keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Kasvua ja kehitystä

Ajattelin kirjoitella vähän vauvakuulumisia, vaikka nyt ei mikään täysi kuukausi täytykään. Ensi viikon maanantaina tulee täyteen jo hurjat kolme kuukautta. Aava on kasvanut ja kehittynyt ihan valtavasti. Vaatteissa Aava käyttää jo pääosin kokoa 68cm ja voi olla, että meillä on jotenkin pienikokoisia vaatteita, koska osa tuostakin koosta on jo pieniä. Tokihan kestovaippa vie tilaa jonkin verran.

Kehitystä tulee joka päivä ja oma luonne alkaa näkyä. Katseella seurataan todella tarkasti ja Aavaa voi jo naurattaa puhelemalla ja ilveilemällä. Muutaman kerran ollaan kuultu jo ääneen nauramistakin! Aava on todella jäntevä vauva ja viikonloppuna mummulareissulla kääntyi jo ensimmäistä kertaa selältä mahalleen. Ennen Aava on päässyt kääntymään selältä mahalleen meidän sohvalla, koska sohva viettää hieman tuonne selkänojaan päin. Nyt kääntyminen kuitenkin tehtiin tasaisella alustalla vuodesohvan päällä ja toistettiin ihan matolla lattialla! Tarkoitus oli kurkata Veetin vauvakirjasta vastaava päivämäärä, mutta enpä muistanut. Sen verran katsoin aikaisemmin, että Veeti käntyi mahalta selälleen neljän kuukauden iässä. Aavalla on siis ilmiselvästi kovempi kiire liikenteeseen ja veljen leikkeihin mukaan.


Tällä hetkellä meillä on menossa ilmeisesti se kolmen kuukauden tiheän imun kausi, sillä normaalisti 3-4 tunnin ruokavälit ovat vaihtuneet tuntiin tai pariin. Öisinkin saa herätä syöttämään vähän väliä. Viime yönä herätyksiä oli ainakin yhdeltä, kolmelta ja viideltä ja sen lisäksi vielä ennen Aavan heräämistä ainakin kerran tai kaksi. Ruokaa siis uppoaa! Pääosin mennään rintamaidolla, mutta yötä vasten Aava on saanut myös korviketta, kun tuntuu, että nukahtaa tissille niin nopeasti, että ei ehdi syödä tarpeeksi ja heräilee sitten vähän väliä nälkäänsä ennen kuin me ehditään edes mennä nukkumaan.


Ollaan vihdoin saatu sitä nukkumisrytmiä muutetua siten, että Aava menee yöunille samaan aikaan Veetin kanssa siinä kasin ja ysin välissä. Yöunet kestävät suunnilleen sen 12h ja ensimmäiset päiväunet otetaan aamulla pari tuntia heräämisen jälkeen. Ne ovat myös päivän pisimmät unet ja kestävät kahdesta neljään tuntiin. Yleensä iltapäivällä nukutaan toiset unet, jotka tosin kestoltaan ovat ehkä puolen tunnin luokkaa. Toisinaan saattaa tulla vielä vartiksi nukahtaminen, mutta aamupäikkärien jälkeen ei sellaista selkeää päiväunirytmiä oikein ole. Nukkuu jos nukuttaa.


Kaivoin esille muutamia Veetin suosikkileluja vauva-ajalta ja laitoin niitä lelukaaresta roikkumaan. Ja ihme kyllä Aava innostui katselemaan ja koskemaan varsinkin Lamaze-leijonaa, joka oli myös Veetin suosikki vauvana. Pitkän tosin Aava katseli leluja ihmeissään. Tähän mennessä kun lattialla ei ole oikein edelleenkään viihdytty. Mieluiten Aava on sylissä ja siinäkin pystyasennossa tai liikkeessä. "Vauva-asentoon" ei tyydy eli olemaan selälleen sylissä vaan alkaa heti vängätä siitä pois tyytymättömänä. Yrittää myös koko ajan vääntää itseään istuvampaan asentoon.


Mahalleen kääntymisessä on muuten myös huonoja puolia. Aina nälkäisenä sängyssä Aava alkaa vääntämään itseään jostain syystä mahalleen. Yrittää ilmeisesti hakea patjasta tissiä tai jotain. Tällä hetkellä Aavalla on myös nuha ja mahalleen meno saa nenän vuotamaan normaalia enemmän. Ei yhtään hyvä yhtälö, koska siitä seuraa kitinää ja nenän rohinaa. Yleensä myös käsi jää sinne vartalon alle ja sehän se vasta mukavaa onkin...2 kommenttia:

  1. Siis aivan ihana blogi, ja aivan ihania juttuja oot tehny. Oli ihan pakko liittyä lukijaksi :)
    http://elamaaniblogi.blogspot.fi/

    VastaaPoista