maanantai 2. marraskuuta 2015

Harhaluulojen kumoaminen leivonnassa

*Yhteistyöpostaus

Nykypäivänä kaupassa leivontaosastolla hyllyt notkuvat erilaisia "valmisleivonnaisia" eli niitä, joihin sekoitat vain esimerkiksi veden tai voin. Oma asenne on ollut vähintäänkin epäluuloinen noita valmiita jauhoseoksia kohtaan. Voiko tuommoinen maistua hyvälle tai yhtään vastaavalle kuin itse tehty? Varmasti ovat ainakin tosi kalliita, jos maistuvatkin hyvälle. En ole tainnut koskaan ostaa mitään noista valmispaketeista, vaikka macaronseja on tehnyt mieli kokeilla pussista valmistettuna. Ne kun eivät meinaa onnistua multa alusta asti itse tehtynä. Tai no hei, oli mulla jossain vaiheessa aina valmiita moussepaketteja, koska niistä sai tosi nopsaa tehtyä juustokakun! Selvittääkseni, että pitävätkö harhaluuloni paikkansa, osallistuin innokkaana Blogiringin kamppikseen, missä pääsin leipomaan Kungsörnenin valmistuotteista.


Valikoimiin kuuluu vaikka mitä tuotteita ja tässä osa niistä. Koska näiden kuuluisi olla superhelppoja valmistaa, otin Veetin mukaan leipomaan. Samalla tulisi testattua, että pystyykö lapsi itse valmistamaan leivonnaisia  paketin ohjeiden mukaan. Testiin meillä pääsi toscakakku sekä mutakakku.
Paketeissa on selkeät ohjeet, miten tuote valmistetaan ja voit kaupassa katsoa, että tarvitaanko paketin lisäksi mitään muuta. Yleisimmin näihin lisätään vain voita sekä vettä. Pizzapohjassa oli hiivakin mukana ja porkkanakakussa kuivattua porkkanaa. Tuotteita voi ostaa esimerkiksi Prismasta, S-Marketeista, K-Citymarketeista, K-Marketeista, Siwoista, Valintataloista ja Stockmannilta. Itse olen bongannut näitä ainakin meidän Prismasta ja Veeti on joskus tainnut kysyäkin, että voitaisiinko ostaa noita ja leipoa :) Hinnat taisivat olla jotain 3-5e ellen väärin muista, eli ei mitenkään älyttömän kallista. Jos meinaa leipoa jotain pientä alusta asti itse ja joutuu ostamaan kaikki ainekset, niin ei sekään halpaa ole sillä hetkellä, vaikka toki niitä loppuja voi sitten käyttää myöhemmin.


Koska Veeti osaa jo lukea, toimi hän pääkokkina ja kertoi, mitä tehdään seuraavaksi. Minä nostin tarvikkeet valmiiksi pöydälle, että Veeti pääsi leipomaan.


Tuotteiden käyttäminen oli kyllä helppoa. Ensin paketti auki ja sisältö sopivaan leivonta-astiaan.


Sitten lisätään sulatettu voi/vesi pakkauksen ohjeen mukaan.


Sitten vain huolellinen sekoitus tai vatkaus, riippuen paketista ja taikina on valmis!



Lasten mielestä leipomisen paras vaihe lienee astioiden rapsuttaminen ja ottimien nuoleminen.
Maistui kuulemma hyvältä, itsehän en tietenkää maistanut ;)


Toinen harhaluulo lienee se, että nämä valmispakkaukset ovat idioottivarmoja eivätkä voi epäonnistua. Väärin! Näissäkin voi epäonnistua jos ei seuraa paketin ohjeita ja tyhmänä laittaa mutakakun uuniin suoraan lautaselle eikä kakkuvuokaan, niin kuin ohjeessa käsketään. Teen siis aina juustokakut suoraan tarjoiluastialle ja tyhmänä tein saman homman tässäkin. Eipä tullut mieleen, että lautanen saattaa johtaa lämpöä hieman eri tavalla kuin kakkuvuoka ja vaikka pidin kakkua yliajan uunissa, se jäi sisältä todella löysäksi. Ei siis semmoiseksi mutakakun löysäksi vaan ainoastaan pinnalta pieni alue oli paistunut.


Toisaalta tämä pieni moka ei haitannut vaan syötiin kakku silti jäätelön kera :D Hyvältä se kuitenkin maistui ja en olisi kyllä osannut sanoa, että onko paketista otettu vai itse tehty alusta asti.


Kakut ovat aika pieniä, joten sopivat loistavasti leivottavaksi ihan vaikka oman perheen kesken, eikä kakkua jää kaappiin hirveää määrää. Tämä mutakakku katosi yhdeltä istumalta.





Testin toinen kakku oli siis toskakakku, minkä lopputulosta jännitin enemmän, koska en ole koskaan tykännyt mantelilastuista, joita tulee kuorrutteeseen. En myöskään tiennyt, että miltä toskakakku oikeasti maistuu, koska en ole tainnut sellaista koskaan ennen syödä.


 Tämänkin osalta valmistus oli todella näppärää ja Veeti pääsi käyttämään vatkaimiakin pelkän lusikan sijasta.



Yhdestä virheestä oppineena teimme kakun ohjeen mukaan ihan kakkuvuokaan :)


Ja kyllä, teimme onnistuneesti toskakakkua, joka myös maistui oikealle ainakin miehen mukana, joka on kakkua aiemminkin syönyt. Yllätin itseni ja tykkäsin todella pehmeän ja maukkaan pohjan lisäksi myös tuosta kuorrutteesta, joka oli ihanan rapsakka. Äitinikin pääsi tätä kahvilla maistelemaan ja tykkäsi myös. Lähtökohtaisesti siis ainakin seuraavat väitteet kumottu:

- valmistuotteet eivät voi olla maukkaita ja vetää vertoja alusta asti itse tehdyille
- valmistuotteet onnistuvat aina, vaikka kuinka sooloilisit
- valmistuotteet ovat aina kalliita


Näiden kakkujen lisäksi ollaan tehty myös pizzataikinaa sekä suklaatorttua, joka oli tähän asti oma lempparini! Nämä ovat semmoisia tuotteita, joita pitäisi aina olla pari pakettia varalta kaapissa vieraita (tai omaa makeannälkää) varten. Jos vieraat tulevat pienellä varoitusajalla, saa esimerkiksi tuon mutakakun tehtyä noin puolessa tunnissa. Yksi päivä meinasin jopa lasten päikkäriaikaan leipoa mutakakun, kun makeanhammasta kolotti, eikä kaapista löytynyt mitään. Sain kuitenkin hillittyä itseni ;)

Oletteko koskaan tehneet näistä tai vastaavista leivontaa helpottavista tuotteista mitään ja mitäs piditte?


Yhteistyössä mukana Kungsörnen 


8 kommenttia:

  1. Saman merkkinen porkkanakakku on ainakin tosi hyvää. Hintakin on mielestäni erittäin kohtuullinen. :) lapset ovat oikeassa, leipomisen paras asia on astioiden ja kokkausvälineiden "puhdistus". :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitä ajattelin testata huomenna kun ystävä lapsineen tulee kylään! Kiva kuulla, että se maistui :)

      Poista
  2. Penskana oli auvan täydellistä sitruunamuffinssijauhoa. Pussiin lisättiin vesi, pyöriteltiin käsissä sitä pussia, nurkkaan reikä ja pursotus vuokiin. Ei ees sotkua tullut. Harmi ettei sitä saa enää.

    Noolina ostun ikeasta vastaavaa, eikä se ollut ollenkaan yhtä hyvää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa muuten täydelliseltä, ei edes sitä yhtä likaista astiaa tiskattavana! Tai kun mun kokkauksesta on kyse, niin kymmentä.... :D

      Poista
  3. Haaparannasta on tullut pari kertaa ostettua saman sarjan Pepparkaka-ainekset. Kakku on hyvää, jos tykkää piparkakuista :) Saksastakin toin kerran jonkun marmorikakun ainekset tuliaisena itselle. Nämä ovat kyllä hyviä hätävaroja vieraille tai itselle makeannälkään, vaikka anoppi ei varmaan katsoisi hyvällä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei anopin tarte kaikkea tietää ;) Kyllähän nää menee ihan itse tehdystäkin ja jää leipomisen tuoksu, toisin kuin niistä sulatettavista kakuista :D

      Poista
  4. Pitääpä testata joskus näitä. Ja yllärivieraiden varalta olis kätevä olla pari tällaista kaapissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti pitää aina löytyä joku tämmönen hätävara kaapista. Meiltäkin taitaa tästä lähtien löytyä :)

      Poista