoksilta, mutta nyt näyttää jo kivalta. Pysyy ihan hyvin paikallaan ja on kyllä väritykseltään armollinen. Suosittelen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että monilla on tuosta matosta posiviitisia kokemuksia! Nyt toivotaan, että se väri on mun silmää miellyttävä. Tuo likaa hylkivä väritys on kyllä iso plussa :D

   Poista
 13. Meillä Elloksen villamatosta irtosi vähän villapölyä tms. ja päädyttiin sitten puuvillamattoon, kun lapsi alkoi liikkua enemmän lattialla. Isoja puuvillamattoja on vaan paljon hankalampi löytää kuin villaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis tuohan on puuvillamatto ja musta 200*290cm on jo aika iso, aiankin meidän olkkariin :)

   Poista
 14. Suosittelen Pappelinan mattoja. Ovat muovia, mutta eivät näytä muovisilta. Erinomainen vaihtoehto lapsi- ja eläinperheisiin. Tahrat lähtevät pyyhkimällä ja on helppo pestä pesukoneessa tai isompi matto vaikka kylppärin lattialla. Meillä perheessä lapsia ja kissoja ja hohtavanvalkoinen Pappelina matto. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat vissiin aika kalliita? Pitäisi päästä ensin katsomaan ihan livenä kun muovimatto sanana kuulostaa, noh, muoviselta. Muuten ois varmasti kyllä täydellinen ratkaisu! Pitää joskus käydä katsomassa jos ollaan semmoisessa kaupungissa mistä niitä saa.

   Poista
 15. Meillä on olkkarissa just tuon kuvan mukaiset matot sotkasta, 2 isoa valkoista. Ne on helppo imuroida puhtaaksi ja joka kesä pestään ne ja muotonsa ovat pitäneet:) ja ovat ihanan kevyet kantaa ulos siivouspäivänä.
  Voin kyllä kuvitella kuinka noissa puklutahrat näkyisi :D mutta meidän normikäytössä ilman puklailevia matot pysyy ihmeen siistinä. (2 pientä lasta ja 2koiraa)
  Eteiskäytävässä on vaalea nukkamatto, jossa koirat tykkää pötköttää ja näin ollen se myös likaantuu herkästi, muuten se on ihana.

  Annu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kohtahan teillä on siellä yksi puklailija, kerro sitten kokemuksia, että miten toimi! :) Mutta nuo ovat kyllä kauniit matot ja semmoisen meille ostan, jos jostain syystä tuo Elloksen matto ei miellytä :)

   Poista
  2. Hahaa,en varmaan raaski laittaa niitä lattialle vauva-aikana ollenkaan :D
   Toisaalta meidän muksut ei oo kauheesti puklaillu muutenkaan (tai ainakaan pitkin lattioita), tämähän toki voi olla poikkeus. Noh, matot saa kuitenkin aina pestyä :)

   Annu

   Poista
  3. Ei meidänkään edelliset oo puklaillu, mut tää senkin edestä ;)

   Poista